Soms zou ik willen dat ik even kon stoppen met denken. Ik ben namelijk wereldkampioen piekeren, analyseren, overdenken en ook doemdenken gaat mij goed af. Alhoewel ik positief ingesteld ben, kan ik er wat van. ‘Overthinking everything’ zou op sommige dagen een goede titel van een boek over mijn hoofd zijn. Ik ben er enorm goed in, maar soms zou ik willen dat het gewoon even zou stoppen, dat denken. Gewoon even wat minder: rust in mijn hoofd.
Veel nadenken brengt mij op goede ideeën, creatieve oplossingen en snelle reacties. Toch is het mij ook jarenlang tot last geweest. Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan, was onzeker, jong en onwetend over de grote verantwoordelijkheden in het leven. De gedachtes die ik had gingen dan ook snel over angsten, negatieve situaties en veroorzaakte chaos in mijn bovenkamer. Ik wilde dat oplossen en begon met lijnen.
Ik begon niet met lijnen om mij dunner te voelen of af te vallen. Minder eten gaf me rust in mijn hoofd. Het denken werd minder, ik voelde me duizelig en leeg en er kwam wat leegte. Leegte waar ik op dat moment naar op zoek was, omdat ik overvol leek te zitten. Ik dacht en dacht en dacht de hele dag door totdat ik er zelf gek van werd. Ik trok het niet en wist niet waar ik met al mijn angsten, onzekerheden en problemen naartoe moest. Onbewust ontwikkelde een eetstoornis zich die ik op een gegeven moment echt dacht nodig te hebben.
We worden allemaal wel eens gek van ons eigen hoofd. Wanneer je problemen hebt, vervelende dingen hebt meegemaakt, zorgen hebt of stress, wordt dat gepieker vaak alleen maar erger. Weet je niet hoe je over die gedachtes en gevoelens moet praten of durf je het niet, dan stapelt het zich zelfs nog meer op en knalt je kop soms bijna uit elkaar. Een negatief zelfbeeld kan een druk brein de put in brengen. Neemt nadenken en piekeren extreme vormen aan dan kan het mogelijk zijn dat je te maken hebt met een vorm van AD(H)D of piekerstoornis.
Wanneer je een eetstoornis hebt maak je je vaak zorgen over een heleboel dingen. Je zoekt controle die je eigenlijk helemaal niet over het leven hebt. Je wilt jezelf, je gevoelens en je gedachtes minder heftig maken en probeert met man en macht alles te onderdrukken. Het moet rustig worden in je hoofd, maar je weet niet hoe. Destructief gedrag lijkt het keer op keer voor korte tijd onder controle te kunnen houden, maar ondertussen krijg je alleen maar meer zorgen aan je hoofd en blijven de problemen zich opstapelen.
Ik begrijp heel goed dat je soms even wat minder drukte in je hoofd zou willen hebben. Zelf heb ik een vrij druk, maar gezellig hoofd. Ik vond dit als kind en tiener ontzettend moeilijk, omdat ik in die tijd grote problemen met mijn zelfbeeld, emoties en eten had. Ik vond het leven moeilijk en ingewikkeld. Ik was slim, maar sommige grote mensen-dingen vond ik zo groot om te begrijpen. Het maakte me soms bang voor het leven, maar vooral ook bang van mijn eigen gedachtes. Het was allemaal zoveel.
Minder denken is niet iets wat je zomaar kunt, maar er zijn wel dingen die jou kunnen helpen een rustiger leven te leiden, zonder dat je daarvoor je gedachtes hoeft te onderdrukken met destructief gedrag. Er zijn hele constructieve dingen die je zelf kunt oefenen om het fijner te hebben met jezelf, ook als je alleen met je gedachtes bent. Je kunt leren vrede te sluiten met je drukke brein, je piekergedachtes en jezelf uit de knoop denken in plaats van erin. Hieronder heb ik een aantal tips opgeschreven die mij helpen om het fijn te hebben, zelfs ook al denk ik soms veel. Maar ook tips om juist wat minder te denken.
♥ Laat de controle los: Wat heeft het voor nut om te piekeren?
Ik vond deze opmerking altijd heel frustrerend, wanneer mijn therapeut deze maakte. Ik wist heus wel dat het geen zin heeft om overal eindeloos over te piekeren, uit te vogelen waarom ik voel wat ik voel of denk wat ik denk en de hele tijd maar in cirkeltjes te blijven denken. Dat wist ik, maar het lukte gewoon niet en ergens wilde ik de controle er over ook niet los laten. Nadenken over problemen, gaf me het idee dat ik er controle over had, al werd ik er niet heel gelukkig van.
Regelmatig vraag ik mezelf af waarom ik over iets na aan het denken ben. Soms heeft het namelijk echt helemaal geen zin om over iets na te blijven denken wat geweest is. Iets wat je toch niet op kunt lossen of iets waar gewoon geen oplossing voor komen gaat. Hierin zit ook een stukje controle loslaten. Niet meer nadenken over iets waar je eigenlijk graag controle over wilt hebben is lastig. Je wilt er iets mee doen en het enige wat je kunt doen is er over nadenken, zodat je er toch op een bepaalde manier controle over hebt.
Vraag jezelf dus af of het zin heeft om er over na te blijven denken. Het antwoord zal regelmatig ‘nee’ zijn. Toch zal het dan nog wel eens even omhoog borrelen. Merk dat op zonder boos te worden op jezelf of jezelf het met harde hand te verbieden, maar houd wel op er aan te denken en zoek afleiding.
Afleiding
Dit is sowieso een hele goede manier om piekeren te stoppen. Natuurlijk is het niet goed om weg te duiken voor dingen waar je juist wat meer bij stil moet staan, maar soms moet je echt even ophouden met doemdenken en heeft het geen zin om voor je uit te blijven staren. Ga dan even iets ondernemen, ga de deur uit, bel iemand op of kies er bewust voor om aan iets anders (positiefs) te gaan denken.
Schrijven of praten
Soms blijf je steeds terug keren naar dezelfde gedachtes. Niet echt helpend en zonde van je energie. Zit je ergens mee dan is het vaak goed hier over te praten met iemand of het helemaal uit te schrijven. Zo komt het uit je hoofd en heb je het idee dat je het los kunt laten. Je hebt er iets mee gedaan, het is eruit en nu is het weer tijd voor iets anders.
Train je brein
Het klinkt een beetje gek, maar je kunt jezelf trainen om minder te piekeren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een piekerkwartiertje in te lassen. Je mag dan de hele dag door niet over dingen piekeren (vaak problemen, eten, gewicht of angsten) en ‘savonds mag je dat juist een kwartier lang wel doen. Op die manier kun je er langzaam aan wennen dat je niet de hele dag door gaat doemdenken of denkt aan nare dingen.
Maar je kunt nog meer doen om je brein te leren wennen aan minder piekeren. Je kunt volgens bepaalde schrijvers van boeken over mindfulness zelfs leren om minder te denken of niet te denken. Timber Hawkeye van Buddhist Boot Camp beweert dat je door mediteren kunt leren enkel te ‘Zijn’ en niet ook nog te voelen en te denken, maar enkel te ervaren. Ik vond dit een interessante bevinding, al kost het natuurlijk wel een heleboel tijd en oefening om dit te leren.
Bedenk een oplossing
Als je met een probleem rondloopt is het verleidelijk hier uren over te blijven piekeren en je hele dag door te laten beïnvloeden. Mij helpt het om voor mezelf te bedenken of het zin heeft om er over te blijven piekeren maar ook een oplossing te bedenken. Soms is er heel goed een oplossing mogelijk en moet je dat gewoon gaan doen en stoppen met nadenken.
Gewoon doen
Niet enkel als je de oplossing weet, maar ook als je blijft denken in cirkels, is het goed om iets te gaan ondernemen. Ga iets doen, de deur uit of iets maken. Ga gewoon aan het werk, studie of een boek lezen. Juist door iets te gaan doen, doorbreek je die cirkel. Voer de oplossing uit of ga iets doen ter afleiding, maar blijf niet stil zitten en voor je uitstaren terwijl je alle scenario’s of analyses op een rij zet.
Soms is het gewoon zo
Ik ben iemand die altijd graag wilde weten, en nog steeds wel eens, waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ik wil graag weten waarom ik me verdrietig voel, waarom ik me goed voel, waarom ik boos ben. Maar soms weet je het gewoon even niet. Soms heb je een rotdag, maar weet je niet waar dat door komt. Dan is het gewoon zoals het is. Probeer dat te accepteren en geen controle te gaan zoeken in analyses over je gevoel of wat er gebeurt is. Het is gewoon zo en gaat wel weer over of je komt er later achter waarom je je voelde zoals je je voelde. Laat het er zijn en ga iets leuks doen met je dag.
Ben jij iemand die veel piekerd en hoe ga je daarmee om?
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie