Hoofdpijn kan op de vervelendste momenten toeslaan en jammer genoeg kom je er niet altijd even makkelijk vanaf. Vooral wanneer je niet weet waar het vandaan komt. Wanneer ik hoofdpijn heb, probeer ik altijd eerst een glas drinken te pakken of een frisse neus te halen. Vaak doet dat ook al even goed. Alleen kan hoofdpijn ook andere oorzaken hebben. Het kunnen oorzaken zijn waar je in eerste instantie niet bij stil zou staan omdat je dat niet achter de hoofdpijn zoekt. Dat maakt het nog belangrijker om ook deze oorzaken eens te onderzoeken en je er bewust van te zijn dat dit een boosdoener kan zijn en voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, kan zorgen.
In deze blog beschrijf ik enkele psychische oorzaken van hoofdpijn, waar je je niet altijd even van bewust bent. In de meeste gevallen wordt er gesproken van spanningshoofdpijn. Zoals de naam al zegt komt dit door spanningen. Het voelt soms alsof er strakke band om het hoofd zit en vaak voel je de spanning ook in de nek en schouders. Het kan behoorlijk vervelend aanvoelen en ook lang aanhouden. Door vaker stil te staan bij bijvoorbeeld psychische oorzaken, kan je de hoofdpijn misschien vaker voorkomen of verminderen.
♦ Stress
Er zijn verschillende oorzaken van stress, zoals werk, school of problemen in de familie en/of omgeving. Soms weet je dat je in een stressvolle periode zit, maar dat is niet altijd zo. Wanneer er iets spannends gebeurt of gaat gebeuren, kan het ook voor onverwachte stress zorgen. Hierdoor sta je er niet altijd bij stil en kan je het ook moeilijker voor jezelf aangaan. Bij langdurige stress kan je diverse lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn. De kunst is om je er bewust van te worden zodat je leert ontspannen en leert om andere manieren te vinden om met stress om te gaan. Hiermee kunnen klachten ook afnemen.
♦ Emoties
Op verschillende situaties wordt er door iedereen anders gereageerd. Heftige situaties roepen vaak een emotionele reactie op, zoals boosheid of verdriet. Steeds vaker wordt er een link gelegd tussen heftige en langdurige emoties en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn. Je kunt dus als het ware echt ziek worden van verdriet. Deze link wordt niet altijd meteen gelegd waardoor je voor een langere tijd met deze klachten kan blijven lopen zonder dat je iets aan de oorzaak van die hoofdpijn kunt doen. Emoties horen er eenmaal bij en we hebben ze allemaal. Je hoeft ze niet weg te stoppen, dat kan juist zorgen voor lichamelijke klachten, maar er zijn wel manieren om er mee om te gaan. Deel ze, uit ze en leer ze uiteindelijk ook een plekje te geven of los te laten.
♦ Angst
Bij angst ben je vaak erg alert en maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Soms is dit bewust en soms gebeurt dit onbewust. Doordat je uit angst continu alert bent, bouwt er ook een spanning op in het lichaam en komt er meer adrenaline vrij wat kan zorgen voor verschillende lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn. Het is dan niet gek dat bewustwording hierbij erg van belang is zodat je de oorzaak van angst kan onderzoeken en deze angsten kan leren aangaan.
♦ Piekeren
Wanneer je niet goed in je vel zit, als iets niet goed gegaan is of als je ergens tegenaan loopt, is piekeren iets wat vaak (onbewust) gebeurt. Je gaat alles tig keer in je hoofd doornemen en soms komen er zelfs allerlei doemscenario’s naar boven. Je kunt je dan wel voorstellen dat er in jouw hoofd overuren gedraaid worden. Als je daarbij stil staat, is het niet gek dat je daar ook hoofdpijn van kan krijgen. Het denken schiet vaak in alle kanten op en je wordt er erg onrustig van. Dit brengt vaak de nodige stress met zich mee en daarmee ook klachten zoals hoofdpijn. Piekeren kan fijn zijn zodat je dingen door kan nemen, maar het wordt ook heel vaak als iets stressvols ervaren. Het is dus goed om daar niet in door te draaien.
Hoewel hoofdpijn erg vervelend kan zijn, zijn er ook dingen die je kan doen om de pijn te verlichten. Probeer een rustige omgeving voor jezelf te creëren waarin je de spanning even kan laten gaan en je even kan ontspannen. Telefoon weg, tv uit en zet eventueel een rustig muziekje op. Laat je schouders zakken en probeer de schouders en nek te ontspannen. Adem rustig in en uit en gun jouw lichaam even de rust die het nodig heeft. In een drukke periode is het misschien lastig zulke momenten toe te laten, maar plan het desnoods in zodat jouw lichaam ook even bij kan komen van alle drukte. Wees lief voor jezelf ♥
Heb jij vaak last van hoofdpijn?
Geef een reactie