Hoeveel eten is normaal?

Door mijn eetstoornis was ik totaal kwijt wat normaal was. Door de eetlijsten die ik kreeg in therapie normaliseerde mijn eetpatroon al iets meer. Ik had weer ritme en de hoeveelheden waren gezond. Toch stelde ik regelmatig de vraag ‘’Hoe veel moet je hiervan eten?” en ‘’Wat is normaal?”.

Voor mijn eetstoornis at ik gewoon wat ik lekker vond. Ik stond er niet bij stil hoeveel dropjes of chips ik at, ik deed het gewoon en stopte als ik vol zat of geen trek meer had. Ik at toen naar behoefte, zonder dat ik me daar echt bewust van was. Tijdens mijn herstel moest ik bewust gaan leren eten naar behoefte, wat ineens heel moeilijk was.

Want wat was mijn behoefte? Hoe voelde je dat? En hoe liet je dan die angst om aan te komen of door te eten los? Ik wist niet meer goed wat een normale hoeveelheid was en ik was dus al snel bang te veel te eten en soms was ik ook bang dat ik juist te weinig had genomen. Ik hield me dan maar veilig vast aan mijn vertrouwde LiGA of koek. Maar daardoor kwam ik niet echt los van mijn eetstoornis en kon ik nog steeds niet vrij met eten omgaan. Ik schoot regelmatig in de stress als ik niet wist hoeveel normaal was en had altijd mijn eigen tussendoortjes op zak.

Maar wat is nu normaal en hoe kom je daar achter, zonder je er schuldig over te gaan voelen?
Bespreek gerust met mensen om je heen wat zij normaal vinden. Ga daarbij niet op één antwoord af. Hoeveel speculaasjes eet jij ongeveer bij de thee? Hoeveel Oreo koekjes eet jij als tussendoortje? Hoeveel stokbroodjes eet jij bij de borrel? Dat soort vragen worden vast wel begrepen door je omgeving als ze weten van jouw problemen met eten.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een vriendin van jou geen flauw idee heeft hoeveel speculaasjes zij neemt of dat ze gewoon iets zeggen, maar niet echt een idee hebben. Vraag het daarom gerust na bij iemand anders. Als je in therapie zit is het ook goed het hier te bespreken of bij je diëtiste voor te leggen. Verwacht in ieder geval geen eenzijdig antwoord, want eten is voor veel mensen gewoon heel persoonlijk qua smaak en behoefte.  

Ga ook niet te strikt vast zitten aan ‘’drie speculaasjes”. De ene keer pak je er twee, de andere keer vier, dat is helemaal niet gek. Probeer dus niet weer opnieuw zo vast te gaan zitten aan hoeveelheden, maar soms ook na te denken over wat jij lekker vindt en waar je trek in hebt.

Kijk naar anderen, maar niet alleen naar anderen. En pin je ook niet vast op wat je één keer hebt gezien. Als jouw vriendin een keer maar een paar chipjes at en daarna niet meer zo’n trek had, betekent dat vast niet dat ze nooit meer chips dan dat neemt. Varieer en kies de ene keer voor wat meer, de andere keer voor wat minder en weer een andere keer voor een hoeveelheid zoals je die op therapie hebt geleerd. Luister daarbij niet teveel naar je verstand, maar steeds wat meer naar je eigen gevoel.

Als je iets spannends gaat eten, kan het fijn zijn om van te voren het eten te visualiseren op je bord of een aantal af te spreken met jezelf. Zo zorg je ervoor dat je niet te weinig eet of echt teveel. Er zijn een aantal voorbeelden die ik je kan geven over normale hoeveelheden bij eten dat lastig is te vergelijken met een normale hoeveelheid. Ook hiervoor geldt: af en toe wat meer is echt niet erg en is niet raar. Ook ik eet wel eens een zak chips of M&M’s in een avond op. Ik ben dan de volgende dag echt niet gelijk aangekomen. Het is heel normaal of af en toe eens wat meer te eten dan de standaard hoeveelheden.

Gourmetten of BBQ
Als je gaat gourmetten kan het in het begin nog fijn zijn om van te voren het eten op je bord te leggen dat je gaat eten. Kan dit niet, dan is het misschien handig om eens te bedenken hoe een vol bord eten eruit zou zien. Natuurlijk eet je bij gourmet of barbecue iets meer vlees dan normaal, maar leg ook wat salade, stokbrood, een sausje of aardappeltjes op je bord. Stel in je hoofd of op je bord een vol bord samen, zodat je weet dat je gewoon een volledige maaltijd hebt gegeten. 

Eet je iets meer bij dit soort gezellige etentjes, dan is dat helemaal niet zo gek. Als je de rest van de week gewoon weer eet zoals gewoonlijk, kom je daar niet van aan. Ook niet als je als dessert een ijsje hebt na de barbecue.

Pannenkoeken
Ik vond pannenkoeken ook best wel lastig. Ik wist niet hoeveel ik ervan moest eten om voldoende te eten en wist ook niet wanneer het er teveel waren. Als je in een pannenkoekenrestaurant eet, is het normaal om er één te eten. Vaak eet je dan nog wel een voor- en/of nagerecht. Bak je zelf pannenkoeken dan zijn die vaak veel dunner en kleiner. Het is dan gemiddeld om er 3-5 te eten. Heb je een flink gevulde pannenkoek met kaas, spek of groenten, dan zal dat natuurlijk wat sneller vullen, maar luister vooral gewoon naar je behoefte.

Borrelen
Bij de borrel of later op de avond bij een glas fris of wijn, is het voor veel mensen gebruikelijk stokbroodjes, olijven, chips of nootjes te eten. Als je dat nog spannend vindt, kunnen dit soort eetmomenten best verwarrend zijn. Wil je meedoen, dan is het voor nu misschien nog wel handig om ongeveer te weten wat ‘normaal’ is, ook al is dat per persoon verschillend. 

Je kunt in ieder geval denken aan een paar handjes nootjes of chips (5-7 handjes) of bijvoorbeeld vijf stukjes besmeerd stokbrood. Olijfjes en dat soort dingen kun je daarbij extra pakken. 

Koekjes en snoepjes
Het is lastig te zeggen hoeveel koekjes je bij de thee neemt als tussendoortje, omdat ieder koekje anders is qua maat. Je kunt bijvoorbeeld 2-4 speculaasjes, 2-4 Oreo koekjes, 1 grote (roze) koek, 1 stroopwafel, 2-4 Bastogne koekjes, vier kaakjes, twee liga’s in een pakje, 2-4 Sultana’s, 1 eierkoek, twee stukken ontbijtkoek met boter, 1 mueslireep, 5-10 dropjes (al eet ik er regelmatig meer!), 5-7 spekjes, 1 bakje of zakje chips of een stuk of 8-10 blokjes chocolade eten als tussendoortje.

Dit zijn echter slechts richtlijnen. Neem je een hele kleine eierkoek of dunne plakjes ontbijtkoek, dan is het natuurlijk handig iets meer te nemen. Eentje meer is vaak niet zo erg en je wordt er ook zeker niet meteen dik van. Eet je iets minder dan is dat ook niet perse erg of veel te weinig. Maar eet je altijd minder of voornamelijk, dan is het goed je eens af te vragen waarom.

Ik denk dat je je in het begin nog wel eens schuldig kunt voelen als je bijvoorbeeld naar behoefte M&M’s hebt gegeten of een patatje hebt genomen tijdens het stappen. Dat soort dingen zijn in het begin best wel eng. Af en toe een ander tussendoortjes of iets extra’s kan een gevoel van controle verlies geven. Maar uiteindelijk kom je er wel achter dat er eigenlijk helemaal niets gebeurt.

Je komt niet meteen aan en je wordt ook niet meteen dik. Iets anders eten, betekent trouwens niet altijd dat je meer calorieën binnen krijgt. Het is misschien anders en een andere hoeveelheid, maar dat betekent toch niet dat je meteen geen controle meer hebt en alles mis gaat?

De tips die ik geef zijn gebaseerd op wat ik heb geleerd tijdens mijn herstel. Probeer vooral steeds iets meer naar je lichaam te luisteren en jezelf toestemminge te geven te genieten met mate en toch voldoende. Eet je wat meer in de middag of eet je ‘savonds twee tussendoortjes in plaats van eentje, omdat jullie fris of een borrel hebben genomen met nootjes of chips, dan is dat niet erg. Probeer jezelf aan een richtlijn te houden en zie deze richtlijn als flexbile grens; soms wat meer, soms wat minder, soms hetzelfde.

Toen ik dit blog aan het schrijven was, moest ik er echter zelf heel diep over nadenken. Ik sta er zelf intussen helemaal niet meer bij stil wat normaal is. Ik eet naar behoefte en ben niet meer op een negatieve manier met eten bezig. De ene keer eet ik drie, de andere keer vijf tussendoortjes. Of ik snoep tussendoor of eet juist een dag wat meer fruit. Die vrijheid geeft me juist een gevoel van controle. Ik heb zelf de controle, niet mijn eetstoornis. 

Probeer de touwtjes wat te laten vieren. Dat zal in het begin zeker heel eng zijn, maar zorgt er wel voor dat je je op meer vlakken vrijer zult voelen. Die controle is schijncontrole. Probeer die stap voor stap los te laten, bijvoorbeeld door te gaan variëren en naar behoefte te leren eten. Je hebt die controle niet nodig als je op een andere manier met je emoties om leert gaan. Gun jezelf die vrijheid. Oefen eens met wat uitdagingen en je zult zien dat ze steeds minder uitdagend worden en je er weer van kunt gaan genieten!

Heb je toch nog vragen over hoeveelheden, kijk dan eens bij de gezonde voedingslijsten of stel je vraag aan onze dietist.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

38 reacties op “Hoeveel eten is normaal?”

  1. Eten naar behoeften is inderdaad heel moeilijk!
    Zo eet ik elke zaterdag pannenkoeken bij mijn oma, maar ik dacht dat één pannenkoek wel een goede vervanger is/was voor 3 sneden brood…maar nu lees ik 3-5.
    Ik heb die cijfers nog heel erg nodig, het is een vorm van controle wat ik toch ooit moet loslaten…

  2. Wauw, dit artikel komt voor mij echt als geroepen! Ik ben sinds zaterdag begonnen met op gevoel eten en het is ontzettend lastig! Maar met deze tips kan ik wel wat, bedankt!

  3. Ik heb hier echt heel veel aan, dank je wel 🙂

  4. Goed artikel! 🙂

  5. als je nu 2 pannekoeken met kaas eet? 2 op elkaar he ;p

  6. ”Toen ik dit blog aan het schrijven was, moest ik er echter zelf heel diep over nadenken. Ik sta er zelf intussen helemaal niet meer bij stil wat normaal is.”

    Dit motiveert me echt heel erg. Ik durf echt niks van mijn lijstje los te laten en kan me ook niet voorstellen dat dat OOIT gaat komen. Het idee dat het nooit meer (iets) beter zal gaan, spookt veel door mijn hoofd.

    Dank je wel voor dit artikel!

  7. ik vind dit echt een heel goed artikel! Bedankt c:

  8. Precies hetzelfde als Paula.

    Ook bedankt voor dit artikel, ik heb er veel aan 🙂

  9. ik vind het een hele slechte blog
    om eerlijk te zijn voel ik me er alleen maar rotter door.
    iedereen hun grens licht gewoon anders zoals mijn vriend is 2 m lang en doet heel veel en die eet dus ook veel meer,
    ik vind het ook heel raar dat dit wel mag en het aangeven van gewichten en bmi’s niet mag .

  10. Heel fijn artikel!! Ik durf mijn lijst ook niet los te laten. Eten op gevoel lijkt me heerlijk, maar doodeng….

  11. Ik merk dat ik best wel goed bezig ben met ‘eten’
    mijn ultieme maatstaf is dingen vergeten..
    niet vergeten om dingen van mn dagelijkse behoefte over te slaan, wel vergeten dat ik iets gegeten heb.
    dat ik het niet meer zo’n issue vind..
    dat ik snoepjes eet en niet meer weet of ik er nou 5 of 6 op heb.
    als ik dat niet weet, dan ben ik goed bezig!!

    gisteren steengril, geeeen idee hoeveel stukjes vlees ik op heb.
    terwijl ik rond pasen wist dat ik 4 paaseitjes op had..en de dag daarvoor 2 ofzo.
    ik weet het nu niet en dat vind ik fijn! :p

  12. Dit is echt precies wat mij in het laatste stukje van mijn eetstoornis houdt.. Ik hou me te veel vast aan mijn eetlijst en de afspraken die ik maak op gebied van eten. nog steeds is dat waar ik het meest mee zit, en ik heb ook geen idee hoe ik dat moet veranderen.. just let it go i guess??

  13. Goede blog, Nouska!

  14. Ah, fijn, dank je wel! Mijn diëtiste zegt soms dingen dat ik denk van huh? dat is toch vrij weinig. 4 pannenkoeken vond zij veel, ik niet, maar ik dacht ‘zij is de professional’

  15. @ paula,
    Bij mij thuis eten ze ook idd altijd ”maar” 2 a 3 pannenkoeken.
    Ikzelf voor mijn eetstoornis altijd anderhalf a 2, maar dan zat ik echt proppie vol.
    Ik snap de richtlijn ook niet echt, maarja.

  16. Wat een goede blog en het komt precies op het goede moment, hier heb ik het vanmiddag over gehad bij therapie! Ik ga echt proberen op mijn gevoel te eten, ondanks dat ik bang ben dat ik weer heel erg ga rommelen met eten en terugval in alle gedachtes en eetgestoorde acties. Ik kan het!

  17. Pannekoeken worden ook altijd anders gebakken hè 😉 Ik bak ze altijd heel dun en dan eet ik er zo vijf, maar als mijn vader ze bakt zijn ze dikker en zit ik na 2 echt propvol!

  18. Normaal… ik heb tijdens mijn behandeling gestreden tegen het zo nodig alles “normaal” moeten doen. 😛 Mijn doel was namelijk niet om normaal te worden, maar gewoon relaxed met eten om kunnen gaan..

  19. Goed artikel! Ik ben hier druk mee bezig en ik merk steeds meer dat ik de hoeveelheden los kan laten. Dan denk ik achteraf ‘hoeveel koekjes heb ik eigenlijk op?’ en vervolgens denk ik ‘wat maakt dat ook uit’. Heerlijk gevoel is dat 🙂

  20. Goed en mooi artikel! 🙂
    fijn dat er mensen zijn die hun eetlijst wat losser laten 🙂

    @bloempje, het zijn maar richtijnen he! en iedereen is anders, de 1 komt van een basis lijst snel aan, en de ander, zoals ik, moet er tegen eten om überhaupt stabiel te blijven of aan te komen, denk dat je je er niet teveel op moet vast houden 🙂

  21. Wat veel koekjes voor bij de thee! Mij is aangeleerd gewoon een koekje te nemen, deze zal de ene keer groter zijn dan de andere maar het zij zo

  22. Fijn artikel dit! Ik heb hier nog altijd veel moeite mee, al is mijn eetstoornis lang niet meer zo prominent aanwezig. Ik kijk nog altijd te veel naar wat andere mensen doen in plaats van naar mijn eigen lichaam luisteren.

  23. Poeh, ik vind het moeilijk te geloven “snacken naar behoefte”. Ik wil best geloven dat je kunt eten naar behoefte, immers naar een paar goed belegde bruine bammetjes zul je wel vol zitten, maar snacken….ik bedoel bastogne koeken vullen nauwelijks, ik kan er zeker wel meer dan 4 op zonder “vol” te zitten. Terwijl als ik fruit of groente eet ik, ik echt wel vol zit.

  24. Dit artikel komt echt als geroepen. Ik heb er op dit moment een beetje moeite mee om naar behoefte te eten, en hou vast aan het veilige. Maar soms lukt het me om zonder schuldgevoel te eten!

  25. Ja ook erg herkenbaar voor mij dit. Door mijn eetbuien eet ik soms veel ste grote avondmaaltijden, of vergeet ik middag te eten omdat ik rond die tijd normaal gesproken een eetbui had enzo. Gek genoeg is dit een stuk lastiger dan ik had verwacht.

  26. Voor iedereen hierboven; richtlijnen zijn er om weer een normaal idee te krijgen; het is geen bijbel waar je je aan vast moet klampen.
    Op gevoel eten is het moeilijkste wat er is en na 5 jaar heb ik ook nog moeite mee maar het geeft je zoveel meer vrijheid ! Nouska; ik vind het een goed artikel en ik denk dat het heel goed is om hier eens over na te denken als je nog een eetlijst hebt; ik denk dat veel dingen ook vanzelf gaan.
    Zelf merk ik ook dat ik de ene keer mee eet of minder. Maar dingen zoals mijn ontbijt of lunch zijn praktisch altijd hetzelfde, gewoon uit gewoonte. Dat slijt er vanzelf in.

  27. oeeeeps…als ik dat van die dropjes lees dan moet ik echt gaan afkicken… ;-p

  28. Wauw herkenbaar mooi artikel.
    Dit geeft me meer duidelijkheid rust en inzicht

    Dank je wel

  29. Ik vind dit echt een helpend artikel!
    Ik heb er zelf ook nog veel moeite mee om op gevoel te eten. Het gaat veder op zich goed met eten, maar ik hou me nog wel heel strikt vast aan mijn voedingsadvies.

    Ik wil ook nog even zeggen dat ik deze site echt super fijn vind en heel motiverend om de laatste stappen te zetten! Ik ben jullie echt heel dankbaar.

  30. Wauw dit had ik echt nodig! Thanks!

  31. Heel erg bedankt! Ik klamp me ook altijd nog erg vast aan een eetlijst, ik weet dan gewoon wat ik moet eten per dag en dat probeer ik dan maar te halen, maar eigenlijk voel ik me dan schuldig als ik meer/minder eet dan die eetlijst. Ik ga nu ook maar eens proberen om meer op gevoel te eten en de eetlijst proberen los te laten.

  32. hier ben ik nog niet an toe. als ik zou eten naar behoefte zou ik mezelf foppen en zeggen dat ik vol zit (ik heb dit namelijk al eens eerder geprobeert) maar toch een fijn artikel datik nog eens doorlees wanneer ik wel zo ver ben

  33. ‘8-10 blokjes chocolade”’
    Dat is bijna een hele reep :O

  34. @shira86: als het hele dikke zijn dan is 2 pannenkoeken ook voldoende en als middageten dan kan 1 pannenkoek ook wel. Bij middelgrote pannenkoeken of kleine is 3-5 normaal.

  35. Heel herkenbaar! Dankjewel Nouska

  36. dankje voor deze nuttige weetjes , ik ben nu ook op dieet en was al bang dat ik mij al het lekkers moest ontzeggen maar nu weet ik dat ik 1 x per week zonder gevaar kan zondigen

  37. heel mooi geschreven.. herken het heel erg. Wat is nu normaal, wat is veel wat weinig… stom eigenlijk want er is geen goed of fout. en waarom er zo mee bezig zijn..
    oke klinkt makkelijker dan het is maar zet me wel een beetje met beide benen op de grond (:

  38. Ik was/ben ook totaal kwijt wat normaal eten is en wat normale hoeveelheden zijn. Wat fijn om er hier over te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *