Hulp bij overgewicht vergoed

Op een gezonde manier afvallen doe je onder begeleiding van een diëtist of gezondheidscoach. Een advies dat we vaak hier op Proud geven, in de chat of op het forum. Als je overgewicht hebt, niet lekker in je vel zit en je zorgen maakt over je gezondheid kan je het beste samen met een professional gaan kijken naar je eetpatroon en eventuele achterliggende problematiek. We vinden het belangrijk dat mensen niet zelf gaan dokteren, maar juist een deskundige raadplegen voor advies, hulp en ondersteuning. In de toekomst wordt dit je nog een stukje makkelijker gemaakt, doordat bepaalde vormen van hulp bij overgewicht in het basispakket van de zorgverzekeraar zullen komen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is de drijvende kracht achter de verandering in het basispakket. Door overgewicht aan te pakken wil hij uiteindelijk ziektekosten besparen. Hij redeneert namelijk dat:

”Als je gezonder gaat leven maak je minder ziektekosten. Soms kan je helemaal van een ziekte afraken als je gezonder gaat leven. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van diabetes.”

Ik vind het een goede ontwikkeling dat hulp bij overgewicht in het basispakket van zorgverzekeringen zal komen. Ergens ben ik alleen bang dat het meer een geldkwestie dan een gezondheidskwestie is door de verwoording van de minister, maar het begin is er. Hopelijk komt er ook voldoende aandacht voor de psychische gesteldheid van mensen met gewichtsproblemen.

Uit ervaring weet ik dat de stap om met psychische problemen rondom eten of gewicht naar de huisarts te stappen erg moeilijk kan zijn. Ik had het gevoel dat ik het zelf maar op moest lossen en dat mijn problemen mijn eigen schuld waren. Deze zorgen hoor ik ook wel eens terug vanuit mensen met overgewicht. De angst om niet serieus genomen te worden speelt dan vaak een rol. Mensen lijken zich te schamen voor hun (gewichts)problemen en blijven er maar mee rondlopen uit angst om beoordeeld te worden. Ik hoop dat de drempel om hulp te zoeken lager wordt door de wijzigingen in het zorgpakket en dat het probleem hierdoor ook makkelijker bespreekbaar wordt.

Als je op dit moment problemen met je gewicht, eten en of niet eten ervaart, wacht dan niet tot de wijzigingen in het zorgpakket doorgevoerd worden, maar ga nu naar de huisarts. Blijf niet zitten met problemen die je leven negatief beïnvloeden, maar neem jezelf serieus. ♥

Bron: Nu.nl, Fotografie: Pexels.com

 

Wat vind jij ervan dat begeleiding bij overgewicht ook vergoed gaat worden in het basispakket?

 

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

22 reacties op “Hulp bij overgewicht vergoed”

  1. Waarom niet bij ondergewicht ? !
    Ook al heb je geen eetstoornis dan nog is ondergewicht net zo ongezond als overgewicht.
    Ik vind het ook slecht dat je hulp een dietiste niet vergoed krijgt.

    1. Je krijgt 3 uur diëtist vergoed vanuit de basisverzekering, met daarbij mogelijk meer uren bij een aanvullend pakket.
      We leven in een maatschappij waarbij overgewicht helaas steeds meer voorkomt en er tegelijkertijd een enorm stigma op ligt. Meer dan bij ondergewicht. Dit stigma zorgt ervoor dat zorg slechter toegankelijk is of dat er minder aandacht is voor overgewicht.
      De zorg zou niet moeten verschillen maar helaas doet dat het wel.

      1. Je moet het met het eigen risico betalen ,dus helemaal niet gratis .En hoe ver kom je met 3 uurtjes ???

        1. …omdat niets gratis is. En dat klinkt misschien flauw, maar ook de gezondheidszorg – en alle behandelingen, medicijnen, etc. – kost geld.
          Dus als zaken in het basispakket worden geplaatst heeft dat als voordeel dat je ja je eigen risico kwijt bent, en tegelijk… “maar je eigen risico” en niet hele bedrag van de behandeling…

  2. Precies wat Anne zegt! Waarom niet bij ondergewicht? Ik heb vanuit reguliere en alternatieve hulpverlening vaak het advies gekregen om naar een voedingsdeskundige te gaan om mijn eetpatroon op te bouwen, maar dit was voor mij niet mogelijk omdat het niet vergoed wordt.. Dit houdt in dat je alleen hulp van een voedingsdeskundige kunt krijgen binnen een reguliere GGZ-behandeling en dat is scheef in alle opzichten. Mogen ze ook een aanpassinkje in maken volgens mij..

  3. Ik vind het eigenlijk geen goed plan dan moet het bij alle vormen van gewichtsproblemen zijn. Ook met een BMI klasse gezond of ondergewicht kun je ongezond zijn en het kan al helemaal zo zijn dat er bv iemand is die heeft een gezond gewicht maar leeft en is lichamelijk ongezond. En iemand met een beetje overgewicht leeft en is lichamelijk gezond. Dus ja ik vind het dikke bullshit en geeft weer dat vooroordeel aan dat overgewicht altijd ongezond is.

    1. JA ,ze denken niet goed na over de regels en de wetten wanneer zij ze maken..Het enige waar ze volgens mij over na denken is de economie en hoe zij winst kunnen maken.Een heleboel regels en wetten zijn zo stom en onzinnig ,onlogisch ook.

  4. goed, maar het zal inderdaad ook bij ondergewicht moeten gelden

  5. Ik denk dat het probleem van overgewicht, zonder geestelijke issues, een probleem van de maatschappij is. De meeste mensen zijn tegenwoordig afhankelijk van voedsel uit de supermarkt en daar begint het probleem al. We hoeven bijna niets meer te doen voor ons eigen voedsel en velen beseffen niet wat er bij komt kijken om gezond voedsel te bereiden op het land, of weten niet meer wat werkelijk basisvoedsel is en het is bovendien vaak niet vers meer of werkelijk rijp, omdat dat niet mogelijk is als je het moet verpakken voor een supermarkt. We raken steeds verder verwijderd van de natuur en worden middels commercie gelokt naar producten en levensstijl die in wezen totaal niets meer met werkelijk voedsel te maken hebben.

  6. Ik zou ook willen dat alles voor iedereen altijd gratis was. Maar wie gaat dat betalen? Ik vind het mooi dat er door de overheid in gaat worden geïnvesteerd nu om in ieder geval mensen met overgewicht de mogelijkheid te bieden naar een diëtist te gaan. Valt de psychologische zorg trouwens niet ook onder de ziektekosten? Ik kan me voorstellen dat een negatief zelfbeeld ook voor kan komen uit het hebben van overgewicht, doordat er zo’n stigma op zit vanuit de maatschappij.

  7. Ik word er zo moe van dat zelfs bij blogs die even voor ‘ons’ bedoeld zijn, alsnog de mensen met ondergewicht er op moeten reageren. Zo komt er nog steeds geen ruimte voor de mensen met overgewicht. Hoe hard Proud ook haar best doet.

    Mensen met ondergewicht: deze blog is niet voor jullie. Scroll lekker verder.

    1. Het gaat niet om de blog.Maar om het feit dat mensen met overgewicht wel hulp krijgen vergoed en anderen niet.
      Ik heb zelf erg veel darmklachten,ernstig en ik heb begeleiding nodig ,meer dan een paar uurtjes en ik kan het niet betalen omdat ik door de klachten niet kan werken.Het is onrechtvaardig dat alleen mensen met overgewicht dit soort hulp wat betreft voeding vergoed krijgen..

      1. Dat is vervelend voor je en ik hoop dat je de goede hulp krijgt.
        Déze blog ging alleen niet over hulp bij ondergewicht.

    2. Valt mij ook op… Like; is er even goed nieuws… Wordt het meteen een ‘ja maar en wij dan’ verhaal… Face-palm.

      1. Ik denk niet dat het zo is.Ik denk dat er wordt bedoeld dat wij geen onderscheid moeten maken.Het is niet wij of zij ,wij hebben hier allemaal problemen met eten .
        Ik vind dat wij op moeten houden om ons in twee kampen te vetdelen,ook hier op proud2bme.

        1. 100% met je eens.
          IEDEREEN die worstelt met eten heeft recht op (betaalbare) hulp. Los van je gewicht. We roepen hier allemaal om ter hardst dat eetstoornissen niet over eten gaan, maar als je durft te opperen dat deze hulp, die nu enkel betaalbaarder gemaakt wordt voor mensen in een bepaalde gewichtscategorie, voor iedereen toegankelijk moet zijn dan is het not done…
          Ik snap ook echt niet waarom daar zo gepikeerd op gereageerd wordt.
          Het is niet omdat iemand meer kilo’s heeft dat hij meer recht heeft op hulp… en dat gevoel zou je wel krijgen als je hier de reacties leest

          1. Onzin, maar ik snap Evelien wel.
            Het in groepen verdelen is niet goed. Maar als je even eerlijk nadenkt weet je dat er groepen zíjn. Anorexia, Boulimia, NAO en BED staan niet voor niks allemaal los in de DSM. Er zijn gewoon verschillen. En de doelgroep voor deze blog was niet anorexia. Gewoon omdat minstens 80% van de aandacht in media en hulpwebsites al over anorexia gaat is het gewoon fijn als er af en toe een moment is dat de mensen met een eetstoornis met overgewicht elkaar kunnen steunen, zonder dat het tóch weer over anorexia moet gaan.

  8. Misschien een beetje rare vraag maar waarom durft/wil proud geen foto’s van mensen met obesitas plaatsen bij blogs plaatsen die juist over overgewicht gaan.? Altijd maar die slanke modellen. Snap wel dat jullie het goede voorbeeld.willen geven maar het is niet realistisch. Ik word er sowieso onzeker van maar dat kan ik wel hebben. Het zou juist bij proud zo fijn zijn om ook modellen te zien die dik of voor mij part dun zijn. Moet wel zeggen dat ik het veel prettiger vind als er plaatjes van jullie zelf bij staan. Zo’n foto hierboven van iemand die met een te grote broek poseert snapik niet zo goed. Dat wou ik even zeggen.

    1. Oooehhh, good one!

  9. Als sportinstructeur zijnde, vind ik dit super nieuws. Wij komen in de praktijk vaan tegen dat de stap plus prijs zeer moeilijk is om te starten voor mensen met een maatje meer, die graag anders willen zien. Wellicht helpt de vergoeding vanuit de zorg mee. Iedereen verdiend het toch om lekker in ‘t velletje te zitten?

  10. Begrijp het niet helemaal. Een diëtiste wordt altijd vergoed toch (tot weliswaar maar drie of 4 sessies)? Je kunt daar toch naartoe zonder verwijzing?

    1. Het wordt vergoed ,maar je moet daaarvoor je eigen risico gebruiken,dus in feite betaal je het zelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *