Ik kan niet ontbijten

Ontbijten was elke dag weer een strijd en ik kon hier al tegenop zien als mijn wekker ging. Ik was helemaal geen ochtendmens hoor, maar ontbijten was echt een drama. Ik kon echt geen hap door mijn keel krijgen en het liefste sloeg ik mijn ontbijt gewoon over en at ik rond 11 uur een koekje, een stuk fruit of een boterham. Al snel merkte ik dat dit niet werkte. Als ik mijn ontbijt oversloeg, kreeg ik in de loop van de ochtend een raar gevoel in mijn buik en werd ik misselijk. Ik had honger en dat is niet zo gek als je begint met de dag zonder dat je ontbeten hebt.

Helaas ben ik hierin niet de enige en zijn er veel mensen die moeite hebben met het ontbijt. Je bent net wakker en hebt ‘s morgens misschien nog niet direct trek. Als je zonder honger moet gaat eten, kan het je erg tegenstaan. Andere mensen ontbijten niet omdat ze ‘s morgens weinig tijd hebben en het dan maar overslaan.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?
Er wordt gezegd dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat is niet voor niks. Na een hele nacht slapen heeft je lichaam langere tijd geen voeding binnen gekregen en moet je eigenlijk weer ‘bijtanken’ om weer energie te krijgen om te functioneren gedurende de dag. We hebben het ook nodig voor ons korte termijn geheugen en onze concentratie. Zeker als je naar school gaat of moet werken moet je het ontbijt niet overslaan. Onze hersenen hebben energie nodig om goed te kunnen focussen en als je niet voldoende eet ‘s morgens, moet het laatste restje gebruikt worden. Dit verlaagt onze concentratie en je kan er ook hoofdpijn van krijgen. Goed ontbijten zorgt er ook voor dat onze spijsvertering op gang komt en het vermindert de kans op een slecht humeur.

Van ontbijt overslaan kun je aankomen
Ook voor je gewicht is het belangrijk goed te eten en het eten te verspreiden over de hele dag. Het is niet voor niks dat onze hoofdmaaltijden; het ontbijt, de lunch en het avondeten verspreid zijn over de hele dag. Ons lichaam heeft een regelmatig voedingspatroon nodig omdat dan ook onze energie verdeeld wordt en we zo goed mogelijk kunnen functioneren. Als je je ontbijt overslaat, is de kans groot dat je later op de dag meer honger krijgt en ook meer gaat eten. De neiging om in de loop van de dag meer te snoepen en te snaaien wordt ook minder als je goed ontbijt. Ontbijt overslaan is dus geen goede manier om gewicht te verliezen.

“Als ik wakker word denk ik direct aan eten. Wat ga ik vandaag allemaal eten? Eerst moet ik me wegen, want dat zal bepalen hoeveel ik die dag mag eten. Weeg ik meer dan gisteren dan moet ik afvallen, weeg ik minder dan gisteren dan moet ik in ieder geval gelijk blijven. Wat het getal op de weegschaal ook is, ik stel mijn ontbijt uit. Hoe langer ik het uitstel, hoe meer uren van de dag weg zijn en hoe minder tijd ik nog heb om te eten. Als ik eenmaal heb gegeten is het hek van de dam. Dan bestaat het risico op eetbuien én de angst om aan te komen. Het liefst ontbijt ik pas tegen lunch tijd, want dan hoef ik me geen zorgen meer te maken om mijn lunch. Ik ga weer in bed liggen en probeer nog even te slapen. Hopelijk word ik pas om 12 uur weer wakker, dan heet het geen ontbijt meer.” – Tessa

Ik heb gevoeld wat het met mijn lichaam doet als ik mijn ontbijt oversla, maar je voelt dit niet altijd. Soms merk je het helemaal niet en wijt je de behoefte aan snoep en honger gedurende de dag aan andere omstandigheden. Toch is het veel beter voor je lichaam om wel te ontbijten, ook als je van het overslaan niet direct nadelen ondervindt. Uit ervaring weet ik helaas dat ik een enorme strijd kan opleveren. Eten terwijl je echt geen hap door je keel krijgt is ontzettend naar. Ik heb vroeger weleens huilend aan tafel gezeten omdat ik van mijn ouders moest eten en ik al misselijk werd van de gedachte. Laat staan als je ook nog een eetstoornis hebt en het wat dat betreft misschien wel ‘aantrekkelijk’ is om het ontbijt dan maar over te slaan. Het gaat je niet helpen. Het heeft allerlei negatieve gevolgen en je gaat je er ook mentaal niet beter door voelen. Daarnaast val je er niet van af en is de kans op eetbuien alleen maar groter. Hieronder een aantal tips om toch te ontbijten, ondanks dat het je misschien tegen staat.

– Probeer eens een ander soort ontbijtje
We denken bij ontbijt en lunch al snel aan een belegde boterham en meestal kiezen we ook voor hetzelfde beleg. Wanneer je moeite hebt met ontbijten kan het helpen om iets anders te kiezen als ontbijt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een schaaltje yoghurt met vers fruit en muesli. Dit valt soms heel anders en veel mensen vinden het fijner om zoiets te eten dan een boterham. Ook heb ik een tijdje drinkontbijt gedronken. Ook dat kreeg ik lastig weg, maar het ging een stuk beter dan een boterham waar ik ook nog eens op moest kauwen. Dit was overigens wel echt in mijn middelbare school periode. Inmiddels lukt het me wel om te ontbijten en doe ik dit ook iedere dag. Ik ontbijt meestal wel met zoet beleg omdat hartig nog een beetje te hoog gegrepen is voor mij in de ochtend, ik heb daar dan minder zin in.

– Neem de tijd
Tijdsgebrek komt vooral ‘s morgens voor bij veel mensen. Je neemt nog even snel een banaan mee voor op de fiets of je slaat het ontbijt een keertje over. Bij sommige mensen past het ontbijt niet eens in het ochtend ritueel terwijl het net zo belangrijk is als de dagelijkse verzorging. Het kan al helpen om hier tijd voor in te plannen. Sta ‘s morgens iets eerder op om een lekker ontbijtje te maken en neem je tijd hiervoor.

– Zoek ondertussen wat afleiding
Wat bij mij erg hielp is afleiding tijdens het eten. Ik was zo gefixeerd op het ontbijt omdat ik het echt vreselijk vond en elke hap ging me meer tegenstaan. Afleiding zoals tv kijken of door een tijdschrift bladeren hielp mij om de focus niet meer alleen te leggen op het eten. Daardoor ging het wat makkelijker.

– Maak er een gezellig momentje van
Op dagen in het weekend ging het ontbijten een stuk makkelijker voor mij dan op een doordeweekse dag als ik naar school moet. Dit heeft ook wel te maken met het tijdstip, maar ook met de context. Op zondag pakten we nog weleens uit met het ontbijt en hadden we allerlei lekkere dingetjes om te eten en het belangrijkste was de gezelligheid. Dit heeft mij geleerd dat ik er ook doordeweeks iets gezelligs van kon maken door bijvoorbeeld samen met mijn zus en moeder te ontbijten als m’n vader al naar zijn werk was. Maak er een gezellig momentje voor jezelf van. Dit haalt de druk van het moeten eten er een beetje af.

– Herinner jezelf aan waarom dit belangrijk is
Het kan helpen om jezelf voor of tijdens het ontbijt te herinneren aan waarom ontbijten zo belangrijk is. Het hielp mij altijd wel om dan toch maar iets te gaan maken of om door te zetten op momenten dat ik het het liefste weg wilde gooien omdat ik het niet weg kreeg. Uiteindelijk merkte ik ook dat ik het minder hoefde te doen omdat het wat meer automatische werd om wel te ontbijten en het uiteindelijk ook steeds makkelijker ging.

– Maak een ontbijt smoothie
Lukt eten niet? Drinken misschien wel. Er zijn verschillende soorten drinkontbijt verkrijgbaar met allerlei goede vezels die je anders uit brood haalt. Je kunt de avond van te voren al een smoothie maken zodat je ook in de ochtend wat tijd bespaart. Maak bijvoorbeeld een smoothie met yoghurt, een paar eetlepels havermout, wat honing, een banaan en wat blauwe bessen. Heerlijk en een voedzaam en gezond ontbijtje.

– Maak de avond van te voren een fruit salade
Je kunt ook de avond van te voren een fruitsalade maken. Sommige mensen eten ‘s morgens wel graag fruit en kunnen andere dingen niet zo goed hebben op dat moment van de dag. Maak een grote fruitsalade voor ‘s ochtends. Als het überhaupt ontbijten op gegeven moment een beetje in je voedingspatroon is geïntegreerd zal het steeds makkelijker worden om ook eens te varieren en te kiezen voor iets anders.

De bovenstaande tips hebben mij erg geholpen en ik heb inmiddels veel minder problemen met ontbijten dan toen ik nog een stuk jonger was. Het is iets geweest waar ik wel aan moest wennen en nog steeds is het niet mijn lievelingsmaaltijd, maar het lukt en ik kan er vaak zelfs van genieten. Ik hoop dat dit jou ook helpt.

Hoe is ontbijten voor jou en wat zijn jouw tips?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

20 reacties op “Ik kan niet ontbijten”

  1. Wat een goede blog! Ik ben echt helemaal gek op ontbijt, ik heb juist dit probleem bij lunchen. Maar ik gebruik je tips gewoon daarvoor haha!

  2. Bedankt voor deze blog. Hierdoor weet ik dat het ontbijten beter zal gaan als ik doorzet.. ook al wordt het nooit mijn lievelings maaltijd.

  3. Als ik ‘s ochtends vroeg moet ontbijten, neem ik een smoothie. Iets anders krijg ik niet weg. Op dagen dat ik de tijd heb, ontbijt ik niet direct als ik uit bed kom, maar pas rond 09.45 uur.

  4. Ik ontbijt graag, het is een dagelijkse routine,
    ik vind het ook heel gezellig om samen met iemand te ontbijten.

    Vroeger was ontbijt voor mij ook onbekend, het werd niet aangeleerd thuis.
    Ik ben tevreden dat ik het mezelf aanleerde, het helpt mij voor een goed begin van de dag

  5. Ontbijt is echt mijn favo-eetmoment van de dag. De avond ervoor zet ik het al klaar, zodat ik dat in de ochtend met mijn slaaphoofd niet hoef te doen – focus, concentratie, helderheid enzo, haha. Terwijl ik ontbijt kijk ik meestal you tube. Ik neem er ook echt de tijd voor, heb zo’n hekel aan haasten in de ochtend, dan ga ik liever wat eerder uit bed. Ik maak meestal ook echt iets dat ik lekker en fijn vind om te eten. Al deze kleine dingen bij elkaar, maken voor mij een groot verschil.

  6. Als ik ‘s ochtends meer eet dan een schaaltje fruit wordt ik vaak zo misselijk dat ik echt zit te kokhalzen op de fiets, dus dat doen we niet meer ;). Ik neem een extra boterham mee en eet die in de eerste pauze (9.55) als tweede ontbijt!

    1. Ja Femke dat heb ik ook alleen dan al bij iets kleins ik eet nu niets maar ga het morgen al proberen om het wel te doen gelukkig dat ik niet de enigste ben

  7. Ik houd ook heel erg van ontbijt.. dus misschien heb ik tips.
    Ik ontbijt altijd met een serie, op de bank, met dingen die ik echt lekker vind (maar wel gewoon voedzaam zijn), dus dat maakt het echt een fijn moment.

  8. ik kon vroeger absoluut niet ontbijten, sloeg het dus ook vaak over en at dan op school wat. Toen mijn moeder dit doorkreeg en ook wist van mijn es moest ik natuurlijk weer ontbijten. de eerste tijd was dat echt vechten tegen misselijkheid maar mijn ervaring is ook dat je lichaam gewend raakt aan het eten s ochtends. Ik heb nu nog niet veel trek s ochtends, maar het is niet meer zo proppen als dat eerst was. misschien is dat ook nog bemoedigend..;)

  9. Goeie tip, Ellie-x!

    Ik vind ontbijten ook niet zo, dus neem ik een smoothie.

  10. Een regelmatig voedinggspatroon kan ooko zonder ontbijt.

  11. Ik heb een gruwelijke hekel aan het ontbijt!
    ‘S ochtends brood eten heb ik opgegeven. Ik ben nu aan het experimenteren met verschillende soorten cruesley in mn yoghurt. Dat gaat redelijk.

  12. Het ontbijt was mijn favoriete eetmoment van de dag! Een grote schaal yoghurt met krokante muesli met stukjes chocolade en een kop groene thee. Gezellig met mama aan de keukentafel de krant doorspitten of de club van sinterklaas kijken, voordat ik op de fiets stapte en naar school zou gaan. Ik voel me vrijwel direct beroert, wanneer ik niet ontbijt. Tegenwoordig vind ik het heerlijk om in alle rust alleen te ontbijten en ondertussen op de laptop het journaal te kijken. Net als L.E. heb ik meer moeite met de lunch, of eigenlijk: brood…

  13. Was vroeger ook niet zo’n ontbijter en voelde elke ontbijt als een baksteen op mijn maag. Nu gaat dat gelukkig goed.

  14. ‘Je kunt ervan bijkomen’… Dat zou voor mij en vele anderen juist best wel handig zijn ;(

  15. Vroeger vond ik ontbijten doordeweeks lastig omdat ik zo opzag tegen de schooldag. Tegenwoordig is het ontbijt een ochtendritueel; de avond ervoor zet ik t al klaar en de ochtend zelf geniet ik er heerlijk van met groene thee. Zoals anderen hier ook zeggen, is mijn lastige maaltijd de lunch, ook vanwege het brood.

    Ik heb trouwens gehoord van intermittent fasting, wat is jullie mening hierover? Ben wel benieuwd ernaar! (Ik zou zelf daar niet aan beginnen btw, alleen al ‘fasting’ is een afknapper:x)

  16. intermittent fasting is eigenlijk niet echt vasten. je slaat niet zomaar een maaltijd over zoals velen denken. wat je wel doet is in een kleinere periode eten. dus in plaats van te eten tussen 07.00 en 10.00 eet je bij intermittent fasting tussen 14.00 en 10.00, je begint dus pas met ontbijten om bijvoorbeeld 14.00, tussendoortje rond 15.30, lunch om 17.00, tussendoortje om 18.30, avondmaal om 19.30 en je laatste tussendoortje dan om 22.00. snap je?

    het zou goed zijn voor je spijsvertering omdat je je lichaam meer rust gunt tussen de laatste en de eerste maaltijd. de enige mensen die afvallen bij deze periode zijn mensen die geen calorieën tellen en dus omdat ze minder tijd hebben om te eten en alle maaltijden elkaar sneller opvolgen dus onbewust minder eten, dat zorgt ervoor dat het niet gezond is. maar als je niet minder eet over de hele dag dan is intermittet vasten echt niet ongezond hoor.

  17. Ik heb juist meteen als ik opsta honger en nood aan een ontbijt. Mijn hongergevoel neemt af in de loop van de dag. Ontbijt overslaan? Heb ik nooit gedaan. Enkel wanneer ik bv om 6u al op moet omdat ik op reis ga oid, dan smeer ik boterhammen om een uurtje later op te eten.

  18. ik ben ook misselijk als ik ‘s morgens niet eet, want ik heb ook nooit honger in de ochtend. Ik wist niet dat dat daardoor kwam. Een smoothie gaat altijd beter weg in de ochtend voor mij

  19. ik vindt het verwarrend, in de reacties lees ik dat ontbijten overslaan niet erg is, en soms zelfs gezond, maar wat is nu goed of slecht??? Vroeger ontbeet ik omdat dat moest van mijn moeder, maar met mijn eetstoornis is dit voor mij de moeilijkste maaltijd en omdat ik sowieso geen honger heb in de ochtend sla ik het vaak toch over…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *