Huilen verbetert de stemming

Hoewel gezegd wordt dat lachen in veel gevallen het beste medicijnen is, blijkt uit recent onderzoek dat huilen nog veel beter kan werken en zelfs je stemming zou kunnen verbeteren. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg lieten zestig proefpersonen twee films kijken waar veel mensen over het algemeen al snel een traantje bij laten, namelijk Hachi: A Dog’s Tale en Life is Beautiful en onderzochten wat er gebeurde met de stemming als mensen zouden huilen tijdens deze films.

Bron

Vlak voor de film werd de stemming van de zestig deelnemers in kaart gebracht door middel van een rapportcijfer. Na de film werd dit bij alle mensen opnieuw gedaan op drie verschillende momenten, namelijk direct na afloop van de film, na twintig minuten en na negentig minuten.

Tijdens het kijken van de films moesten 28 deelnemers aan dit onderzoek inderdaad huilen. Deze mensen voelden zich na de film vaak dan ook iets minder goed als voor de film. Na twintig minuten was de stemming echter vrijwel elke keer weer op hetzelfde niveau als voor de voorstelling en na negentig minuten was de gemoedstoestand zelfs beter dan voordat zij de films hadden gekeken. Dit, in tegenstelling tot de mensen die niet hadden gehuild tijdens de films. Hun stemming bleef over de gehele linie hetzelfde.

Hoewel dit slechts een verkennend onderzoek is, zegt leider van dit onderzoek Asmir Gracanin dat de resultaten al behoorlijk veelzeggend zijn: de stemming herstelt zich na een korte verslechtering niet alleen, deze wordt ook nog eens naar een hoger niveau getild. Hieruit kan geconcludeerd worden dat huilen een positief effect heeft op de stemming. In de toekomst zal het onderzoek herhaald worden met meer proefpersonen en onder verschillende omstandigheden.

Bron

Ik denk dat we allemaal wel het opgeluchte gevoel herkennen na een potje huilen. Dit zorgt er vaak voor dat je daarna als het ware weer met goede moed verder kunt en je soms zelfs wat beter voelt dan voor de huilbui. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat mensen in het geval van dit onderzoek een hoger rapportcijfer gaven aan hun stemming na het huilen. Huilen hoort bij het uiten van emoties en is heel normaal en vooral ook heel gezond.

Bron

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

10 reacties op “Huilen verbetert de stemming”

  1. Bij mij helpt huilen niet zoveel
    Als ik huil lucht het wel op maar kan ik haast niet meer stoppen
    Ik blijf somber
    Maar heel even helpt het of niet

    Wel heel goed blog

  2. Dat herken ik, Cynthia. Ik huil heel weinig, maar als het gebeurt – ik ben dan alleen – dan verdrink ik in m’n ‘verdriet’. Echt helpen doet het dan mss niet, maar wel erger rottigheid voorkomen, dus mss toch een helpen?

  3. Ik denk dat het wel klopt… Vaak als ik hard heb gehuild voel ik me daarna eigenlijk best vrolijk, of moet je dat inderdaad opgelucht noemen, ik weet het niet zo goed.
    Maar nog even 1 dingetje: ‘Deze mensen voelden zich na de film vaak dan ook iets minder goed als voor de film’, ‘als’ moet ‘dan’ zijn 😉
    Maar een heel goed artikel! Xx

  4. Ik vind het vaak wel opluchten.

  5. Bij mij lukt het nooit om te huilen …. terwijl ik mij dan wel verdrietig voel . Het lijkt wel of ik dan helemaal geblokkeerd zit. Herkent iemand dit?

  6. Heel herkenbaar, bij mij is het al zeker een half jaar geleden omdat alles geblokkeerd zit precies. 🙁 Ik zou zo graag weer wat minder “gevoelloos” zijn en alles eens laten gaan, maar het lukt me niet… Nog ervaringen?

  7. Bij mij lucht het wel altijd heel erg op 🙂 Dat is juist heel erg fijn.

  8. @ Diede
    Dat herken ik heel erg!

    Soms heb ik wel het gevoel dat er ergens tranen zitten die eruit willen, maar er gewoon niet uit kunnen. Alles blijft maar zo opgekropt zitten en uiteindelijk laat ik het er maar uit via AM of woedeuitbarstingen. Als ik eindelijk weer eens zou kunnen huilen zou ik al dat andere niet meer nodig hebben.

  9. Als meer mensen hier last van hebben… Ik zou hier heel graag eens een blog over lezen, het is maar een ideetje…

  10. @EE. en anoniem , wat fijn dat jullie het herkennen. @Ann, ik zou er ook graag een keer een blog over willen lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *