Al eerder schreef ik de blog ‘Voor als je hoop in eetstoornisherstel zoekt‘. Hoop dat het kan, dat ook jij het kan. Hoop dat zelfs al heb je tegenslagen, je nog niet verloren bent. Dat ups en downs erbij horen, dat oefening kunst baart. Hoop om ook vandaag weer ervoor te gaan en zo de kracht te vinden steeds een stukje verder te komen. Dat je steeds een stukje vrijer kan leven, zonder eetstoornis. Omdat je nooit te veel hoop kan hebben tijdens het herstellen van een eetstoornis, vandaag nóg een blog met meer punten die jou houvast, steun en hoop kunnen bieden. Je kan het!
Je bent niet de enige, je bent niet de eerste
Toen ik een eetstoornis had, voelde ik me ontzettend eenzaam. Hoewel ik heus wel wist dat ik niet de enige was, voelden de cijfers van mensen die ook een eetstoornis hadden heel abstract. Ja, het zal wel, maar wie zijn die mensen dan en hoe is het voor hen? In groepstherapie ontmoette ik andere mensen met een eetstoornis. In eerste instantie vond ik dit lastig, omdat ik mijn eetstoornis met die van hun ging vergelijken en stiekem wenste dat ik zo weinig zou kunnen eten als zij of zo dun zou worden als die ander. Maar naarmate ik de groep beter leerde kennen en zelf ook stappen zette, had ik juist onwijs veel steun aan deze groep. Zij hadden het ook niet makkelijk, een eetstoornis maakt het écht niet beter.
Vanaf dat punt heb ik er veel aan gehad om te beseffen dat ik niet de eerste was met een eetstoornis. Of de enige. Dat ik niet de eerste was die alwéér een eetbui had gehad. Of enige die zo worstelde met haar zelfbeeld. Dat ik niet de eerste was die zou leren leven met haar gewicht, wat dat gewicht ook was. Al vele anderen waren mij en zijn jou voor gegaan. Al vele anderen hebben elke dag weer moeten vechten om hoop te houden en zijn het ook vaak verloren. En wij zijn niet de eerste, niet de enige, die uiteindelijk toch herstellen.
Herstelverhalen
Al meer dan twaalf jaar vind je op deze site ervaringsverhalen van mensen die hersteld zijn van hun eetstoornis. Vandaag de dag vind je ontzettend veel blogs, YouTube-video’s en Instagram-accounts van mensen die hersteld zijn van hun eetstoornis en hun verhaal met jou willen delen. Want het kán echt. Lezen en kijken naar die bewijzen, kan een motiverend voorbeeld zijn en hoop geven. Lees hier al onze blogs over herstel.
Niet vergelijken, wel inspireren
De valkuil van herstelverhalen is echter dat je je zou kunnen gaan vergelijken. Als je een laag zelfbeeld hebt, zit zo’n vergelijking – waarin jij altijd als verliezer uit de ‘strijd’ komt – er al snel in. Misschien wel al voordat je er bewust over na kan denken. Dus bij deze dat stukje bewustwording, want ook achteraf hierop terugkomen is zinvol. Je hoeft jouw herstel niet te vergelijken met dat van een ander, we bewandelen immers allemaal een eigen en ander pad. Maar we kunnen elkaar wel inspireren. Door te delen wat ons heeft geholpen of überhaupt te vertellen dat het écht kan. Want als ik het kan, en zo bijzonder ben ik echt niet, kan jij het ook.
Zoek hulp en laat je steunen
Veel mensen zoeken pas laat hulp voor een eetstoornis. Omdat je een ander niet tot last wilt zijn, omdat je vindt dat je het zelf moet kunnen, omdat je het gevoel hebt dat het niet erg genoeg is of omdat je je schaamt. Ik herken dit heel erg. Ook nadat ik wel hulp had gezocht, bleef ik over veel dingen vaak nog gesloten. Het vervelende gevolg was dat ik daardoor met mijn gedachten in een negatieve spiraal terecht kon komen. Ik voelde me zo eenzaam en alleen, voelde me verloren. Praten met mijn omgeving – of het nou de relativerende blik van een vriend was, het ervaringsverhaal van een therapiegenoot of een peptalk van mijn moeder – kon mij helpen om weer wat kracht en moed te verzamelen. Dat geeft licht, lucht… Hoop.
Het geloof in iets groters
Zelf ben ik niet gelovig (opgevoed), maar wie dat wel is, kan hoop halen uit zijn of haar geloof. Dit kan een godsdienst zijn of spiritualiteit op een andere manier. Het is maar net wat bij jou past, waar jij hoop, geloof, steun en liefde uit kan halen. Iets dat jou houvast geeft in het leven, ook tijdens eetstoornisherstel. Meer blogs over geloof (en een eetstoornis) vind je via deze link. Ook kan je op het forum over dit onderwerp praten met gelijkgestemden, in een speciaal topic dat hieraan gewijd is. Je bent welkom.
Wat geeft jou hoop tijdens jouw herstel?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie