Ik ben een uitsteller

De afwas? Dat doe ik zo wel. Oh ja, ik zou de dokter nog bellen, dat is nu te laat, maar dat doe ik dan wel na het weekend. Oeps, ik zou dat formulier nog invullen. Dat ga ik echt doen hoor, maar eerst moet ik even dat pakketje bij de buren ophalen, want dat ligt er ook al drie dagen. Sommige dingen stel ik langer uit dan ik zou willen. Gelukkig krijg ik op het laatste moment alles wel gedaan, maar dat levert toch behoorlijk veel stress op. Ook kon mijn eigenwaarde hier behoorlijk onder lijden. Waarom ben ik nou zo’n uitsteller? Ik vond het maar zwak van mezelf.

♦ Ben ik lui?
Ik begreep niet goed van mezelf dat ik sommige dingen zo uitstelde. Mijn gedrag leidde dan tot grote ergernis van de mensen om mij heen. Hierdoor ging ik nog meer aan mezelf twijfelen. Waarom was ik zou ongestructureerd? Waarom stelde ik steeds dingen uit? Was ik soms lui? Was ik soms dom? Aan de ene kant leek het een bewuste keuze van mezelf, want je kan toch gewoon besluiten om iets te doen als je het bedenkt?

Aan de andere kan leek het soms een onmogelijke opgave om mezelf tot iets te zetten. Het riep dan zo veel weerstand op of er drong zich alweer iets anders aan, waardoor ik het gewoon vergat en aan het eind van de dag pas dacht… ‘oh ja‘. Dit was frusterend. Alsof m’n hoofd een soort zeef was en ik maar achter de dingen aan bleef rennen.

Uitstellen doen we allemaal wel eens. Onderzoek heeft aangetoond dat 95% van de bevolking in meer of mindere mate last heeft van uitstelgedrag. Dat is dus bijna iedereen! Helemaal niet zo gek dus, maar wel vervelend. Om iets te doen aan je uitstelgedrag is het belangrijk om je te beseffen waar het gedrag vandaan komt. Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen.

♦ Impulsief karakter
Mensen met een impulsief karakter stellen vaker dingen uit dan mensen zonder impulsief karakter. Ik heb de diagnose ADHD gekregen, wat ook mijn impulsieve kenmerken verklaart. Ik ben snel afgeleid wanneer er iets op mijn pad komt en kan dan dat wat ik eigenlijk moest doen plots vergeten. Dit maakt mij niet dom of laks, maar het vraagt wel om een bepaalde aanpak.

Het is voor mij heel belangrijk om een planning te hebben. Ik hou altijd een to-do lijstje en m’n agenda bij, anders maak ik binnen de korste keren dubbele afspraken of vergeet ik van alles te doen. Ik heb van nature niet zoveel overzicht, dus het is belangrijk voor mij dat ik dat zwart op wit creëer.

Nu heeft niet iedereen ADHD, maar heel veel mensen herkennen wel bepaalde trekjes daarvan. We leven in zo’n drukke wereld waarin alles zo snel gaat. Het is niet gek dat we soms wat dingen over het hoofd zien. Een goede planning bijhouden kan dan echt heel helpend zijn.

♦ Faalangst
Een tweede reden waarom we dingen alsmaar uit blijven stellen is omdat we bang zijn dat we iets niet kunnen en er daarom maar niet aan beginnen. Ik kan best perfectionistisch zijn, zeker vroeger had ik daar erg veel last van. Ik vond het zo erg om te falen of fouten te maken dat ik maar liever niet ergens aan begon. Hierdoor bleef ik sommige taken telkens weer voor me uitschuiven. In deze blog met 10 tips tegen faalangst kan je meer lezen over hoe je daar het beste mee om kan gaan.

♦ Te grote taak
We hebben ook de neiging om taken uit te stellen wanneer deze taken te groot zijn. Het is dan niet per se zo dat we niet durven, maar dat dat wat we willen bereiken gewoon te groot is om te bevatten en dat we niet weten waar we moeten beginnen. Het helpt dan om de taak in kleinere stukjes op te delen.

♦ Vervelende taak
Last but not least, we stellen taken uit wanneer we er geen zin in hebben. Dat klinkt best logisch toch? Hier kon ik mezelf heel erg om veroordelen. Ik vond het zwak en lui van mezelf. Hiermee praatte ik mezelf helemaal naar beneden, maar verder schoot ik er eigenlijk helemaal niks mee op.

Het doel van het leven is denk ik om je gedurende de tijd dat je hier op aarde bent zo prettig mogelijk te voelen. Je zo prettig mogelijk voelen heeft te maken met de dingen die je doet en invloed hebben op zowel de lange als korte termijn. We zijn geneigd om te kiezen voor doelen die ons op korte termijn fijn doen voelen, maar hiermee doen we onszelf soms op lange termijn tekort. Vaak gebeurt dit heel impulsief en onbewust, het is een soort instinct. Wanneer je hier meer bewust van bent is het makkelijker om dit te doorbreken.

♦ Wat kan ik doen?
Uitstellen gebeurt soms nog voordat je er erg in hebt. Soms heb je het pas door op het moment dat je er al tegenaan bent gelopen. Dat is heel lastig, maar er is zeker wat aan te doen. Belangrijk is om jezelf niet te veroordelen, maar uit te zoeken waarom je uitstelt. Boos worden op jezelf gaat het probleem niet oplossen, het laat je enkel slechter voelen. Uitstellen is menselijk, we doen het allemaal wel eens, er is dus echt geen reden om het jezelf kwalijk te nemen, maar dat betekent ook niet dat je het maar gewoon moet laten gebeuren. Zeker niet als je er problemen door ervaart.

Zoals eerder beschreven helpt het heel erg om een planning voor jezelf te maken. Deel taken op in behapbare stukjes en staar je niet blind op een overweldigend eindresultaat. En dan? Tja, dan is het eigenlijk ook een kwestie van ‘gewoon doen’. Ik begrijp dat het zo wel heel simpel klinkt, maar dat is het eigenlijk ook. Spreek met jezelf een tijd af dat je bepaalde dingen gaat doen. Voor mij was het dan heel helpend als ik niet teveel dingen op één dag inplande, want dan werd het weer te overweldigend. Ook vind ik het fijn om wat tijd tussen m’n taken te hebben, zodat ik niet zo hoefde te haasten. Haast zorgt er juist weer voor dat ik het overzicht verlies en dingen vergeet. Iemand anders vind het juist wel weer makkelijker om taken uit te voeren waar tijdsdruk onder zit. Zoek uit wat hierin voor jou het beste werkt. 

♦ Herstellen uitstellen
Ook herstellen van mijn eetstoornis was iets dat ik vaak voor me uit wilde schuiven. Het was een enorm grote taak, een vervelende taak en een taak waarvan ik niet wist of het me zou lukken. Ik wilde mezelf en ook m’n omgeving niet teleurstellen. Bovendien liet mijn eetstoornis mij op korte termijn vaak beter voelen, al betaalde ik daar op lange termijn een hoge prijs voor. Als een soort impuls koos ik voor mijn eetstoornis en zat mijn hoofd zo vol dat er geen ruimte was voor een de gedachte dat ik ook zonder zou kunnen.

Vandaag mag het nog wel een keertje. Deze eetbui zie ik door de vingers en dat braken dan ook maar. Het moet wel, anders word ik toch dik? Één keertje maar heus niet uit en dan begin ik morgen opnieuw. Ja, morgen begin ik echt. Dan ga ik heel fijn ontbijten en mezelf alles gunnen, maar niet te veel. Morgen, elke dag maar weer doorschuiven naar morgen.

Herstellen. Het is eng. Doodeng, maar kijk de angst in de ogen en doe het dan toch. Deel wat er in je omgaat sta anderen te je hierin te steunen. Soms lukt het wel en soms lukt het minder, maar met kleine stapjes, in kleine stukjes, met een helder plan en een gestructureerde eetlijst kan het echt.

fotografie: pexels

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Ik ben een uitsteller”

  1. Mooie blog. Ik ben ook een enorme uitsteller. Een uitsteller door faalangst denk ik. Het vervelende is alleen; alles wat ik moet doen ‘vergeet’ ik niet. Het blijft in mijn hoofd zitten en er komen de hele tijd nieuwe dingen bij, waardoor ik het moeilijk vind om de perfecte aanpak te vinden om dingen uit te voeren, en dan ook; in welke volgorde. Al die dingen die in mijn hoofd zitten stapelen zich op. Sommige dingen komen erbij, omdat ik het één met het andere heb uitgesteld, sommige dingen komen onverwachts op mijn pas als ‘nieuw’. Maar ik vergeet zelden iets, wat de chaos, de overweldiging en de enorme moeheid die daaruit voortkomt uitputtend maakt.

    En het zijn allemaal zulke ‘simpele’ taken dat mijn gevoel van falen alleen nog maar groter wordt en het liever dus vermijdt.

    1. Herkenbaar..

  2. Idd mooie blog. Een stuk herkenbaar, maar ondertussen lukt het me steeds beter om geen dingen meer uit te stellen. Helpt toch niet want het ding waar je tegenaan hikt wordt alleen maar groter (in je hoofd)

    @Anoniem Misschien is dit boek wel interessant voor je: 1ding – Harve Eker

  3. Wat een goede, fijne blog.

  4. Fijne blog!
    Ik worstel er heel erg mee op het moment. Ik was namelijk altijd enorm gedisciplineerd en stelde nooit wat uit. Naarmate de jaren vorderen en de psychische problemen aanhouden ben ik steeds meer gaan uitstellen, veelal uit angst om te falen en de verantwoordelijkheden niet aan te kunnen, maar ook omdat ik gewoon de moed niet heb. Vergeten zal ik het niet, het blijft juist eindeloos in mijn hoofd rondzingen. Daarover raak ik gefrustreerd, word ik boos op mijzelf (want vroeger kon ik het wel!) en dat zorgt ervoor dat er steeds minder uit mijn handen komt… herstellen valt daar ook onder, maar vooral omdat ik daar al te vaak in heb gefaald.

    Ik probeer te accepteren dat dit er nu bij hoort en blij te zijn met de dingen die ik wél afrond i.p.v. alleen te kijken naar wat ik niet doe…

  5. Haha heel herkenbaar. Vind het heel soms best vervelend als ik bijvoorbeeld een heel weekend niet afspreek met mensen om te studeren maar uiteindelijk niks anders doe dan uitstellen… Maar ergens heb ik er vrede mee dat dit gewoon bij mij hoort. Ik stel het uit maar uiteindelijk komt het eigenlijk altijd wel goed en krijg ik dingen gedaan. Houdt het leven spannend zeg ik dan maar! Haha

    Mensen om mij heen snappen mijn uitstelgedrag vaak niet, maar mijn antwoord Is tegenwoordig gewoon: Joe als jij het al moeilijk vindt om het te begrijpen, hoe denk je dat het wel niet voor mij moet zijn om met mijzelf te leven? 😂

  6. Herkenbare blog! Ik ben ook zo’n uitsteller!
    Ik verzin ook allerlei uitvluchten om dingen maar niet te hoeven doen. Of ik vergeet waar ik mee bezig was of wat ik eigelijk wilde of moest doen. Ik vergeet ook écht heel veel wat ik eigenlijk wilde doen.
    Ben ook erg impulsief ja… Ik ga de blog nog eens goed lezen.

  7. Ik stel dingen uit wanner ik er hulp bij nodig heb.Ik vind het zo moeilijk om hulp te vragen .Ik wil niet afhabkelijk zijn van anderen.Maar natuurlijk kan niemand alles alleen…
    Er zijn dingen die ik juist niet kan uitstellen voor mijzekf ,al zou het soms beter zijn als ik dat wel deed !
    Soms stel ik dingen uit omdat ik er zo tegenop zie,maar als ik het dan toch aanpak voelt dat achteraf HEEL goed ☺

  8. Ik herken me in dit alles faalangst , niet zeker , dingen uitstellen , geen echte rangschikking in mijn dagelijks doen , eetbuien en blijven plakken aan de tablet , zoeken op antwoord waarom ik anders ben , waarom ben ik lui , wil niet lui zijn , maar werk gewoon trager in alles , niemand die ooit gezegd heeft je hebt autisme , je hebt adhd , ben nu 52 jaar oud en alles blijft me achtervolgen , te traag , te lui , te gemakzucht, zelf al denken wat een ander zou denken over mij, gewoon lastig om te leven in een maatschappij waar je niet echt aanvaard wordt ,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *