Iets slechts maakt iets goeds niet minder waard

Een bekende denkfout van mij is zwart-witdenken. Als ik nu een fout maak, verpest ik alles. Als ik nu lach, mag ik nooit meer huilen. Als ik ruzie maak met iemand, ben ik vast een slecht persoon. Als zij me niet mag, dan zal iedereen wel een hekel aan me hebben.  Als ik nu wat meer eet dan ik had gepland, is mijn hele eetschema mislukt. Gooi er een schepje doemdenken bovenop en voor ik het wist had ik alles verpest en zou ik volgens mijn eetstoornisgedachten dik, ongelukkig en afgestoten worden. Maar zijn deze gedachtes en conclusies wel reĆ«el? 


Iets ‘slechts’ maakt iets ‘goeds’ niet minder waard. Tussen aanhalingstekens, want ja, wat is nou slecht en wat is nou goed? Er zijn wel dingen die als goed of slecht kunnen worden ervaren; persoonlijk of maatschappelijk. Dingen die moeilijker zijn om te accepteren, doorvoelen of die we voor het gemak maar even in een hokje stoppen. Of het nou goed of slecht is, ergens tussenin zit, of dat twee zaken gewoon van elkaar verschillen, het kan en mag allemaal naast elkaar bestaan. Het Ć©Ć©n sluit het ander niet uit.  


Bron: KoolShooters CC

Een ijsje met spikkels na het eten, maakt je avondmaaltijd vol voedingsstoffen niet minder voedzaam. Een keer een slecht cijfer halen, maakt niet je hele schooltijd een mislukking. Evenmin als een klas blijven zitten of toch een andere richting kiezen voor je school, je werk of je leven. Een wedstrijd verliezen, betekent niet dat sporten niet meer leuk is of dat je er nooit iets van zult bakken. Een valse noot spelen, maakt niet je hele stuk onbruikbaar of niet om aan te horen. Een ei aan laten bakken, betekent niet dat je niet kunt koken.

Een keer ruzie hebben met een vriend, maakt jullie vriendschap niet minder waard. Een relatie die uitgaat, maakt de tijd dat jullie wel gelukkig waren niet minder waard. Wanneer iemand jou niet mag of je geen klik met iemand hebt, betekent dat niet dat iedereen een hekel aan je heeft. Dat je de eerste keer dat je iemand ontmoette verlegen was, betekent niet dat je niet meer mag ontdooien en je later meer op je gemak kunt gaan voelen. Een eerste afspraak bij de psycholoog en niet alles durven zeggen, betekent niet dat je daar nooit meer aan toe gaat komen. 

Een afspraak afzeggen of je grenzen aangeven, maakt je niet egoĆÆstisch. Dat je een depressie hebt, betekent niet dat je niet kan of mag lachen. Worstelen met je mentale gezondheid, betekent niet dat je geen goede dagen kan of mag hebben. Je mag rouwen en lachen op dezelfde dag, zonder dat het elkaar hoeft te ontkrachten. Als je het moeilijk hebt, mag je om hulp vragen, ook als iets eerder juist goed ging. Een terugval in je eetstoornis of verstoord eten, maakt niet alle stappen ongedaan die je al had gezet. Wanneer je ergens spijt van hebt, mag je daarop terugkomen.

Wees niet te streng voor jezelf. Het leven is niet zwart-wit, maar komt in alle kleuren en grijstinten. Het Ć©Ć©n sluit het ander niet uit.

Kan jij nog meer voorbeelden bedenken?
Waarin zou jij wel wat minder zwart-wit mogen denken?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2022


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “Iets slechts maakt iets goeds niet minder waard”

  1. Ik denk vaak dat omdat ik problemen heb (met eten en meer) ik geen leuk iemand kan zijn voor andere mensen.
    Met het gevolg dat ik mij afzonder en inderdaad steeds minder leuk word omdat ik te alleen ben šŸ˜£

  2. Een terugval in je eetstoornis of verstoord eten, maakt niet alle stappen ongedaan die je al had gezet.

    Zo mooi gezegd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *