Ik geef toe, de titel van deze blog oogt niet zo netjes. Toch is het nogal eens de realiteit als je aan een eetstoornis lijdt en daarom wilde ik de titel ook niet mooier laten klinken dan hij is. Je kunt gewoon niet poepen. Je zit op het toilet, voelt dat je moet, maar het lukt niet! Je weet dat je voedingspatroon sinds je eetstoornis flink is veranderd, maar je eet best aardig wat vezels, drinkt veel en eet niet niks. Waarom gaat het naar de toilet gaan dan zo lastig? Het niet naar het toilet gaan geeft je een heel naar gevoel. Jouw eetstoornis wil immers afvallen, maar door niet naar het toilet te kunnen gaan, heb je het idee alleen maar zwaarder te worden. Het moet eruit, schreeuwt de eetstoornis, maar wat je ook doet, het lukt niet…
“Ik eet een stuk minder en best anders dan vroeger, maar nog wel veel groentes en andere producten die vol zitten met vocht en vezels. Als ik op het toilet zit moet ik alleen iedere keer zo lang wachten totdat het lukt. Ik moet extreem hard persen wat veel pijn doet en dan nog lukt het vaak niet. Ik voel wel aandrang, maar het komt er niet uit. Dat voelt zo naar, alsof allemaal eten zich ophoopt in mijn lijf. Ik voel me dan direct ook kilo’s zwaarder. Ik ga ook regelmatig voor niets naar het toilet. Ik zit er dan zo een kwartier en ga dan ongedane zaken weer weg…” Pauline
Als je lijdt aan een eetstoornis en hierdoor anders bent gaan eten, kunnen je darmen aardig in de war raken. Hierdoor kan je ineens veel minder naar het toilet moeten gaan dan vroeger. Ook kan er een verstopping ontstaan. Het is voor je stoelgang belangrijk om iedere dag voldoende vezels en vocht tot je te nemen. Per dag moet je ongeveer 30 tot 40 gram vezels eten en minimaal 1,5 liter vocht drinken. Vezels hebben vocht nodig om geen keiharde drol te laten ontstaan… excusez le mot. In deze blog deel ik een flink aantal tips die je kunnen helpen om weer wat makkelijker naar het toilet te kunnen gaan. Sommigen zijn misschien wat vanzelfsprekend, maar ach, als je niet naar het toilet kan, kunnen alle kleine beetjes 😉 helpen…
♥ Drinken
Om te beginnen is het goed om eens te kijken naar hoe veel je drinkt. Is dit wel voldoende? Drink je wel minimaal 1,5 liter vocht per dag? Je darmen hebben dit nodig om een wat zachtere ontlasting te maken. Drink je te weinig, dan kan het erg hard en droog worden waardoor het er heel lastig uitkomt op het toilet. Eet je veel vezels, dan is drinken nóg belangrijker. Simpelweg omdat die vezels vocht nodig hebben. Ze werken als het ware als een soort van spons.
♥ Vezels
Vezels hebben, zoals ik hierboven al beschreef, voldoende vocht nodig. Vezels zorgen op hun beurt weer voor een zachte ontlasting die er dus makkelijk uitkomt. Eet daarom altijd voldoende vezels. Deze vind je in bijvoorbeeld volkorenbrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit. In groente en fruit zitten veel oplosbare vezels en in volkoren- en graanproducten vooral onoplosbare vezels. Het is belangrijk dat je beiden eet voor een goede stoelgang.
♥ Bewegen
Je darmen blijven mede in beweging door jouw lichaamsbeweging. Zit je hele dagen op een stoel, dan kan dit een negatief effect hebben op je stoelgang… Het is daarom van belang dat je voldoende beweegt op een dag. Denk hierbij aan in ieder geval 30 minuten per dag fietsen, wandelen, sporten. Misschien ben je door ondergewicht wel juist gestopt met sporten. Dat kan ook een reden zijn van het lastiger naar het toilet gaan. Je lichaam moet wennen aan die omschakeling. Probeer hierin middenwegen en een gezonde vervanging te vinden door bijvoorbeeld iedere dag een rustige wandeling te gaan maken van een half uur, of drie wandelingetjes van 10 minuten.
♥ Stress
Jouw darmen reageren op stress. Je lichaam is dan namelijk extra alert. Hierdoor gaat je spijsvertering wat trager werken. Heb je constant stress en slaap je hierdoor ook veel slecht, dan kunnen je darmen dus niet optimaal functioneren en krijg je wellicht last van obstipatie. Probeer deze stress dus te verminderen door gezonde uitlaatkleppen te vinden.
♥ Medicatie
Misschien heb je door de psychische problemen die je hebt wel medicatie gekregen. Zonder dat je je er bewust van bent, kan deze medicatie ook invloed hebben op jouw stoelgang. Sommige medicatie heeft namelijk als bijwerking dat er obstipatie klachten kunnen ontstaan. Dat geldt niet voor iedereen, maar voor sommige mensen. Dit kan soms voorkomen bij antidepressiva, anti-epileptica en bijvoorbeeld bij ijzertabletten. Ben je hier dus recent mee begonnen en heb je nu onverwacht last van obstipatie, bespreek dit dan zeker eens met de arts die je de medicatie heeft voorgeschreven. Stop nooit zonder overleg zomaar met het gebruik van de voorgeschreven medicatie.
♥ Voeding & vetten
Als gevolg van een eetstoornis ga je vaak anders eten. Je mijdt allerlei enge producten en kiest voor een vaste groep veilige producten. Je gaat hierdoor misschien eenzijdiger en dus minder gevarieerd eten en waarschijnlijk krijg je ook minder vet binnen dan je lichaam voor de eetstoornis gewend was. Je stofwisseling moet wennen aan dit nieuwe eetpatroon en je darmen hebben daarnaast ook gewoon heel hard vet nodig om voeding gladjes te laten passeren.
Vet werkt als een soort glijmiddel en zorgt voor de aanmaak van zuren in de darmflora welke belangrijk zijn bij het vechten tegen slechte bacteriën, maar ook om je darmwand te prikkelen en aan te zetten tot actie. Het eten van voldoende gezonde vetten is dus heel belangrijk wil je soepeltjes naar het toilet kunnen blijven gaan.
♥ Aandrang en aambeien
Voordat je naar het toilet gaat voel je een soort aandrang. Luister je niet naar deze aandrang, dan zal je deze na een tijd ook minder goed voelen. Hierdoor blijft ontlasting langer dan goed is in je dikke darm. Deze wordt hierdoor droger en harder en kom er dus minder makkelijk uit. Het is daarom écht belangrijk dat je niet te lang wacht als je eenmaal aandrang voelt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat als je die aandrang voelt, maar eenmaal op het toilet het niet lukt, je niet oneindig gaat zitten persen. Dit is niet goed voor je lijf en kan op den duur zorgen voor nare en pijnlijke aambeien: uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Deze zorgen er op hun beurt voor dat poepen nog lastiger en pijnlijker wordt.
♥ Vitamines en mineralen
Als gevolg van een eetstoornis krijg je nogal eens een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen in je lichaam. Je eet te weinig of te weinig gevarieerd. Hierdoor moet je lichaam als het ware heel erg zijn best gaan doen om dat wat er wel is aan voedingsstoffen te verzamelen. Dit kan ervoor zorgen dat voeding langer wordt vastgehouden en meer wordt ingedikt. Gevolg: drogere en hardere poep die lastiger je lichaam verlaat.
♥ Laxeermiddel?
Als redmiddel zal je, als je lijdt aan een eetstoornis, wellicht snel naar laxeermiddel willen grijpen. Dat eten moet er immers uit en je wilt niet meer dan nodig wegen. Het gebruik van laxeermiddel bij een eetstoornis is sowieso af te raden (het werkt vaak verslavend en averechts) en kan vrij gevaarlijk zijn. Het kan bijdragen aan een kaliumtekort in je lichaam wat op den duur hartklachten als gevolg kan hebben. Van laxeermiddel val je bovendien niet echt af, iets wat veel mensen met een eetstoornis zich niet realiseren. Het onttrekt enkel vocht uit je lijf, waardoor het lijkt alsof je bent afgevallen. Dit zit er echter zo weer aan, zo gauw je stopt met het gebruik van laxeermiddel. Als je toch iets wilt gebruiken kan je het beste kiezen voor een ‘natuurlijk’ laxeermiddel.
Natuurlijke laxeermiddelen in de vorm van voeding zijn bijvoorbeeld pruimen. Ik heb hier, zeker op vakantie als ik weer eens niet naar het toilet kon, regelmatig gebruik van gemaakt. Ik kocht dan gewoon een zak gedroogd pruimen en liet enkele even wellen in water. Ik at er iedere ochtend een paar bij het ontbijt en geloof me: dit doet wonderen! Een aantal andere producten die je hiervoor kunt inzetten zijn: bananen, gedroogd fruit, groene thee en kiwi’s.
Heb jij hier ervaring mee?
Geef een reactie