Twee boterhammen in de ochtend, drie boterhammen in de middag. Twee van mijn hoofdmaaltijden bestonden volgens de eetlijst van mijn diëtist uit brood. Niet anders dan ik van huis uit gewend was, maar plotseling hoorde ik allemaal tegenstrijdige berichten. Brood zou een ongezonde dikmaker zijn die je beter kon vermijden.
Op het internet ben ik al meer dan eens op een verhitte discussie over brood gestuit. Terwijl de een zweert bij het schrappen van brood uit je dieet vindt de ander het complete onzin. Ik vond het maar verwarrend, want waar deed ik nou goed aan? Al die horrorverhalen over bepaalde producten maakten het niet bepaald makkelijk om mijn eetlijst te blijven volgen, maar hoe zit het nou werkelijk? In deze blog bespreek ik een aantal stellingen rondom brood waar ik mee in mijn maag kon zitten.
In brood zit zetmeel, dat is suiker en daar word je dik van
Het klopt dat er zetmeel in brood zit en dat te veel suiker niet per se goed voor je is, al is het ook niet gezond om daar op een heel dwangmatige manier mee om te gaan. Suiker is niet per definitie iets slechts. Of iets gezond is valt niet af te meten aan losse producten, maar aan de balans in een compleet dieet en zeker ook aan hoe gezond de gedachten rondom je voeding zijn. Echter is zetmeel simpelweg suiker noemen te kort door de bocht.
Zetmeel is een koolhydraat. Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten. Je hebt eenvoudige en complexe koolhydraten. Gewoon tafelsuiker is een eenvoudig koolhydraat, die snel door het lichaam kan worden opgenomen. Deze koolhydraten vind je ook in fruit. Complexe koolhydraten hebben een wat ingewikkeldere structuur en hebben meer tijd nodig om opgenomen te worden in het lichaam. Hierdoor heb je niet die enorme piek in je bloedsuikerspiegel, maar wel broodnodige energie. Zetmeel is zo’n complex koolhydraat. Een belangrijke voedingsstof voor je lichaam.
Volkorenbrood bevat ook veel vezels, de derde koolhydraat. Vezels worden niet verteerd door je lichaam, maar dragen wel bij aan een goede stoelgang, een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezonde bloeddruk. Door die gezonde bloedsuikerspiegel heb je minder pieken en dalen in je energielevel. In tegenstelling tot wat men beweerd over de nadelen van zetmeel in je brood, zorgt volkorenbrood juist voor een verlaagd risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten.
Het is dus niet zo dat je dik wordt van brood. Ik denk dat je überhaupt niet kan stellen dat er bepaalde producten zijn waar je dik van wordt. Als jij elke dag een Magnum zou eten en verder niks anders, val jij gegarandeerd af, omdat je simpelweg een calorieën tekort creëert. Door dat calorieën tekort val je af en niet door iets anders. Wat dat betreft zou je wel kunnen stellen dat je eerder de neiging hebt om te veel te eten als je veel snelle suikers binnen krijgt, omdat je dan eerder weer trek hebt vanwege de plotselinge schommeling in je bloedsuikerspiegel. Bovendien verhoog je daarmee het risico op suikerziekte, maar juist dat volkorenbrood met vezels, wordt aangeraden als gezond product dat diabetes tegen kan gaan en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Wit brood is heel ongezond
In het kopje hierboven schrijf ik al het een en ander over het belang van vezels. Wit brood bevat veel minder vezels dan volkorenbrood. Hierdoor ben je door witbrood minder snel verzadigd en kan je een grotere schommeling in de bloedsuikerspiegel opmerken. Het is inderdaad gezonder om volkoren brood te eten, maar dat wil niet zeggen dat af en toe een sneetje wit direct desastreuze effecten zal hebben. Vol de afwisseling kan dat best wel een keertje, gewoon, omdat het lekker is. Bovendien bestaat er tegenwoordig ook wit brood waar vezels aan toegevoegd zijn. Dat is natuurlijk een prima optie.
Je kan beter geen brood eten
Een beetje een algemene stelling, waar toch heel belangrijke dingen over gezegd kunnen worden. Los van of je wel of niet dik wordt van brood, wat destijds mijn grootste zorg was, bevat brood ook belangrijke vitamines en mineralen, wat ook niet vergeten mag worden. Zo is brood een belangrijke bron van verschillende B vitamines en jodium. Ook ijzer vind je terug in brood. Als je brood volledig uit je dieet zou schrappen, zou je daar best eens tekort aan kunnen krijgen. Het is in theorie wel mogelijk om die vitamines ergens anders uit te halen, maar je maakt het jezelf wel een stuk moeilijker.
Brood bevat gluten en dat is ongezond
De afgelopen jaren is er een hoop discussie geweest rondom gluten. Het assortiment glutenvrije producten in de supermarkten is dan ook flink toegenomen. Gluten zouden je darmen verstoppen en zorgen voor een opgezette buik. Het is inderdaad zo dat er mensen zijn met een glutenintolleratie, glutenallergie of coeliakie. Deze mensen kunnen baat hebben bij een glutenarm of glutenvrij dieet, maar het wil niet zeggen dat gluten per definitie voor iedereen ongezond zijn.
Elk lichaam is anders en ik kan niet voor een ander spreken waar iemand wel of geen last van ervaart, maar dat brood een ongezonde dikmaker is, is uitgesloten. Ik denk dat je wel zou kunnen stellen dat volkoren brood voor de meeste mensen een heel gezonde keuze is. Als jij het idee hebt dat je last van je darmen hebt door brood, is er tegenwoordig voldoende keuze en ruimte om daar eens mee te experimenteren. Schrap niet zomaar hele voedingsstoffen uit je dieet, maar blijf erop letten dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Dit kan je het beste in overleg met een diëtist doen.
Ben jij bang voor brood?
fotografie: unplash
Geef een reactie