Ik heb net een eetbui gehad. Wat nu?

Toen ik een eetstoornis had, had ik ontzettend veel last van eetbuien. Dat voelde echt vreselijk, alsof ik de controle totaal verloren was. De drang die in me opborrelde was onuitstaanbaar. Alsof ik zou ontploffen wanneer ik er niet aan zou toegeven. Met een rode waas voor m’n ogen gooide ik mijn mandje in de supermarkt vol of graaide ik door de keukenkastjes, of het nou donuts waren of bevroren brood bij gebrek aan ‘beter’. Alles.moest.op. Hoe misselijk ik ook was, hoe erg het me inmiddels ook tegenstond.

En na zo’n eetbui – of al tijdens de eetbui – sloeg de paniek toe. De enorme angst om ineens kilo’s aan te komen. Je lichaamsbeleving die van het ene op het andere moment totaal omslaat. Het vieze gevoel dat je weer hebt toegegeven aan zoveel eten. De schaamte, de zelfhaat, de moedeloosheid. De angst hier nooit meer vanaf te komen en dat het wel op mijn voorhoofd geschreven moest staan. Ik ging compenseren door te braken, te vasten. Durfde de deur niet uit voordat mijn maag weer normaal voelde. Vervloekte mezelf er intussen om. Tot het weer opnieuw gebeurde de volgende of soms zelfs al dezelfde dag. Hoe doorbreek je deze cirkel?

Wat kan je doen als je net een eetbui hebt gehad?

Je eerste impuls is waarschijnlijk – net zoals ik – om je enorm te schamen, schuldig en slecht te voelen. Om je te verstoppen en te compenseren. Dit is een begrijpelijk reactie, maar toch is deze eerste impuls niet het beste om te doen. Wat dan wel?

Wees lief voor jezelf en zorg voor jezelf

Een eetbui hebben voelt fysiek en mentaal niet zijn en het overkomt je ook niet omdat je nou zo lekker in je vel zat. Het is begrijpelijk dat je je niet goed voelt. Wees daarom niet boos op jezelf, maar juist lief en zorgzaam voor jezelf. Vergeef het jezelf. Weet dat je niet de enige bent en dat het menselijk is. Een mooie quote vind ik: you can’t hate yourself into a version of yourself that you love.

Zorg goed voor jezelf door iets te doen wat je fijn vindt. Misschien wil je even ontspannend in bad of het van je afspoelen onder de douche? Een boek lezen of muziek luisteren? Misschien ga je graag even naar buiten? Of bel je een vriend of vriendin op? Probeer je niet te verstoppen en jezelf nu dingen te ontzeggen. Een eetbui maakt je niet minder waardig om hier te zijn en jouw leven te leven. Dat is een belangrijke boodschap om jezelf mee te geven.

Drink voldoende water

Als je een eetbui hebt gehad, kan het zijn dat je een stuk meer zout binnen hebt gekregen. Althans – en ik was daar ongetwijfeld ook hypergevoelig voor – ik voelde het meteen aan mijn gezicht de volgende dag, dacht ik een stuk meer vocht vasthield. Het kan je lichaam helpen om voldoende te drinken. Dit kan je ook je spijsvertering wat helpen. Maar pas wel op dat je ook weer niet te veel drinkt!

Niet compenseren en je volgende maaltijd plannen

Ik weet heel goed hoe verleidelijk het is, maar je eetbui op wat voor manier ook proberen te compenseren, kan een vicieuze cirkel van eetbuien en compenseren veroorzaken. Probeer juist je volgende maaltijd weer in te plannen en zorg dat deze gezond en gebalanceerd is. Dit helpt je om weer een normaal eetpatroon op te pakken en niet een volgende eetbui te hebben.

Beweeg op een milde manier

Nee, je hoeft niet keihard te gaan sporten nu, dat voelt waarschijnlijk ook helemaal niet lekker voor je lijf dat net zo’n klap heeft gehad. Maar het kan wel helpen om wat lichte oefeningen (bijvoorbeeld yoga) te doen of een wandeling te maken. Zo kom je weer op een positieve manier met je lichaam in contact en kan je spijsvertering wat beter z’n werk doen.

Reflecteer op wat er is gebeurd

Ik wilde altijd zo snel mogelijk weer door. Oogkleppen op, me verstoppen, en vooral niet stilstaan bij m’n gevoelens of de eetbui die ik had gehad. Tot ik in therapie G-schema’s over m’n eetbuien moest maken. Hoe je het ook doet. Of je nou schrijft in je dagboek, een G-schema maakt, met iemand erover praat of wat dan ook, het is goed om te achterhalen wat nou eigenlijk de trigger van de eetbui was. Was het stress, verveling, emotionele problemen of iets anders? Probeer erachter te komen, zodat je steeds beter leert luisteren naar jouw behoeftes, deze kan bespreken en er een volgende keer misschien eerder op kan anticiperen.

Zoek hulp en steun

Praat met een vriend, familielid, iemand die je vertrouwd. Steun van anderen kan heel waardevol zijn. Als je merkt dat je regelmatig last hebt van eetbuien of negatieve gedachten over jezelf, zoek dan professionele hulp. Je hoeft je niet te schamen. Er zijn helaas heel veel mensen die last hebben van eetbuien en er zijn behandelingen voor. Je hoeft het niet alleen te doen!

En: onthoud dat het herstellen van een eetbui/eetstoornis een proces is dat met ups en downs gaat. Dat het belangrijk is om geduldig en vriendelijk voor jezelf te blijven. Je doet het goed.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *