Ik werd ‘s nachts wakker van enorme jeuk op mijn arm. Het was echt ondragelijk en erger dan pijn. Ik voelde allemaal bultjes en wist dat dit niet normaal was. Ik deed het licht aan en mijn hele arm was rood en zat onder de bultjes, grote en kleine. Ik was een dagje op het strand geweest. Het was eindelijk weer een beetje mooi weer en met een shirt en een lange broek was het heerlijk op het strand. Ik heb niet lang in de zon gelegen en ik had me gewoon ingesmeerd. Toen ik ‘s nachts wakker werd wist ik meteen dat het een allergische reactie was, maar van wat? Ik had niks gegeten wat ik nog nooit had gegeten en ik heb nooit last van zonneallergie. De ochtend erna ben ik naar de apotheek gegaan en kreeg ik iets mee voor de allergie. Het was uiteindelijk wel zonneallergie.
Veel mensen krijgen op een bepaald punt in hun leven te maken met een allergische reactie. Dit kan een keer zijn na bijvoorbeeld een insectenbeet of zoals bij mij van de zon, maar je kunt ook voor bepaalde voedingsproducten allergisch zijn. Zo kennen we allemaal wel de noten allergie wat niet alleen heel vervelend is, maar wat ook heel gevaarlijk kan zijn. Daarnaast zijn sommige mensen ook allergisch voor bepaalde (huis)dieren, parfum of make-up. Er zijn veel verschillende dingen waar je allergisch voor kan zijn en dit kan ook op latere leeftijd pas een probleem worden.
Wat is een allergie?
Een allergie is een van de meest voorkomende chronische ziektes waar veel mensen last van hebben. Het is een reactie van ons afweersysteem of stoffen van buitenaf, waar het menselijk lichaam normaal gesproken niet heftig op hoort te reageren. Deze stoffen worden allergenen genoemd.
Allergenen zijn in principe onschadelijk, maar bij mensen die hiervoor gevoelig zijn, kan het een allergische reactie veroorzaken. Allergenen kunnen onderverdeeld worden in zes groepen, afhankelijk van de manier waarop iemand er mee in aanraking komt.
1. Voedingsmiddelen: zoals pinda’s, koemelk, granen
2. Contactallergenen: zoals nikkel in sieraden
3. Inhalatieallergenen: zoals pollen en huisstofmijt
4. Geneesmiddelen: zoals stofjes in antibiotica
5. Insectengif: zoals bij wespen en bijensteken
6. Beroepsallergenen: zoals meelstof bij bakkers
Hoe krijg je een allergie?
Het krijgen van een allergie is in een groot aantal gevallen erfelijk bepaald. Als kind erf je niet de allergie voor een bepaalde stof, maar wel het risico dat je allergisch wordt. Het gaat hierbij meestal om eczeem en hooikoorts. De kans dat je op een moment in je leven last krijgt van een allergie, is ongeveer 30%. Uit onderzoek blijkt dat onder andere omgevingsfactoren een rol kunnen spelen bij het krijgen van een allergie. Natuurlijk is wel de ene persoon er gevoeliger voor dan de ander.
Ergens allergisch voor zijn kan een leven lang aanhouden, maar het kan ook een allergische reactie zijn die niet altijd terug komt. Zo heb ik eens in mijn leven dus die zonneallergie gehad en heb ik er verder eigenlijk nooit last van. Daarnaast was een vriendin van mij een hele tijd allergisch voor bepaalde make-up producten en inmiddels heeft ze daar geen last meer van. Het kan een vrij onschuldige allergie zijn en dan is het vaak wel heel vervelend, maar niet schadelijk en beheerst het ook niet je hele leven.
Een aantal jaar geleden kreeg ik ineens erg last van hooikoorts. Mijn neus zat constant verstopt, ik moest veel niezen en moest veel hoesten. Ik dacht een hele tijd dat het een verkoudheid was die maar niet overging, maar toen ik branderige ogen kreeg, dacht ik dat het weleens iets anders kon zijn. Mijn moeder had een al een aantal jaar last van hooikoorts en de kans was groot dat dit ook bij mij het geval was. Ik dacht eerst dat dat niet kon omdat ik daar nooit last van had, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Je kunt ook op latere momenten in je leven een allergie krijgen. Ik heb er ook niet elk jaar even veel last van. Het ene moment zit ik constant met branderige ogen en moet ik steeds niezen en vorig jaar heb ik er bijvoorbeeld weinig last van gehad.
Wat zijn de symptomen?
Wanneer je last hebt van een allergie, kunnen verschillende klachten voorkomen zoals tranende ogen, jeuk, een verstopte neus of juist een loopneus, vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Huiduitslag zoals rode plekken, irritaties of bultjes kunnen ook voorkomen. Daarnaast kan de huid ook opzetten en kun je ook last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree.
De symptomen en klachten die je kunt krijgen van een allergie hangen ook samen met het soort allergie. Als het bijvoorbeeld gaat om een allergie voor nikkel, parfum of cosmetica producten, zal je bijvoorbeeld sneller een reactie krijgen op de huid zoals uitslag, rode plekken en jeuk. Bij hooikoorts of een allergie voor huisdieren zal je sneller last krijgen voor branderige of tranende ogen, niezen en een loopneus. Bij voedselallergieën kun je last krijgen van je maag en darmen zoals buikpijn, misselijkheid en overgeven. Ook dan kun je last krijgen van je luchtwegen en huidproblemen zoals jeuk en irritaties.
Symptomen kunnen vervelend zijn, maar in sommige gevallen ook ernstig en soms zelfs gevaarlijk. Zo kun je bijvoorbeeld ook moeite krijgen met ademhalen, maar kun je ook in sommige gevallen zwellingen krijgen in bijvoorbeeld het gezicht, de tong of oogleden of kunnen inwendige organen aangetast worden. In sommige gevallen raakt iemand in shock in dit kan ook levensbedreigend zijn. Bekend is dat bijvoorbeeld een pinda- en notenallergie of een allergie voor medicatie of wespenbeten gevaarlijk kan zijn.
Je laten testen op allergieën
Het is vaak moeilijk om te achterhalen van welke allergie er sprake is. Ze kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan zoals in de luchtwegen, op de huid en in het maag-darmkanaal. Daarnaast krijgen mensen soms pas na 72 uur een allergische reactie en dan is het niet altijd te herleiden naar iets wat je net hebt gegeten of waar je mee in aanraking bent gekomen. Het kan dan ook lastig zijn om de allergenen op te sporen.
Als je denkt last te hebben van een allergie, is het raadzaam om dit vast te laten stellen door de huisarts. Die zal wat vragen stellen en wellicht een allergietest afnemen. Dit kan een huidtest zijn, een bloedtest of een provocatietest. Bij dit laatste wordt het lichaam met de vermoedelijke allergeen in aanraking gebracht om op die manier een allergische reactie op te roepen.
Allergie als beperking
Sommige allergieën zijn vrij onschuldig en niet meer dan vervelend. Van mijn hooikoorts had ik bijvoorbeeld wel echt last, maar het was bij mij niet zo erg dat het me echt beperkte. Daarnaast waren er ook voldoende middeltjes om de klachten te verminderen. Er zijn echter ook allergieën die enorm belemmerend kunnen zijn zoals lichtallergie en glutenallergie. Met een glutenallergie, wat tegenwoordig vaker glutenintolerantie of coeliakie wordt genoemd, kun je prima leven, maar dit is niet voor iedereen even makkelijk. Het betekent dat het heel wat aanpassingen vereist in je eetpatroon en dat er veel is wat je niet meer kan eten zonder dat je er klachten van krijgt. In de wereld waarin wij nu leven wordt dit echter wel een stuk makkelijker gemaakt, aangezien er veel meer aandacht aan besteed wordt dan vroeger en er op gegeven moment zelfs een soort trend is ontstaan rondom glutenvrij eten onder mensen die geen glutenallergie hebben.
Wanneer je een eetstoornis hebt, kan een glutenallergie overigens ook lastig zijn op een ander vlak. Zeker wanneer je er pas achter bent gekomen. Het betekent namelijk dat je heel bewust moet omgaan met wat je eet en dat je soms zelfs een bepaald dieet volgt. Je bent dan eigenlijk gedwongen bezig met heel bewust eten en dat kan in sommige gevallen misschien ook triggerend werken.
Het is goed en ook belangrijk om te weten of je allergisch bent. Een allergische reactie is hoe dan ook geen pretje en voorkomen is beter dan genezen.
Bron: gezondheidsplein
Fotografie: Jane Rahman
Ben jij allergisch?
Geef een reactie