Tijdens mijn afstuderen stelde ik het schrijven aan mijn scriptie geregeld uit. Andere, mindere belangrijke zaken werden ineens veel interessanter. Als ik in de ochtend vroeg op stond om achter mijn laptop te gaan zitten, bedacht ik me dat dit het moment was waarop ik eerst moest stofzuigen, de ramen moest zemen, mijn nagels moest lakken, de tanden van mijn hond moest poetsen en het onkruid moest wieden. Alles was beter en interessanter dan werken aan mijn scriptie. Is het luiheid? Nee. Uitstelgedrag wel.
Veel mensen stellen belangrijke taken uit. Dit is niet zo’n probleem als het uiteindelijk maar gedaan wordt. Uitstellen wordt echter wel een probleem als je hierdoor in de knoop raakt en het je veel stress bezorgt. Het blijkt dat uitstel dus niet voortkomt uit luiheid maar enkel een beschermingsmechanisme is om het gevoel van eigenwaarde te beschermen.
De uitstellers, twijfelaars of treuzelaars hebben om de een of andere reden namelijk de neiging om hun zelfwaardering af te laten hangen van hun prestaties. Dit zorgt ervoor dat falen of kritiek krijgen niet te verdragen is wat er automatisch voor zegt dat deze mensen terughoudend worden als het gaat om bepaalde zaken gedaan moeten krijgen, wat zo ongeveer alles is.
In het echte leven kun je echter niet zomaar dingen niet doen. We moeten nu eenmaal werken, naar school gaan en soms die moeilijke gesprekken voeren, hoe graag we dit ook zouden willen vermijden. Uitstellen geeft mensen een tijdelijk gevoel van opluchting waardoor uitstellen dus op de korte termijn altijd loont, dit maakt het dan ook zo verleidelijk.
Kinderen die opgroeien in gezinnen waar erg veel van hen wordt verwacht, zijn erg gevoelig voor het krijgen van uitstelgedrag. Zij hebben bijvoorbeeld oudere broers of zussen die al veel hebben bereikt waardoor ze graag in die voetsporen willen treden of er zijn ouders die hoge eisen stellen aan de kinderen. Hoe begrijpelijk is het dan dat je uiteindelijk tot niets meer komt.
Als jij ook een uitsteller bent, dan kunnen de volgende tips je daarbij helpen.
♥ Zet kleine stapjes;
♥ Maak duidelijk wat je wilt doen;
♥ Maak een planning;
♥ Schrijf van je af;
♥ Kijk voor jezelf waarom je iets moet doen;
♥ Vraag hulp aan mensen in de omgeving;
♥ Maak afspraken met jezelf;
♥ Schrijf je doelen op en hang dit op zichtbare plekken.
Stel jij vaak dingen uit?
Geef een reactie