Ik ben er klaar voor

Al zoveel keren heb ik een poging gedaan. Al zoveel keren heb ik mijn naasten beloofd ‘beter’ mijn best te doen. Al zoveel keren ben ik plat op m’n bek gegaan. Toch begin ik opnieuw en opnieuw: opgeven is geen optie en opgeven is zeker geen woord dat in mijn woordenboek voorkomt. Wat is er nu anders dan die andere pogingen? Wat een goede vraag van je. Deze keer komt het vanuit mezelf en niet uit dwang van anderen. Deze keer wíl ik genezen. En deze keer voelt het alsof ik er klaar voor ben..


Bron: Pexels

De coronacrisis, het leven in isolatie leven en het besef dat ik geen controle heb over het leven spelen zeker mee. Ik ben me meer gaan verdiepen in eetstoornisherstel; vooral in een andere aanpak dan die ze me hebben aangereikt in de kliniek waar ik een aantal jaar geleden maanden heb doorgebracht. In deze kliniek werken ze met eetlijsten (een lijst waarop staat wat je moet eten, hoeveel je moet eten) en gewichtseisen (hoeveel je moet aankomen in een week). Guess what? Ik ben geen robot, je kunt me niet programmeren. Ik kan prima regeltjes volgen, ik doe m’n hele leven niet anders. Om mijn eigen regels qua voeding te vervangen voor regels die iemand anders me opdroeg, ging redelijk makkelijk. Het was twee dagen vreselijk moeilijk en dan was ik er aan ‘gewend’ en deed ik wat er van me gevraagd werd. Maar – en dat is een hele grote maar – ik stond totaal niet in contact met m’n lijf, met mijn behoeften of met mijn cravings. Er werd zelfs niet eens naar geluisterd, dus herstel je hiermee je gevoelens en je gedachten? Of herstel je alleen je ondergewicht? Dat laatste was voor mij helemaal waar. Ik was gewoon een anorexiapatiënt in een ‘gezond’ lichaam. 

Door me te verdiepen in wat te weinig voeding met je lichaam en vooral ook met je hersenen doet, heb ik een heleboel geleerd. Geleerd dat het denken aan eten ook honger is. Dat je moet reageren op alle soorten honger. En dat je pas gezond kunt nadenken als je alle restricties stopt. Als je de plannen van iemand anders volgt en niet je behoeften of cravings volgt ben je nog steeds restrictief; je doet niet wat je eigenlijk zou willen!

Ik heb me verdiept in de ‘all-in’ methode, de Minnie Maud methode en besloten dit te gaan proberen (of eigenlijk: gewoon te doen). Eigenlijk zegt deze methode dus dat je moet eten waar je écht zin in hebt, ook al is dat chocolade of friet, want anders blijf je daar toch aan denken – en uiteindelijk nadat je met vier of vijf andere voedingsproducten hebt geprobeerd je ‘honger’ te stillen, geef je toch toe. Niet alleen eetstoornispatiënten, maar ook andere mensen hebben toch bepaalde regeltjes: niet te veel snoepen, besluiten te stoppen met chocolade of chips, geen ‘vet’ meer eten… En uiteindelijk? Uiteindelijk heb je er zóveel zin in dat je toegeeft en veel meer eet dan dat je eigenlijk wilde. Probeer maar eens met jezelf af te spreken niet meer aan roze olifanten te denken? Waar denk je aan? Precies, die roze olifant. Maar mag je van jezelf af en toe aan die roze olifant denken, dan is het oké om er af en toe aan te denken maar is hij niet 24/7 aanwezig. Does it make sense?

Ik heb me losgemaakt van dieetpagina’s op social media, omringd met anti-dieet pagina’s en voel me gemotiveerder dan ooit. Ik ga de laatste dagen uitdagingen aan! Van het loskoppelen van beweging en voeding – ik mag ook eten als ik niet x verbrand heb – en producten eten die in mijn hoofd als ‘slecht/ongezond/verboden’ voedsel staan beschreven. Vooral dat laatste is belangrijk: is er slecht voedsel? Of is al het voedsel gewoon voedsel? Sommige dingen hebben misschien betere voedingswaarden, maar dat wil niet zeggen dat iets anders dan slecht is. Alles met mate natuurlijk; maar omdat je er geen behoefte aan hebt, niet omdat je het van jezelf niet mag.

Ik ga fases tegenkomen van extreme hunger. Na mijn lijf jarenlang te weinig te hebben gegeven, gaat het een inhaalslag willen maken. Stel dat je iemand 1000 euro hebt uitgeleend en je krijgt er 100 terug? Dan ga je uiteraard steeds vaker vragen waar die andere 900 euro blijft. Terwijl als je niets had teruggekregen, dan was je er vanuitgegaan dat iemand die 1000 euro nog niet ter beschikking had. Ik ga me angstig voelen, ik ga me schuldig voelen. Maar uiteindelijk hoop ik me beter te voelen. Beter in mijn vel, zonder alle regels en doelen. Gewoon weer Britt zijn! Ook met meningen van anderen. Mensen die er van overtuigd zijn dat ik nu veel te veel eet, binge eating ga ontwikkelen, enzovoort… Natuurlijk zit dat in mijn hoofd, maar ik vertrouw op mijn lichaam dat mijn extreme honger en behoefte zal afnemen naarmate mijn lichaam erop vertrouwd dat alle voeding ter beschikking blijft en er constant eten blijft komen.

Misschien dan niet maatje 36 straks, maar who fucking cares? Zet jij je beste vriendin, zus of moeder op de weegschaal voordat ze binnenkomen om te kijken of ze onder een bepaald gewicht zitten? Om ze daarna pas aardig, lief of gezellig te vinden? Nee dus. Nobody cares of ik maatje 34/36 of maatje 42 draag, als ik maar gezellig en gelukkig ben. Ieder lichaam heeft een eigen setpoint. Wat dat is, daar hebben we geen controle over. Het een een marge waarop je lichaam optimaal functioneert en waarop vooral ook je hersenen optimaal functioneren. Waar dat ligt voor mij, dat gaan we zien. Het gaat me niet tegenhouden in de strijd naar vrijheid. Vrijheid is eten; in sociale momenten, in werken, in leuke dingen doen. Let’s fight the demons and fuck the diets!

Nadine

Geschreven door Nadine

Reacties

15 reacties op “Ik ben er klaar voor”

  1. Lieve Britt,

    Dankjewel voor deze mooie post. Heel veel herkenning hierin. Het voor anderen doen en niet voor mezelf heb tijdens eerdere pogingen om te herstellen wel gedaan. Maar nu doe ik het voor mezelf. Behandelaars die fixeren op eetlijsten en het getal op de weegschaal terwijl ik gewoon eindelijk, na al die jaren strijd, eindelijk vrij wil zijn. En vervolgens zeggen ze dat ik weerstand tegen hen bied, terwijl ik eindelijk die motivatie heb gevonden om beter te worden, hoe krom is dat? Heel veel succes met je herstel, jij kan dit! Samen doen we dit♥ hoe moeilijk ook.

    Liefs Kas

    1. Wat goed lieve Kas! We moeten het voor onszelf doen, voor anderen hebben we al genoeg gedaan! Samen vechten naar een vrij leven is makkelijker dan alleen! Neem iemand mee, deel de gedachten en ga d’r vol tegenin! Gisteren voor t eerst in 5!!! Jaar gewoon een dagje niets gedaan! Voelt t makkelijk? Nee, voelt het goed? Hell yeah ik ben sterker dan ik dacht! Jij dus ook!

  2. Mooi en sterk verhaal. Heel veel succes met je herstel!

  3. Wauw wat mooi omschreven en wat dapper!!
    Heel veel succes, als je zoveel kracht hebt om dit te schrijven ben ik er zeker van dat jij dit kan!

    1. Met vallen en opstaan. Twee dagen geleden zag ik het totaal niet meer zitten maar aanhouder wint!

  4. You go girl! Ik ben hier zelf een week geleden mee begonnen en al moet ik eerlijk zeggen dat mijn motivatie en humeur erg kunnen wisselen, kan ik je beloven dat ik me nu, na een week, al beter/vrijer/gelukkiger voel dan ik me ooit heb gevoeld toen ik middenin mijn eetstoornis zat. Ik was ook al een tijdje aan het modderen met wel/niet beter willen worden en ineens ging er een knop om. Wat maakt het eigenlijk uit? Je bent zoveel meer dan je gewicht, het is heel makkelijk om jezelf kwijt te raken in je eetstoornis maar nu kan je jezelf ook weer terugvinden! Ik weet van mezelf dat ik nog een lange weg te gaan heb en dat het zeker met pieken en dalen zal gaan maar ik weet wel nu al dat dit de beste beslissing is die ik ooit gemaakt heb en ik hoop dat het voor jou ook zo zal zijn! Heel veel succes xxx

  5. Terwijl ik je verhaal lees moet ik heel erg denken aan de adviezen van Tabitha Farrar! Ik ben momenteel van men eetstoornis aan het herstellen en in het begin van mijn herstel hebben haar youtube video’s me heel erg geholpen! Aanrader voor iedereen 🙂

    1. Inderdaad Tabitha farrar! Wil je een Nederlandse versie van een prachtig hersteld meisje zien: YouTube shenna lavrijssen. Zij gebruikt veel informatie van Tabitha farrar maar op de een of andere manier komt het van Shenna nog beter binnen, ook omdat zij ons geregeld meeneemt in een dagje met haar, laat zien hoe vrijheid er uit kan zien! Echt n aanrader!

  6. Dit doet me zo goed. Vandaag de keuze gemaakt om er echt voor te gaan vechten ook al zit ik tegen een opname aan. Ik wil weer leven, genieten, lachen en energie hebben. Ik wens je heel veel succes voor de aankomende tijd en laat je niet kennen, dan doe ik dat ook niet.

  7. Wat een dapper besluit! Ik wens je er alle succes mee!
    Wat je schrijft over die vaste lijsten, patronen uit behandelcentra herken ik zo erg. Ik hoop dat dit je helpt voor altijd los te breken van die ellendige eetstoornis. Er is zoveel meer! Je klinkt al zo krachtig, je kan dit!!

  8. Mooi geschreven!Je bent erg krachtig!Ik wens je veel suc7,jij kan dit!!!!! 🙂

  9. Heel veel sterkte & hou vast aan die wens naar vrijheid in je leven. Geloof me: je gaat twijfelen, motivatie verliezen, maar als je die vrijheid voor je ziet kun je doorgaan. Houd vertrouwen 🍀

  10. Wow wat klink je krachtig en gezond in deze blog! Heel veel succes met deze methode en lees dit maar terug op een moment dat je eetstoornis jou weer eens wat anders probeert wijs te maken. Want dit is hoe het echt in elkaar steekt. Veel liefs ♥

  11. Heel veel problemen zijn idd. terug te leiden op het dingen moeten doen, zijn in je leven, opgelegd door anderen of vooral het systeem, doordat iedereen doet, door indoctrinatie, wat ze behoren te doen en jij daar weer slachtoffer van wordt, je er niet goed bij voelt, of er letterlijk ziek van wordt, of niet anders kunt reageren dan met een verslaving. Goed geschreven, mooie instelling/spirit door je inzicht, heel veel sterkte en succes, het gaat je lukken!

  12. Mooi geschreven, tegelijk denk ik ook: overschreeuw je jezelf niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *