Adem in door je neus en dan weer uit door je mond. Verleg je focus naar die ademhaling. Luister naar je ademhaling. Neem waar hoe je ademt en hoe je je voelt. Zit er misschien ergens spanning in je lichaam? Merk die spanning dan op en… Neeeee stop! Ik wil niet meer. Ik wil niet stilstaan bij m’n gevoel. Meditatie… Mindfulness… Het werkt niet voor mij. Het werkt eerder averechts!
Zelf heb ik zeker wat aan yoga en meditatie gehad. Daarover schrijf ik meer in deze blog. Toch werkt dit niet voor iedereen even goed. Dat hoeft denk ik ook niet, we hebben allemaal onze manieren om met dingen om te leren gaan en bewuster in het leven te staan. Toch leek het me wel leuk om een keer een blog te wijden aan waarom mediteren niet voor iedereen even goed werkt en hoe dat zou kunnen komen.
Als het je ding niet is is het je ding niet en dat is oké. Het is niet mijn doel om mensen over te halen of te pushen in iets dat niet bij ze past, maar wie weet wilde je er stiekem toch wel iets mee en was de drempel nog wat te hoog. Misschien was je er ooit mee begonnen en loop je er nu in vast. Misschien weet je niet waar je moet beginnen. Dan is deze blog voor jou.
Mediteren is te zweverig
Pfffft meditatie, wat een zweverig gedoe, dat is echt niks voor mij! Dat kan en dat mag je vinden, maar ik denk wel dat het goed is om je te beseffen dat je het zo zweverig kan maken als je zelf wilt. Meditatie is iets dat we kennen vanuit het Boeddhisme, maar tegenwoordig door het Westen is overgenomen en de naam mindfulness heeft gekregen. Daarnaast is het ook iets anders ingevuld, maar in principe heeft het hetzelfde doel ja: Streven naar een bepaald bewustzijn en een bepaalde levenshouding.
Je hoeft echt niet in lange gewaden te lopen en met rokende salie te gaan zwaaien. Mag wel. Je hoeft geen boeddhabeeld in je huis te halen en constant wierook te branden. Mag wel. Je hoeft niet plantaardig te eten en mantra’s te zingen. Mag wel. Je hoeft de Happinez en de Flow niet te lezen. Mag wel. Je hoeft niet te zijn zoals welk cliché beeld er ook in je hoofd op popt. Mag wel. Er is geen goed of fout. Je kan niets verkeerd doen als jij doet wat bij jou past.
Zo vond ik het bijvoorbeeld mega inspirerend dat mijn yoga lerares en grote voorbeeld een stevige tante was met een grote bek en niet vies van een feestje en een sigaretje. Niet dat roken goed voor je is, maar wie ben ik om daarover te oordelen. We hebben allemaal wel onze slechte gewoontes en als jij daar bewust voor kiest is dat oké, denk ik. Hoe dan ook, wat ik bedoel is: Je hoeft niet een of andere perfecte gezondheidsgoeroe te zijn. Je mag gewoon lekker zijn wie jij bent en de dingen doen op jouw manier. Zweverig of niet zweverig. Mooi aangekleed of sober. Oosters of Westers. Hip of niet hip. Strevend naar verlichting of gewoon een beetje orde en rust in je koppie. Een momentje voor jezelf.
Je bent te streng voor jezelf
Yoga was ik opzich al mee bekend. Je zou kunnen zeggen dat yoga ook een vorm van meditatie is, maar dan door middel van het lichaam en de ademhaling. Een yoga-flow. Aan de andere kant kan je yoga natuurlijk ook gewoon als lichaamsbeweging zien. Prima. Meditatie als in stil zitten of liggen en gewoon even zijn is iets waar ik later pas mee in aanraking kwam.
Leg in het begin de lat niet te hoog voor jezelf. Verwacht niet van jezelf dat je ineens een uur lang gaat mediteren, maar start gewoon eens met twee minuutjes stil zijn. In het begin vond ik dat mega lastig. Wat is nou eigenlijk de bedoeling? Mag ik even kriebelen als ik jeuk op mijn arm heb? Mag ik even afgeleid raken? Moeten mijn gedachten stoppen? Maar ik denk allemaal dingen! Nee zie je, het lukt niet. De ene keer ging het gemakkelijker dan de andere keer, maar soms was is zo afgeleid en ging er zo veel in me om dat het me helemaal niet lukte om ‘zen’ te worden. Ik was zo streng voor mezelf dat het eerder frustrerend dan kalmerend was en juist daar zit de ‘truc’ in!
Je hoeft niks op te lossen
Ja, je mag best even krabben als je jeuk hebt of verzitten als je been gaan slapen of bewegen als je niet lekker ligt. Het is geen straf of wedstrijdje wie het beste stil kan zitten. Een wedstrijd is het sowieso niet. Je doet dit voor jezelf en het moet voor jou goed voelen. Soms heb ik wel eens van die momenten dat alles maar blijft kriebelen. Arm, neus, hoofd, been, aarhhg stop en andere dagen heb ik nergens last van. Tja, dat verschilt gewoon en dat is oké. Zorgt het voor veel onrust? Niks verpest hoor, volgende keer beter.
Ook je gedachten hoef je niet te stoppen. Het doel is niet om helemaal leeg te worden en niks meer te denken. Denken is namelijk iets dat we van nature doen. Dat is niet echt te stoppen. De truc zit hem juist in het steeds weer teruggaan naar je ademhaling en op deze manier je gedachten wel op te merken, maar er niks mee te hoeven doen.
Je zal merken dat het de ene dag wat makkelijker is om ze te laten zijn dan de andere dag, maar oefening baart kunst. Je moet niet van jezelf verwachten dat je Boeddha himself bent. Net als dat je spieren moet trainen om een bepaalde fysieke oefening te kunnen moet je ook je hersenen trainen in mindfulness en meditatie.
En komt dan die verlichting? Ga ik me dan goed voelen? Nooit meer een vuiltje aan de lucht? Nee, zo werkt het niet. Negatieve dingen zullen altijd gebeuren in het leven. Net zoals herstel, gaat alles met ups en downs. Dat is normaal en oké. Wel zal je leren om hier bewuster van te zijn en eerder op te merken wat je denkt en voelt, waardoor je ook niet direct reageert of pas reageert op het moment dat je gevoel al op 10 zit en je al ver over je eigen grenzen bent gegaan.
Meerdere wegen naar Rome
Heb je wel eens meditatie of mindfulness geprobeerd, maar pakte het niet uit zoals je hoopte? Misschien heb je dan een vorm van meditatie gebruik die eigenlijk niet zo goed bij je paste. Er zijn zo veel manieren om dit te beoefenen en het is logisch dat niet alles bij iedereen past.
Zo vind ik geleide meditaties heel erg prettig waarbij je een stem hoort die je door de meditatie heel geleid. Dit kan zijn door middel van YouTube video’s, apps (zoals Headspace) of meditatie lessen/workshops. Zo luister ik in de middag wel eens een een video op YouTube en ben ik ook fan van de slaapmeditaties wanneer ik ‘s avonds in bed lig. Dat brengt me echt tot rust. Ook meditatie aan het einde van een yogales is iets waar ik heel goed onder ga.
Waar ik dan weer niet zo van hou is stilte meditatie of meditatie met enkel muziek. Dan weet ik op de een of andere manier veel minder goed mijn aandacht erbij te houden, maar voor anderen is dit juist veel fijner dan die ‘vervelende’ stem die steeds jouw stilte doorbreekt. Zoek naar wat bij jou past.
Je kan hierbij ook denken aan mantra’s zingen, yoga, mindfulness oefeningen of wandelmeditatie. Wandelmeditatie is iets dat ik in Nepal heb gedaan. De cadans van het wandelen en de stilte (dus geen gepraat of muziek) zorgen ervoor dat je steeds opnieuw je focus kan houden en gedachten even opzij kan zetten. Hier functioneert het stappen zetten eigenlijk als het ademhalen. Wel fijn voor mensen die niet zo goed stil kunnen zitten. Dit is ook waarom handelingen als schilderen, breien, haken, tekenen, inpakwerk, in de tuin werken of zelf de afwas doen als therapeutisch/meditatief worden ervaren. Op die manier kan je het dus ook invullen.
Mijn trauma’s zijn te heftig
Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je wanneer je stil staat bij je gevoel er ineens allemaal dingen naar boven waar je helemaal niet stil bij wilt staan. Waarom kan je deze gevoelens niet onder ogen te komen? Zou dat niet toch goed zijn?
Als je kampt met heftige trauma’s is het natuurlijk wel een valide punt. Dan kan meditatie wellicht heel overweldigend zijn en is het misschien niet zo’n slim idee om daar in je eentje of bij iemand die niet gespecialiseerd is in het behandelen van trauma’s bij stil te staan. Als je voelt dat mediteren juist averechts werkt moet je het niet doen. Het hoeft ook helemaal niet. Het is niet zo dat je zonder meditatie niet bewust in het leven kan staan. We bewandelen allemaal ons eigen pad. De één heeft veel baat bij meditatie en de ander niet. Er is geen goed of fout. Luister naar je lichaam en bewaak je eigen grenzen.
Doe jij aan mindfulness of meditatie?
fotografie: pexels
Geef een reactie