Na drie maanden had ik mijn kat al ‘gediagnosticeerd’ met ADHD, een hechtingsstoornis en verlatingsangst. De meeste mensen trekken hun wenkbrauwen op als ik hier iets over zeg – en ik meen het ook niet heel serieus – maar een nieuw onderzoek heeft kunnen aantonen dat 8 van de 10 honden kenmerken vertoont, die passen bij psychiatrische ziektebeelden.
Dierenartsen waarschuwen dat hyperactiviteit, fobisch gedrag en verlatingsangst steeds vaker voorkomen bij honden, katten, konijnen en papegaaien. Huisdieren worden tegenwoordig ook regelmatig behandeld voor slaapproblemen, angst, automutilatie, stress, depressie en zelfs anorexia.
Dit gaat mij toch wel een stapje te ver. Mijn kat slaapt de hele dag, propt zich vervolgens helemaal vol, gaat ‘s nachts op avontuur en eet dan weer uren niks. Dit gedrag, bij een mens, zou kunnen duiden op een ernstig slaapprobleem, een mogelijke depressie en waarschijnlijk een flinke eetstoornis. Maar in kattenland is dit zo normaal als het maar kan.
Het Britse onderzoek komt voorafgaande aan de lancering voor een dieren- antidepressiva later dit jaar. Helemaal betrouwbaar is het dus ook misschien niet, maar ze waarschuwen wel voor het ‘medicaliseren’ van normaal dierengedrag. Ook wordt benadrukt dat eigenaren kritisch naar hun opvoed- en verzorggedrag moeten kijken, alvorens ze een pil in hun huisdier stoppen.
1,300 honden deden mee aan het onderzoek. Volgens de onderzoekers vertoont 80% van de honden gedragsproblemen. Met name hyperactiviteit is met 60% populair onder de honden. 30% van de honden had last van angsten en fobieën, 22,5% vertoonde dwangmatig gedrag en 12% werd onrustig als ze weg werden gehaald bij hun baasje.
Volgens Dr. Corridan – die de onderzoeksresultaten erg serieus neemt – komt het steeds vaker voor dat mensen met hun hond naar een gedragstherapeut te gaan of medicijnen te geven. Wel waarschuwt de dierenarts voor afhankelijkheid van het medicijn. Een pilletje zou ook niet de kern van het probleem oplossen, maar slechts de symptomen aanpakken.
Een huisdier met gedragsproblemen kan echt veel invloed hebben op je dagelijks leven en rust. Dat wil ik graag geloven. Maar is dit niet wat overdreven?
http://www.telegraph.co.uk
Geef een reactie