Ik loop onrustig heen en weer naar de keuken. Een klein slokje van dit en een klein hapje van dat. Ik hoop de eetdrang in mij te sussen, maar intussen voel ik de onrust in mij sterker worden. Ik probeer het nog te ontkennen, maar stiekem weet ik al wat er gaat gebeuren: dit gaat uitlopen op een eetbui. De drang is onmiskenbaar. Maar ugh, ik wil het eigenlijk helemaal niet. Wat kan ik nu doen in plaats van een eetbui krijgen?
Iets anders doen in plaats van een eetbui hebben. Je zal de nodige tips misschien al wel gekregen hebben van je omgeving, maar het klinkt allemaal weer lekker makkelijk… Want laten we eerlijk wezen, niets werkt zo snel en effectief als dat destructieve, die eetbui. Die roes van de eetbui en de opluchting die je ervaart, zal ik niet ontkennen. Toch, die hele nasleep. De schuldgevoelens, je pijnlijke lichaam, de eetstoornis die maar grip blijft houden, het is het niet waard. Het is niet wat je wilt. Maar als je geen eetbui kan hebben, wat dan?
Het is misschien niet direct net zo effectief als een eetbui, maar toch kan het helpen om de drang uit te zitten. Om te ervaren dat gevoelens er kunnen en mogen zijn en dat ze ook weer wegebben. Besef dat dit proces tijd kan kosten. Want wat wilde ik graag meteen van mijn eetbuien af zijn! Logisch, maar als het me dan niet lukte was ik ook intens teleurgesteld in mezelf. Dat is niet nodig. Je kan en mag elke keer de draad weer oppakken en elke keer dat je het probeert leer je weer iets.
Weet ook, en dit is voor mij echt heel belangrijk geweest, dat een eetbui jou niet een minder mens maakt. Ja, een eetbui hebben is vreselijk rot en je wilt er vanaf, maar wanneer dat gister of vandaag niet is gelukt, doet het niet af aan jouw waarde als mens. Eetbuien zijn ***, maar ze maken jou geen slecht persoon. Dus zet een kopje thee voor jezelf, neem je rust of spreek gezellig af met vrienden. Zorg goed voor jezelf, want je kan wel een beetje liefde gebruiken op die momenten.
Dit kan je doen in plaats van een eetbui
De hort op
Weg uit de omgeving waar die eetbuidrang ontstaat, weg uit de omgeving waar ik de eetbui durf te hebben en even afleiding zoeken of iets leuks doen. Wat heb ik in die periode eindeloos rondgeneusd in kringloopwinkels om er maar even uit te zijn. Ook kan je een rondje wandelen door een natuurgebied in de buurt of even iemand opzoeken om je zinnen te verzetten of je hart bij te luchten. Als ik mezelf maar even uit de situatie kon halen, dat kon wel eens helpen.
Samen iets gaan eten
Wanneer ik eetbuidrang had, kon dat ook wel hand in hand gaan met cravings, oftewel hunkering, of zelfs met trek waar ik niet aan toe durfde te geven. In mijn eentje luisteren naar die behoeftes vond ik lastig, omdat ik dan sneller zou doorslaan. Maar door met een ander af te spreken om (ergens) iets te gaan eten, kon ik toch luisteren naar mijn cravings/trek, maar had ik ook een stok achter de deur doordat ik met iemand anders was.
Spuien of schrijven
Iemand opzoeken of iemand bellen om even te kunnen spuien, kan heel fijn zijn. Je hebt even afleiding, kan je gevoelens kwijt en je gedachten ordenen. Interessant dingetje dat ik deze week heb geleerd: een extravert persoon ordent gedachten door te praten, waar een introvert persoon dat liever via schrijven of denken doet. Veel praten of spuien, is dus ook gewoon een manier om je gedachten te ordenen! En eh, ben ik nou introvert of extravert, vraag je je misschien af? De meeste mensen zitten ergens in het midden, dus beide kan goed zijn. Ik ervaar zelf beide als heel erg helpend wanneer het choas in m’n hoofd is en ik het allemaal even niet overzie.
Een warme kop thee
Soms heb je gewoon een beetje warmte, rust en liefde nodig. In de vorm van een warme kop thee misschien? En neem daar dan echt even de tijd voor, een momentje voor jezelf en even niks anders.
Douchen
Een warme douche kan ook goed deze behoefte vervullen. Vanwege de warmte, maar ook omdat alles van je afspoelen en je weer fris voelen (want ik kon me ook een beetje vies voelen door eetbuidrang) helpend kan zijn.
Een spelletje spelen
Oh jongens, onlangs zat ik per ongeluk tot half 5 in de ochtend nog online het Pokémon-kaartspel te spelen. Wat kan de tijd soms ineens verdwijnen wanneer je een spelletje op de computer speelt! Tijd die zinvol kan zijn om de eetbuidrang weer wat te laten zakken. Belangrijke kanttekening die ik zelf heb ervaren: ga met je laptop of telefoon op een andere plek zitten dan waar je normaal eet. In bed zou ik minder snel een eetbui hebben dan achter mijn computer, waar ik soms de eetbui nog had terwijl ik een spelletje deed of film keek ter afleiding. Lekker onder de dekens maakte ik het mezelf ook nog eens extra comfortabel, waar ik op zo’n moment juist behoefte aan kan hebben.
Een yogahouding
Yoga is iets dat komt en gaat in mijn leven. Toevallig ben ik de laatste tijd weer regelmatig op mijn yogamat te vinden. Het moeilijkste aan yoga is die mat uitrollen, erop gaan staan en beginnen. Maar als het eenmaal lukt, merk ik dat ik best goed alles om me heen echt even los kan laten. Toevallig ben ik tijdens het schrijven van dit stuk tussendoor naar yoga gegaan en kreeg ik vlak daarvoor een appje dat bij mij nogal hard en vervelend binnenkwam. Tijdens de yogales kon ik dat echt even loslaten. En grappig genoeg, ondanks dat ik helemaal niet bewust met het appje bezig ben geweest tijdens de yoga, kon ik het daarna wel een stuk beter relativeren. Hoe dat precies werkt en of het voor iedereen zo werkt, weet ik niet. Maar het is toch een tip die ik je graag meegeef. Al ga je een half uur lang in ‘childs pose’ liggen, volgens mij kan dat al wonderen doen.
Jouw lijst van 10 stappen
In 2019 verscheen er een gastblog op onze site waarin de schrijfster haar beste tip tegen eetbuien deelde, namelijk, haar ’10-stappenplan’. Het idee is dat je een lijst maakt met 10 stappen voor jezelf – en stap 11 is de eetbui. Hiermee leg je jezelf niet de regel op dat je absoluut geen eetbui mag hebben, wat soms juist averechts kan werken (‘denk niet aan een roze olifant’). Maar je moet eerst 10 andere stappen door, om die eetbui te mogen hebben. Bijvoorbeeld 1. douchen 2. iets inkleuren 3. je nagels lakken 4. iemand bellen of appen en zo tel je door tot 10.
Grote kans dat als je eenmaal bij stap 10 bent gekomen, de drang alweer wat is gezakt. De ene keer red je het misschien tot stap 3 of tot stap 9, maar elke keer dat je hiermee bezig bent, geef je jezelf de tijd om je bewust te worden van de drang en je gevoelens en behoeftes. Hier kan je de stappen ook op afstemmen. Lees de gastblog vooral eens! Ik vind hem heel sterk.
Werken aan het achterliggende
En tot slot, wat ook in dat gastblog wordt genoemd: het is belangrijk om te werken aan het achterliggende. Je kan heel veel stokken achter de deur zetten, maar uiteindelijk moet je werken aan de kern van het probleem, anders kan je terug blijven vallen. Onderschat het daarom niet, denk niet ‘ik moet gewoon wat meer ruggengraat tonen’ of ‘ik moet gewoon wat beter m’n best doen’, want die eetbuidrang komt ergens vandaan en dat verdient zorg en aandacht. Jij verdient zorg en aandacht.
Wat helpt jou tegen eetbuien?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie