Hoe word je psycholoog?

Wanneer je in behandeling gaat kom je terecht bij een psycholoog. Hij of zij bezit over kennis die jou kan helpen op weg naar herstel. Een psycholoog is vaak je steun en toeverlaat. Maar hoe word je eigenlijk psycholoog? Hoe ziet die opleiding eruit, wat zijn valkuilen en wat volgt na het behalen van je diploma? Ik deel graag mijn ervaringen met jullie!

Ik heb de opleiding psychologie gekozen omdat ik het heel interessant vond om meer te weten te komen over hoe het menselijk brein in elkaar zat en hoe je iemand kan helpen.

Wanneer je deze studie kiest kan je zowel op hbo-niveau als op universitair-niveau de studie doen. Een HBO studie is vaak meer praktijkgericht. Je zal meer stages lopen bij verschillende instelling en ook de manier van lesgeven is gericht op de praktijk.

Op de universiteit ligt de nadruk veel meer op theorie. De lesvorm is anders dan op de middelbare school. Je volgt colleges waarin een docent een soort presentatie geeft over een bepaald onderwerp. In colleges worden dus allerlei psychologische theorieën uitgelegd en in werkgroepen ga je hiermee aan de slag. Praktijkervaring doe je de eerste jaren van je studie niet of nauwelijks op. Een stage is namelijk niet verplicht vanuit je studie.

De eerste drie jaar van je studie heet een bachelor, deze sluit je af met een bachelor diploma. In Nederland is het gebruikelijk daarna nog een master te volgen. Een master is een verdieping op je bachelor. Met het kiezen van je master, kies je ook voor de richting die je later op wilt.
Bij de Universiteit van Leiden is het mogelijk om te kiezen uit de volgende masters:

  • Toegepaste cognitieve psychologie = Deze master is gericht op de denkprocessen, geheugen en alles wat met cognities (gedachten) te maken heeft. Je leert deze vermogens bij mensen te verbeteren of aan te passen. Je kunt met deze master bijvoorbeeld de effecten van drugs op iemands prestatie meten.
  • Kind en adolescent psychologie = De nadruk ligt hier op kinderen en jongvolwassenen. Je leert tijdens deze master alles over de psychologische en leerproblemen van die doelgroep. Zo leer je een ongebruikelijke ontwikkeling herkennen en leer je hoe je hiermee om kan gaan.
  • Klinische neuropsychologie = Neuro betekent alles wat met je hersenen te maken heeft. Als neuropsycholoog leer je alles over processen in de hersenen, hoe je deze beoordeelt en behandelt.
  • Economische en consumenten psychologie = Iedereen is consument en mensen hebben een bepaalde manier van kiezen voor verschillende producten. In deze master leer je hoe mensen kiezen voor een product en hoe je hier invloed op kan uitoefenen.
  • Gezondheidspsychologie = Tijdens deze master leer je alles over gezond gedrag en hoe je dat bij anderen kan promoten. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat iemand stopt met roken?
  • Methoden en statistiek in psychologie = Statistiek staat in deze master centraal met nadruk op onderzoek doen.
  • Gezondheid op het werk psychologie = In deze master leer je hoe je een werkplek veilig, gezond en prettig voor de werknemer kan maken. Wat komt allemaal kijken bij arbeidsomstandigheden?
  • Sociaal en organisatie psychologie = Hoe functioneert een groep of een organisatie? In deze master leer je alles over de dynamiek van groepen, hoe beslissingen van invloed kunnen zijn op een groepsproces.
  • Klinische psychologie = Deze master heb ik gevolgd. In deze master word je klaar gestoomd tot behandelaar. Je leert iemand beoordelen en behandelen en doet kennis op over verschillende stoornissen.

Voor mij was statistiek een groot struikelblok. Psychologische theorieën worden gebaseerd op onderzoek. Wanneer je onderzoek doet en daarbij proefpersonen gebruikt, wil je graag iets zeggen over de resultaten van dat onderzoek. Hierbij gebruik je statistiche wiskunde. Toen ik de studie koos had ik de hoeveelheid statistiek misschien wat onderschat. En laat wiskunde nou niet mijn sterkste punt zijn… Ik heb er dan ook voor gekozen om veel bijlessen te volgen wat mij veel heeft geholpen. Wanneer je dus kiest voor deze studie is het goed om te bedenken of je dat wat lijkt. Is wiskunde niet je sterkste kant? Weet dan dat er altijd een mogelijkheid tot bijles volgen is, vaak georganiseerd vanuit de universiteit. De stof die in colleges wordt besproken is belangrijk maar het toepassen van die kennis is voor velen lastig. Hulp vragen hierbij is niet gek, veel van mijn medestudenten hadden net zoveel moeite met statistiek als ik!

Na de bachelor heb ik gekozen voor de master klinische psychologie. Tijdens deze master leer je hoe je iemand beoordeelt en behandelt. Het eerste half jaar heb ik vakken gevolgd waarin ik heb geleerd hoe je als psycholoog iemand behandelt. Zo was er bijvoorbeeld een vak ‘Basic therapeutic skills’, ook wel therapeutische basisvaardigheden. Hier leerde ik in de vorm van een werkgroep door met medestudenten te oefenen hoe je als behandelaar reageert op iemand en wat jou invloed op je cliënt is. Tijdens het vak ‘Clinical interviewing and assessment’ leerde je hoe je een intake afneemt. Acteurs kwamen langs en speelde iemand met bijvoorbeeld huwelijksproblemen. Als psycholoog in opleiding was het dan je taak alle informatie in te winnen die belangrijk is om een diagnose te kunnen stellen.

Tijdens de klinische master moet je ook een stage lopen bij een passende instelling. Ik heb 9 maanden stage gelopen bij Centrum voor Eetstoornissen Ursula. Hier mocht ik intakes doen, leerde ik cognitieve therapie geven en nam ik testen af bij cliënten om hun voortgang te meten. Tijdens deze stage pas je dus alle kennis van de voorgaande jaren toe en leer je hoe het is om behandelaar te zijn.

Ook heb ik een scriptie geschreven waarbij je onderzoek doet naar iets wat je interessant lijkt. Hier komt statistiek dus weer om de hoek kijken!

Wanneer je de studie psychologie hebt gedaan kan je veel kanten op! Hieronder een paar beroepen:

Trainer, coach, loopbaanadviseur, gezondheidsvoorlichter, onderzoeker, bedrijfspsycholoog, seksuoloog, relatietherapeut, systeemtherapeut.

Nu ben ik afgestudeerd en mag ik mijzelf basispsycholoog noemen. Ik mag nu dus behandelen. Maar na het afronden van je studie psychologie kun je nog een specialisatie doen:

  • Gezondheidszorg (GZ) psycholoog = Een professionele psycholoog die zelfstandig mag behandelen van psychische stoornissen en andere psychische problemen.  
  • Klinische psycholoog = Een verdiepende opleiding na het behalen van je GZ-dimploma. Je leert nog meer behandeltechnieken en volgt aanvullende cursussen. Eventueel kan je ook managementtaken op je nemen. 
  • Psychotherapeut = Een andere specialisatie na het behalen van je GZ-diploma. Een psychotherapeut behandelt de meer complexe casussen waarbij problemen meer oorzaak zijn van persoonlijkheidsproblematiek. 

Uiteindelijk hoop ik de tweejarige Gezondheidszorg (GZ) opleiding te doen waarin ik nog meer leer over behandelen en uiteindelijk de titel GZ-psycholoog behaal. Met deze titel ben ik dan een erkend psycholoog.

Lijkt psychologie jou een leuke studie?

Sarah

Geschreven door Sarah

Reacties

33 reacties op “Hoe word je psycholoog?”

  1. Ik weet niet of je het wel echt kunt leren, wat weet een psycholoog meer over het leven dan jij? We leven allemaal hetzelfde leven.
    Ik denk dat het in je zit of niet in je zit om mensen werkelijk te kunnen helpen of basis van veelal eigen levenservaringen.
    Wat wil je iemand leren in een diepe depressie van een jaar op 50, terwijl je zelf net afgestudeerd bent en 25 bent en nog nooit in een depressie bent belandt.
    De beste hulp heb ik gehad van mensen uit het ‘dagelijkse’ leven. Sorry, ik ben nogal negatief over psychologie.
    Medeleven is fijn in het begin en je ervaart het als hulp en steun, maar veel verder dan dat: echt constructieve dingen mij aanbieden, of inzichten geven, daar waar ik erg naar verlangde, is het bij nooit gekomen.
    Die goede psycholoog, die ‘klik’ waar ze het dan over hebben, heb ik nooit gekend.

  2. Voor degenen die nu denken: dat wil ik ook! Ik ga klinische psychologie studeren en dan mensen met een psychische stoornis behandelen: denk er goed over na. Er studeren elk jaar onnoemelijk veel klinisch psychologen af (het over overgrote merendeel van de studenten psychologie kiest voor de klinische richting), en er zijn maar 20 plekken ieder jaar voor de GZ-master. Die GZ master heb je nodig want zonder willen werkgevers je in deze tijden niet hebben. Er wordt namelijk al flink bezuinigd op de zorg en zonder dit titeltje kom je nauwelijks aan de bak. Je komt niet zomaar in die GZ-master terecht: ze willen mensen met zoveel mogelijk ervaring (die heb je niet als pas afgestudeerde) en dus met een superstrak CV.

    Natuurlijk, als je gemotiveerd bent en dit is écht wat je wilt, zou ik zeggen: gaan ervoor. Je hebt maar 1 leven en je moet je dromen absoluut najagen. Maar weet dat het geen makkelijke weg is. Ik hoop dat de crisis zich snel oplost en dat psychologen weer meer gevraagd worden!

    Jij dus ook heel veel succes, Sarah!

  3. Ik kan me wel vinden in wat m. zegt.
    Waarschijnlijk kunnen ze je wel wat leren, maar ik heb die ‘klik’ ook nooit gehad.
    Het zal wel per persoon verschillen, maar de psychologie heeft mij ook niet verder geholpen..

  4. Mij lijkt het een erg interessante studie, maar heel lastig. En ook omdat je dan merkt hoe de mens in elkaar zit lijkt me erg inteeressant. Jammer genoeg ben ik ècht iemand die geen oplossingen weet voor iets en met het smoesje “het komt wel weer goed.”
    Ik denk dat ik toch maar ga voor een studie in de kunst.

  5. Ik wil graag psychologie gaan studeren, maar ik wil niet per se behandelaar worden, je kunt er natuurlijk ook heel veel andere dingen mee worden he @lamp

  6. mmmmmnee lijkt mij niet zo hoewel ik wel veel interesse heb in de mens

  7. De studie lijkt me wel leuk, maar ik vind het te veel gedoe om nog door te leren. Ik doe nu Havo en ik kom al van Mavo. Als ik klaar ben, dan ben ik 18 jaar en dan kan ik naar het HBO, maar met toegepaste psychologie lijken de beroepsmogelijkheden mij niet zo geweldig leuk. Ik zou dan kunnen doorleren op de universiteit, maar dan ben ik pas in de 30 klaar met school en dat vind ik echt zonde van mijn tijd. Dus daarom denk ik niet dat het iets voor mij is, terwijl de studie zelf me echt behoorlijk interessant lijkt.

  8. Ik ga op mbo-niveau maatschappelijke zorg doen, dat komt ongeveer op hetzelfde neer (:

    1. Eh niet bepaald maar oke :’).. beetje neerbuigend naar iemand die jarenlang keihard gestudeerd heeft haha..

  9. Met HBO mag je niet behandelen uiteindelijk.. Misschien nog wel even goed om te vermelden. En momenteel is het echt een drama om een baan als psycholoog te vinden, maar ja, dat kan altijd weer veranderen!
    De studie en het werk zijn wel beide echt helemaal geweldig! 🙂

  10. De GZ opleiding is idd heel erg gewild, anders kun je eigenlijk als behandelaar bijna nergens terecht (tenzij je als groepsleider op mbo/hbo niveau gaat werken). De GZ opleiding is zo gewild dat mensen die bij een instelling werken het zelf ( ongeveer 20.000 euro) betalen.

  11. @ Ellie: Klopt! Ik heb het zelf ook gedaan, maar dan de Arbeids en Organisatie richting. Dan word je coach of bedrijfspsycholoog, in ieder geval meer toegepast op het bedrijfsleven. Is ook heel leuk! En niet zo’n concurrentiestrijd.

  12. Goede uitleg. Vooral het feit dat NIEMAND mij ooit had verteld hoeveel wiskunde (en eigenlijk ook biologie) er stiekem nog bij kwam kijken. Gelukkig waren dat wel mijn sterke vakken, maar heel veel mensen liepen hier keihard tegenaan en hebben een flinke duit moeten neerleggen voor bijlessen. Ook wisten veel mensen niet hoe theoretisch deze studie is. Ik vind het dus erg goed dat je dit zo uitlegt, want ik vind echt dat info op open dagen (bijv van de Uni Leiden) e.d. niet volledig genoeg is.

    Wel heb ik van oud-klasgenoten begrepen dat het, vooral nu, erg lastige zaak is om bijv binnen de klinische psychologie uberhaupt al een stage te vinden, laat staan een baan. Ikzelf ben 1 van de andere bovengenoemde masters gaan doen (ook in Leiden dus) en hoop dus dat ik wat meer geluk zal hebben. Uiteindelijk was dit een goede keus, aangezien ik denk dat klinisch mij te zwaar was geweest omdat ik het lastig zou vinden om problemen van anderen af te sluiten en niet mee naar huis te nemen na werktijd. Ook vind ik het fijn dat het binnen mijn master toch wat kleiner is, aangezien ik geloof dat er dit jaar weer zo’n 200 leerlingen de klinische master zijn gaan doen.

    Wat veel mensen moeten beseffen is dat, zeker gezien de doelgroep van deze site -mensen met (eet)stoornissen- het zeker niet simpel is om daar elke dag mee te werken en het best confronterend kan zijn. Het is dus echt iets om goed te bedenken als deze studie je aanspreekt na het lezen van dit artikel.

  13. het lijkt me wel onwijs leuk..

  14. Het is inderdaad veel statistiek en BIOLOGIE! Statistiek vind ik zelf altijd wel leuk en uitdagend, maar biologie is echt niet mijn ding. Ik ben het overigens eigenlijk ook helemaal eens met wat m zegt. De meeste psychologen/psychotherapeuten/psychiaters die ik ooit heb gezien somden gewoon wat dingetjes uit een boek; het contact was heel koud en afstandelijk. Ik geloof zelf echt in de kracht van iemand die ervaringsdeskundige is en ergens dus een soort van ‘persoonlijk belang’ bij de problematiek die hij/zij behandelt heeft en daardoor ook een soort warmte kan uitstralen. Het is ‘professioneel’ om afstand te houden, maar wat ik wel heb gemerkt is dat ik absoluut meer vooruitgang boek naarmate die afstand kleiner wordt. Het idee dat iemand echt achter jou staat en voor jou is heeft mij altijd wel gemotiveerd (om welk probleem dan ook) op te lossen. Bij een ‘normale’ psycholoog kan ik dat helaas niet zo ervaren, daarbij denk ik al snel; tsja gewoon haar baan; it’s all about the money. Een psycholoog kan – met de juiste vervolgopleidingen en nascholingen – namelijk best goed verdienen ;).
    Ik vind de studie vooral interessant (zonder duidelijk beroep op het oog). De heersende theorieen over de mens die boeien me wel. Wat ik er zelf later mee zou willen; geen idee. Ik denk dat ik eerder richting coaching zal gaan, daar waar je ook mensen geen stempels op hoeft te plakken voor je ze gaat behandelen. Laten merken dat je in iemand gelooft en hopen dat je dat op zo’n manier kan overbrengen dat die ander dat ook gaat geloven en vervolgens voor zijn/haar doel gaat.

  15. Ik ben het niet met m eens,
    Ik heb veel hulp gehad (nu nog steeds) van psychologen en ect. maar het heeft me onwijs geholpen. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen en het gaat echt veel beter nu.
    Met sommige psychologen heb ik meer een klik gehad dan met andere, maar ik heb veel geleerd.

    Psychologie lijkt me echt een onwijs leuke studie, maar er is niet heel werk te vinden in de richting die ik wil (klinische psychologie dan).Er zijn ook nog andere studies die ik leuk vind, dus ik denk er nog even over na welke studie ik wil doen.

  16. Ik studeer al een paar jaar psychologie en ik vind het echt ongelooflijk interessant en leuk! Er zijn inderdaad veel verschillende richtingen die je kunt volgen en er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo ga ik een klinisch research traject volgen.

  17. O, een andere m. ben ik natuurlijk 😉

  18. Ik wil later in de ggz gaan werken, al hoop dat het me gaat lukken!

  19. Maar toch denk ik dat zo iets je in je moet zitten , het is niet iets wat je zomaar kan leren.

  20. Het leek me heel leuk tot ik dit las, jaaaaren leren is voor mij niet weggelegd, en het lijkt me zo uitgelegd ook heel ingewikkeld

  21. Ik heb een tijdje zitten twijfelen, maar na dat ik dit gelezen heb weet ik heel zeker dat ik psychologe wil worden!! (:

  22. jaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! Dit wil ik al de hele tijd doen! dat wil ik doen!! over het menselijk brein en weten waarom we dat doen of waarom we zo denken!! dat vind ik zo interessant!!

  23. Ik wil HEEL GRAAG een klinisch psycholoog worden, en heb nog steeds een paar vraagjes 🙂 Ik zit nu in havo 4 en weet al sinds groep 7 dat ik dit wil doen, maar hoelang duurt het voordat je helemaal een klinisch psycholoog bent?
    En moet je een GZ-diploma halen voordat je echt helemaal zelfstandig een klinisch psycholoog bent en je eigen praktijk beginnen enzo?
    Zelf ben ik echt super slecht in wiskunde maar IK GA HET DOEN xD

  24. Ik volg het op HBO-niveau en heb stages voor het uitkiezen! Dat heeft er wel mee te maken dat ik ouder dan 30 ben. Ik merk tijdens gesprekken dat men inderdaad veel waarde hecht aan mijn levenservaring. Veel meer een doe studie! Erg leuk!

  25. Hebben meer mensen de ervaring dat stages en werk vinden in de psychologie beter gaat als je wat ouder bent? Ik ben 29 en heb al een studie in de sociale wetenschappen afgerond (en enkele jaren werkervaring – mn interviewwerk), en overweeg nu een verkorte opleiding MA psychologie te gaan doen. Stel dat ik dat doe, dan zou ik op mijn 30e een stage zoeken en op mijn 31e afstuderen en op zoek gaan naar een (werkervaringsplek of) baan als basispsycholoog. Daarnaast ben ik pas begonnen met vrijwilligerswerk als netwerkcoach. Hoe schatten jullie mijn kansen in?

  26. ik doe nu kader maar ik heb geen idee of ik wel psycholoog kan worden?

  27. Ik zit in de 3 havo/vwo en ik wil graag jeugdpsycholoog worden, Dankjewel voor het beschrijven. Het was heel erg handig!!

  28. Heel mooi verteld! Ik zou graag wat meer dingen vragen..
    Ik ben niet zo goed in Engels, hoe belangrijk is Engels eigenlijk voor deze opleiding?
    Ik verwacht op een snelle reactie!

    Alvast bedankt,
    Sem

  29. Volgens mij is Engels wel belangrijk, je moet het goed kunnen begrijpend lezen, veel boeken zullen in het Engels zijn…

  30. Hee,

    Ik wil ook klinisch psycholoog worden, maar als je als master klinische psychologie hebt gekozen en daarna een GZ-opleiding doet, ben je dan nog steeds niet een klinisch psycholoog? Want je vertelde dat je na je GZ-opleiding nog een opleiding klinisch psycholoog kan doen.

    Groetjes,
    Lizelotte

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *