Ik weet nog goed dat ik een kwartje zakgeld kreeg per week. Ik was denk ik een jaar of zes. Iedere zaterdag kregen we dit van mijn vader. De ene keer ging ik er een paar snoepjes van kopen om de hoek en een andere periode spaarde ik het juist op om een nieuwe Barbie te kopen.
Vanaf mijn dertiende werkte ik in de tuin. Dat betekende dat ik in de vakanties vier ochtenden en soms een hele dag werkte in een mega hete kas. De rest van het jaar werkte in er alleen op zaterdag ochtend. Het werk was simpel, gezellig en in de winter verkochten we er kerstbomen, wat ook erg leuk was. Ik verdiende 2,72 per uur, als ik het mij goed herinnerde.
Dit geld besteedde ik veelal aan winkelen en af en toe sluisde ik iets door naar mijn spaarrekening. Toen ik ouder werd ga ik mijn geld vooral uit aan uitgaan, shoppen, maar ook spaarde ik om op vakantie te gaan of ging ik uit eten met vriendinnen. Maar toch ging het geld toen der tijd altijd erg snel op. Ik was een lekkere onzeker puber die er leuk uit wilde zien, dus deed flink mijn best met shoppen.
Gelukkig ging ik tegen die tijd ook wat meer verdienen. Ik paste op kinderen voor 5 euro per uur en toen ik ouder werd liep dit op tot 7,50 per uur. Ik gaf bijles aan mijn oppaskindjes voor een tientje per uurtje en mocht voor een tientje per uur ook twee uurtjes komen schoonmaken op zaterdagochtend.
Minimum loon voor jongeren van 15-18 jaar.
Tegenwoordig geef ik mijn geld aan andere dingen uit. Ik shop nog steeds, maar met wat meer beleid. En als ik iets koop, belandt het niet na één keer dragen achter in mijn kast. Soms doe je natuurlijk nog wel eens een miskoop, maar deze probeer ik dan ook weer te slijten aan vriendinen via een Facebook Sale. Hierbij taggen vriendinnen zich in mijn kledingstukken. Je kiest daarna wie het kledingstuk mag hebben. Zij maken het geld naar je over en je stuurt het op of geeft het mee als je hen weer ziet. Een simpele manier om er toch nog een klein beetje aan te verdienen.
Ik spaar tegenwoordig iets meer, met een doel en ik ga nog steeds lekker uit eten met vriendinnen. Ik heb niet zo vaak als vroeger meer een stukje van de maand over. In, ieder geval dat probeer ik te voorkomen. Natuurlijk ben ik wel eens iets te enthousiast met winkelen. Laatst kocht ik binnen twee weken een nieuwe kattenmand, ging ik winkelen en een groot cadeau voor mijn vriend. Ach, kan gebeuren.
Ik let op de prijzen in de supermarkt, check de actiefolders en probeer voordelig, maar goed eten in huis te halen. Soms vind ik dat nog best eens moeilijk. Je weet niet of een duurder product nou echt zoveel gezonder is of je koopt 1+1 gratis komkommers, waarvan er uiteindelijk eentje wegrot in de koelkast. Maar goed, daarin heb ik dus nog wel wat te leren.
Door zakgeld en kleedgeld te krijgen van mijn ouders leerde ik bepaalde bedragen aan kleding uit te geven en door mijn eigen verdiende geld leerde ik dat het op een gegeven moment ook gewoon op was. Je moet werken voor je geld en daaruit kun je veel voldoening halen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je werkt en dus ook hoeveel zomerjurkjes je wilt kopen.
Omgaan met geld doet iedereen op zijn eigen manier. Gezegd wordt dat het uitgeven van geld aan activiteiten, dingen om te doen, zoals een dagje weg, je het meest gelukkig maakt. Je kunt je geld dus beter aan dingen om te doen, dan aan dingen om te hebben, uitgeven. Maar ben jij het daar ook mee eens?
De meeste kinderen krijgen vanaf hun zevende jaar zakgeld. Van de jongeren tussen de acht en negen jaar krijgt ongeveer 82% zakgeld. Van de middelbare scholieren krijgen zo’n 90% van de jongeren zakgeld. Deze jongeren krijgen vaak zakgeld tot hun 18e en krijgen gemiddeld 24,- zakgeld per maand. Wat je per maand krijgt heeft veelal met je leeftijd te maken en natuurlijk of je ouders dit voor jou kunnen bekostigen. Sommige jongeren moeten kleine klusjes in huis doen om hun zakgeld te verdienen of een bijdrage leveren aan het huishouden.
Hoeveel geld geef je eigenlijk uit per week?
Geef een reactie