Helaas voor mij ben ik erg gevoelig voor hoofdpijn en heb ik er dan ook vaak last van. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen probeer ik voldoende te drinken, genoeg te slapen en de tijd te nemen om te ontspannen. Toch overvalt de hoofdpijn me soms. Op deze momenten neem ik pijnstillers die je gewoon bij de supermarkt kan kopen, maar hoe goed of slecht is dat eigenlijk voor je? Hoe maak je veilig gebruik van pijnstillers die je zonder doktersrecept kan halen?
Paracetamol en ibuprofen zijn de meest gekochte en meest gebruikte pijnstillers die je zonder doktersrecept in de supermarkt kan kopen. Vroeger maakte me ik nooit echt druk over eventuele bijwerkingen van dit soort medicatie. Ik nam zonder na te denken of de gebruiksaanwijzing te lezen wat ibuprofen in op het moment dat ik een lichte hoofdpijn op voelde komen. Het kon maar weg zijn, dacht ik.
Toch is het nemen van dit soort medicatie niet zonder bijwerkingen en was ibuprofen in dit geval wel de beste optie? Ik had eigenlijk geen idee. Het enige wat ik dacht was dat ibuprofen wat sterker was, dus dat dat waarschijnlijk ook wel beter zou werken. Nou, iets dat goed werkt, dat wil ik toch?
Het verschil tussen ibuprofen en paracetamol is dat ibuprofen naast pijnstillend en koortswerend ook ontstekingsremmend werkt. In die zin is ibuprofen ‘sterker’, omdat het die extra factor heeft. Ibuprofen kan je daarom goed inzetten tegen ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan een oorontsteking of een kies die pijn doet. Zelf heb ik het voorgeschreven gekregen na m’n operatie, zodat de wond in mijn knie niet zou gaan ontsteken. Wel is ibuprofen een stuk belastender voor je lichaam. Het belast je maag en darmen en het heeft een bloedverdunnende werking. Daarnaast werkt paracetamol voornamelijk in de hersenen en werkt ibuprofen over het hele lichaam. Voor hoofdpijn kan je dus het beste paracetamol gebruiken. Dit is, mits je de aanbevolen dagelijkse dosering aanhoud, de meest veilige optie wat pijnstillers betreft. Je zal hier nauwelijks iets van bijwerkingen aan opmerken.
Zelf heb ik ook nooit (bewust) last gehad van de bijwerkingen. Niet van paracetamol, maar ook niet van ibuprofen. Hierdoor had ik het idee dat het dan ook niet zo erg zou zijn om wat meer te nemen dan aanbevolen was. Ik had niet het idee dat je paracetamol of ibuprofen kon overdoseren. Iets wat gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is kan toch onmogelijk schadelijk of gevaarlijk zijn. Hier had ik het goed mis. Paracetamol of ibuprofen kan je absoluut overdoseren. Je kan hier echt goed ziek van worden en zelfs leverfalen van krijgen. Ja, ook van paracetamol. Je lichaam moet dat toch allemaal verwerken.
Dat je gewend kan raken aan pijnstillers en ze daarom niet meer werken is een fabeltje, maar laat ook dit niet een reden zijn om meer te nemen dan aanbevolen is. Heb je nog steeds veel last van de pijn terwijl je al op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit? Dan kan je het beste een arts raadplegen in plaats van zelf doktertje te spelen en over die dosering heen gaan.
De maximale dosering van paracetamol voor gezonde volwassen is 6 x 500 of 3 x 1000 mg per 24 uur. Voor kinderen van 12 jaar en ouder of mensen met een erg laag gewicht is dit 4 x 500 mg. De maximale dosering van ibuprofen voor volwassenen en kinderen van 12 jaar is maximaal 200 tot 400 mg per uur met een maximum van 1200 mg per 24 uur. Dit kan je ook terugvinden in de bijsluiter. Evenals de bijwerkingen, bestanddelen, bewaar advies, informatie over het combineren van de pijnstillers met andere medicatie en wat je nog meer moet weten over de pillen. Twijfel je over welke dosering het beste bij jou past? Raadpleeg dan een arts.
Ik heb nog altijd met periodes last van hoofdpijn, maar ik gebruik eigenlijk nooit meer ibuprofen zoals ik vroeger deed. Nu ik er meer vanaf weet kan ik bewustere keuzes maken en kies ik liever voor paracetamol. Wanneer je om de 4 of 6 uur de hoeveelheid neemt die je mag nemen bouw je een paracetamol-spiegel op. Liever gebruik ik geen medicatie, maar tijdens het reizen, bepaalde weersomstandigheden of periodes met veel stress ben ik erg blij dat ik niet meer dagen lang met hoofdpijn rond hoef te lopen. Wel raad ik je aan om, als je echt vaak hoofdpijn of een ander soort pijn hebt, een dokter raad te plegen en te kijken waar die pijn nou eigenlijk vandaan komt. Op deze manier kan je kijken of je niet iets aan de oorzaak zou kunnen doen. Ook raad ik je aan om de blog “pijn bestrijden zonder pijnstillers” eens te lezen, voordat halsoverkop naar medicatie grijpt vanwege een vervelende hoofdpijn, rugpijn of menstruatieklachten. Soms kun je er helaas niet zo veel aan doen, maar voorkomen is beter dan genezen!
Ben jij bewust van je pijnstiller-gebruik?
fotografie:pexels
Geef een reactie