“Kun je volgende week afspreken?” “Mag ik je dit weekend even bellen?” “Zullen we binnenkort iets plannen?” Het zijn vragen die ik regelmatig krijg en die ik meestal met “Ja” beantwoord. Ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben en ik vind het belangrijk om er voor mijn vrienden en familie te zijn. Toch wordt het me af en toe te veel. En ik vind het ontzettend moeilijk om dit aan te geven.
Zoals de meeste van jullie weten, heb ik momenteel ook niet de leukste periode uit mijn leven. Mijn vader vecht tegen kanker en zelf strijd ik opnieuw tegen de eetstoornis. De blogs hierover vinden jullie hier en hier. Echter vind ik het niet minder belangrijk om mijn vrienden en familie te helpen en voor hun klaar te staan. Soms is mijn agenda al voor de hele maand volgepland en ren ik tussendoor nog even langs mijn tante, buurvrouw en collega. De hulp en tijd voor mezelf kan ik hierdoor af en toe vergeten, waardoor voor mij de emmer uiteindelijk ook overloopt. Ervaar jij dit ook zo? In deze blog geef ik een aantal tips voor hoe je dit kunt voorkomen.
Bron: Pexels
Geef jouw grenzen aan
Mensen vragen jou om hulp omdat ze zich waarschijnlijk bij jou op hun gemak voelen en ze jou vertrouwen. Juist hierdoor is het belangrijk dat je eerlijk naar ze bent en blijft en dat je ook aangeeft wanneer het voor jou te veel wordt. Degene die hulp vraagt, heeft er uiteindelijk niets aan wanneer jij met een half oor luistert of zelf overstuur raakt wanneer iets met je wordt gedeeld. Het is helemaal niet erg om aan te geven dat je even geen ruimte voelt om te helpen. Natuurlijk voelt het op dat moment enorm beladen, maar achteraf zullen jullie allebei ervaren dat deze keuze de beste was. Wanneer jij je weer fijn en goed genoeg voelt, kun je nog beter helpen en er voor iemand zijn. Karianne – voormalig projectmedewerker en ervaringsdeskundige – heeft over grenzen aangeven een mooie en praktische blog geschreven; deze vind je hier. Andere blogs over het thema grenzen kun je hier vinden.
Plan eigen tijd
Doordat mijn agenda vaak al helemaal is volgepland, heb ik geen ruimte meer over voor een moment voor mezelf. Ik houd van structuur en ik houd van plannen en daarom helpt het voor mij om ook echt momenten voor mezelf in te plannen. Even een avond blokken voor ‘me-time’ of een ochtend vrijmaken om uit te slapen. Deze momenten kunnen me echt opladen, zodat ik er vervolgens ook weer beter voor anderen kan zijn. Ik vind het namelijk belangrijk om positieve energie uit te stralen en daarvoor moet ik me ook energiek en fijn voelen. Phoi Cai geeft in deze blog tips om meer tijd voor jezelf vrij te maken.
Het is niet jouw verantwoordelijkheid
Misschien klinkt dit een beetje hard, maar uiteindelijk is het probleem van iemand anders niet jouw verantwoordelijkheid. Als bijvoorbeeld je vriendin, je zus of je neef aan een eetstoornis lijdt dan kun je hulp bieden door samen te eten en begrip te tonen, maar uiteindelijk ben je niet verantwoordelijk voor de genezing. Natuurlijk wil je graag al jouw mogelijkheden hiervoor inzetten, maar het is een gedeelde kracht. Jij reikt jouw hand en de ander moet hem durven en willen aanpakken en er vervolgens iets mee doen.
Hulp vragen is niet altijd even makkelijk, maar hulp geven ook niet. Uiteindelijk gaat het om de balans hierin vinden. Hopelijk kunnen deze tips jou daar al een handje bij helpen!
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie