Ik ben jaloers op haar lichaam

In een recent artikel van Dailymail werd geschreven over ‘body-envy’, op een ongezone manier jaloers zijn op het lichaam van andere vrouwen. Dit is iets waar vrouwen zonder eetstoornis soms last van hebben, maar waar vrouwen met eetstoornis nog een tikkeltje vaker last van hebben. Als je lijdt aan een eetstoornis is de kans groot dat je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen, op het gebied van prestaties, maar zeker ook als het gaat om lichaamsvormen en gewicht. ‘Is zij dunner dan ik? Weegt zij minder dan ik?’ Hierdoor kan er een nare vorm van jaloezie ontstaan richting mensen die dunner zijn dan jij.

Zonder dat je die mensen echt kent, heb je er al een negatief gevoel bij. Je kunt ze misschien wel direct niet uitstaan, enkel omdat ze een ‘in jouw ogen’ dunner of perfecter lichaam hebben dan jou. Je baalt ervan dat jij minder dun of minder mooi bent en zoekt daarom negatieve punten aan die persoon om je niet slechter te hoeven voelen.

Uit een onderzoek van Dr. Pam Spurr bleek dat 2 op de 3 vrouwen zich regematig zorgen maakt over haar lichaam. Jaloers zijn op andermans lichaams is iets dat je nooit wint, omdat je jezelf altijd vergelijkt met mensen die er in jouw ogen beter uitzien dan jijzelf. Het zorgt niet alleen voor negatieve gevoelens richting de persoon die er niets aan kan doen, maar het zorgt ook voor een slechter zelfbeeld. Tenslotte zorgt het bij een grote groep vrouwen er ook nog eens voor dat ze vluchten in ongezond eetgedrag.

Diezelfde Dr. Pam Spurr heeft een eenvoudige zelftest gemaakt waarmee je een beetje uit kunt vinden of jij jezelf ongezond vergelijkt met andermans lichaam waardoor jaloezie ontstaat. Dit is geen wetenschappelijk bewezen zelftest, dus er niet té veel waarde aan de uitslag ervan.

1. Als je een vrouw voor de klas of tijdens een presentatie ziet, raak je dan soms afgeleid omdat je in je hoofd bezig bent met haar figuur.

2. Voel jij een zekere vorm van jaloezie wanneer een vriendin of een collega haar figuur er goed uitziet, als ze is afgevallen of iets draagt dat haar erg goed staat?

3. Als je televisie kijkt, heb je dan de neiging om te zappen als je in jouw ogen perfecte mensen ziet?

4. Voel je je slechter over jezelf nadat je in glossy’s en magazines hebt gekeken?

5. Heb je weleens iets onaardigs over iemand gezegd omdat die er in jouw ogen mooier of dunner uitzag.

6. Vind je jouw eigen lichaam onaantrekkelijk?

7. Heb je de neiging om over iemand anders te praten als deze veranderd is in gewicht?

8. Heb je het gevoel dat je er niet bijhoort als je bij een groep staat met allemaal knappe vrouwen met een slank figuur?

9. Fantaseer je weleens over het hebben van een heel ander lichaam?

10. Praat je regelmatig over het feit dat je een hekel hebt aan je eigen lichaam of het lichaam van andere vrouwen?

11. Heb je weleens direct iemand niet leuk gevonden enkel omdat die een mooi figuur had?

12. Zoek je weleens redenen om iemand anders te bekritiseren of naar beneden te halen omdat die een dunner of in jouw ogen mooier lichaam heeft?

Beantwoord bovenstaande vragen voor jezelf met JA of NEE en tel het aantal JA’s bij elkaar op. Volgens Dr. Pamm Spurr kan dat het volgende betekenen:

1 tot 3 JA’s: Voldoende zelfvertrouwen
Iedereen vergelijkt zichzelf weleens met anderen en voelt weleens een zekere vorm van jaloezie, dat is heel normaal. Je doet dit niet in extreme mate, wat maakt dat je waarschijnlijk geen last hebt van ‘body-envy’.

4 to 7 JA’s: Regelmatig onzeker
Op basis van wat je nu hebt geantwoord lijkt het erop dat je kostbare tijd besteedt aan het focussen op het lichaam van andere vrouwen. Je komt hierdoor terecht in een oneindige cirkel. Je vergelijkt jezelf met anderen, je vindt jezelf minder waar en gaat jezelf vanuit die onzekerheid weer vergelijken met anderen.

8 to 12 JA’s: Obsessief jaloers
Op basis van de door jouw gegeven antwoorden zou het kunnen zijn dat ‘body-envy’ er niet alleen voor zorgt dat het jouw zelfbeeld verslechters, het beschadigt ook vriendschappen met andere vrouwen. Je bent zoveel bezig met het uiterlijk van jezelf en dat van andere vrouwen, dat je nauwelijks meer aandacht hebt voor hun (en jouw eigen!) werkelijke persoonlijkheid en innerlijk.

Bron: dailymail.co.uk

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

13 reacties op “Ik ben jaloers op haar lichaam”

  1. Door mijn onzekerheid over mijzelf ben ik vaker jaloers op anderen dan ik zou willen. Daar probeer ik wel aan te werken, want het is niet helpend, maar soms is het zo sterk. Dat vind ik best vervelend…

  2. Zo herkenbaar 🙁

  3. Obsessief jaloers auw.

  4. Enorm herkenbaar… Ook dat gemeen zijn over andere meiden die voor mijn gevoel mooier zijn dan ik. Ik merk dat ik mezelf af en toe zelfs pest met naar foto’s kijken van andere meiden.

  5. Natuurlijk was er wel eens een moment waarop ik graag ik iets zou willen hebben wat een ander had, maar voor mijn eetstoornis was ik nooit echt jaloers geweest.
    Als ik een, in mijn ogen, dunner/mooier/beter persoon zie ken ik mezelf ook niet terug. Ik kan dan zo onaardig reageren. (Overigens alleen in m’n hoofd. Ik zou de dingen die ik denk nooit hardop zeggen)

  6. ik kan niet jaloers op helen slanken vrouwen worden ondanks dat ik dat zelf ook ben
    ik kijk altijd naar iemand van zo zou ik er wel uit willen zien een normaal gewicht dan
    heb ik dan ook echt anorex of heet dat anders dan

  7. ik heb er zoooo veel last van !!! écht heel vervelend

  8. Ik ben wel vaak jaloers op vrouwen met een normaal gewicht, hoeft niet eens echt dun te zijn, maar heb zelf ernstig overgewicht. Maar ik vind ze dan niet meteen niet leuk en word niet gemeen ofzo.

  9. Toen ik nog een eetstoornis had was dit prominent aanwezig. Maar bij mij uitte dit nooit in een hekel hebben aan die andere vrouwen.
    Ik keek op school altijd naar alle meisjes, en was soms echt aan het staren als ze aten. Hoe zo’n mooi, slank, slim, leuk meisje zo kon eten en toch zo blijven? Dat was altijd een hele grote vraag voor mij. Ik keek zoveel naar andere meisjes dat ik begin te denken dat ik misschien wel lesbisch was (wat ik niet ben- maar bracht een extra dimensie aan twijfels met zich mee), en ik vond bijna elk meisje mooier, beter, leuker en slanker dan mezelf. Of het jaloezie was, meer een soort bewondering: ik keek tegen bijna iedereen op. En heb het ook nooit in mijn hoofd gehaald om maar te denken dat ze vriendinnen met me zouden willen zijn, want wie was ik?

    Ik ben zeer dankbaar en gelukkig dat ik dit niet meer heb, en met liefde en bewondering naar mezelf kan kijken. En ik hoop dat als andere meiden hetzelfde ervaren hier met hulp ook uit kunnen komen, want het gevoel om minder te zijn (in welk opzicht dan ook) is verschrikkelijk.

  10. Één ja 😀
    Het is fijn (bijna) eetstoornis vrij te zijn

  11. Vroeger zat ik daar heel erg in ja, tegenwoordig gelukkig niet meer. Ik kan echt met een positieve blik zonder jaloezie naar andere vrouwen kijken. Ik accepteer mezelf stukje bij beetje steeds meer en ben niet meer zo extreem met mijn uiterlijk bezig, hierdoor is de jaloezie en het vergelijken langzaam weg gegaan door de jaren heen.
    Dat voelt een stuk relaxter aan…….

  12. jaloers zijn op het een dun lichaam van een andere vrouw en een hekel hebben aan die vrouw terwijl zij er ook niets aan kan doen dat ze nou eenmaal een dun lichaam heeft.
    Misschien is ze wel heel erg aardig. Accepteer jezelf wie dat jij bent. Of je nou slank bent of wat voller, vergelijk je niet met anderen.

  13. Ik heb meer dat ik dunne mensen die ik tegenkom als thinspo zie en kijk naar welke kledingstukken ze goed staan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *