Wanneer je een eetstoornis hebt is je weegschaal zowel je grootste vriend als je grootste vijand. Soms sta je er wel meerdere keren per dag op, maar hij laat je nooit echt goed voelen. Onnodig vaak op de weegschaal staan is dan ook niet goed voor je. De meeste mensen hebben helemaal geen weegschaal en ook ik niet, maar dat is wel eens anders geweest…
Zodra ik vroeger opstond was het eerste wat ik deed op de weegschaal staan. Als ik dan moest plassen, ging ik daarna meteen weer op de weegschaal staan in de hoop dat het getal wat lager was geworden. Na het douchen woog ik me opnieuw en mocht dan altijd iets van het getal afrekenen, omdat er nog water (en dus gewicht) in m’n haren zou zitten. Zo had ik wel meer gewoontes en regeltjes rondom de weegschaal. Ik was nog geen uur m’n bed uit en had al 10 keer op de weegschaal gestaan. Gedurende de dag werden dit nog heel veel keren meer. Soms was ik blij, soms was ik teleurgesteld. Het kon veel wisselen op een dag, want mijn humeur hing altijd af van het getal dat op de weegschaal stond.
Tijdens mijn therapie mocht ik van m’n behandelaren niet zelf thuis wegen. We wogen elke week op een vast moment tijdens de therapie. Vaker wegen heeft geen zin, omdat je gewicht altijd schommelt. Pas na een aantal weken op 1 vaste dag te wegen kan je een conclusie trekken over of jouw gewicht omhoog gaat, omlaag gaat of stabiel is. Wanneer je nog een eetstoornis hebt en moet aankomen of afvallen naar een goed gewicht, is het dus wel nodig om het binnen je therapie op deze manier bij te houden. Het is belangrijk niet in je eentje te gaan wegen, zodat je meteen met iemand je gevoelens over het getal op de weegschaal kan bespreken zonder er meteen naar te handelen.
Niet thuis wegen vond ik erg moeilijk, maar het is me uiteindelijk toch gelukt. De weegschaal had ik ergens bovenop een kast gezet, maar ik durfde hem nog niet het huis uit te doen. Pas veel later na de therapie heb ik de weegschaal helemaal weg gedaan en ik ben nog altijd blij deze keuze te hebben gemaakt. Ik voel niet de behoefte weer een nieuwe weegschaal aan te schaffen. Het is niet zo dat ik bang ben om mezelf te wegen en het getal daarom uit de weg ga, maar het is voor mij niet meer belangrijk om het bij te houden.
Mijn grootste angst was dat ik zonder weegschaal ineens heel dik zou worden zonder dat ik het door zou hebben. Dat ik daarmee alle controle over mijn gewicht zou verliezen. Als je logisch nadenkt, is dat natuurlijk helemaal niet realistisch. Wanneer er echt iets zou veranderen, voel ik dat wel aan mijn kleding en kan ik mijn eten en beweging daar een beetje op aanpassen als ik dat zou willen. Daar durf ik ondertussen op te vertrouwen.
Ik ben blij met mijn lichaam, eet gezond, sport regelmatig en doe leuke dingen met mijn vrienden. Ik ben meer dan een getal op een weegschaal. Als ik wakker word en lekker in mijn vel zit, heb ik geen cijfer nodig om me te vertellen of dat terecht of onterecht is.
Wil jij ook van je weegschaal af, maar durf je het nog niet zo goed? Dan geef ik hier een paar tips die je misschien zouden kunnen helpen.
Ritueel verbranden
Oke, een weegschaal kan je natuurlijk niet verbranden, maar je zou hem wel ritueel kunnen stukmaken. Bijvoorbeeld door hem met een hamer stuk te slaan (voorzichtig), er een kunstwerk van te maken en aan de muur te hangen of hem een afscheidsbrief te schrijven. Ik had voordat ik mijn weegschaal echt de deur uit deed het venstertje waar het getal op kwam te staan ingekleurd met watervaste stift, zodat niemand, ook ik niet, het getal nog kon zien.
In bewaring geven
Als het te moeilijk is je weegschaal weg te doen, zou je aan je ouders of een vriend of vriendin kunnen vragen de weegschaal (of batterijen) te verstoppen of in bewaring te nemen. Je zou ook een afspraak kunnen maken dat ze hem eens per week tevoorschijn halen om op een vast moment te wegen.
Een vast moment kiezen
Als het voor jou nog belangrijk is om te wegen, omdat je bijvoorbeeld nog moet aankomen of afvallen. Kies dan een vast moment uit om te wegen. Misschien kan dit in combinatie met de bovenste tip of in overleg met de je behandelaren. Het zou ideaal zijn als je kan wegen op de locatie waar jij je behandeling volgt.
Afbouwen
Klinkt dit allemaal nog veel te spannend voor jou? Leg de lat dan niet meteen te hoog. Probeer stukje bij beetje af te bouwen met wegen. Stel je doelen per week en schrijf ze op zodat je ook later terug kan kijken welke stappen je allemaal hebt gezet en hoe ver je al bent gekomen.
Relativeren
Het kan helpen om als je gaat wegen op te schrijven hoe je je voelde voor het wegen en hoe je je voelde na het wegen. Ik gaf in mijn blog al het voorbeeld dat ik me voor het wegen goed voelde en na het wegen heel slecht. Is jouw gevoel ook zo veranderd? Ben je nou echt een ander persoon dan je was voor het wegen? Probeer voor jezelf na te gaan of je gevoel realistisch is.
Heb jij nog tips?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2017.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie