Ik wil compenseren

Als eerst is het natuurlijk de vraag of jij wilt compenseren of dat het eetstoornismonstertje in jou zegt dat je dat wilt. Ik denk het laatste. Maar goed, daar gaat het nu even niet om. Het gaat erom dat je drang hebt om te braken, te laxeren, te vasten, te lijnen, overmatig te sporten of wat dan ook. Je bent bang om aan te komen of weet eigenlijk niet eens waarom je deze drang hebt, maar een ding weet je wel; het eten moet weg, de kilo’s moeten er af. Eetgestoord? Ja, maar dat jij nu met die drang opgescheept zit is al rot genoeg. In deze blog vind je een aantal dingen die je op dit moment kunt doen als je nu last hebt van compensatiedrang, maar ook tips die je voor een ander moment kunt gebruiken.

Waarom niet?
Er zijn genoeg redenen waarom je dit niet zou moeten doen. Het lijkt op dit moment, een moment vol emotie en angst of boosheid, alsof die redenen allemaal niet zoveel waard zijn, maar toch klopt dat niet. Wees je er bewust van dat je nu in een roes van emotie zit en dat je daarom deze drang hebt. Waar die emotie ook door komt en wat je ook voelt. Daarom lijkt het misschien alsof het beter is om te braken of wat dan ook te doen om je gewicht omlaag te krijgen, maar dat is niet zo. Je weet heus wel wat de gevolgen zijn van dit gevaarlijke compensatiegedrag, behalve dag je je eetstoornis voedt en terrein geeft.

De gevolgen van braken, laxeren, extreem sporten, dieetpillen, streng lijnen of vasten zijn niet positief en vaak zelfs erg gevaarlijk. Je kunt nooit inschatten wat de invloed ervan is op je gezondheid, buiten dat het impact heeft op je geestelijke gezondheid als je vlucht in een eetstoornis. Lees die gevolgen eens door en wees eerlijk tegenover jezelf.

Wacht even
Geef niet bij de eerste drang toe aan het destructieve gedrag. Hoe constructief het op dit moment ook lijkt, het is het niet. Waarschijnlijk is er een oorzaak voor dit sterke gevoel dat je moet compenseren. Vaak helpt het om wat tijd te nemen om tot rust te komen. Het kan helpen om afleiding te zoeken of een lijstje met 10 of 30 dingen die je eerst moet doen voordat je er aan toe mag geven af te werken. Dingen die de drang kunnen verlagen, zoals praten, puzzelen, rustig wandelen, bellen met iemand, schrijven, tv kijken, met de kat spelen, knuffelen met de hond, schilderen, muziek luisteren, en ga zo maar door. Probeer het compenseren uit te stellen. Soms voorkom je daarmee dat je er aan toe geeft en dat is eigenlijk wat jouw gezonde ‘ik’ ook wil.

Lees ook: Alternative Jar

Wat denk je?
Zet eens op een rij wat jij op dit moment denkt en sta stil bij hoe je je voelt. Kloppen die negatieve gedachtes en gaan die echt weg als je hieraan toegeeft? Vaak niet of enkel tijdelijk. Afvallen of het compensatiegedrag dat jij in je hoofd hebt, gaat je niet gelukkig maken. Onderzoek wat je denkt en waar het nu eigenlijk echt om gaat? Wanneer begon het? Is er iets gezegd of gebeurd vandaag dat je heeft gekwetst? Kloppen de gedachtes, heb je tegengedachtes? Heb je een idee wat er aan ten grondslag ligt: wat de oorzaak is van je verdrietige, boze, machteloze of andere moeilijke gevoel?

Steuntje in de rug nodig?
Zoek iemand op als je last hebt van de drang om op een ongezonde manier aan de slag te gaan om gewicht of eten te verliezen. Praat over hoe je dag was, waar je mee zit, wat je voelt. En als je dat even niet weet, is het ook goed om gewoon even met iemand te zijn of met iemand te bellen. Je kunt niet alles alleen in het leven. Bel, mail, sms, of ga langs bij iemand. Dik kan een nieuw inzicht geven of gewoon even voor afleiding zorgen.

Doe iets met je handen
Wanneer je helemaal overspoeld raakt door emoties of als de drang erg hoog is, kan het helpen om even wat met je handen te gaan doen. Zo kom je uit je hoofd en dat kan je tot rust brengen. Ga de afwas doen, een blokje om met de hond, leen een hond van de buren of doe iets dat nog moet gebeuren in huis. Ga stofzuigen, de plantjes water geven, de badkamer schoonmaken, de was opvouwen of doe juist iets leuks. Ga schilderen, kleuren, je kamer gezellig maken of armbandjes maken.

Ook is het belangrijk om uit de kamer of uit de stoel te komen waar je in zit. Even naar een andere kamer, een andere omgeving kan helpen om je hier uit te krijgen. Zo kan het fijn zijn om even in de tuin te gaan zitten of naar de woonkamer in plaats van je slaapkamer te gaan. Let er wel op dat je niet in de badkamer bezig gaat als je wilt braken of wanneer je last hebt van eetbuien, de keuken opzoekt.

Maak het moeilijk
Toegeven aan je compensatiedrang is het makkelijkste wat je op dat moment kunt doen. Ik wil je dan ook aanmoedigen om de moeilijkste weg te kiezen en dat is natuurlijk echt niet zo makkelijk. Daarom heet het ook een moeilijke weg. Het is goed om iets praktisch te ondernemen tegen jouw specifieke vorm van compenseren. Dat kan met of zonder hulp van anderen, maar samen maak je de moeilijke optie al een stuk makkelijker. Als je bewegingsdrang hebt, kun je afspreken dat iemand jouw sportkleding en sportschoenen alleen aan je geeft op dagen dat jullie samen gaan sporten bijvoorbeeld. Heb je op dit moment al je sportoutfit aan en lees je dit blog, trek dan direct je sportschoenen uit en zet ze in een kast. Het is een praktische, letterlijke tegenactie tegen je bewegingsdrang en hij versterkt de gedachtes die gezond zijn.

Heb je braakdrang, spreek dan af dat je het komende uur niet naar het toilet mag. Je kunt je plasje best even ophouden, als je dat als smoesje wilde gebruiken. Ook kan het goed zijn om het huis uit te gaan en zo ook met laxeren. Je moet dan natuurlijk niet de laxeertabletten gaan kopen buiten de deur of ze meenemen, maar dat begrijp je vast ook wel. Vertrouw je jezelf niet, trek dan iemand aan zijn mouw.

Heb je drang om te laxeren of dieetpillen gebruiken, spoel dan nu direct alle tabletten door het toilet. Gooi ze niet in de prullenbak, dat heeft vaak geen zin. Spreek af dat je geen nieuwe meer koopt. Lukt ook dat niet, laat dan tijdelijk iemand anders meekijken in je uitgaven. Niet makkelijk, maar een goede, letterlijke tegenactie. Je maakt het jezelf zo moeilijk door ze in huis te houden of te halen.

Heb je de drang om een maaltijd over te slaan of extreem te gaan lijnen of vasten, ga dan juist de maaltijd aan. Vraag iemand om samen te eten en je aan deze afspraak te houden. Neem toch dat tussendoortje, die maaltijd en ga er juist keihard tegenin.

Sta stil bij wat je wilt
Ergens zit er vast nog een stukje in je dat niet wil compenseren, anders las je deze hele blog niet. Bedenk wat je motivatie is, schrijf het op en sta er goed bij stil. Jij wilt niet compenseren, dat wil je eetstoornis.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

9 reacties op “Ik wil compenseren”

  1. Thanks nouska voor deze blog.

  2. Oh waaw Nouska, deze raakt me echt! Voor het eerst heb ik het gevoel dat iemand het echt begrijpt, en niet enkel zegt dat ze het begrijpt. Dankjewel Nouska!

  3. Dankjewel Nouska, voor deze mooie blog.
    Heel mooi geschreven! (L)

  4. Echt mooi geschreven😊

  5. Mooi😍

  6. Die komt op het goede moment…heb voor mn gevoel? veel te veel gegeten vandaag…en nu moet/wil k dus compenseren…..k ga zometeen even een boek lezen denk k, of iets doen met mn handen….

    Fijne blog!!

  7. Dankjewel voor je mooie blog Nouska! Ik ga de tips zeker uitproberen, ook als ik een eetbui voel opkomen xxx

  8. Mooi geschreven Nouska!

    Soms heb ik inderdaad nog een klein stemmetje in mijn hoofd die zegt: “MAG NIET” en “Zou je dat wel doen?”. Ook nu mamma een dieet volgt waarvoor ze dingen in huis moet halen die ik echt super lekker vind (havermelk, dadels, bijna geen vlees) wordt ik hierdoor soms best getriggerd.
    Ik vind het echt super van mamma dat ze nu een ideet heeft gevonden die haar ligt, maar ze zal ermee stoppen als het mij te veel doet en dat wil ik niet. Voor mamma niet en voor mij niet, want ik sta boven dat $#*#$ stemmetje 🙂

  9. Listen to your eating disorder – and do the opposite!
    Ik mist nog wel tips omtrent bewegingsdrang. Wat mij helpt: juist ontspannen gaan liggen/zitten.
    En als een mantra blijven herhalen: “Ontspan, ontspan. Adem in, adem uit. Relax. Chill. Zen. Niets aan de hand. Het is oké. Laat het gevoel er maar zijn. De spanning zakt wel weer. Je gaat niet dood. Je kunt het aan. Je gaat geen zeven kleuren stront schijten. Je vliegt niet naar het plafond. Rustig aan.”
    Beetje mindfullness.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *