Hoe zit je een eetbui uit?

“Opeens overvalt het me, het gevoel dat ik een eetbui móet hebben. Ik had net zo’n goede dag, maar er viel een stilte in de middag die blijkbaar meteen met een eetbui moet worden opgevuld. Ik kan er gewoon niet meer omheen. Ik grijp al naar de keukenkastjes. Trek ze open, dicht, open, dicht of toch weer open? Vertwijfeld sta ik in het midden van de keuken. Wat moet ik nou doen? Het voelt alsof ik elk moment kan ontploffen en mijn hoofd maakt kortsluiting. Nee, ik wil hier niet aan toegeven. Ik ga deze eetbui uitzitten, maar hoe doe ik dat?”

Wanneer je last hebt van eetbuien en daar bij om hulp hebt gevraagd zal je het vast weleens gehoord hebben. Je moet het eetbui-gevoel uitzitten. Haast een onmogelijke opgave. Ik zei dus ‘haast’, want echt onmogelijk is het niet. Het is alleen niet een kwestie van ‘gewoon uitzitten’, je moet wel iets doen. In deze blog geef ik jullie wat tips die mij hebben geholpen mijn eetbui uit te zitten.

♥ Het gevoel onderzoeken
In het voorbeeld dat ik in het intro noem valt er een gat in mijn dag waardoor ik plotseling een eetbui op voel komen. Het hielp mij dan om te onderzoeken hoe het kwam dat ik die eetbui nodig had. Voel ik me niet nuttig? Heb ik geen afleiding van een ander gevoel wat speelt? Voel ik me alleen? Verveel ik me? Is er nog iets anders aan de hand? Het hielp mij dan het gevoel te onderzoeken wat er voor zorgde dat ik een eetbui wou hebben.

Dit kan je door door te mediteren, te schrijven of jezelf hardop deze vragen te stellen. Vervolgens kan je met het antwoord daar op aan de slag in plaats van met die eetbui. Dit kan werken, maar werk niet altijd goed. Soms word het gevoel daardoor alleen maar groter terwijl je nog niet zo goed weet wat je er mee moet doen. In dat geval is het handiger om afleiding van het gevoel te zoeken en je op een later moment met de achterliggende problemen bezig te houden.

♥ Afleiding zoeken
Deze tip zal je waarschijnlijk wel vaak gehoort hebben. Ga afleiding zoeken als je het gevoel hebt een eetbui te willen houden. Wat is dan een goede afleiding vraag je je misschien af? Afleiding zoeken kan van alles zijn en is voor iedereen verschillend. Zelf vond ik het fijn om even iets fysieks te gaan doen zodat ik even uit mijn hoofd was. Bijvoorbeeld door even een rondje te gaan lopen, me kwaad te maken tijdens het stofzuigen of de muziek hard aan te zetten en door de kamer te gaan dansen. Dit zijn ook dingen waar ik sowieso wel een goed gevoel van krijg, ik vind ze leuk om te doen, dit draagt extra bij aan het wegdrukken van de negatieve gevoelens.

Je kan vanalles bedenken om te gaan doen wanneer je eetbuidrang hebt. Het is maar net wat bij jou past en wat jou het beste helpt. Wat voor de één geldt geldt niet altijd voor de ander. Je zou bijvoorbeeld een douche kunnen nemen, kunnen gaan schilderen of tekenen, muziek maken, een boek lezen, een film kijken, een uurtje slapen maar net wat jij fijn vind. Wees lief voor jezelf hier in. Vaak heb je een eetbui omdat je jezelf iets niet gunt, gun jezelf daarom nu wel iets.

Het hielp me ook heel erg om iemand te bellen of met iemand af te spreken, bijvoorbeeld met mijn moeder of een goede vriendin. Een eetbui was echt iets wat ik stiekem deed, het was mijn geheim. Door open kaart te spelen kon ik niet meer stiekeme dingen doen en kond de mensen om mij heen me met hun woorden aanmoedigen het niet te doen, vaak hoefde ik het alleen maar uit te spreken en dat hielp dan al.  

♥ Opschrijven wat je eet
Deze oefening kreeg ik mee vanuit therapie en ik vond het echt verschrikkelijk om te doen. Het was zo onwijs confronterend en haalde alle ‘plezier’ uit een eetbui. Juist daarom is ‘ie hartstikke goed om te doen. Vaak stop je tijdens een eetbui gedachteloos van alles in je mond, je proef het niet eens. Het kwam best wel eens voor dat ik na een eetbui eigenlijk niet eens meer wist wat ik gegeten had. Wanneer je elk product dat je wilt gaat eten eerst moet opschrijven voordat je het eet heb je al snel geen zin meer in die eetbui.

Op het moment dat ik een eetbui had voelde het nagenoeg altijd als een opluchting. Het was een bevrijding van alles wat ik mezelf in het dagelijse niet toestond. Door ook hier regels omheen te maken en bewust te worden van wat je eet maakt een eetbui een stuk minder aantrekkelijk. Wat een bevrijding van de regels was is nu juist weer geen bevrijding meer. Misschien dat je er aan begint, maar wedden dat je er een stuk sneller mee stopt. Voor mij was dit in ieder geval heel helpend, probeer het eens uit zou ik zeggen. 

♥ Doel voor ogen houden
Het was voor mij heel belangrijk duidelijk voor mezelf te hebben wat nou mijn doel was en wat ik er voor nodig had om dat doel te bereiken. Ik wou weer naar school, verder gaan met mijn studie, weer gaan sporten en leuke dingen doen met mijn vrienden. Ik moest echt eerst van mijn eetstoornis afkomen, wilde ik daar weer mijn energie in kunnen stoppen. Ik wilde niet meer ongelukkig en onzeker zijn, ik wilde me fijn voelen. Eetbuien lijken problemen en spanningen op korte termijn weg te nemen, maar werken op lange termijn je doel tegen.

Wanneer de drang naar een eetbuie je overvalt is het heel moeilijk om nog rationeel na te denken en een doel voor ogen te houden waarom je het niet zou doen. Daarom was het ook zo belangrijk voor mij om deze doelen op te schrijven. Ik hing post-it briefjes met motiverende teksten in de keukenkastjes en plakte brieven naar mezelf op de koelkast. Wanneer ik weer wilde gaan eten, vond ik eerst de briefjes. Misschien kon ik er in mijn hoofd even niet bij, maar door mijn doelen zwart op wit te hebben kon ik het me toch realiseren en de eetbui uitstellen en uiteindelijk afstellen. Ik hield mijn doelen, letterlijk, voor ogen. 

♥ Mild zijn naar jezelf
Wanneer een eetbui eenmaal begonnen was (lees: het eerste koekje is gegeten), besloot ik dat het vanaf nu allemaal niet meer uitmaakte. Het was al verpest. Deze gedachte herken je ongetwijfeld, maar is het wel terecht? Is er echt al een man overboord als je 1 koekje hebt gegeten of als je 10 koekjes hebt gegeten? Is dat even erg als alles wat je daarna nog van plan was om te eten? Soms at ik 10 koekjes en was het ergste gevoel daarna eigenlijk al weer voorbij. Toch vond ik dat ik dan gefaald had en zette ik mijn eetbui door.

Ik heb heel bewust moeten leren ook na 10 koekjes te kunnen kiezen om te stoppen. Dat is niet zwak, dat is juist heel sterk. Het gaat ook een beetje over jezelf iets gunnen. Dit hoeven dan geen 10 koekjes te zijn, maar stel het zijn er 3. Bij mij was het zo dat de grootste drang dan eigenlijk wel gestild was, maar dat ik 3 koekjes niet toestond en ik daardoor weer opnieuw een rotgevoel kreeg. Sta jezelf iets toe, heb een halve eetbui, een kwart eetbui. Alles wat wat je wel weet te weerstaan, al is het maar een beetje, is een overwinning en kan je in je zak steken.

♥ Het gevoel gaat echt over
Het laatste en tevens belangrijkste punt van mijn lijstje is dat er op moet durven vertrouwen dat het gevoel echt weg gaat. Wanneer ik de drang voelde een eetbui te hebben was het echt alsof de wereld zou vergaan als ik niet aan dat gevoel toe zou geven. Alsof de onrust groter en groter en groter zou worden totdat ik letterlijk uit elkaar zou knappen. “Ik móét nu een eetbui hebben… wat anders!” Want anders wat?

Nu heb tijdens mijn herstel heel veel eetbuien uitgezeten en ik kan je verzekeren, de wereld zal niet vergaan. Jij zal niet uit elkaar knappen en het gevoel ebt ook vanzelf weer weg. Sterker nog, wanneer je het lang genoeg uit zit en goed aan je achterliggende problemen blijft werken, komt het gevoel ook niet meer terug. Ik weet als geen ander hoe eng het is dat gevoel toe te laten en uit te zitten, maar ik weet ook dat het mogelijk is. Dit is echt een kwestie van durven vertrouwen, onderzoeken, ondergaan en hierdoor meer vertrouwen winnen. 

 

Elke keer dat jij je eetbuidrang uit weet te zitten creeer jij een nieuwe, positieve ervaringe en bewijs dat je ook zonder kan. Het is niet erg als het daarna weer een keertje mis gaat, dit is best normaal. Vergeet het niet, maar vergeef het jezelf wel. Kijk waar het mis ging en hoe je het de volgende keer anders zou kunnen aanpakken. Pik de draad weer op en ga verder. Herstellen gaat met vallen en opstaan, maar de aanhouder wint. 

Hoe zit jij je eetbuien uit?


Aankomende maandag 4 september is er van 20:00 tot 21:00 een themachat over eetbuien. Praat deze avond met elkaar over eetbuien, de drang naar eten, de schaamte die er bij kan komen kijken en de wens om het eten te compenseren. Je bent welkom!

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

13 reacties op “Hoe zit je een eetbui uit?”

  1. Ik herken het.. vaak probeerde ik zo gezond mogelijk te eten, om bij 1 toetje alles weer op te geven..

  2. Je hebt me net gered, IPV chocolade cake, 2 wortels, thanx Irene!

  3. Mooie blog, bedankt! Ik wil ook weer beter mijn best doen om eetbuien te gaan uitzitten!

  4. Heel inspirerend, dankjewel 🙂 Bij mij gaat het dagelijks mis met grote hoeveelheden chocola of kaas. Kijken hoe ik me voel als ik een klein stukje neem…

  5. Wauw. Je slaat de spijker op zijn kop! Bedankt! Heel fijn deze tips, ik denk dat de uitvoering ontzettend moeilijk is, maar jij hebt bewezen dat het wel mogelijk is! Dat motiveert mij enorm. Dankje!

  6. P.s. niet gaan compenseren, dat is echt hell 🙁

  7. Wat mij weleens helpt is, tegen mijzelf zeggen dat ik morgen die eb mag hebben en zo erg als ik wil. Volgende dag hoef ik hem niet meer en zie ik in dat die never ending ebdrang echt kan overgaan na bijv 8 uur.

  8. Ik denk wel dat het belangrijk erbij te melden is, is dat sommige mensen ook eetbuien hebben omdat ze ondervoed zijn en/of ondergewicht hebben. En zolang je dat bent, kun je je afleiden zo lang je wilt, op den duur komt die eetbui toch. Dit is een pure overlevingsstrategie van het menselijk lichaam.

    Maar voor eetbuien om andere redenen ga ik graag het huis uit, een stuk wandelen met wat muziek helpt mij.

  9. Inderdaad Maria, eetbuien in het herstelproces zijn natuurlijk. Deze vermijden bouwt alleen spanning en een ernstigere omgeving van ‘restricties’ en niks eten.

    Momenteel ben ik al enkele maanden op gezond gewicht. Heb soms een eetbui, maar vergeef mezelf. Dat is mijn tip! Niet alles ligt binnen je macht

  10. Zeker fijne blog…
    Enkel… tips als ‘ga sporten of ga mediteren’ zou ik echt niet meer geven. We voelen ons al rot… uitstellen door telefoneren etc.. dat lukt.. maar sporten of mediteren is echt een te ideaal plaatje…..

  11. Ik ga zelf naar meetings van de anonieme overeters (naam klopt niet helemaal meer gaat om dwangmatige (niet) eters) maar daar vanuit daar spreken we over tools en een van die tools is de telefoon om ke uit de isolatie te halen en om met iemand te bellen die het gevoel kent en er samen met jou van een afstandje naar kan kijken. Zorgt voor afleiding en tegelijkertijd kom je er vaak achter waar de zucht naar eten nu vandaag komen

  12. Goede blog, thanks hiervoor 🙂

  13. Mooie blog. Dankjewel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *