Hosters weigeren te waarschuwen voor anorexia-sites

Minister Rouvoet roept isp’s op om waarschuwingen te plaatsen voor pro-ana sites. Maar volgens hosters is dat niet hún taak. Eerder deze week riep minister Rouvoet van Jeugd en Gezin isp’s op om voor zogenaamde pro-ana sites waarschuwingsteksten te plaatsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een derde van de bezoekers afhaakt als er een waarschuwing wordt gegeven om niet naar de onderliggende pro-ana site te gaan. Dat zijn blogs en fora waar direct of indirect anorexia nervosa wordt ‘gepromoot’.

Branchevereniging ISPConnect vindt de oproep van de minister ‘merkwaardig’. Primair is het de eigenaar van de bewuste pro-anorexia website die verantwoordelijk is voor de inhoud van de website, stelt ISPConnect. Voorzitter Arnout Veenman vraagt zich af waarom de minister zijn moreel appèl richt op de providers en niet de eigenaren van de pro-anorexia websites.

Zolang het niet wettelijk verplicht is, is het niet de taak van isp’s om tussen bezoekers en websites in te gaan zitten. En zijn die pro-ana sites zo schadelijk dat de verboden zouden worden, dan volstaat een notice en take down verzoek naar een provider, vindt ISPConnect.

Hek van de dam
“Die sites zijn een ernstig probleem”, vindt ook Veenman. “Maar dat moet je bij de bron aanpakken. Als wij op verzoek van de overheid voor bepaalde sites waarschuwingen moeten gaan plaatsen, dan is het hek van de dam.”

Opmerkelijk is dat één van de grootste hosters van Nederland, MijnDomein, actief heeft meegedaan aan het onderzoek naar de waarschuwingsteksten. Het is niet duidelijk of de hoster deze waarschuwingen zal blijven tonen. Directeur Henk-Jan de Krijger van MijnDomein was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Geen verlengstuk overheid
Ook een andere branchevereniging, de Dutch Hosting Providers Association (DHPA), is fel gekant tegen het verzoek van Rouvoet.

“De wereld kent veel ongewenste zaken en het internet is daarvan een afspiegeling. De DHPA acht het echter geen taak voor providers om de inhoud van sites te gaan controleren en waarschuwingen te plaatsen bij al hetgeen de overheid ongewenst acht”, aldus DHPA-directeur Hans Bennink.

Ook hij wijst erop dat, indien sites daadwerkelijk illegaal zijn, daarvoor een Notice & Takedown procedure bestaat. “Zoals overeen gekomen met diezelfde overheid en het NICC.”

Bron: webwereld.nl

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *