Meer dan eens geven wij de tip om afleiding te zoeken als gevoelens erg hoog zitten. Even je zinnen verzetten. Vluchten naar een andere wereld door middel van een boek of een film. Zeker als je bewegingsdrang hebt, kan deze rustige manier van afleiding zoeken een heel goede optie zijn. Maar deze opties vragen ook aandacht. En dat kan best lastig op te brengen zijn als je hoofd heel vol zit. Ik vind het zelf ook wel eens lastig om rustig een film te kijken of een boek te lezen. Herkenbaar? Lees dan de volgende tips!
Ga er écht voor zitten
Zelf heb ik geen tv, maar kijk ik films op mijn computer. Die staat in principe op mijn bureau, maar als ik het scherm een stukje draai, staat hij perfect voor de bank. Echter neem ik niet altijd de moeite om lekker op de bank te zitten en een film te kijken, maar kijk ik zo half half vanaf mijn bureaustoel. Ik merk dat ik dan veel sneller afgeleid ben dan als ik er echt even voor ga zitten en het fijn maak voor mezelf. De dimlichten gezellig aan, een kopje thee en een snack op tafel, telefoon weg. Ook vind ik het makkelijker om te lezen of film te kijken als ik in bed lig. Daar moet ik dan wel echt een avondje voor vrijmaken en bewust voor kiezen, anders merk ik dat ik het niet echt doe. Dus het inplannen ervan is ook een goede tip!
Doe het op jouw manier
Soms vind ik het fijn om er echt voor te gaan zitten, maar bij sommige series vind ik het juist prettig om ook iets anders tussendoor te doen. Zo ben ik al een tijdje Friends opnieuw aan het kijken. Omdat ik dat makkelijk volg, vind ik het leuk om tegelijkertijd te tekenen. Dan zit ik dus juist wél aan mijn bureau. Ook als je last hebt van eetbuien kan het fijn zijn om terwijl je tv kijkt, ook iets met je handen te doen. Dan is er weer wat minder ruimte om met je handen een eetbui te hebben terwijl je iets aan het kijken bent, iets dat bij mij geregeld voorkwam. Al kreeg ik dan ook niet echt meer veel mee van de film…
Je kan ook samen met iemand iets kijken. Samen op de bank, maar ook op afstand. Zo bestaat er Netflix Party bijvoorbeeld, maar je kan ook gewoon tegelijkertijd hetzelfde aanzetten en er daarna samen over kletsen. Dit kan je ook met een boek doen.
Radio-deejay Patrick Kicken vertelt in het tv-programma ADHDennis dat hij films op dubbele snelheid afspeelt, omdat hij zijn hoofd er dan beter bij kan houden. Dit lijkt mij juist heel lastig, haha, maar wat voor jou werkt, werkt voor jou! Zo kijk ik ook wel eens een film in stukjes, net alsof het een serie is. Of leg ik de lat voor een boek lezen laag en spreek ik af dat ik in ieder geval vijf bladzijdes lees. Zo’n mini-doel binnen een groter doel helpt me om het makkelijker te behalen. En voor ik het weet, vind ik er zelfs m’n rust in en lees ik er zomaar nog een paar bladzijdes bij! Soms ook niet, en dan is het ook goed.
Kijk of lees waar je zin in hebt
Er zullen altijd trends zijn of juist guilty pleasures die jou misschien het gevoel geven dat je iets juist wel of niet zou moeten kijken of lezen. Natuurlijk kunnen interesses van anderen een inspiratie zijn voor jou, maar laat je niet te veel leiden door anderen als iets gewoon niet bij je past. Zo kijk ik bijvoorbeeld altijd GTST, terwijl veel van mijn vrienden dat echt heel stom vinden. Nou en! Het maakt echt niet uit of je spannende true crime series kijkt, of liever de boeken van Twilight leest. Of je Pokémon met plezier nog eens opzet, of je verdiept in een poëziebundel. Kijk of lees waar jij zin in hebt!
Geef het tijd
Wanneer je net aan een boek of film begint, kan het zijn dat je er niet direct lekker in zit. Haak dan niet af, maar zet even door. Soms heeft het even nodig voordat je er echt in komt te zitten. Vooral bij series of boeken kan ik aan het einde zelfs een beetje verdrietig worden – omdat ik me zo ben gaan hechten aan de wereld en personages die erin voorkomen – terwijl ze aan het begin van het boek nog totale vreemden voor me waren.
Maak een kijk- of leeslijst
Zelf kan ik vaak wel iets bedenken dat ik wil kijken, maar als ik samen met mijn vriend iets ga kijken, zijn we vaak een uur lang bezig met bedenken wat we dan gaan kijken. Om te voorkomen dat dit je ontmoedigt, kan je alvast een kijk- of leeslijst maken. Dit kan op zichzelf ook al een leuke bezigheid zijn. Of maak een lijstje in je telefoon die je, elke keer als iemand een kijk- of leestip geeft, kunt bijwerken.
Wat helpt jou om rustig een film te kijken of boek te lezen?
Geef een reactie