Je staat voor je volgepropte kast, maar kan niets leuks vinden om aan te trekken. Bah, stomme kleding! Hup, shoppen maar! Helaas zijn we maar al te vaak ook ontevreden over zaken waarbij het niet zo makkelijk is om even de stad in te gaan om te shoppen.
Zo zijn we soms ook ontevreden over de kleur van ons haar, de vorm van onze voeten, de vorm van onze neus evenals ons lichaam en gewicht. Deze zaken kunnen we niet zo makkelijk veranderen door even te gaan shoppen. Maar wat maakt nu dat sommige van ons nooit tevreden kunnen zijn met wat ze hebben?
Als je terugkomt uit de stad, terug van het shoppen, show je trots je nieuwste aanwinsten aan je moeder of je vriendinnen. Je bent helemaal blij met deze aanvulling van je garderobe. Echter, een week of twee later sta je opnieuw voor je kast (die inmiddels dus alweer voller is) en weet je weer niet wat je aan moet trekken. Gaan shoppen is, om het zo te zeggen, een short-term fix. Je bent even weer tevreden met wat je hebt hangen, maar dat gaat over en dan wil je meer.
Hoewel het bovenstaande misschien erg herkenbaar is, zal het nog veel meer herkenbaar zijn dat we ook altijd jaloers zijn op hoe anderen eruit zien, op hun figuur en gewicht. We kennen allemaal wel die standaard opmerking ‘je bent gewoon uniek’. ‘’Ja, dat is allemaal leuk en aardig maar zij ziet er beter veel uit! Ik hoef niet zo nodig uniek te zijn.” Misschien herken je deze gedachte wel.
Op school stuiten we weer tegen het gevoel van onvrede aan. We doen ons best en halen bepaalde resultaten, waar we op het moment van ontvangst wel tevreden mee zijn. Toch zijn er altijd anderen die hogere cijfers halen. Dan speelt gelijk de gedachte door ons hoofd dat, als we nou maar gewoon wat eerder waren begonnen en beter ons best hadden gedaan, we ook die 9 hadden kunnen halen die onze schoolvriendin gehaald heeft. We denken er niet 2 keer over na dat we onszelf misschien dan overvragen. We doen het gewoon en vinden het dan gek dat we zo ontzettend stressen. We willen altijd overal super goed of zelfs de beste in zijn, maar waarom eigenlijk?
Als we van een afstandje naar kijken dan lijkt het op een cirkel. Een oneindig proces waarbij we steeds weer op ontevredenheid stuiten. Als we uit die cirkel willen stappen moeten we op zoek gaan naar een oplossing voor de lange termijn. Het belangrijkste met betrekking tot ons lichaam is ons erbij neerleggen dat we geen andere keus hebben dan uniek te zijn. Het is biologisch gezien vrijwel onmogelijk om het lichaam van de ander te krijgen. Het is biologisch gezien ook compleet onrealistisch om te streven naar het figuur van een ander, omdat haar botstructuur en lichaamsbouw anders is dan die van jou, evenals de verdeling van vet en spiermassa.
Zouden we niet veel gelukkiger zijn als we streven naar een gezonde levensstijl in plaats van te streven naar iets waarvan we weten dat het onmogelijk is? Vaak zijn dit allemaal dingen die we onszelf opleggen en vragen anderen zich af waarom we ons zo druk maken. Het gaat toch gewoon goed? Ondertussen verkeren diezelfde anderen misschien ook wel in precies dezelfde staat als jij, een staat van onvrede.
Nu de aller belangrijkste vraag: Waarom willen we altijd meer dan wat we hebben? Er kunnen verschillende redenen voor zijn en niet iedereen is ontevreden met dezelfde oorzaak. Misschien hebben we daarom zo vaak het gevoel dat een ander het niet begrijpt. Ondertussen zitten we dit allen te lezen en denken we allemaal ‘ja precies, dat heb ik altijd!’. We begrijpen elkaar dus weldegelijk maar zijn vastberaden om hierin wel uniek te zijn, terwijl we hierin juist hetzelfde zijn.
Onzekerheid. Als je ontevreden bent uit onzekerheid dan probeer je eigenlijk je onzekerheid te verhelpen door alsmaar te streven naar iets nieuws, iets wat die ander die zo zelfverzekerd lijkt, heeft. We vergeten in dit proces dat zelfverzekerdheid van binnenuit komt. Het kan niet worden gekocht in de winkel en ook niet gewonnen worden door te diëten of sporten. Iemand die zelfverzekerd is koopt namelijk niet omdat hij/zij denkt daar gelukkiger van te worden, die sport niet omdat hij/zij denkt daardoor gelukkig te worden met zijn/haar lichaam. Zij doen die dingen omdat ze het gewoon weg leuk/fijn vinden om te doen.
Bevestiging. Sommige zijn alleen blij als ze bevestiging ontvangen voor wat hij/zij doen. We vergeten daarbij wel dat een ander jouw onvrede niet weg kan nemen. Bevestiging heeft iedereen wel eens nodig, het is een fijn gevoel. Bevestiging kan vervolgens niet jouw onvrede verhelpen. Het gaat er namelijk niet om dat een ander moet goedkeuren wat jij hebt of doet, dat moet je voor jezelf doen. JIJ moet beslissen wat goed is en wat JIJ mooi vind. Als jij ontevreden bent over jouw lichaam dan kan je wel telkens zoeken naar de woorden ‘Wat zie je er mooi uit’, maar het zal niets oplossen. Als je dan thuis komt zit je namelijk nog steeds met je ontevredenheid. Het heeft namelijk niets met de mening van een ander te maken, maar met jouw eigen mening over jezelf. Het heeft te maken met jouw zelfbeeld dat negatief is en het krijgen van bevestiging, zal dat zelfbeeld niet positief maken.
Comfortabel. Tot slot is de staat van ontevredenheid ook een staat waar je aan kan wennen. Je loopt wel constant te klagen dat het allemaal niet goed is, maar je doet er eigenlijk vrij weinig aan. We vergeten dat we aan ontevredenheid kunnen wennen. Zeker in onze huidige (consumptie)maatschappij, die er vanuit gaat dat jij nooit tevreden zal zijn, is het erg makkelijk om je gedrag niet aan te passen. Op een gegeven moment weet je helemaal niet meer hoe het is om geen zorgen te hebben. En als je dan een keer geen zorgen hebt dan wordt je achterdochtig want ‘dit kan helemaal niet, waar is die adder onder het gras?’. Dwing jezelf om te stoppen met klagen en te gaan kijken naar hetgeen er wel goed gaat in je leven/waar je allemaal dankbaar voor mag zijn etc. Misschien komt je er wel achter dat je eigenlijk heel tevreden mag zijn.
Hieronder enkele tips om te leren tevreden te zijn met wat we hebben
1. Geef niet gelijk toe aan de drang om te shoppen. Wacht een middag/dag, kijk nogmaals in je kast en beslis dan of meer kleding kopen nodig is. Hetzelfde geld voor schoenen, tasjes en andere soortgelijke accessoires.
2. Stop eens met jezelf te vergelijken met anderen. Wat betreft alles, lichaam, haar, neus, kleding, schoenen, gadgets, accessoires etc. Als je jezelf betrapt, spreek jezelf toe. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘’Nee, dat vind zij mooi/dat moet zo volgens haar, hun regels gelden niet voor mij. Wat vind ik zelf?”
3. Sta stil en denk na over wat JIJ mooi, leuk en goed vindt in plaats van uit te gaan van wat jij denkt dat hoort/ideaal is/goed is volgens de rest van je omgeving/de maatschappij.
4. Spreek met jezelf af dat je maar een x aantal keer om bevestiging mag vragen in de week. Sta de rest van de tijd een kleine 10 minuten langer stil bij het bevestiging geven aan jezelf/jezelf bemoedigend toespreken.
5. Wanneer je jezelf betrapt op negativiteit of voelt dat je ergens over gaat klagen. Snoer jezelf dan eerst even de mond en stel jezelf de vraag of het allemaal wel echt zo erg is, of kan die negativiteit/het klagen een tandje lager?
Waar ben jij ontevreden over?
Geef een reactie