Ik wil graag populair zijn

Inmiddels lijkt gewoon ‘normaal zijn’ niet meer genoeg voor meiden die naar school gaan. Ze willen nu niet alleen hun best doen op school, maar ook mooi, slank en populair zijn. Angst en een laag zelfbeeld zijn gestegen met maarliefst 50% sinds 2009 en de steeds grotere rol van Social Media oefent ook een bepaalde druk uit om jonge meiden. Angst voor mislukking en het streven naar perfectie is een grote vijand als het gaat om ons gevoel van eigenwaarde.

De Wimbledon High School voor meisjes heeft een goede reputatie en zou vergeven zijn voor het bericht op een scherm in de gang van de school. Hierop stond: ‘Wimbledon High School, built on failure‘. Onder het scherm waren tientallen handgeschreven kaarten opgespeld waarop het personeel en leerlingen hun tekortkomingen schreven. Er waren wedstrijden verloren, mislukte examens en niet goed lopende vriendschappen. Je zou misschien denken dat dit een raar project is voor een welvarende school met een goede reputatie maar ik denk dat het juist een goed initiatief is.

Bron

Pedagogen en andere professionals uit de geestelijke gezondheidszorg geven aan dat de angst voor mislukking en het streven naar perfectie onze grootste vijand is als het gaat om ons gevoel van eigenwaarden en geluk. Dit is ook het geval bij de Britse meisjes. Het moedigt niet alleen aan om risicomijdend te zijn, maar het constant streven naar perfectie kan ook zorgen voor negatief gedrag, depressies, eetstoornissen en zelfbeschadiging wanneer meisjes bezwijken onder de druk van het streven naar het beste op alle aspecten in hun leven.

Daarnaast zorgt het streven naar perfectie er ook voor dat meisjes tegenover elkaar komen te staan. We leven in een competitieve moderne wereld waarin we dingen beter willen kunnen dan anderen om onszelf goed te voelen. Misschien ken je de film Mean Girls wel. Hierin is het erg uitvergroot maar dit is wel wat er in het ‘echte’ leven ook gebeurt. Het gaat dan ineens niet alleen maar om de slimste zijn, maar ook om de mooiste en degene die het populairst is en wanneer je hierin te kort schiet, zul je dat merken ook.

Het populairste meisje van de klas
“Op de basisschool zat er altijd 1 populair meisje in de klas. Ik wilde graag vriendinnen met haar zijn, maar dat wilde iedereen. Ze had leuke kleding aan en had dik haar. Eigenlijk was ze helemaal niet beter op school dan ik, want zij ging later naar de mavo en ik naar het atheneum. Het populaire meisje zorgde ook vaak voor ruzies in de klas. Zij had dan ruzie samen met de hele klas tegen 1 iemand. Heel oneerlijk en het maakte mij regelmatig angstig om naar school te gaan. Op de middelbare school waren er ook altijd een paar populaire meiden. Zij hadden niet per se de leukste kleding aan, maar ze waren gewoon enorm sociaal en zelfverzekerd. Ik was dat niet en viel er daardoor altijd een beetje buiten. Ik kon best jaloers zijn op die meisjes. Het leek alsof zij zo’n leuk leven hadden. Iedereen mocht hen en ze haalden goede cijfers.” – Malou.

Social Media is bijvoorbeeld een plek voor veel meisjes om elkaar verbaal aan te vallen. Misschien heb je weleens gehoord dat een vrouw met een wat voller figuur een foto in badkleding postte op Instagram en dat ze vervolgens een hele bak met negativiteit en kwetsende reacties over zich heen kreeg. Mensen lijken zich achter het schermpje van hun computer of telefoon veiliger te voelen en misschien ook meer anoniem waardoor zij eerder kritiek hebben op anderen.

Bron

Docenten van Wimbledon High School geven aan dat ze meisjes moeten leren dat sommige dingen uit elkaar vallen of niet altijd goed gaan. Jane Lunnon, het hoofd van Wimbledon organiseerde de ‘beter falen’ week om de meisjes te laten begrijpen dat geluk niet komt door alles altijd goed te doen op een bepaald moment. Ze moeten hen helpen om om te leren gaan met academische tegenslagen en hoe ze met vriendschappen om kunnen gaan als ze falen. Ze willen hen geruststellen dat het oke is om te ‘mislukken’. Het is belangrijk omdat er alarmerend bewijs was dat problemen van tienermeisjes groter worden en vaker voorkomen. Volgens het goede doel YoungMinds zitten er in elke klas 3 kinderen die gediagnosticeerd zijn met een psychische stoornis. De afgelopen drie jaar zijn ziekenhuisopnames door eetstoornissen en zelfbeschadiging verdubbeld.

Volgens een onderzoek van vorig jaar aan de University College London en het Anna Freud Centre, zijn de cijfers rondom angst en een laag zelfbeeld tussen 2009 en 2014 gestegen met 50%. Deze stijging kan wellicht verklaard worden door de toenemende spanningen en druk op meisjes en jonge vrouwen zoals de academische druk en het zelfbewustzijn over hun lichaamsbeeld. Dit kan ook verergerd worden door Social Media. Ook problemen als weinig zelfvertrouwen, angst en somberheid en ongelukkig zijn, zijn gestegen met 55%. Dit zijn risicofactoren voor ernstige psychische stoornissen.

Er zijn verschillende uitlaatkleppen als het gaat om concurrentie en het streven naar perfectie. Een daarvan is anorexia. Volgens Beat, een organisatie voor eetstoornissen, hebben ongeveer 725.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk een eetstoornis. De meerderheid is van het vrouwelijke geslacht en tussen de 14 en 25 jaar. Hierbij ontstaat (op verschillende pro-ana websites) vaak een strijd waarin het gaat om wie de dunste is en ‘het beste is’ in anorexia. Dit is natuurlijk heel zorgelijk. Onder veel eetstoornissen ligt perfectionisme en veel van de meisjes met een eetstoornis zijn ook goede presteerders die heel hoge eisen aan zichzelf stellen.

Als ik terug kijk op mijn basis- en middelbare schoolperiode, was er ook altijd wel een bepaald groepje of een bepaald meisje die alle aandacht kreeg en het populaire meisje was. Ik heb op twee basisscholen gezeten en bij de ene merkte ik dit nauwelijks maar was wel op de achtergrond aanwezig, maar op de andere basisschool speelde dat wel een grote rol. Ergens vind ik het heel zorgelijk dat dit op zo’n jonge leeftijd al ontstaat. Natuurlijk hebben mensen een voorkeur en vind je niet iedereen even aardig, maar zelfs op die jonge leeftijd gaat het al voor een deel om uiterlijk.

Bron

Ik merkte op de basisschool wel dat het voor een groot deel draaide om een groepje meisjes met één ‘Queen’ en dat de rest er een beetje omheen ging en haar altijd haar zin gaf. Waarschijnlijk lag daar ook een bepaalde vorm van onzekerheid onder, maar door hun gedrag – en een leraar die een duidelijke voorkeur had, werden sommige leerlingen niet eens gezien. Waaronder ik. Dit was voor mij maar ook voor andere klasgenootjes soms heel lastig. Ik herinner mij er niet veel van, maar ik kan me voorstellen dat ik me hier heel onzeker en minderwaardig door voelde. Ik herinner mij nog wel dat er een aantal jongens heel druk werden en raar gedrag gingen vertonen en ik denk dat het wel te maken had met gezien willen worden. Zij hadden ook aandacht nodig. Ik snap ook heel goed wat ‘populair zijn’ kan doen met mensen die dat niet zijn.

Bron: dailymail.co.uk

Hoe was dit bij jou op school?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “Ik wil graag populair zijn”

  1. Bij mij op school is dat ook heel erg. Een populair groepje, ik word er wel onzeker van soms

  2. bij mij op school zijn er echt van die groepjes echt kloten, soms loopt het uit tot pesten en bedreigingen helaas ook bij mij…”:(

  3. Het is wel herkenbaar, al werd het een stuk minder naarmate we ouder werden. Ik vind het wel een goed initiatief, alleen een beetje jammer dat het zo gericht is op meisjes. Ik heb juist het idee dat dit ook voor jongens heel belangrijk is, als niet belangrijker – omdat zij zich vaak toch minder vrij voelen om dergelijke onzekerheden te laten blijken.

  4. Op de middelbare hadden wij inderdaad ook zo’n mega populaire meidengroepjes. Of ze echt anderen pesten, kan ik me niet echt goed meer herinneren. Volgens mij deden ze dat wel, maar heel erg indirect, dus niet recht in iemands gezicht, maar meer achterbaks. Uitlachen, roddelen, buitensluiten. Ik was om heel eerlijk te zijn ook wel bang voor hun. Alleen het scheelde dat mijn toenmalige vriend ook heel populair was en heel goed met die meiden kon..

  5. Van die koninginnenkrengen die anderen afkraken op kleding en uiterlijk. Je kunt ook weerbaarheidscursus volgen voordat je naar de brugklas gaat . Ook het onderwijzend personeel speelt hier nu op in. Geen uitsluiting en onderscheid op grond van kleding, merken en uiterlijk. Dit begint op de basisschool en brugklas al maar volwassen mensen doen het ook op social media en internet. Tja, uiterlijk begint dan een rol te spelen. Mensen die zich goed voelen hoeven anderen niet neer te halen om zich meer te voelen. Het is gewoon minderwaardig. Dove heeft ook een self esteem campagne ontwikkeld van dat je goed bent zoals je bent, en mooi bent zoals je bent. Het zijn asocialen en psychopaten en narcisten die dat doen. Ze voelen wel aan wie zij kunnen hebben en willen dan een goed gevoel krijgen uit eigen minderwaardigheidscomplex of frustratie geven ze zich ergens op af.

  6. In de eerste klas van de brugklas hebben ze een werkweek waar ze met elkaar samen moeten werken om populaire kliekjes en clubjes te voorkomen. Ik weet ook wel dat de een meer naar elkaar toetrekt dan de ander en met sommigen lijk je niet veel te hebben, dan dat je met die ander meer wat hebt. De een trekt meer naar elkaar toe dan de ander maar uitsluiten op basis van uiterlijk en kleding moet hier door zo veel mogelijk worden tegen gegaan. Als je er anders uitziet en de kledingkeuze bevalt hun niet dan wordt je buitengesloten. Tijdens de laatste paar klassen in het basisonderwijs is dat het meest zo en in groep 7 en 8, en in de eerste klas van de middelbare school. Mensen die in het onderwijs werken zouden dit moeten signaleren en tegen moeten gaan. Vandaar ook die werkweek in de eerste klas van de brugklas om met iedereen samen te werken zodat groepsvorming zo veel mogelijk wordt tegengegaan. Het zijn dan van die vriendinnenkliekjes en clubjes waar een de baas speelt, en de toon aangeeft en die anderen volgen. Ze intimideren elkaar ook wel eens. Dit kan leiden tot psychosomatische klachten zoals darmklachten waar geen oorzaak voor te vinden is. Bij ons had je dit ook en je kwam er niet tussen. Je was vaak alleen en dat maakte je niet populair. Een heel verwend en verrot die idolaat was van mode. Een groepje waar mijn zus ook deel van uitmaakte. Altijd neerhalen en afkraken op uiterlijk en kleding. op latere leeftijd hebben ze die trekken nog. Het zijn opscheppers loeders en klootzakken, zakkenvullers. Ze zien mensen meer als dingen. Mensen die zich goed voelen hebben dat niet nodig anderen neer te halen. Die zijn authentiek van uit zich zelf en hebben die ander hier niet bij nodig om zich vanuit anderen zo authentiek te voelen. Dit omdat ze vanuit zich zelf die kracht niet kunnen aanmaken vandaar ook on-authentiek. Ze kapen je identiteit, en maken dat je opgesloten zit in negatieve gedachten. Een soort negatieve gedachtespiraal van negatieve gevoelens en gedachten die maar moeilijk valt te doorbreken. Het lijkt wel niet natuurlijk meer. Eigenlijk zouden ze naar het bureau halt toe moeten bij de reclassering of een heropvoedingscursus moeten ondergaan om zich in anderen te verplaatsen. De schade die het geeft in het latere leven kan het beinvloeden.

  7. Ik ken die populaire types ook wel. In wezen zijn ze onzeker maar dat willen ze niet laten zien en daarom overbluffen ze anderen ook. Van binnen voelen ze zich onzeker. Mij imponeren ze niet want ik vind het nogal zielig want iedereen heeft kwetsbaarheden en onzekerheden maar dat vonden ze zielig soft en zwak. Het leek alsof ze geen mens meer waren dan een perfect robot en daar moest je je aan ophangen. Had je niet kleding aan die hun bevoel dan telde je niet mee en dan hoorde je er niet bij.Om je inferieure ik mee op te peppen zou je kunnen gaan lijnen om je beter te voelen omdat zij dat niet kunnen. Wie kan er hongeren nou zij kunnen dat niet en zo voel je je toch meer of beter dan hun. Ik geloof dat zij wel weten wat een ander raakt en daarom vallen ze je er ook op aan mensen die het niks doet pakken ze ook niet want dan is de lol er snel van af.. Leerlingen in het middelbaar en in het basisonderwijs zijn beinvloedbaarder, en hoop op een soort weerbaarheidscursus die hun in staat stelt hier mee om te gaan..Heel vijandig en hatelijk vals en gemeen was dat populaire groepje en dan stond je alleen zonder gelijkgestemden of mensen die het voor je opnamen. Dan haalden ze je neer op uiterlijkheden en kleding. heel verwend en arrogant en oppervlakkig van oooh moet je daar eens kijken en dan haalden ze je neer op uiterlijkheden en dat je je belachelijk zou maken als je een brief zou schrijven dat over hun ging om hetgeen wat men had misdaan aanhangig te maken. Toen ze hier achter kwamen begon iemand te dreigen en te schelden. En dat je er slecht verzorgd bij liep vonden ze. Mijn moeder deed altijd de was en met crack free en Persil en Biotex blauw. Dan zeiden ze ook nog dat ze wel wilden geloven dat je niemand had. Ze wilden er hun charmes wel voor in de strijd gooien en lonken en versieren om verder te komen in hun carriere zonder dat het hun gaat om ware liefde dan de liefde veinzen terwijl die gene die versierd werd dacht dat het echt was en die werd ondertussen gebruikt om hun ego mee op te pimpen om zo nog populairder te zijn. . Meestal de wereldvreemde en goeie sukkel namen ze er tussen door er kwaadaardige pranks mee uit te halen waar zij nog wel jaren last van hadden. Samen met haar vriendin versierde en lonkte ze naar gehuwde mannen en wanneer zij toehapten dan wees zij hun af door samen met haar vriendin te zeggen dat zij een pot was en maar lachten en giechelen samen met haar vriendin. Dit terwijl zij helemaal geen pot was en al iemand had. Decadent met verfijnde luxe zonder inhoud .Mondain vluchtig en werelds. Het was alleen de buitenkant maar. Welzijn is leven, en welvaart maar voor even. Anderen afzeiken en neerhalen op kleding en uiterlijk. Wat onderontwikkeld oppervlakkig en puberaal. . .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *