In de tijd dat ik een eetstoornis had was ik vaak ontzettend moe. Hier voelde ik me dan behoorlijk schuldig over. Ik ging niet naar school, ik werkte niet. Wat deed ik eigenlijk wel? Een paar dagen in de week naar therapie gaan? Slappe hap. Waarom was ik nou zo moe? Waar ik niet bij stilstond was dat het hebben van een eetstoornis en het herstellen daarvan echt onwijs veel energie kost. Ook als je niet veel beweegt met je lichaam is je hoofd continu bezig met het verwerken van allerlei informatie, gedachten en emoties. Hierdoor was ik soms echt uitgeput, maar wat kan je nou het beste doen als je zo laag in je energie zit?
♥ Genoeg en regelmatig eten
Toen ik een eetstoornis had was ik de regelmaat wat eten betrof volkomen kwijt. Ik at, overat, braakte en vastte. Soms at ik veel te veel en dan weer een hele tijd niks. Tussendoortjes heb ik lange tijd doodeng gevonden en door het braken was mijn spijsvertering en hongergevoel helemaal ontregeld. Het is als je er zo over nadenkt eigenlijk helemaal niet zo gek dat je lichaam behoorlijk uitgeput raakt van het constant schakelen en klappen opvangen.
Het spreekt natuurlijk een beetje voor zich… Voeding is brandstof en wanneer je laag in je energie zit moet je die brandstof goed geregeld hebben. Het is echt belangrijk om voldoende te eten. Misschien lijkt het alsof je niet zo veel doet zoals ik dat dacht, maar vergeet niet dat je hersenen ook heel veel energie gebruiken en dat die hard aan het werk zijn tijdens je herstel. Misschien eet je wel genoeg, maar gewoon te onregelmatig waardoor je bloedsuikerspiegel te onregelmatig is. Dit kan je echt gaan voelen als zijnde vermoeidheid. Regelmatig blijven eten en je tussendoortjes nemen, al heb je geen honger, is echt noodzakelijk.
♥ Voldoende drinken
Naast voldoende eten is het ook belangrijk om voldoende te drinken en dat is voor veel mensen minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Per dag zou je zo’n 1,5 tot 2 liter moeten drinken. Dit kan water zijn, maar bijvoorbeeld ook frisdrank, sap of zuivelproducten. Bij warm weer of intensief sporten kan je meer vocht nodig hebben. Probeer goed aan te voelen aan je lichaam of jij genoeg hebt gedronken. Hierover kan je meer lezen in de blog ‘10 signalen dat je te weinig drinkt‘.
Wanneer je te weinig drinkt zal één van de eerste dingen die je opmerkt zijn dat je energie level omlaag gaat. Dit is ook waarom veel mensen denken dat ze honger hebben in plaats van dorst. Je ervaart een energietekort. Als je echt te weinig drinkt en uitdroogt kan je je echt heel beroerd gaan voelen. Natuurlijk is enkel water drinken geen oplossing tegen een energietekort. Het is belangrijk dat je voldoende eet én voldoende drinkt.
♥ Rust nemen
Zit je zo laag in je energie? Misschien doe je er dan goed aan om wat meer rust in je dagen in te plannen en te werken aan een goed dag en nacht ritme. Toen ik een eetstoornis had was ik echt een stuk vermoeider dan dat ik nu ben. Wanneer ik opstond om te ontbijten had ik soms het gevoel dat ik na het eten direct weer in slaap kon vallen. “Nou, dan ga je toch even slapen?” Zei m’n psycholoog. Dit vond ik ondenkbaar! Dat is toch lui? Hmm… Misschien was het toch niet zo’n gek idee. M’n lichaam vroeg er immers om.
Zoals je misschien wel doorhebt liggen de punten die ik hier benoem heel erg voor de hand, toch voelt het niet altijd zo simpel. Toch zijn de tips niet zo makkelijk om uit te voeren als je last hebt van een eetstoornis. Ook ik liep hier heel erg tegenaan. Meer eten voelde slecht, meer drinken was een trigger om minder te eten en rust nemen voelde lui. Toch was het belangrijk om deze tips echt serieus te nemen en nee, niet 1 van die tips, maar ze allemaal. Op zoek gaan naar een juiste balans. Goed luisteren naar je lichaam. Toegeven als je toch minder energie hebt dat je had gedacht.
♥ Hulp vragen en kleine stapjes nemen
Ik weet hoe moeilijk het is om te herstellen van een eetstoornis. Het kost energie, maar ook een hoop tijd. De stappen die genomen moeten worden op de weg naar herstellen voelen soms eng en onmogelijk aan. Probeer daarom niet in te grote stappen te denken. Je mag echt kleine stapjes nemen en daarbij om hulp vragen.
Het hielp mij bijvoorbeeld om bij m’n vrienden, familie of behandelaren na te vragen of het wel oké was wat ik deed. Is het lui om nu wat rustiger aan te doen? Is dit genoeg om te eten? Is dit te weinig om te eten? Wat zou jij nu doen als jij mij was? Vind je het erg als het me nu niet lukt om dit of dat te doen? Zou je dit of dat van me kunnen overnemen, want ik voel me zus en zo?
Aangeven dat je laag in je energie zit biedt anderen de gelegenheid om daar rekening mee te houden en je daarin tegemoet te komen. Uiteindelijk moet je zelf herstellen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Sta je omgeving toe om je daarbij te helpen. Ook, nee, juist als jij even laag in je energie zit.
♥ Geduld
Last but not least. Heb geduld. Met jezelf, met je omgeving, met je herstel. Pak je rust, zorg voor jezelf, laat voor je zorgen. Het is nu eenmaal even zo en dat is ook oké. Deze tijd gaat ook weer voorbij, maar je moet jezelf wel die kans geven.
Wat doe jij als je laag in je energie zit?
fotografie: pexels
Geef een reactie