Honden met anorexia?

Na drie maanden had ik mijn kat al ‘gediagnosticeerd’ met ADHD, een hechtingsstoornis en verlatingsangst. De meeste mensen trekken hun wenkbrauwen op als ik hier iets over zeg – en ik meen het ook niet heel serieus – maar een nieuw onderzoek heeft kunnen aantonen dat 8 van de 10 honden kenmerken vertoont, die passen bij psychiatrische ziektebeelden.

Dierenartsen waarschuwen dat hyperactiviteit, fobisch gedrag en verlatingsangst steeds vaker voorkomen bij honden, katten, konijnen en papegaaien. Huisdieren worden tegenwoordig ook regelmatig behandeld voor slaapproblemen, angst, automutilatie, stress, depressie en zelfs anorexia.

Dit gaat mij toch wel een stapje te ver. Mijn kat slaapt de hele dag, propt zich vervolgens helemaal vol, gaat ‘s nachts op avontuur en eet dan weer uren niks. Dit gedrag, bij een mens, zou kunnen duiden op een ernstig slaapprobleem, een mogelijke depressie en waarschijnlijk een flinke eetstoornis. Maar in kattenland is dit zo normaal als het maar kan.

Het Britse onderzoek komt voorafgaande aan de lancering voor een dieren- antidepressiva later dit jaar. Helemaal betrouwbaar is het dus ook misschien niet, maar ze waarschuwen wel voor het ‘medicaliseren’ van normaal dierengedrag. Ook wordt benadrukt dat eigenaren kritisch naar hun opvoed- en verzorggedrag moeten kijken, alvorens ze een pil in hun huisdier stoppen.

1,300 honden deden mee aan het onderzoek. Volgens de onderzoekers vertoont 80% van de honden gedragsproblemen. Met name hyperactiviteit is met 60% populair onder de honden. 30% van de honden had last van angsten en fobieën, 22,5% vertoonde dwangmatig gedrag en 12% werd onrustig als ze weg werden gehaald bij hun baasje.

Volgens Dr. Corridan – die de onderzoeksresultaten erg serieus neemt – komt het steeds vaker voor dat mensen met hun hond naar een gedragstherapeut te gaan of medicijnen te geven. Wel waarschuwt de dierenarts voor afhankelijkheid van het medicijn. Een pilletje zou ook niet de kern van het probleem oplossen, maar slechts de symptomen aanpakken.

Een huisdier met gedragsproblemen kan echt veel invloed hebben op je dagelijks leven en rust. Dat wil ik graag geloven. Maar is dit niet wat overdreven?

http://www.telegraph.co.uk

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

27 reacties op “Honden met anorexia?”

  1. hahaa geweldig geschreven!!

  2. Mijn hond heeft wat weg van autisme xD

  3. Haha super.
    En dat katje is echt niet dik vergeleken met mijn kat!

  4. Mijn kat is gewoon lui en verwaand.

  5. goed geschreven, karianne!
    Maar onzin vind ik het wel om een pil in je lieve huisdiertje te stoppen!

  6. Ik zelf ben aan het leren voor gedragsdeskundige/trainer (hond en kat). Ik denk dat het in bovenstaand stuk te veel gedacht wordt met menselijke emoties.

    Dieren kunnen zeker anorexia hebben. Maar niet van met het standpunt “ik eet niet want dan voel ik me dunner” of dit soort gedachtes. Maar vanuit stress. Een dier dat teveel stress ervaart kan stoppen met eten. Dit noemt men dan anorexia.. (betekenis is ook “gebrek aan eetlust”..) Katten bv. hebben vaak te maken met “Automutilatie” wederom vanuit stress. Een kat met te hoge stressniveau’s kan zich bijvoorbeeld overmatig gaan wassen. Dit leidt tot kale plekken en zelfs wondjes. Doet deze kat dit vanuit de gedachte “als ik de pijn voel heb ik geen nare gedachtes”.. Nee de kat doet dit als een manier van coping. Er wordt extra endorfine aangemaakt waardoor dit gedrag een “verslaving” wordt..

    Ik denk juist dat het heel goed is dat er aandacht aan wordt besteed. Idd niet meteen volproppen met medicatie. Maar als er medicatie is wat een dier minder stress laat ervaren, waarom niet?

  7. Even nog ter aanvulling. Ik heb het overigens wel over de extreme gevallen he! Eerst trainen ed. als laatste redmiddel medicatie.

  8. Ik heb een kat, die zo verschikkelijk hyperactief is, veeeeeele malen erger dan alle andere katten die we ooit hadden, maar of dit nou direct een probleem is? Soms is het wat vervelend, maar ook wel leuk.

  9. Welkom in de maakbare wereld lieve mensen.
    Althans, dat denken we.

  10. onze hond heeft wel een eetverslaving, telt dat ook ? xD

  11. Mijn hond heeft medicijnen gehad, diazepam had hij vooral voor vuurwerk enzo, maar hij is getraumatiseerd. Lang verhaal, maar nu gaat het gelukkig heel goed met hem, al zijn er nog wel momenten dat hij in paniek raakt en tegen deuren opspringt en gaat blaffen enzo.

  12. Ik heb een half jaar geleden ‘n keer in mijn db gevraagd of het zou kunnen dat mijn hond anorexia had, daarop antwoorden iedereen meteen met nee honden kunnen geen eetstoornis hebben, maar bij honden gaat er veel meer om in dat koppie als dat we eigenlijk denken, ikzelf heb een shi-tzu een klein lief schattig en eigenwijs hondje met een eigen wil, die heeeeeeel goed begrijpt wat je zegt, als onze andere hond iets ‘stouts’ gedaan heeft blijft ze je de hele tijd angstig aan kijken, je moet haar dan echt oppakken en vertellen dat ze braaf is en dat ze niks verkeerds heeft gedaan. medicijnen voor honden gaat wel echt te ver, onze andere hond is bang voor het donker, duidelijk een fobie, dus het kan echt wel bij honden, maar ik vind het al verschrikkelijk dat ze mensen volproppen met medicijnen, en je hond daarbij doe je dat toch al zeker niet? dat honden psychische stoornissen kunnen hebben vind ik dus wel echt waar.

  13. Ze maken ze tot mens fzo? Ze hebben zich altijd zo gedragen, en nu ineens heeft het een betekenis? Dit slaat gewoon echt nergens op.
    Wel geloof ik dat ze angst voor iets kunnen hebben, maar een angst-stoornis bij normale huisdieren? Oke de honden die mishandeld zijn of heel lang geen huis hebben gehad, die hebben moeten overleven, maar de rest.. -.-

  14. als je het vergelijkt met mensen, dan wel. maar dit is dieren gedrag, het zijn geen mensen

  15. Dit zijn dieren, Ik vind dat die geen eetstoornis hebben, of kunnen hebben… Een eetstoornis zit in je hoofd, en dieren kunnen niet eens zo heel goed nadenken dus ik denk het niet…

  16. Bij dieren noemen ze het anorexie ipv anorexia. Gebrek aan eetlust. Het zit hem dus niet in de gedachtes maar in het handelen. Kan verschillende oorzaken hebben bv. slecht gebit, maag/darm problemen, stress, algeheel ziek zijn.

    Ik denk dat in de reacties teveel gedacht wordt met wat wij bij mensen verstaan onder eetstoornissen ed. De benamingen zijn in de mensenwereld en dierenwereld vaak hetzelfde. Maar als je je erin verdiept zul je zien dat de kenmerken wel degelijk verschillen.

  17. hmmm… interessant 😛

  18. Ik vind het wel overdreven.. Vooral een huisdier medicijnen toe dienen vind ik te ver gaan.. Laat ze eerder op een cursus gaan van hoe ga ik met mijn huisdier om? Nee
    ik bedoel nu niet dat ze rot tegen die beesten doen, maar ik kijk wel vaak tijdens mn ontbijtje het programma Dog Whisperer, en dat is echt geniaal.. Wat nou een pilletje.
    Hij laat wel ff zien van hoe en wat! 😛

    En verder wil ik ook best wel geloven dat dieren trauma’s en weet ik veel wat kunnen hebben.. tuurlijk.. dieren hebben ook gevoel! Maar dat vergt naar mijn idee gewoon super veel aandacht en tijd voor.. en geduld.

  19. Onze kat vreet alles op wat los en vast zit, om het vervolgens weer uit te braken. Maar om nu te zeggen dat ze boulimia heeft? Nah, waarschijnlijk erg veel last van haar maag, maar een eetstoornis, nee dat geloof ik niet..

  20. sorry hoor, maar zo zijn dieren toch gewoon..
    dat is heel normaal gedrag, niets adhd; gewoon speels!
    niets verlatingsangst, gewoon graag bij het baasje zijn..
    honden hebben idd karakters, maar het zijn wel gewoon beesten hoor..

  21. zoals lex zegt, een kat/hond zal niet zomaar stoppen met eten vanuit het standpunt “ik ben dik”
    mijn kat Speedy raakt altijd erg van slag als er iets verandert, als hij bijvoorbeeld 1x vis krijgt in plaats van brokken vindt hij het echt RAAR

  22. renzo mijn hond had een week geleden een ongeluk was hij aangereden vanaf die moment hij heeft niet meer zin om te eten dus is echt anorexia,,
    en wat nu?

  23. onze kat heeft aandacht tekort. ze gaat telkends op mijn laptop zitten en mauwen.haha of voor de tv:P wel slim bedacht van een kat….

  24. Mijn eerste hond (rottweiler) kreeg op 1 jarige leeftijd het parvo virus, ondanks alle entingen. Zij herstelde daar gelukkig helemaal van alleen door het ziek zijn wilde ze niet meer eten, echt helemaal niets. 3 maanden lang hebben wij vloeibare voeding toegediend elke twee uur een spuit in haar bek, wat een zorgen hadden we om haar. Ze woog 40 kilo maar naar haar anorexia nog meer 18 kilo….. Ze is uiteindelijk helemaal hersteld en nooit geen eetproblemen gehad en ze is bijna 14 geworden. Maar dieren kunnen dus echt anorexia hebben en als we niets hadden gedaan had zij zich dus echt doodgehongerd……

  25. Wat een dom artikel 😂 diegene die dit heeft geschreven weet duidelijk niks van diergeneeskunde af

  26. Mijn hond wil plotseling niet meer eten.
    Ben 2x bij dierenarts geweest . Spuitje tegen misselijkheid, pillen, duur voer voor maag/darm klachten. (Terwijl hij al Hill"s stomach and skin" eet.)
    Niks! Weer naar dierenarts.
    Nu weer pillen om de eetlust op te wekken.
    Helpt ook niet,
    Net zo min als lekkere hapjes.
    Nu denken we ( de dierenarts en ik) dat ‘t eraan ligt dat er allerlei loopse teven rondlopen op dit moment en dat hij daardoor helemaal van slag is.
    Maar waarom was dat vorig jaar niet zo? En ik heb meerdere reuen gehad, die daar totaal niet van onder de indruk waren. (Van een ander ras). Weet iemand wat ik moet doen?Mijn lieveling vermagert zienderogen!

  27. Haha is een leuk artikel! Ik geloof trouwens wel dat mijn hond hoogsensetief is. Hij ziet echt alles (zelfs als ik mijn oorbellen veranderd heb, heeft meneer dat in de gaten). Is ook snel bang en overprikkelt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *