2016 – Eenzaamheid is een ontzettend naar gevoel. Heel veel mensen hebben periodes in hun leven waarin ze dit gevoel maar al te goed kennen. Ik heb zelf ook periodes gekend en kan me soms nog wel eens eenzaam voelen. Een ontzettend verdrietig gevoel ergens in mijn buik, in mijn hart. Ik voel me op die momenten vergeten, somber en waardeloos. Gelukkig heb ik er steeds minder last van, omdat ik steeds beter leer om alleen te zijn.
Alleen zijn is iets dat soms best even fijn kan zijn. Ik vind het heerlijk om lekker in mijn huis te rommelen veel alleen. Het thuiswerken klinkt fijn, maar dit is wel een nadeel hiervan. Een dag alleen houd ik nog wel vol. Soms vind ik dat zelfs wel lekker. Wanneer het langer dan 24uur duurt, begin ik me toch wel wat eenzamer te voelen en heb ik echt behoefte aan gezelschap.
Eenzaam zijn is voor mij niet zomaar het gevoel dat ik alleen ben. Het gaat dieper dan dat. Toen ik single was, kon ik mij snel eenzaam voelen. Natuurlijk wilde ik dan graag happy single zijn, deed ik leuke dingen alleen en heb ik vriendinnen. Maar ergens diep van binnen blijft altijd de behoefte aan dat ene. Die relatie, die partner, iemand om alles mee te delen. Die verbondenheid wil ik dan voelen, een gevoel dat dieper gaat dan enkel vriendschap.
Ook toen ik net op mezelf ging wonen, voelde ik mij veel eenzaam. In het begin was het gewoon even wennen, maar toen het winter werd en ik minder snel de deur uit ging, voelde ik mij toch wel heel alleen. Ik zag een paar keer per week vriendinnen en eens per week mijn familie of alleen mijn moeder. Er waren dus weldegelijk mensen om mij heen, maar aan het einde van de dag lag ik toch weer alleen in bed of zat ik alleen aan de eettafel.
Tijdens mijn eetstoornis heb ik denk ik voor het eerst gevoeld wat eenzaamheid was. Ik voelde me niet begrepen en verkeerd. Ik hield veel dingen voor mezelf omdat ik er niet over durfde te praten. Dat maakte mijn strijd heel zwaar en alleen. Ik vroeg wel steun, maar niet voldoende. Pas toen ik leerde vechten samen met mijn omgeving en in groepstherapie, verdween dat eenzame gevoel een beetje.
In een moeilijke periode in mijn leven voelde ik mij heel erg alleen. Ik had veel verdriet, was vermoeid en heel emotioneel. Mijn omgeving had het idee dat ik veel van mijn gevoel liet zien, maar ondertussen maakte ik ook veel van die emotionele momenten alleen door. Ik was opgebrand en verdrietig. Ik voelde me niet sterk in mijn schoenen staan en het enige wat mensen voor me konden doen was luisteren. Dit maakte het gevoel minder heftig, maar het bleef nog altijd bestaan. Ik voelde me alleen. Niemand kon mij helpen en ik vroeg me af of het ooit nog wel over zou gaan. Ik voelde me ontzettend alleen in mijn huisje.
Eenzaamheid is een gevoel dat je kunt hebben, ook als je veel vrienden en vriendinnen om je heen hebt. Je kunt in een drukke ruimte zijn met mensen die om je geven en je toch eenzaam voelen. Dit heeft vaak te maken met onbegrip, geslotenheid, somberheid of angst. Misschien ben je bang dat anderen jou niet begrijpen, weet je niet hoe ze op je reageren of vind je het lastig om emoties te voelen en te uiten. Dit soort dingen lijken misschien kleine problemen, maar kunnen uiteindelijk grote problemen zoals een eenzaam gevoel veroorzaken. Het is dus heel belangrijk dat je hier mee aan de slag gaat.
Alleen zijn is iets dat goed voor je is. Als je bijna nooit alleen bent, leer je het ook niet leuk hebben in je eentje. Vlucht dus niet voor het eenzame gevoel of voor de angst dat je je eenzaam gaat voelen. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam en tot op zekere hoogte kun je daar mee om leren gaan. Ik heb een aantal tips die je misschien kunt gebruiken op momenten dat jij je eenzaam voelt.
ā„ Kijk een serie of volg een tv-programma
Natuurlijk moet je niet altijd als je alleen bent voor een beeldscherm gaan zitten, het is namelijk ook juist goed om te leren leuke dingen alleen te ondernemen of stil te staan bij jezelf. Tv en series kijken kunnen echter wel eenzaamheid verminderen. Ik, ook al kijk ik zelf amper tv, zet soms ook gewoon even de televisie aan of kijk GTST. Dit schijnt de mens het gevoel te geven ergens bij te horen, iets te volgen en dat vermindert eenzaamheid. Extra reden om een leuke serie of een tv-programma wekelijks te volgen.
ā„ Maak een plan
Als je je eenzaam voelt, verzand je sneller in destructief gedrag. Je hebt weinig zin om dingen te ondernemen, belandt sneller in een negatieve spiraal en weet misschien niet hoe je emoties moet uiten als je niet met iemand kunt praten. Maak daarom een plan op papier. Zet daar dingen op die je die dag wilt ondernemen. Maak deze lijst haalbaar en zet er vooral ook leuke dingen op. Doe ook leuke dingen in je eentje, daar leer je dan vanzelf plezier aan te beleven. Geef jezelf de kans en tijd om te wennen aan het doen van dingen alleen.
Als je je nergens toe kunt zetten als je alleen bent, kan het ook gezellig zijn om de tv of de radio op de achtergrond aan te zetten. Zo hoor je wat gezelligheid om je heen en dat zet vaak aan tot actie en maakt je minder eenzaam.
ā„ Maak het gezellig
Het helpt mij heel erg om het gezellig te maken in huis. Soms mis ik dan ook juist iemand om dat mee te delen, maar ik vind het belangrijk om ook gezelligheid te creƫren als ik alleen ben. Een kaarsje, een leuk dekentje, iets lekkers koken voor mezelf of uitgebreid badderen. Dat soort dingen zijn heel fijn, ook voor jou alleen.
ā„ Ga de deur uit
Ook als je eigenlijk al je boodschappen al in huis hebt, geen afspraak hebt en geen andere reden kunt bedenken om je huis te verlaten, is het belangrijk om toch even naar buiten te gaan. De buitenlucht prikkelt je zintuigen en haalt je even uit dat eenzame gevoel. Je staat weer even midden in het leven. Ga dus eens lekker naar de markt, een wandeling maken in het bos, naar de bioscoop of gewoon een stuk fietsen. Maak ook gerust een praatje op straat. Zorg in ieder geval dat je, ook op afspraakloze, vrije dagen even lekker wat buitenshuis onderneemt.
ā„Doorbreek onbegrip
Als er veel onbegrip is in jouw omgeving wat betreft jouw situatie, is het belangrijk om hierin ook zelf stappen te zetten. Ze gaan het niet vanzelf begrijpen. Laat een documentaire zien zoals ”Mij Niet Gezien” of een video zoals ”Niet iedereen met een eetstoornis”. Praat over wat er in je omgaat en deel je gevoel. Zo zorg je ervoor dat anderne ook de kans krijgen om jou beter te leren begrijpen en sta je er minder alleen in.
ā„ Kook voor Ć©Ć©n
Veel mensen die alleen wonen, hebben niet zoveel zin om uitgebreid te koken. Ik ook niet altijd. Toch ben ik apetrots als ik een lekkere maaltijd op tafel kan zetten; voor mezelf. Ik heb meteen een leuke bezigheid voor mezelf bedacht wanneer ik iets bijzonders wil koken. Ik ga in de winkels op zoek naar de ingrediƫnten en sta lekker lang in de keuken. Daarna eet ik het met kaarslicht en een gezellig muziekje op.
ā„ Echt contact
Er zijn heel veel manieren waarop je contact kunt hebben tegenwoordig. Social media, watsapp, sms, skype of bellen. Toch is echt contact het aller belangrijkste. Zoek dus echt een paar keer per week bewust vriendinnen op in real life. Ga even op de thee, ook als je daar geen reden voor hebt. Weet je even niet met wie? Er is altijd wel een opa, oma, vriend, vriendin, kennis, collega of klasgenoot die het leuk vindt om ergens een kop koffie te gaan doen.
Eenzaamheid is een rotgevoel en meestal wil je er zo snel mogelijk vanaf. Je kunt dit gevoel niet alleen opvullen met andere mensen, maar ook door zelf leuke dingen te doen en goed voor jezelf te zorgen. Als er niemand is om lief voor jou te zijn op dat moment, doe het dan zelf.
Herken jij het gevoel van eenzaamheid?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie