Hoe word ik minder negatief?

Ik kan nogal opgaan in mijn gevoelens. Óf ik ben helemaal enthousiast en in de wolken, óf ik zie het allemaal niet meer zitten en geloof niet dat het ooit nog goedkomt. Die uitschieters kan ik nog steeds wel hebben, maar niet meer zo extreem en allesbepalend als vroeger. Gelukkig! In deze blogwil ik graag delen hoe ik omging en omga met de downs. Hoe word ik minder negatief?

Vervang een negatieve gedachte voor een positieve gedachte

What if I fall? – Oh but my darling, what if you fly? Ik denk dat veel mensen deze woorden van Erin Hanson wel kennen. Ik denk ook dat heel veel mensen zich in deze zin zullen hérkennen. Ik in ieder geval wel. Wat als ik het fout doe? Wat als het allemaal niet gaat lukken? Wat als ik er spijt van ga krijgen? Wat als, wat als… Maar die ‘wat als’ kan je ook omdraaien. Wat als ik het goed doe? Wat als het allemaal gaat lukken? Wat als ik hiervan ga genieten? Die optie is ook gewoon mogelijk, dus ontneem hem jezelf niet. Natuurlijk is niet alles zo zwart-wit, maar waar mogelijk kan je ook een positieve gedachte voor een negatieve gedachte zetten.


Bron foto

Deze positieve gedachte kan het tegenovergestelde zijn van de negatieve gedachte en hem ontkrachten, maar het kan ook weer een losse, op zichzelf staande gedachte zijn. Je hoeft het negatieve ook niet altijd te ontkennen. Soms is iets ook gewoon super rot en dan heeft het ook geen zin om te doen alsof dat niet zo is. Maar er zijn misschien ook wel dingen die wel fijn of goed zijn? Vergeet je niet om daar óók aan te denken? Niet omdat je niet ‘negatief mag zijn’, maar omdat het voor jezelf wat zou kunnen schelen.

Anders denken over tegenslagen

Een tegenslag zag ik altijd als falen. Zie je wel, het lukt me toch niet. Ik heb mezelf weer voor gek gezet. Wat ben ik ook een sukkel! Tegenslagen zijn vervelend, maar we krijgen er allemaal mee te maken. Het kan voor jezelf een verschil maken om anders te denken over die tegenslagen. Ja, ja, door ze als leermomenten te zien, hoor ik je misschien al denken. Ja, dat ook, maar ook door het als normaal te zien, is mijn ervaring. Ik hoef er ook niet altijd het beste uit te halen als iets tegen zit. Soms zit iets gewoon tegen, wil het even niet lukken. Dat is oké en hoort ook bij het leven.

Positief dóen

Negatieve gedachten zitten van binnen, maar kan je soms ook van buitenaf veranderen. Als ik me slecht voelde, ging mijn hele houding daarnaar staan. Hangende schouders, mondhoeken naar beneden, geen zin meer hebben, het nut er niet meer van inzien, moeilijk in beweging komen, geen plezier meer kunnen maken. En het is ook goed dat dat er mag zijn. Gelukkig hoef je je helemaal niet altijd op je best te voelen! Maar als je merkt dat je erin blijft hangen, kan het toch helpen om wel je schouders te rechten, mondhoeken omhoog te doen en op pad te gaan. Doe iets liefs voor een ander of voor jezelf. En je zal zien dat je die positiviteit ook zelf kan creëren!

Zoek een uitlaatklep

Soms lukt dat het gewoon niet om zelf positiviteit creëren. Soms is het gewoon allemaal te veel. Deze blog kan misschien overkomen alsof je niet negatief mag zijn, maar dat is zeker niet wat ik wil zeggen. Ik heb het denk ik al een paar keer benoemd, maar wil het toch nog benadrukken: soms is het gewoon shit! Krop het dan niet op, maar zoek een manier om het te uiten. De één doet dat met een goed gesprek, de ander maakt een tekening, terwijl weer iemand anders het kwijt kan in sport. Zorg er wel voor dat deze uitlaatklep gezond is en niet destructief. Ik dacht dat zelfbeschadiging en mijn eetstoornis mij ‘hielpen’ om om te gaan met negativiteit, maar eigenlijk belandde ik daarmee van de regen in de drup. Ik had het juist heel hard nodig om die lastige, negatieve gevoelen te mogen laten zijn en eruit te laten komen. Het is niet voor niks een uitlaatklep. Laat het zijn, laat het gaan en laat het dan los!

Stop met jezelf negatief noemen

Sorry dat ik zo negatief ben hoor!” Heb jij jezelf wel eens betrapt op deze woorden? We zeggen het allemaal misschien wel eens een keertje. Flappen het eruit zonder veel betekenis. Maar als je dit heel vaak zegt en echt zo voelt, is dat wel iets om eens op te letten. Noem jij jezelf regelmatig iemand die vaak negatief is? Dan geef je jezelf misschien bewust of onbewust ook dat label en zoek je – bewust of onbewust – ook steeds naar aanleidingen die dat label zouden bewijzen. Zie je wel, hier was ik negatief en hier deed ik ook negatief. Ja, dat kan wel zo zijn. Het leven gaat met ups en downs en in sommige periodes van je leven heb je wat meer downs dan ups, maar probeer toch verder te kijken dan het label dat je jezelf geeft. Je bent een mens met goede en slechte dagen, zoals iedereen. Het is oké om dat te uiten, maar geef jezelf dan ook die ruimte. Je hoeft je er niet voor te verontschuldigen en kijk daarna ook verder dan dat. Je bent niet je gevoelens.

Oefen dankbaarheid

Een kopje dat regelmatig voorkomt in mijn blogs, maar dat is omdat ik het oefenen van dankbaarheid zoiets waardevols vind en er zelf veel aan heb en heb gehad. Met het oefenen van dankbaarheid wil ik overigens helemaal niet zeggen dat je alles altijd goed moet vinden en ook als dingen verkeerd gaan je het positieve er maar in moet zien. Want soms zijn dingen ook gewoon heel rot en is het helemaal terecht daar verdrietig of boos over te zijn, maar verlies daarnaast niet uit het ook wat wel positief is en waar je dankbaar voor bent. Het mogen grote, maar misschien juist ook kleine dingen zijn. Van de mensen om je heen tot zonnestralen op je gezicht.

Waar ben jij dankbaar voor vandaag?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Hoe word ik minder negatief?”

  1. Misschien lees of interpreteer ik het te letterlijk. Dankbaar klinkt als een hele grote term die inderdaad vaak in jullie blogs tevoorschijn komt. Wie of wat bedank je dan in gedachten voor bijvoorbeeld de zon. Die heb je niet gekregen maar is er gewoon. Denk ik te moeilijk? Het klinkt wel als iets wat jullie helpt en een fijn gevoel geeft. Vandaar mijn vraag.

    1. Hey! Ik vond het zelf in het begin heel dom voelen om dankbaarheid te oefenen. Ik moest het doen bij een groepstherapie. Elke dag 3 dingen opschrijven. In het begin denk je heel groot en is het moeilijk iets te bedenken, maar precies wat jij zegt, dankbaar zijn voor de zon kan misschien in je opkomen op het moment dat je even buiten bent en de zon zo mooi de lucht oranje kleurt. Dat is een kort geluksmomentje waar veel mensen zich niet bewust van worden omdat je je enkel kan focussen op de vervelende, moeilijke of pijnlijke momenten van de dag. Door dankbaarheid te oefenen voel je je niet meer de hele dag rot over jezelf of de dingen die je overkomen. Die lekker warme kop thee op de bank, dat ene mooie nummer op de radio, die ene mop waar je zo om moest lachen.. om maar wat te noemen. Je vergeet het zo makkelijk als je struggelt met een eetstoornis en een laag zelfbeeld.
      Dit is iig mijn kijk op dit onderwerp. Hopelijk kan je er wat mee.
      Xxx Keeshe

    2. Misschien is het dan ook meer een gevoel van ‘blij zijn met … ‘ en je daar bewust van zijn. Dus even stil staan bij de fijne dingetjes op een dag die er ook zijn, zoals de zon 🙂

  2. ik zeg dat ook weleens van sorry dat ik zo negatief ben! ik vind het wel lastig om positief te zijn wat negatief is op dat moment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *