Lekker tekenen, schilderen, knutselen, bouwen, pingelen, schrijven en frunniken. Creativiteit komt in alle vormen en maten. Het kan dienen als uitlaatklep, verwerkingsproces of afleiding van vervelende gevoelens. Echter, kon mijn onzekerheid en perfectionisme flink in de weg zitten van mijn creativiteit. Ik wil wel, maar ik kan dit toch niet. Ik ben niet zo creatief. Zijn dit herkenbare gedachten? In deze blog vertel ik meer over hoe je creativiteit kan ontwikkelen. Zodat je het in kan leren en blijven zetten. Gewoon voor de leuk of met dieper liggende redenen.
Wat vond je vroeger leuk?
Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kan het helpen om te bedenken wat je vroeger leuk vond om te doen. Al van kinds af aan hield ik van tekenen. We hadden een enorme bak met kleurpotloden thuis, waar ik A4-tje na A4t-je mee vol kladderde. Ik bedacht fantasieverhalen die ik uitschreef en tekenende ik mijn ‘geheime boek’ op zolder. Ik maakte stripverhalen, waar ik elke nacht in mijn bed een beetje mee verder ging. Met wol en kraaltjes vlocht ik armbanden in elkaar. We hadden ook van die leuke kraaltjes met letters erop, zodat je een naam of woord in het armbandje kon verwerken. Tekeningen van paardenhoofden werden uitgeknipt en op de stoelen geplakt, om zo mijn eigen manege in de huiskamer te verwezenlijken. En het maakte allemaal niet uit hoe mooi het was, het was puur en alleen voor de lol. Zeker dat laatste, die lol en het zonder oordeel werken, is iets moois om terug naar op zoek te gaan.
Cursussen en workshops
Ook gingen we vroeger naar de bibliotheek op woensdagmiddag. Waar naar aanleiding van een boek dat werd voorgelezen, een knutsel-opdracht volgde. Later, nog voordat ik ging studeren, volgde ik een cursus op zaterdagmiddag op de kunstacademie. Hier gingen we aan de slag met portretschilderen, stillevens, abstract werk en veel meer. Er bestaat van alles aan activiteiten en cursussen waar je je bij aan zou kunnen sluiten. Ga eens op onderzoek uit wat er bij jou in de buurt zoal te doen is. Wees niet bang om iets te proberen wat je nog niet kan of waarvan je niet zo goed weet wat het precies is. Dat kan juist heel erg interessant zijn!
Uitdagingen
Of uitdagingen en deadlines voor jou werken is heel persoonlijk, maar zelf vind ik dit wel prettig. Zoals bijvoorbeeld de Inktober challenge, waarbij je elke voor elke dag van oktober een woord krijgt waar je een tekening bij moet maken. Ik moest zeggen dat het een flinke uitdaging is om élke dag iets te tekenen. Ook liggen de woorden niet allemaal binnen jouw comfortzone en wil het soms echt niet lukken, maar die uitdaging forceert mij juist om out of the box te denken. Wel belangrijk dat je het ook kan loslaten, als het even niet zo wilt lukken. Het is maar een uitdaging die je jezelf oplegt, je bent niemand iets verplicht en heel veel mensen maken het niet af. Het gaat gewoon om de ervaring. Is het leuk, dan is het leuk. Is het niet leuk? Stop er dan ook weer mee. Dit jaar was ik bijvoorbeeld ook begonnen, maar toch weer gestopt, omdat ik het niet meer zo leuk vond. Prima toch? Daarna bedacht ik mijn eigen uitdaging om alle sterrenbeelden te tekenen. Zo’n thema vind ik best wel fijn om als uitgangspunt te hebben. Hoe dan ook, misschien wil je wel niet tekenen, maar we een andere uitdaging aangaan. Ik denk dat als je op Google op zoek gaat naar challenges, je er behoorlijk wat kunt vinden!
Out of the box
Even terug naar dat out of the box denken waar ik het over had. Neem dat eens letterlijk. Ga eens uit je eigen doosje. Uit je vertrouwde omgeving. Kijk wat dat met je doet. Maak tekeningen op een grasveld. Begin met schrijven achter je laptop in een café. Knutsel met de bloemen en blaadjes die je buiten vindt. Of simpeler: kies voor een andere setting of zitplek in je eigen huis. Letterlijk naar een andere ruimte gaan, heeft weer een andere invloed op je.
Dingen die al zijn
Als je het lastig vind om zelf te bedenken wat je wilt gaan maken, ga dan uit van dingen die er al zijn. Schrijf bijvoorbeeld in de ochtend op wat je vannacht gedroomd hebt. Teken dingen na die in je woonkamer staan. Maak een wandeling en neem je fotocamera mee en maak zo veel mogelijk foto’s van alles wat je ziet. Ik weet zelf ook niet altijd waar ik wil beginnen of wat ik wil gaan doen, en dan vind ik dit iets heel erg fijns. Soms maak je ineens iets wat je van tevoren niet had verwacht. Of creëer je iets wat weer een uitgangspunt kan zijn voor het volgende. Als ik een voorbeeld noem, ging ik in een fotobewerkprogramma gewoon eens kijken wat er gebeurde als ik mijn gemaakte foto’s van de wandeling over elkaar zou leggen, of als ik er een gek filter overheen deed. Al spelenderwijs, ben je dan toch lekker bezig. De ene keer komt er iets vets uit, de andere keer heb je gewoon een leuke bezigheid gehad en is dat al resultaat genoeg. Want daar gaat het uiteindelijk om, dat je lol maakt. Je hoeft gelukkig geen werk voor in een museum te maken! Dat scheelt toch weer.
Wees niet te streng
Met het feit dat je werk niet in een museum of tijdschrift terecht hoeft te komen wil ik deze blog ook afsluiten. Wees niet te streng voor jezelf, maar maak gewoon plezier. Als je merkt dat je verstrengeld raakt in negatieve gedachten over jouw creativiteit, probeer dan weer eens bewust stil te staan bij waarom je doet wat je doet. Om je ei kwijt te kunnen, om te oefenen, voor de lol of om gewoon even iets om handen te hebben. Vind je wel dat je iets moet bereiken met je creativiteit? Lees dan eens de blog ‘De kunst van mijn eetstoornis‘, waarin ik schrijf over onder andere falen en leren. Je kan ook de blog ‘Mag ik nog iets willen bereiken?‘ waarin ik schrijf over hoe hoog of laag je de lat voor jezelf zou kunnen leggen. Hopelijk heb je hier iets aan, en voor nu: veel plezier, met wat je ook gaat doen.
Ben jij graag creatief bezig?
Wil je verder praten over dit onderwerp, zoek je inspiratie of gewoon leuke afleiding? Woensdag 8 april van 19:00 tot 20:00 uur is er een themachat over creativiteit. Wees welkom!
Geef een reactie