De zon schijnt steeds vaker en er wordt in de media al weer gesproken over rokjesdagen en zomerse trends. Met het langer worden van de dagen en de komst van het lentezonnetje wordt het ook weer tijd voor ijsjes. En er zijn heel veel soorten ijs te koop, maar waar wordt ijs eigenlijk van gemaakt? Is het een goed tussendoortje als je aan het opbouwen bent met eten? Hoeveel moet je er dan van nemen of kan je beter geen ijs nemen? Vandaar dit keer een blog over ijs eten met een eetstoornis.
Soorten ijs
We hebben waterijs, roomijs, softijs, yoghurtijs en zelfs ijs op basis van soja of fruit. Laten we de verschillende soorten eens bekijken.
♥ Roomijs wordt zoals de naam al aangeeft gemaakt van room en melk. Vaak worden er naast suiker voor de smaak ook vanillestokjes aan toegevoegd, zodat je vanille roomijs krijgt.
♥ Slagroomijs is een variant op roomijs, deze wordt gemaakt van volle melk en slagroom en krijgt op die manier een heerlijke volle smaak.
♥ Light slagroomijs is een variant die gemaakt wordt van magere melk en room en is vaak gezoet met zoetstoffen.
♥ Softijs is eigenlijk een halffabricaat in de bereiding van gewoon roomijs, waarbij het rijpingsproces niet wordt uitgevoerd en het ijs direct uit de ijsemmer wordt gegeten. Hierdoor is het zachter en bevat het iets minder smaak dan gewoon roomijs.
♥ Waterijs: Wie kent ze niet, de raketjes. Een heerlijk ijsje voor tussendoor. Dit ijsje bestaat al 45 jaar. De belangrijkste ingrediënten zijn water en suiker. Om de verschillende kleuren te krijgen wordt er gebruik gemaakt van kleurstoffen zoals carotenen, paprika-extract en curcuma. (bron: Ola).
♥ Er bestaat ook lactosevrij ijs op basis van soja. Ideaal als je niet tegen lactose of melk kan. Dit ijs is geheel op plantaardige basis. (bron: Swedish glace)
♥ Vruchtenijs heeft als basis vruchtenpuree en water. Vaak zie je dat er ook vitamine C aan toegevoegd wordt.
♥ Sorbetijs is op waterbasis en daar wordt meestal vruchtensap of vruchtenpuree aan toegevoegd.
Nieuwe smaken en toepassingen
Ik heb het zelf al een keer in een restaurant gedaan, het zogenoemde ijsfondue met stikstofijs. In een kom met stikstof kan je met fruit of marshmallows zelf de lekkerste ijsjes maken. Heel bijzonder. Bij veel ijssalons zie je naast de bekende aardbeien of vanillesmaak ook andere smaken voorbij komen, van tompouce ijs tot smurfenijs. En wat denk je van de smaak honing-vijgen?
Als je drinkvoeding gebruikt kan je hier ook ijs van maken. Je kan bijvoorbeeld in een ijsklontjeshouder de drinkvoeding doen en op deze manier ijsjes maken.
IJs en een eetstoornis
Als je een eetlijst volgt staan er ook tussendoortjes op. Deze kan je vaak vrij invullen als deze voldoet aan een bepaalde hoeveelheid energie. Denk aan het wel bekende pakje evergreen wat je vaak terugziet op een eetlijst. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een ijsje. Maar hoe zit het dan als je ijsje meer of minder aan energie levert?
Als je een behandelaar/psycholoog hebt of een diëtist is het altijd het beste om dit met je eigen behandelaar af te stemmen. Heb je ondergewicht of wil je je gewicht stabiel houden dan kan het zeker geen kwaad als je ijsje meer aan energie levert. Je avondmaaltijd kan tenslotte ook meer of minder energie leveren als je gevarieerd eet. Heb je overgewicht dan is het wel goed om te kijken dat je niet dagelijks te veel aan energie binnen krijgt. Het is dan belangrijk om hier met je tussendoortjes ook rekening mee te houden.
Als je juist moet aankomen is het van belang dat je ervoor zorgt dat je tussendoortjes neemt die niet te laag zijn in energie. Dat kan als je moet herstellen naar een gezond gewicht misschien een keer niet zo erg zijn maar doe je dit te vaak dan helpt dit niet in je herstel naar een gezond gewicht.
Daarnaast zou je ook nog bepaalde gedachtes die je hebt hebt over tussendoortjes of angsten wat betreft aankomen in stand kunnen houden als je altijd kiest voor de ijsjes of tussendoortjes met de minste energie.
“Ik sprak in de kliniek af dat ijsjes tijdelijk een medicijn voor mij waren. Dit gaf me rust. Ik at liever iedere dag een ijsje, dan iedere dag een pakje nutridrink. Daarom hadden we bedacht dat ik de komende tijd iedere avond een Magnum zou eten. Dat was mijn medicijn tegen mijn ondergewicht, naast voldoende ander gezond eten uiteraard. Dat voelde eng, maar ook goed. Nu eet ik af en toe nog een Magnum en kijk ik met trots terug op die periode.” Annemarije
Maar hoeveel moet je van ijs nemen?
Bij ijsjes die per stuk verpakt zijn is het zo dat 1 ijsje gelijk staat aan 1 portie. Heb je een eetlijst dan kan zo’n ijsje ook minder aan energie leveren dus zal je misschien iets extra’s moeten nemen om niet te laag uit te komen. Maar hoe zit het met schepijs in een winkel? Als je bolletjes ijs kiest gemaakt van roomijs dan kan je gemiddeld genomen 2 bolletjes nemen in een hoorntje. Kies je voor sorbetijs dan zal je om aan dezelfde hoeveelheid energie te komen iets meer kunnen nemen, gemiddeld 3 bolletjes. Maar uiteraard zijn er verschillende opties, je kan ook kiezen voor ijs met een toef slagroom en wat dacht je van roomijs met verse aardbeien en slagroom. Zo kan je zelf je favoriete ijsje maken.
Hoe is ijs eten voor jou?
Geef een reactie