Ik heb niet genoeg groente gegeten

“Wat zullen we vanavond eten?”, vraag ik aan mijn vriendinnen. Al de hele dag maak ik me er druk om en ik wil nu gewoon duidelijkheid. Het gewoon vragen, dat mag en kan opluchten. Helaas lucht het helemaal niet op. “Laten we gewoon een frietje halen bij de snackbar, lekker en makkelijk,” oppert iemand. Daar is de rest het wel mee eens. Ik krijg het er benauwd van, maar durf er ook niet echt iets van te zeggen, zij willen dit immers graag en dan kom ik weer met mijn moeilijke eetstoornis. Ik voel me tot last, maar ik vind het ook lastig. Vanochtend had ik havermout met fruit en ik heb in de middag boterhammen gegeten. Mijn tussendoortjes waren Liga’s en koeken, dus wat nu? Nu eet ik helemaal geen groenten vandaag?!

Ben je ook zo kritisch als je niet genoeg kcal of koolhydraten hebt gegeten?

Herkenbaar? Je hebt al de hele dag geen groenten gegeten en dan willen de mensen met wie je samen eet in de avond, ook nog eens iets eten als pasta, pizza of patat. Gerechten waar ook weer geen tot nauwelijks groentes in zitten en dat bezorgt je een hoop stress. Dat is ongezond, dat is slecht, nu ga ik dik worden. Je bent enorm kritisch op jezelf en je eetpatroon, je wil het gewoon heel erg graag goed doen en je bent bang dat dit alles gaat verpesten.


Bron: Engin Akyurt CC

Maar ben je ook zo kritisch als je niet genoeg koolhydraten of vetten hebt gegeten? Of als je op een dag te weinig calorieën binnen hebt gekregen? Als het antwoord ‘nee’ is, wat maakt dan dat verschil? Ook dit zijn voedingsstoffen die je nodig hebt. Ook dit is energie die je nodig hebt. Wanneer je worstelt met een eetstoornis, kan het goed zijn dat deze hier aan het woord is. Minder calorieën, minder vet of minder koolhydraten voelt veiliger, maar waarom? En is dat echt zo?

Je eten op één dag definieert niet jouw gezondheid

Ja, groente is gezond, maar je kan niet op alleen groente leven. Je hebt ook voldoende energie, vetten, koolhydraten en vezels nodig. Nee, als je alleen maar patat eet, is dat niet gezond, maar als je alleen maar sla eet, is dat ook niet gezond. Het gaat veel meer om het geheel! Om een balans en verscheidenheid aan verschillende voedingstoffen, vitamines, mineralen en voldoende energie. Een totaalplaatje. 

Over dat totaalplaatje gesproken, het is niet zo dat je elke dag precies aan dat totaalplaatje moet voldoen. Dat elke dag precíes in balans moet zijn. Dat je nooit iets meer of iets minder mag, want dan zou je het verpesten. Wat je op één losse dag eet, definieert niet jouw gezondheid of voedingspatroon. Dat gaat veel meer over een gemiddelde van dagen, weken, maanden. Elke dag kan een beetje anders zijn en dat is helemaal oké. Vandaag frietjes, morgen weer bloemkool. Of nu een weekje vakantie en veel patat, pizza en ijs eten, volgende week weer in je oude ritme met groente, aardappels en vlees. 

Eetstoornisherstel gaat ook over weer durven eten

Toen ik samen met oud-redactielid Hannah een video maakte over de basiseetlijst, behandelden we ook de vraag waarom je nou die suikerrijke tussendoortjes moet eten. Waarom moet je een koek en waarom kan je niet net zo goed een handje nootjes nemen. Daar wist de diëtist wel antwoord op. Ja, in principe kan je ook net zo goed een handje nootjes nemen of crackers met hummus en wortels. Dat is ook gezond en daar kan je prima voldoende kcal en voedingsstoffen uithalen.

Maar het gaat bij eetstoornisherstel niet enkel daarom. Herstellen van een eetstoornis gaat niet enkel om je lichaam voeden, maar om het vrij worden in je gedachten, om het vrij worden in kiezen waar jij echt zin in hebt. Om geen angst meer te hebben voor bepaalde producten en bepaalde keuzes echt te kunnen maken vanuit jouzelf, in plaats van vanuit de eetstoornis. Om te eten waar je op dat moment zin in hebt. Om geen paniek te krijgen wanneer het een keertje niet anders kan of wanneer je op een feestje bent. 

Natuurlijk kan je in theorie prima voor altijd taart en koek laten staan. Voor je lichaam is dat geen probleem, maar hoe is dat voor je hoofd? Hoeveel angst krijg je van een dagje uit of samen ergens eten? Krijg je last van eetbuidrang, omdat je niet aan je behoeftes voldoet? Eetstoornisherstel kent vele aspecten en gaat uiteindelijk niet eens over eten, maar het behalen van food freedom is iets ontzettend waardevols. Genieten van eten zonder schuldgevoelens, obsessies en angst. En toch goed voor je lichaam zorgen. Want taart of koek is ook niet slecht, als je daaromheen maar genoeg vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt, verdeelt over dat grote plaatje.

Lees ook eens de blog: ‘Veilige keuzes maken tijdens herstel‘ 

Je gezondheid is meer dan je voeding

Wat dat betreft gaat je gezondheid ook over zo veel meer dan je voeding. Gezondheid gaat ook over slaap, stress, je sociale leven, rust, beweging, plezier, voldoende drinken, je omgeving en nog zo veel meer. Gezondheid gaat over je vrij voelen, over genieten, over plezier maken. Dat hangt allemaal niet af van een dagje wel of geen broccoli eten. Dat hangt allemaal niet af van een perfecte balans. Dus staar je niet te blind op alles perfect doen, want daarmee kan je juist zoveel tenietdoen en zo vast komen te zitten. Als alles perfect moet, kan je zo veel verkeerd doen. En dat terwijl het al sneller goed is dan je misschien denkt.

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2022


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

4 reacties op “Ik heb niet genoeg groente gegeten”

  1. Voor mij was het helpend om te beseffrn dat het voor veel mensen zonder eetstoornis heel normaal is af en toe een dagje geen groente te eten. Bijv in studententijd, sommigen halen dan hun groente uit opwarmnasi 4 dagen achter elkaar.
    Of mensen die net samenwonen en misschien door het nog niet zo breed hebben, of nog geen ritme hebben gevonden met elkaars gewoontes leren kennen, of met drukte werk, huishouden en verbouwingen bijvoorbeeld, hebben misschien een wat rommelig dieet waar vaak afhaalfriet op menu staat omdat die nu eenmaal om de hoek zit. Of denk aan vakanties of als je griep hebt en amper je thee lust. Het kan geen kwaad, zolang je op lange termijn en als basis maar prima je groentes binnen krijgt. Dan maakt een dagje (of dagjes) geen groente, of wat dan ook geen verschil denk ikk

    Ik denk dat voor mij iig de gevolgen van enorm veel stress; spanning en misschien te weinig slaap daardoor, om het idee van een dagje geen groente, me meer kwaad doet dan dat ene dagje zonder genoeg groente. Het is niet fout (of goed), het is gewoon soms zo, en dat soort dagjes heeft iedereen.
    Wat mij ook erg hielp hierbij is een paar groentes leren bereiden op een manier waarop ik ze superlekker vind, en daardoor is het voor mij nu vrijer; nu is groente geen moetje meer, en dat haalt die lading er ook wel af.

  2. Ik durf geen groente en fruit te eten. Deze producten vind ik eng omdat ze elke keer net een beetje van smaak kunnen verschillen. Dit geeft kortsluiting in mijn hoofd. Ik weet dat ik er wel aan moet beginnen. Maar ik weet nog niet hoe. Het voelt voor nu nog als een enorme berg. Al lijkt het me heerlijk om weer gevarieerd te kunnen eten. Ik stel het al zo lang uit.

  3. Groente is ook gewoon maar groente,
    Het is geen wondermiddel tot gezondheid en geluk
    Denk aan hoe eskimos (vroeger) leefden.
    Hadden zij toegang tot groente en fruit ? Nee. Waren zij aldoor ziek? Nee.
    Natuurlijk is het goed voor je om groente en fruit te eten, maar het maakt je geen beter mens. En bijvoorbeeld een ei, granen, boter, olie, vlees, vis, melk, bonen zijn net zo gezond (en de dingen die je daarvan maken kan)
    Van alleen maar groente word je ziek !
    Al die hypes en al die media die inhaken op wat iemand gezegd heeft. En iedereen volgt maar als een kip zonder kop.
    Vroeger at je ook gewoon je groente en at je wel je fruit. Heel normaal.
    Al het oogeklopte gedoe om alles en overal is veel en veel slechter voor je dan af en toe wat minder"gezond"te eten en te drinken.
    Want wat ze zeggen en schrijven tast je ziel en hart aan,en blijft er steken, maar wat je eet en drinkt verlaat je lichaam weer.

    1. Mooi gezegd die laatste zin Anne!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *