In de moderne maatschappij bestaat het idee dat vrouwen dun moeten zijn. De media, fashion-, beauty- en filmindustrie hebben er decennia over gedaan de wereld hiervan te overtuigen. Veel vrouwen doen er alles aan om aan het onrealistische schoonheidsideaal te voldoen. Velen laten hun zelfvertrouwen afhangen van hun uiterlijk. Je eigenwaarde laten bepalen door fysieke schoonheid en seksuele aantrekkingskracht heet objectificatie. Bij objectificatie wordt een mens gezien en behandeld als object of ‘voorwerp’, in plaats van een individu.
Bij zelfobjectificatie neem je jezelf vooral waar vanuit het perspectief van anderen. De mening van anderen over schoonheid beinvloedt dan sterk de manier waarop iemand naar zichzelf kijkt. Het beeld dat in de maatschappij bestaat over schoonheid is daarom heel belangrijk. Als het schoonheidsideaal ‘dun’ is, wordt dat de eis aan jezelf.
### Maar het kan ook zijn dat je niet jezelf objectificeert, maar dat ánderen aan objectificatie doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij seksuele intimidatie op werk, school of straat. Iemand wordt behandeld als lustobject, in plaats van als mens. Een vrouw wordt dan slechts een ‘ding’ met borsten en billen, in plaats van een individu met gevoelens, gedachten, kwaliteiten en verlangens.
Objectificatie wordt hierdoor een bron van discriminatie, seksuele intimidatie, ongelijkheid en fysiek en seksueel geweld. Vrouwen die hun eigenwaarde laten afhangen van hoe ze eruit zien, in plaats van wie ze zijn en wat ze kunnen, hebben sneller last van allerlei psychische problemen. Voorbeelden zijn extreem diëten, overmatig bewegen, onzekerheid, negatief zelfbeeld, schaamte, angst en depressie.
Er is zelfs een onderzoek geweest waarin naar voren kwam dat (zelf)objectificatie ervoor zorgt dat je dommer wordt dan je bent. Als vrouwen de nadruk legden op hun uiterlijk of iemand anders behandelde hun als object, werden hun cognitieve vermogen minder!
Meer dan genoeg redenen dus om los te komen van deze manier van naar jezelf kijken. En om anderen jou op deze manier te laten behandelen. Maar hoe pak je dat nu aan? De manier waarop je naar jezelf kijkt, is vaak een ingeslopen patroon. Het is een manier die je al jaren toepast. Het zal dus niet gemakkelijk zijn om dat beeld te veranderen. Maar het is niet onmogelijk.
1. Maak je er boos om!
Je bent toch meer dan alleen een lichaam? Meer dan het getal op de weegschaal, de labels in je spijkerbroek en je cupmaten? Je bent een mens met gedachten, gevoelens, ideeën, wensen, kwaliteiten, vermogens, idealen, dromen, angsten en verlangens. Je laat je toch niet reduceren tot een object? Een voorwerp zonder inhoud? Je bent meer dan dat Je bent een vrouw!
2. Onderzoek die inhoud
Wat zijn die gedachten, gevoelens, verlangens, idealen, dromen, etc., die jou ‘jij’ maken. Wat maakt jou uniek? Wat maakt jou tot een individu, los van allerlei uiterlijke kenmerken. Dus niet ‘ik heb blond haar‘ of ‘ik heb maat xx‘, maar ‘ik hou van schrijven/luisteren/muziek maken/voetballen’.
3. Giet het in een vorm
Doe iets creatiefs met die kwaliteiten, eigenschappen, voorkeuren, wensen en trekjes die kenmerkend zijn voor jou. Misschien wil je het gewoon opschrijven. Maar je kunt ook een mindmap maken of een collage. Bij een mindmap zet je een woord in het midden van een groot papier. Daaromheen schrijf je alle zinnetjes en woorden die bij jou horen. Voor een collage gebruik je plaatjes, foto’s, stukjes tekst en woorden die iets voor jou betekenen. Je plakt alles op een groot papier en eventueel maak je het geheel af met verf of krijt.
4. Herinner jezelf aan de inhoud
In wat voor vorm je jouw ‘inhoud’ ook gooit, zorg dat het jou inspireert. Dat het een resultaat wordt waar je regelmatig naar kan kijken. Op die manier kun je jezelf blijven herinneren aan die inhoud. Aan het feit dat je je eigenwaarde niet hoeft af te laten hangen van je uiterlijk. Dat je een hele lading andere kwaliteiten en eigenschappen hebt die jou tot een volwaardig mens maken.
Geef een reactie