Inloophuis: Praktijkhuis Inspiration

Waar kun je naartoe als je op zoek bent naar een plek om je hart te luchten? Waar vind je die laagdrempelige plek om met iemand in gesprek te kunnen gaan, ervaringsverhalen te horen of samen te lunchen? Daarvoor bieden inloophuizen vaak uitkomst. Wij vinden het tijd om deze bijzondere huizen, tuinen en keukentafels eens beter onder de aandacht te brengen. Voor wie op zoek is naar zo’n plek, maar ook voor wie benieuwd is wat het precies inhoudt. Om niet vast te lopen, kun je er naar binnen lopen. Vorige keer spraken we een vrijwilliger van Ixta Noa in Nijmegen. Vandaag lopen we binnen bij Praktijkhuis Inspiration in Bennebroek.

Praktijkhuis Inspiration; wie zijn jullie en wat doen jullie als inloophuis?

“Praktijkhuis Inspiration is een inloophuis, gerund door vrijwilligers, waar je terechtkunt als jijzelf of iemand uit je omgeving te maken heeft met een eetprobleem. Wij zijn een plek waar je mag zijn wie je bent en hoe je bent. Waar je kunt werken aan jouw doelen en jouw herstel, maar waar je ook gewoon kunt en mag zíjn. 

Onze inspirators hebben zelf een eetstoornis gehad en zijn hiervan hersteld, waardoor ze zich goed kunnen verplaatsen in de problematiek en de struggles die onze bezoekers kunnen ervaren. 

Wij bieden laagdrempelige opvang, maar wij organiseren ook workshops zoals bijvoorbeeld yoga, intuītief schrijven, wandelingen, themabijeenkomsten etcetera. Al onze activiteiten kun je op onze website terugvinden.”

Wat is het doel van jullie inloophuis?

“Ons doel is eigenlijk samen te vatten vanuit onze visie. Namelijk het vanuit een centrale, veilige plek verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met eetproblematiek, hun betrokkenen, zorgverleners en andere medewerkers.    

We willen dit op een persoonlijke en persoonsgerichte manier bereiken, waarbij verder wordt gekeken dan standaardoplossingen of standaardbehandelingen, -zorg en -begeleiding. We vormen een geheel dat meer is dan de som van de delen en denken samen met alle betrokkenen mee, helpen elkaar en inspireren elkaar. We staan open voor – en stimuleren de vorming van – nieuwe ideeën en initiatieven die bij onze  visie aansluiten. We werken hierbij samen met andere zorg- en maatschappelijke organisaties. 

Wij vinden het mega-belangrijk dat er een plek is waar je vóór behandeling (bijvoorbeeld tijdens wachttijden), tijdens behandeling en ná behandeling terechtkunt. Als geen ander weten wij, als ervaringsdeskundigen, hoe je met je ziel onder je arm kunt lopen in het web van wachttijden en behandelinstellingen. Wij hopen dus dat wij een plek mogen zijn die kan voorzien in die groeiende behoefte. Een eetstoornis is niet weg na een uur behandeling per week of drie maanden opname. Bij ons kan je het geleerde toepassen in de praktijk en een klankbord of een steun vinden op moeilijke momenten in alle fasen van je eetstoornis. 

Ook na een behandeling, ambulant of klinisch, kan je bij ons terecht. Wellicht om praktische zaken te oefenen, of gewoon om een veilige plek te hebben waar je altijd op kunt terugvallen. Wel is het goed om te weten dat wij geen inhoudelijke behandelinstelling zijn.”

Wat kun je bij jullie doen? 

“Je kunt bij ons heerlijk neerploffen op de bank, creatief bezig gaan in de crea-ruimte, muziek maken in de muziekkamer, rustig een boekje lezen in onze relaxstoelen of meedoen aan een workshop. Of gewoon hélemaal niets. Ook dat is helemaal oké. 

We bieden iedere eerste zondag van de maand yinyoga aan, daarnaast hebben we elke derde zondag van de maand een wisselend workshopaanbod en tussendoor allerlei creatieve workshops. In onze agenda kan je de actuele workshops altijd terugvinden.”

Is het zo laagdrempelig als het klinkt? Kun je gewoon zomaar binnenlopen?

“Helemaal waar! Je kunt bij ons zomaar binnenlopen. We snappen ook dat het heel spannend kan zijn, daarom bieden wij ook kennismakingsgesprekken aan, en we organiseren open dagen. Je kunt ook eerst met ons bellen of appen. Er staat altijd iemand klaar om je op te vangen.

We vinden het wel heel fijn als je je van tevoren aanmeldt, zodat wij weten hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Maar als dit niet lukt of het anders uitkomt, ben je ook zonder aanmelding van harte welkom.

De eerste keer is altijd gratis, vanaf de tweede keer betaal je 5 euro voor een halve dag en 7.50 voor een hele dag. Hier zitten ook de eventuele workshops, materialen, lunch, koffie en thee bij in. Sommige bezoekers komen enkel binnenwaaien voor een kopje thee of koffie en een praatje, andere bezoekers blijven graag de hele dag of doen enkel mee met een workshop en de lunch. Alles is mogelijk!”

Kan iedereen er terecht? Beginnende eetstoornis, langdurige eetstoornis, nazorg? 

“Absoluut. In iedere fase ben je welkom in ons praktijkhuis. Je kunt aan je eigen doelen werken als je dat wilt. Of gewoon lekker nietsdoen. Persoonlijk vind ik het erg fijn dat we ook een hele gemixte groep bezoekers hebben, allemaal in een andere fase van hun eerstoornis. Ook hebben wij geen minimumleeftijdsgrens. Je bent altijd welkom. 

Binnenkort starten wij ook met groepen, houd hiervoor onze website in de gaten!”

Als je niet in de buurt woont, is er dan een mogelijkheid tot online contact?

“Helaas hebben wij (nog) geen online hulpaanbod. Wel kan je ons natuurlijk altijd mailen of bellen voor korte vragen.”

Wij lezen vaak hoe spannend het kan zijn om ruimte in te nemen. Dat kan je tegenhouden om ergens langs te gaan en om aandacht te vragen. Hoe is het om bij jullie ruimte in te nemen? Heb je daar tips voor?

“Bij ons mag je zijn zoals je bent. Er hoeft helemaal niets. Er lopen de hele dag gastvrouwen en inspirators (ervaringsdeskundigen) rond en het is ook zeker mogelijk om bij je eerste afspraak een kennismakinggesprek te hebben met een inspirator. Samen kan je dan de eerste stappen zetten in het ‘huis’. 

Onze inspirators en gastvrouwen zijn stuk voor stuk écht fantastisch lieve, gevoelige mensen die het over het algemeen vrij intuïtief aanvoelen als je je niet op je gemak voelt en hierop inspelen. Soms hebben ze dat eerder door dan iemand zelf, wat als heel prettig wordt ervaren. 

Hoe vaker onze bezoekers terugkomen, hoe beter we elkaar leren kennen en daardoor kunnen we beter inspelen op onzekerheden en angsten. We lopen graag een stukje mee op je weg naar of in herstel.”

Wat zou je tegen de mensen willen zeggen die het op dit moment spannend vinden en twijfelen om naar een inloophuis te gaan?

“Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, wij nemen dan alle tijd voor je en we zetten de ‘eerste stappen’ samen in het huis. Je hebt dan altijd iemand die je ‘kent’ om op terug te vallen. Ook ben je van harte welkom om iemand mee te nemen, zoals een ouder, verzorger, vriendin of buurvrouw. Allemaal geen enkel probleem!”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik vind het werkelijk hartverwarmend om te zien hoe alle vrijwilligers zich met heel hun hart inzetten voor het praktijkhuis en de bezoekers. Ik heb menig bezoeker in tranen (van ontroering) zien binnenkomen omdat ze ‘zo een plek’ als het Praktijkhuis zo gemist hebben en ze er zich zo prettig en geliefd voelen. Dit is exact de reden waarom het Praktijkhuis bestaat en ik hoop dat nog héél veel mensen hun weg naar ons zullen vinden… want je bent niet alleen én het hoeft niet alleen!
Je bent van harte welkom!”

Wil je meer weten over Praktijkhuis Ispiration? Neem dan eens een kijkje op hun website: www.praktijkhuisinspiration.nl


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Inloophuis: Praktijkhuis Inspiration”

  1. Mooi artikel, over dit fijne praktijkhuis!❤

  2. Wat fijn dat jullie dit onder de aandacht brengen!

  3. Fijn om dit artikel hier te lezen! Heb wel eens contact via DM met dit inloophuis gehad om wat meer informatie te krijgen, maar toen hadden ze nog geen kennismakingsgesprekken volgens mij. Misschien verlaagt dat toch de drempel om een keer te gaan.Mooi dat dit soort inloophuizen er zijn ♡.

  4. intressante blog om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *