Ik voel me schuldig na het eten

Als kind krijg je vaak, naast een pleister op je knie, ook een snoepje als je weer eens gevallen bent. Dit droogt dan ineens je tranen en maakt alles een stuk minder erg. Met het behalen van een diploma eten we taart, net als bij een verjaardag of bij een ander bijzonder moment. Tegelijkertijd eten we ook als we verdrietig zijn, eten is dan weer een troost. In alle gevallen blijkt dat eten veel meer is dan enkel iets functioneels.

Eten heeft te maken met emoties. Uit onderzoek blijkt overigens dat het hierbij niet altijd gaat om positieve gevoelens. Mensen blijken zich namelijk gemiddeld na elf procent van alle maaltijden en tussendoortjes schuldig te voelen over wat ze hebben gegeten.

Bron

Dit heeft met name te maken met het feit dat we gewend zijn over eten te denken in goed of fout, wat logischerwijs leidt tot schuldgevoel na het eten van bepaalde producten. Mensen denken vaak heel erg zwart/wit als het gaat om eten. We weten immers allemaal dat chocolade nu eenmaal niet zo gezond is als een appel. Daarnaast zijn mensen zich er goed van bewust dat zij zelf in de hand hebben wat zij eten. Hierdoor kunnen mensen zich extra schuldig voelen als ze toch voor die chocolade kiezen: ze weten dat ze het misschien niet zouden moeten doen, maar doen het doen.

Pas na het eten van producten die we zelf op de zwarte lijst hebben gezet, dringt het tot ons door wat we hebben gedaan. Dan komt het schuldgevoel naarboven. Met name vrouwen kunnen zich extreem schuldig voelen en onterecht het idee hebben dat zij teveel en erg ongezond hebben gegeten. Dit blijkt uit een recent onderzoek* van de Cornell Universiteit. Hieruit blijkt dat vrouwen vaak het gevoel hebben dat zij overeten op het moment dat zij samen eten met een man terwijl dat niet het geval is. Mannen daarentegen, eten gemiddeld 93 procent meer pizza en 86 procent meer salade als zij in het gezelschap van een vrouw zijn.

Door zelf zo streng over eten te oordelen zorg je ervoor dat wat en hoeveel je eet, steeds meer gaat bepalen of je zelf een goed of slecht mens bent, terwijl in feite eten enkel functioneel zou moeten zijn en helemaal niet gaat over goed of fout. Iets eten wat gezien wordt als gezond maakt je niet ineens een gezond mens en iets eten wat gezien wordt als minder gezond maakt je niet direct een slecht mens.

Helaas zijn wij zelf niet de enige die zo streng oordelen over eten. Ook van buitenaf krijgen we dagelijks allerlei boodschappen over keuzes die we zouden moeten maken als het gaat om eten. Denk maar aan reclame op televisie, folders uit de supermarkt of het nieuws. Hier heb je helaas geen controle over. Wel kun je zelf kleine veranderingen maken in de manier waarop je over eten denkt en praat om te zorgen dat je je wat minder schuldig gaat voelen over wat je eet.

Bron

Pas je taalgebruik aan
De manier waarop je praat over eten, jezelf en je relatie met eten is vaak een groot onderdeel van het probleem. Als je minder last wil hebben van schuldgevoelens rondom eten, dan is het belangrijk dat je je taalgebruik gaat aanpassen. Stop met het gebruiken van woorden als goed en fout als het gaat om eten of om jezelf. Als je nadenkt over je avondeten en twijfelt tussen pizza of een stamppot, denk dan niet: ”ik zou wel pizza willen, maar dat is eigenlijk heel slecht.” Stop die twee maaltijden niet direct in een hokje, maar ga bij jezelf eens na waar je behoefte aan hebt. Je hebt deze twee opties bedacht, waar heb je zin in? Wat gaat je energie geven? Wat gaat je lichaam voeden? Waar ga je je beter van voelen?

Richt je op de positieve kanten
We weten allemaal dat er voedingsmiddelen zijn die minder gezond zijn dan andere voedingsmiddelen. Het heeft echter niet zoveel zin om je altijd maar schuldig te voelen als je iets hebt gegeten dat naar jouw idee slecht was, iets wat je dus eigenlijk niet zou moeten denken. Als je toch de neiging hebt om dat te denken, dan kun je ook bij jezelf nagaan wat de voordelen ervan waren. Gezond eten gaat immers ook om een gezonde relatie hebben met eten, ook op mentaal gebied. Als jij een stuk taart hebt gegeten met een vriendin nadat jullie in de stad zijn geweest en het was gezellig, dan zitten daar heel veel voordelen aan en was het positief. Denk niet enkel aan al het negatieve, maar ook aan de leuke kanten die bij eten horen.

Bron

Vermijd compenseren
Je schuldgevoel wegmaken door compenseren kan heel verleidelijk zijn. Het zorgt er op de lange termijn echter voor dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. De volgende keer dat je immers iets eet waarna je je schuldig voelt, moet je weer en vooral meer compenseren waardoor je minder mag eten. Dit is een cirkel waar je snel in kunt verdrinken. Het is meer helpend om te erkennen dat je je rot voelt over het eten en dat er te laten zijn in plaats van het weg te willen maken. Als je je rot voelt over wat je hebt gegeten, dan zal dat uiteindelijk weer over gaan.

Sta jezelf iets toe
Zeker als je kampt met een eetstoornis dan kan het heel lastig zijn om jezelf gewoon eens iets lekkers toe te staan. Misschien ben je bang dat je aankomt of dat je doorslaat in eetbuien. Toch is het belangrijk om hiermee te oefenen. Je hoeft geen perfect uitgebalanceerd eetpatroon te hebben, ook niet als je hersteld bent. Sta jezelf toe om gewoon eens iets te eten wat je echt lekker vindt en probeer hier wat losser mee om te gaan. Juist door iets relaxter te zijn, doorbreek je dat taboe van niets mogen van jezelf en je daardoor heel rot voelen als je wel iets eet. Als het gewoon mag is het immers ook niks bijzonders meer. Zoals ik hierboven eigenlijk ook al schreef, bij een gezond eetpatroon hoort ook een gezonde geest.

Voel jij je schuldig na het eten?

Bron

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

17 reacties op “Ik voel me schuldig na het eten”

  1. Helaas voel ik me elke keer schuldig… Zelfs na een super healthy maaltijd 🙁

  2. Ik heb in sommige periodes ook na elke maaltijd of tussendoortje een enorm schuldgevoel en compenseer dat ook vaak. Sommige periodes heb ik weer heel wat eetbuien (zoals nu) en die compenseer ik dan ook niet. En heb dan ook geen schuldgevoel. Vaak duurt het 2 maanden en dan wisselt het weer van periode.

  3. Heel erg. Ja ik voel me altijd heel schuldig als ik iets eet. Maakt niet uit wat. Maar ik wist niet dat ‘normale’ mensen dat ook hebben!
    Ik voel me dan ook schuldig naar anderen toe, bijvoorbeeld als ik denk aan mensen die verdriet hebben of mensen die hongersnood kennen… Ik vind mezelf dan heel ongevoelig dat ik gewoon wel kan eten.

  4. Dit komt echt precies op het goede moment… Bedankt! 🙂

  5. schokkend dat zoveel vrouwen zich schuldig voelen over “ongezond” eten.
    wat mij betreft helemaal niet nodig.
    super interessante post sandra x 🙂

  6. @Melissa Otterman : helemaal zoals bij mij !

  7. Schuldgevoel, all the time… Vooral bij ‘verboden producten’ ja.

  8. “Gezond eten gaat immers ook om een gezonde relatie hebben met eten, ook op mentaal gebied.”
    Dat mag worden benadrukt!
    Ik merk zelf hoezeer mijn gedachtes mijn gevoel beinvloeden rondom eten en dat ik daarin mijn gedachtes kan sturen. En dat ik daar dus controle op kan uitoefenen en me zo minder schuldig hoef te voelen. Focus op het positieve!

  9. Ik heb gelukkig niet meer zo snel een schuldgevoel na eten. Soms een beetje. Ik herken het wel van vroeger, het is echt een vreselijk gevoel.

    Vaak droom ik dat ik rare dingen eet en als ik dan wakker wordt, dan ben ik toch wel heel blij dat het maar een droom was.

    Ik voel me vaak wel vraatzuchtig als ik meer eet dan andere vrouwen. Bijvoorbeeld vier boterhammen als lunch. Of als ik een smoothie zo naar binnen klok terwijl mijn vriend na twee slokken vol zit. Ik eet sowieso veel meer dan hem.

  10. Ik heb dit nu, na de behandeling, misschien nog erger dan voorheen.
    Waarom? Omdat dit het dagelijkse leven is. Hoeveel mensen praten/klagen er niet over eten en afvallen.

    Ik vraag me echt hoe je omgaat met je eigen (oude)eetstoornis gedachten en de gedachten van ‘normale’ mensen die geen eetstoornis hebben.
    Want bekenden, vrienden of mensen in mijn omgeving zeggen ook heel veel dingen die, als ik dat zou zeggen, eetstoornisgedachten zijn.

    Zoals….ik hoef nu geen lunch (of minder) omdat ik dadelijk taart ga eten.
    Laatst ging ik taart kopen, vroegen ze of ik een verjaardag had. (want zomaar taart eten kan niet??).

    Ik merk dat ik steeds vaker boos wordt als mensen (in mijn ogen) eetstoornisgedachten rondstrooien, misschien ook omdat ik hier nog tegen aan het vechten ben en het voor mij dit weer extra lastig maakt.

    Hoe gaan jullie hiermee om?

    Mijn schoonmoeder kan bv ook altijd zeggen tegen mijn kinderen….ben je gevallen; hier een snoepje. Laatst had mijn dochter haar diploma behaald met zwemmen…mocht ze cola drinken als beloning.

    Ik ben dan ook bang dat ze bepaald gedrag gaan koppelen aan eten (als je pijn of verdriet hebt krijg je wat lekkers enz enz).

    Ik vraag me echt af hoe ik hier mee om moet gaan.

    Ik werk in een bakkerswinkel en er zijn zoveel mensen die alleen in het weekend wat lekkers komen kopen. Als ik dan op een dinsdag vraag of ze iets lekkers erbij willen krijgen ze bijna een hartverzakking want het is nog geen weekend!

    En zo is het bij mij ook begonnen….alleen in het weekend wat lekkers….en dat ging steeds verder.

    Dus ik word daar wel bang van…..

    Hoop echt dat jullie hiervoor tips of iets hebben.

  11. Dit is inderdaad een probleem, overal,niet alleen bij mensen met een eetstoornis.Ik vind het eng, maar het is gewoon zo..Iemand zei dat het net een virus is, iedereen wordt aangestoken.Maar je kunt het naast je neerleggen en je eigen weg gaan als je geleerd hebt dat je schuldig voelen over zoiets basic als jezelf voeden gewoon niet zinvol is.Anderen moeten dat misschien nog leren, net zoals jezelf dat heb moeten doen.

    In de bijbel staat dat niet wat de mond IN gaat een mens onrein maakt ,maar wat de mond UIT gaat.Het laatste komt immers uit het hart, maar het eerste verlaat het lichaam weer.

  12. Altijd schuldig, ook na iets gezonds. Of misschien is het meer een gevoel van dat het zonde was om iets te eten. Ik had er ook voor kunnen kiezen om niks te eten en dan had ik me beter gevoeld. Alleen die zin “kijk waar je behoefte aan hebt, waar heb je zin in?” Kan ik helemaal niets mee. Ruurlijk heb ik altijd meer zin in vet en ongezond eten dan in gezond en verantwoord. Dat is het hele kutte eraan. Mij doe je een groot plezier met een kant en klare magnetron maaltijd uit zo’n plastic bakje. Ik moet mezelf dwingen om gezond te eten. Het is een dagelijks gevecht.

  13. Goed artikel…mooi geschreven…..

  14. Thanks hiervoor 🙂

  15. @Erna
    Mooi uitgedrukt 🙂

  16. Bedankt voor de tips. Ik voel me namelijk altijd schuldig nadat ik gegeten heb en eet daardoor soms minder. Ik wil het niet doen maar liever een beetje honger als dat gevoel.

  17. Ik voel me ook altijd schuldig als ik iets ‘slechts’ heb gegeten.
    Ik heb geprobeerd mezelf meer te gunnen, maar dat zorgde ervoor dat ik daar nog meer van wilde en nam, wat weer zorgde voor meer schuldgevoel.
    Het lukt nog niet goed om een mooie middenweg te vinden…
    Ik voel me gewoon veel beter over mezelf en sterker als ik te weinig en alleen maar gezond (en dus ‘goed’) eet 🙁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *