Nieuw in een groep komen van mensen die elkaar al kennen, kan ontzettend moeilijk zijn. Mijn basisschoolperiode is niet altijd makkelijk geweest en dit resulteerde er uiteindelijk in dat ik naar een andere school ging. Ik was ongeveer 11 of 12 jaar en ik moest groep 7 overdoen. Dat vond ik al vreselijk want mijn oude klasgenootjes gingen gewoon door en dan was ik ouder dan andere kinderen. Ondanks dat ik me daar niet zo bewust van was destijds, voelde het denk ik wel als falen. Daar kwam nog bij dat ik naar een nieuwe school ging en dat vond ik ook doodeng. Het liefste ging ik nooit meer naar school.
Uiteindelijk ging dat na een tijdje heel goed en heb ik het enorm naar mijn zin gehad in mijn nieuwe klas. Toch bleef ik dit een lastig ding vinden en tegelijkertijd denk ik dat dit ook heel normaal is. Het is niet niks om nieuw in een klas te komen, of in een andere groep waarin iedereen elkaar al kent. Je bent dan een nieuwkomer en moet je eigen plekje zien te veroveren. Dit gaat vaak samen met onzekerheid, een enorme zelfbewustheid – je let op alles wat je doet – en de wens om geaccepteerd en aardig gevonden te worden.
Dit is overigens iets waar veel mensen – zo niet alle mensen – mee in aanraking komen en vaak ook op meerdere momenten in het leven. Je kunt dit namelijk niet alleen tegenkomen op school als je van school of klas verandert, maar ook wanneer je gaat studeren. Vaak is de klas dan nog niet gevormd en ben je allemaal nieuw. Dit is dan wel anders, maar ook dat kan onwennig aanvoelen. Verder kun je bijvoorbeeld denken aan momenten waarop je voor het eerst naar je nieuwe baan gaat. Je nieuwe collega’s kennen elkaar al, er is een bepaalde bedrijfscultuur, misschien zijn er zelfs vriendschappen ontstaan en jij bent nieuw en je moet jezelf nog bewijzen. Ze moeten jou nog leren kennen en ook toelaten in hun ‘groep’.
Een andere situatie waarin je dit kunt tegenkomen, is bijvoorbeeld wanneer je een relatie krijgt. Na enige tijd zul je misschien zijn/haar familie ontmoeten en ook de vrienden. Dit kan ook spannend zijn, zowel voor jou als voor je partner.
Onzekerheid en bang om fouten te maken
Als je ergens nieuw in een groep komt, kun je je heel onzeker en kwetsbaar voelen. Bij mij was dit wel het geval. Ook omdat ik toen niet het gevoel had dat ik van mijn eigen kracht uit kon gaan en ik was bang om afgewezen en buitengesloten te worden. Ik was bang dat ik me niet thuis of veilig zou voelen en dat is voor mij altijd al belangrijk geweest. Je kunt er extra onzeker van worden en bang zijn dat je van alles fout doet. Misschien mag je geen fouten maken van jezelf en moet je alles goed doen. Maar wat is goed? Dat is sowieso voor een groot deel subjectief en daarnaast is het natuurlijk heel lastig om dit te plaatsen in de groep waar je op dat moment in komt. Je weet dit dan nog helemaal niet dus hoe kan je je dan gedragen zoals jij denkt dat van je verwacht wordt?
Angst voor afwijzing en ‘er niet bij horen’
Ik denk dat het bovenstaande vaak samenhangt met de angst voor afwijzing. Uiteindelijk willen we allemaal ergens bijhoren want daar zijn we mensen voor. Ook wanneer je liever op jezelf bent en je niet graag onder de mensen bent, heb je waarschijnlijk deze behoefte. De angst voor afwijzing zal daarom ook herkenbaar zijn voor veel mensen.
Heimwee naar hoe het was
Wanneer je in een nieuwe groep komt, kan heimwee ook een rol spelen. Zeker aan het begin is dit niet altijd leuk. Het is niet voor niks zo dat veel mensen een nieuwe klas, stage of baan niet leuk vinden aan het begin. Vaak moet je dan even wennen en moet je het wat tijd geven om nieuwe mensen te leren kennen voordat het wel leuker wordt. Heimwee naar hoe het eerder was, kan heel vervelend zijn en er ook voor zorgen dat je jezelf deze nieuwe kans ontneemt. Doorzetten is vaak de sleutel voor dit moeilijke proces. Vaak wordt het beter naarmate de tijd vordert en je meer went aan de nieuwe omgeving.
Je wil het gelijk goed kunnen doen
Voor mijzelf speelt ook een rol dat ik het bij een nieuwe stage of baan altijd direct wilde kunnen. Dit is niet iets waar je vanuit moet gaan of wat je van jezelf kan vragen. Je bent niet voor niks nieuw en dat betekent dat je ingewerkt moet worden en jezelf de tijd moet geven om te leren. Dit maakt ook onzeker. Je moet nieuwe vaardigheden aanleren en werken volgens een bepaalde manier om uiteindelijk aan eisen te kunnen voldoen die bij het werk horen. Je komt hierbij dingen tegen die je moeilijk vindt en misschien nog niet zo goed beheerst, net als dingen die je wel goed kunt.
Hoe kun je hiermee omgaan?
Deze situaties komen we waarschijnlijk vaker tegen in ons leven en daarom is het belangrijk en fijn om een weg te vinden voor jezelf om hier op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan. Hieronder een aantal tips.
♥ Bereid je een beetje voor
Ondanks dat je misschien niet goed weet wat je kan verwachten, kun je je wel een beetje voorbereiden. Dit kan je al doen door een outfit uit te kiezen waar je je goed bij voelt en die past bij de nieuwe groep. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt, kan het heel ongemakkelijk voelen als uiteindelijk blijkt dat je veel te netjes gekleed bent. Daarnaast wordt misschien wel een beetje verteld hoe je eerste dag er uit gaat zien. Zorg dat je weet waar je moet zijn, naar wie je eventueel moet vragen en bedenk eventueel wat vragen van tevoren die je wil stellen. Als je een beetje voorbereid bent, kan dit een hoop stress en onzekerheid schelen.
♥ Stel je open voor anderen en neem een nieuwsgierige houding aan
In een nieuwe groep is het belangrijk om je open te stellen voor anderen als je je eigen plekje wil verwerven. Zoek contact en ga hier op in als anderen het doen. Stel je nieuwsgierig op. Stel vragen en toon interesse en betrokkenheid.
♥ Niet te veel verwachtingen
In hoge verwachtingen schuilt ook teleurstelling. Ga er niet heen met de verwachting dat je direct nieuwe vrienden maakt en dat je na school/werktijd druk aan het appen bent met elkaar. Dingen gaan niet in één keer en hebben tijd nodig. Ik weet nog dat ik met mijn opleiding begon en dat ik dacht… ‘nou niet echt mijn mensen’. Dit is puur en alleen gebaseerd op mijn eerste indruk en het gevoel wat ik daarbij had. Ik weet ook nog dat ik bij één meisje het idee had dat ik echt ruzie met haar ging krijgen omdat ze op dat moment enorm in mijn allergie zat. Wat later bleek; ik had een hele leuke klas en dat meisje is nu één van mijn beste vriendinnen.
♥ Geef het tijd
Zoals ik hierboven al aangaf, gaan dingen helaas niet altijd direct zoals we willen en moeten we het tijd geven. In dit geval moet je vooral jezelf tijd geven om te wennen aan de nieuwe groep/situatie en je plekje te vinden. Aan het begin kan dit heel oncomfortabel voelen maar dat wordt minder. Heb er een beetje vertrouwen in dat tijd veel doet.
♥ Plan leuke en fijne ontspanningsmomenten
Dit soort nieuwe momenten kosten mij meestal veel energie. Dit heeft ook te maken met dat je veel aan het leren bent en met alle nieuwe indrukken. Mij helpt het dan om fijne momentjes in te plannen waar ik dan naar uit kan kijken. Dit helpt me door moeilijke periodes heen waarin ik mij onzeker voel. Voor mij moet er ook ruimte zijn voor ontspanning omdat ik dat echt nodig heb om alles te verwerken. Even tijd voor mezelf.
♥ Praat erover
Een tip die bij heel veel thema’s terug komt maar niet voor niets: er over praten. Praat bijvoorbeeld met je ouders, partner of vriendinnen over hoe je je voelt en wat je eng vindt of waar je je zorgen over maakt. Dit soort situaties zijn namelijk voor veel mensen herkenbaar en er over praten kan zorgen voor herkenning en steun en je kunt er door gerustgesteld worden. Dit kan wellicht een deel van dat vervelende gevoel wegnemen en er voor zorgen dat je je wat zekerder voelt.
♥ Accepteer je gevoelens
Je hoeft vervelende gevoelens niet weg te stoppen, ze mogen er zijn. Ik herinner mij nog dat ik een stage had gehad waar ik het helemaal niet naar mijn zin had en waar het ook allemaal qua begeleiding niet goed geregeld was. Ik kwam elke dag van slag en enorm somber thuis en ik was diep ongelukkig. Aan het begin van het weekend zag ik al op tegen de komende week. Het was geen kwestie van doorzetten, want na weken was het nog precies hetzelfde. Ik ben toen op zoek gegaan naar een nieuwe stage. Ergens vond ik het zwak van mijzelf, maar uiteindelijk was het de goede keuze. Toen ik mij nieuwe stage kreeg was ik blij maar ook een beetje bang dat ik dit ook niet leuk zou vinden en mij hier ook niet op m’n plek zou voelen. Het was leuk en goed geregeld, maar dit voelde aan het begin niet zo. Ik accepteerde mijn gevoel niet omdat ik vond dat ik blij moest zijn dat ik deze kans kreeg. Dat maakte het alleen maar lastiger. Uiteindelijk, toen ik gewend was, was het een heel waardevolle en leuke stage en kijk ik daar met een heel goed gevoel op terug. Het had geholpen als ik mijn gevoelens had geaccepteerd en als ik vertrouwen had gehad dat het goed zou komen.
Wat herken jij hieruit en wat is jouw tip?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2018
Geef een reactie