Inclusiviteit bij eetstoornissen: jij kan helpen

Inclusiviteit en diversiteit zijn woorden die je steeds vaker tegenkomt in de maatschappij – en ook op Proud2Bme. En gelukkig maar, want de maatschappij is zó divers. In veel gevallen wordt hier al heel hard aan gewerkt en komen we steeds een stapje dichter bij een samenleving waarin iedereen zich veilig, gehoord en betrokken kan voelen. Ook in het geval van hulp voor mensen met een eetstoornis gaat dit steeds beter, maar we zijn er nog niet.

Het vaak nog stereotype en stigmatiserende beeld van eetstoornissen zorgt er anno 2022 nog steeds voor dat onder andere mannen en mensen die zich niet identificeren als vrouw minder snel hulp zoeken dan wel krijgen. En dat is een groot probleem. Ik, een cisgender heterovrouw, kampte zelf een aantal jaar met anorexia. Ik ben me er zeer van bewust dat ik misschien wél in dat stereotype plaatje paste, en daarmee (in vergelijking met mensen waarbij dit niet zo is) nog redelijk snel de juiste hulp kon krijgen. En dat gun ik iedereen.


Bron foto

Op dit moment zit ik midden in de afstudeerfase van mijn studie (grafisch) ontwerp aan de kunstacademie. Naast mijn studie mag ik ook al een tijdje de illustraties op de Instagrampagina van Proud maken, dus misschien heb je al weleens iets van me voorbij zien komen. Ook hierin ben ik veel bezig met inclusiviteit, net als in eerdere studieprojecten. Voor mijn afstudeeronderzoek en -project wil ik onderzoeken hoe ik me als ontwerper, en iemand met ervaring, in zou kunnen zetten voor meer inclusiviteit en diversiteit in hulp bij eetstoornissen. Maar dit kan ik niet alleen doen. Want als je spreekt over inclusiviteit, dan moet je ook iedereen daarin kunnen betrekken.

Om te starten heb ik een (anonieme) enquête opgesteld en het zou mij ontzettend helpen als zoveel mogelijk mensen deze willen invullen – ook als je zelf geen eetstoornis hebt of hebt gehad.

Wil je de enquête graag invullen? Dat kan hier

Wil je na het lezen van deze blog met me in gesprek, of iets vragen? Alle input en informatie is zeer welkom! Je mag me mailen op ee.verschoor@student.avans.nl. Wil je me liever anoniem iets vertellen? Dan kun je iets achterlaten op dit formulier.

Ik verwacht niet in mijn eentje, met één project de hele wereld te veranderen – maar samen kunnen we een hele hoop bereiken. Alvast mega dank voor jullie hulp, misschien dat we hiermee weer iemand anders kunnen helpen. Iedereen verdient op tijd passende hulp, ongeacht gender, leeftijd, afkomst of situatie. ♥

Liefs,

Esther


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

3 reacties op “Inclusiviteit bij eetstoornissen: jij kan helpen”

  1. Ingevuld🍀🌈

  2. Ingevuld. 🙂

  3. Super bedankt voor jullie antwoorden! Heel helpend 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *