Ik kon dagen opzien tegen die ene dag in de week.. gymles. Op de basisschool en middelbare school krijgen alle leerlingen minstens één keer in de week gymles. Veel klasgenootjes van mij keken daar naar uit. Even niet meer aan een tafeltje zitten en naar een docent moeten luisteren maar gewoon lekker bewegen en je energie kwijt kunnen. Voor mij was dat anders. Ik had een hekel aan gym. Altijd al gehad en ik kijk er ook niet met fijne gevoelens op terug.
Ik herinner mij nog goed hoe vaak ik mijn moeder heb gesmeekt om niet te hoeven gymmen. Ik had altijd wel weer een smoes waardoor gymmen toch niet zo handig was. Natuurlijk liet mijn moeder dit niet altijd toe en heb ik vaak genoeg meegedaan aan de gymles. Achteraf ook wel prima hoor, het is helemaal niet goed om daarin elke keer je zin te krijgen. Soms moet je ook gewoon dingen doen waar je tegen op ziet om uiteindelijk te merken dat het toch niet zo erg was maar ook gewoon om sterker en harder te worden wanneer je toch iets doet waar je tegen opziet.
Angst dat je het niet kan
De reden waarom ik zo’n hekel had aan gym weet ik eigenlijk niet echt. Ik denk dat het in eerste instantie ook gewoon te maken heeft met het simpele feit dat ik gewoon echt niet van sporten hou en er ook helemaal niet goed in ben. Ik denk dat ik destijds ook wel onzeker was want ik was gewoon niet zo goed in basketbal, rugby, hardlopen, etc. Ik wilde daar niet constant mee geconfronteerd worden. Daarnaast zaten er heel wat jongens bij mij in de klas die ontzettend fanatiek waren. Ze wilden altijd winnen en deden daar dan ook alles voor.
Minder veilig
Daarnaast zijn de lessen achter een tafeltje waarbij je luistert naar de docent, stukken tekst leest of opdrachten maakt natuurlijk een stuk veiliger dan een gymles waarbij je je moet inspannen en een stuk meer van jezelf laat zien. Ik ken heel wat mensen en met name meisjes die gymles verschrikkelijk vonden en het het liefste ontweken. Meiden die net als ik opzagen tegen die ene dag dat de gymles op het rooster stond.
Je bekeken voelen
Als je een eetstoornis hebt of onzeker bent over je lichaam, kan gymles ook extra vervelend zijn. Je bent natuurlijk op een andere manier zichtbaar dan wanneer je in een les Nederlands of wiskunde zit. Veel meiden die op een negatieve manier met hun uiterlijk bezig zijn, voelen zich bij de gymles al snel bekeken en dat kan heel vervelend zijn. Je kunt het gevoel hebben dat iedereen naar je kijkt en ook al die vetrolletjes ziet die jij ziet. Hierdoor kan je je heel ongemakkelijk voelen terwijl het waarschijnlijk helemaal niet het geval is dat iedereen zo met jou bezig is.
“Op de middelbare school vond ik gym sowieso het stomste vak. Ik was er niet goed in en voelde me ontzettend onzeker in mijn suffe gymkleding en ten opzichte van mijn sportieve klasgenoten voelde ik me een ontzettende sukkel. In mijn ogen sprongen zij als geoefende springpaarden over de bok terwijl ik halverwege bleef hangen en vervolgens de hele bok meenam en met een doffe klap op de mat neerviel. Achteraf heb ik zoveel blunders meegemaakt dat ik er wel om kan lachen maar op dat moment voelde ik me ontzettend onzeker. Ik vroeg mijn moeder dan ook geregeld om briefjes te schrijven dat ik naar de dokter of tandarts moest zodat ik niet naar de gymles hoefde en op mijn rapport stond ik meestal een krappe 6.” – Sandra
Blote armen en benen
Tijdens de gymles draag je natuurlijk andere kleding dan tijdens andere lessen. Dit betekent dat je je ook moet omkleden. Dit kan voor veel meiden al lastig zijn, omdat er geen aparte kleedhokjes zijn en je je omkleed waar je vrouwelijke klasgenoten bij zijn. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om je te kleden bij een gymles, maar toch is het minder veelzijdig dan wanneer je je omkleed voor een normale schooldag. Vestjes, jasjes, etc. worden minder snel gedragen. Dit kan het extra moeilijk voor je maken als je het liefste je hele lichaam bedekt. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden, zoals een lange sportbroek en een shirt met lange mouwen, maar het is dan vaak wel een stuk warmer.
Douchen na gym
Wat ik ook altijd zo verschrikkelijk vond, is het douchen na de gymles. Toen ik van basisschool wisselde, was dat ineens verplicht. Ik vond dat heel eng en wilde het eigenlijk niet. De gymles was aan het einde van de dag en ik kon net zo goed thuis douchen. Daarnaast zweette ik helemaal niet snel dus ik vond het ook een beetje onnodig, zeker omdat ik er zoveel moeite mee had. Als ik achteraf terug kijk, denk ik dat ik het gewoon net zo spannend vond als veel andere meiden. Er waren ook een aantal meisjes uit mijn klas die niet hoefden te douchen. Uiteindelijk heeft mijn moeder met mijn juf afgesproken dat ik dat niet hoefde, gelukkig!
“Schoolgym vond ik altijd erg leuk. Ik hield van voetballen, basketballen en hardlopen. Toen ik een eetstoornis kreeg werd dit anders. Ik voelde mij onzeker als ik sommige dingen niet zo goed kon, zoals saltoâs of de radslag. Ook vond ik het omkleden in de kleedkamers heel erg ongemakkelijk. Niet alleen vanwege het omkleden, maar ook de drukte vond ik niet fijn. Iedereen was druk aan het praten en ondertussen moest ik ook nog eens opschieten en mezelf klaarmaken voor de gymles. De gesprekken gingen ook vaak over uiterlijk, vrouwendingen of jongens en dat vond ik heel erg ongemakkelijk.Â
Ik vergeleek mezelf tijdens het omkleden met de lichamen van anderen en hield mijn buik in, omdat ik dacht dat anderen mijn buik anders dik zouden vinden. Ik voelde me niet mooi genoeg en schaamde me voor mijn lijf. Douchen deed ik niet, ik spoot wel wat meer deodorant op. En ook in mijn gymkleding voelde ik mij niet fijn. Je moest goed je benen scheren, anders zeiden anderen er iets van zeggen. Tijdens gym op de middelbare school keek iedereen heel erg naar elkaar. En dan die strakke legging om mijn bovenbenen. Ik vond gym ongemakkelijk en gênant en verzon dan ook allerlei redenen om er onderuit te komen of op de bank te kunnen zitten zodat niemand naar mijn drillende benen hoefde te kijken.” – N
Als laatste gekozen worden
Een ander ding wat veel mensen denk ik herkennen is dat je bij gym op school vaak in groepen wordt opgedeeld. Er zijn dan een aantal leerlingen die om beurten hun groepsleden mogen kiezen. Ik denk dat er bij veel leerlingen een angst bestaat om als laatste gekozen te worden. Al snel denken mensen dan dat ze niet aardig gevonden worden, dat ze niet goed zijn, dat anderen boven hun verkozen worden, etc. Dat is best confronterend. Zeker als je in de basis- en middelbare school periode zit waarin je wellicht al onzekere periodes doormaakt.
“Gym vond ik één van de leukste vakken van de week. Ik keek daar echt naar uit. Ik was dol op de ringen, op de bok, trampoline, hardlopen, softbal en hockey. Het enigste wat ik minder leuk vond was het teams samenstellen. Ik voelde me heel minderwaardig als ik als één van de laatste werd gekozen. Het interesseerde me verder vrij weinig wat ik droeg en me druk maken over mijn lichaam deed ik in die tijd ook nog helemaal niet.” – Scarlet
Voor sommigen leuk, voor anderen minder fijn… maar gymles hoort er nou eenmaal bij. Tijdens de basisschool en middelbare school periode is dit een verplicht vak voor alle leerlingen. Het is dan ook belangrijk om er maar het beste van te maken. Ik heb dit gedaan door het te zien als momentjes van quality time met mijn vriendinnen, ondanks dat ik dat liever op een bankje in de pauze deed…. Probeer het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld kleding te dragen waar jij je goed in voelt. Daarnaast is het misschien ook wel een uitdaging. Stel jezelf een doel en wees trots als er weer een les op zit.
Vind jij gym leuk?
Geef een reactie