Intens verlangen naar geborgenheid

Je bent geen kind meer, maar zou nog wel heel klein willen zijn. Klein en onschuldig, hulpeloos en kwetsbaar. Je bent geen kind meer, maar zou nog wel opgetild willen worden. Vastgehouden en beschermd in de warmte van twee krachtige, liefdevolle armen. Je bent geen kind meer, maar verlangt iedere dag naar de geborgenheid die je als kind zou hebben moeten ervaren. De geborgenheid die je als kind misschien wel deels of helemaal gemist hebt. Je hebt een intens verlangen naar geborgenheid omdat dit mist in je. Er mist iets in je lijf, je hart of je ziel, waar dan ook, je mist het en je weet niet of iemand dat intense verlangen ooit kan stillen.

Wie ziet jouw verlangen en wie beantwoordt het en als het wordt beantwoord, wanneer is het dan voldoende? Zal jouw intense verlangen naar geborgenheid ooit stoppen of ben jij als een bodemloze put die nooit gevuld kan worden? Zal je keer op keer om aandacht moeten roepen, om zorg moeten vragen, om dat verlangen deels gestild te krijgen? Wanneer houdt het op, wanneer kan iemand of misschien wel gewoon jijzelf dit intense verlangen naar geborgenheid stillen? 

De therapeut met wie je praatte was een krachtige, mooie vrouw. Ze oogde volwassen en zelfstandig. Wat had je graag gewild dat zij jouw moeder was. Wat had je graag bij haar gewoond en iedere dag op de bank tegen haar aan gezeten. Een arm om je heen en een paar rustige, wijze woorden die je de weg in jouw leven wijzen. Ze gaf je zo’n goed gevoel. Je kreeg bijna het idee dat je een beetje verliefd op haar was. Je kon dagen uitkijken naar een volgende afspraak, een volgende keer waarbij je haar weer zag. Je voelde je klein en veilig bij haar. Je stelde het liefst zo afhankelijk mogelijk op.

Zij mocht jou redden, zij en niemand anders zou jouw intense verlangen naar geborgenheid kunnen stillen. De liefde, de zorg, veiligheid en aandacht waarnaar je al jaren verlangde. Eigenlijk deed ze nu nog niet zoveel…maar toch. Je had enkel eens in de week een gesprekje van 45 minuten met haar, maar dat voelde al zo fijn. het zorgde voor een intens verlangen naar meer. Meer aandacht van haar, meer zorg van haar, meer bescherming van haar. Hoe zou je dat kunnen krijgen? Misschien moest het daarvoor eerst wel nóg slechter met je gaan…

Ergens wilde je graag dat het slechter met je ging, want als je problemen zich zouden verergeren zou ze zich waarschijnlijk meer zorgen om je maken. Ze zou je vaker willen zien en meer serieuze aandacht aan je besteden. Ze zou je redden. Toch? Als het beter met je zou gaan, zou de frequentie van de gesprekken misschien wel omlaag gaan en dat wilde je ten allen tijde voorkomen. Je kon helemaal niet zonder haar. Er ging geen dag voorbij waarop je niet aan haar dacht. Heel langzaam, zonder dat je je er echt bewust van was had je je volledig aan haar gehecht. Iets wat je eigenlijk helemaal niet kende van jezelf. Het voelde alsof zij die moeder was waar je altijd naar verlangd had. Geen haar op jouw hoofd die ooit weer afscheid zou nemen van die moeder… Daar had je alles voor over….

Positieve overdracht. Er was sprake van positieve overdracht. Bij positieve overdracht krijg je (deels) dat waar je al jaren naar verlangt omdat je het hoogstwaarschijnlijk vroeger gemist hebt. Hierdoor associeer je de persoon van wie je dit krijgt met de persoon van wie je dit had moeten krijgen: je moeder of vader. In jouw ogen is deze persoon hierdoor voor jou dé ideale moeder of dé ideale vader. Je idealiseert de betreffende persoon, in dit geval een therapeut, volledig zonder dat je haar eigenlijk écht kent. Je weet immers weinig van haar leven en kent haar niet werkelijk als privé persoon.

Het idealiseren van de persoon kan ook zorgen voor gevoelens die nauw raken met gevoelens van verliefdheid, wat voor verwarring kan zorgen: Ben ik verliefd op haar, hoe kan dat nou? Het kan heel intens zijn en een soort van obsessie worden. Het is daarom wel heel belangrijk, ook al levert dat veel gevoelens van schaamte op, dat je praat over deze gevoelens. Hierdoor kom je ook bij die onvervulde verlangens en jouw gemis waardoor je dit deels kan leren verwerken.

Het is veelal niet helpend als een therapeut meegaat in jouw verlangens. Het is ergens namelijk nooit voldoende wat je zal ontvangen, waardoor het altijd op een pijnlijk teleurstelling zal uitlopen als de therapeut erin meegaat. Deze kan immers nooit echt jouw moeder zijn en zal daarom ook niet kunnen bieden wat jij hebt gemist en waar jij naar verlangt. Het verlangen zal echter vele malen heftiger worden als het wel deels wordt vervuld en de afhankelijkheid richting de therapeut kan hierdoor ongezonde vormen aannemen. Het is heel belangrijk hierover in gesprek te blijven. Dat is lastig, want als de therapeut het zelf niet door heeft, kan het aanvoelen als je eigen glazen ingooien, maar wel nodig wil je vooruit komen en niet achteruit gaan. 

Naast positieve overdracht is er ook nog zoiets als negatieve overdracht. Hiervan is sprake wanneer je bijvoorbeeld een therapeut door positieve overdracht heel hoog hebt staan en hierin plotseling teleurgesteld raakt. De positieve overdracht wordt verbroken en de therapeut verandert plotseling in de bekende ‘teleurstellende moeder’. Je projecteert teleurstellingen uit het verleden nu op de therapeut, waardoor er emoties ontstaan die qua proportie niet passend zijn bij de situatie: denk aan gevoelens van afwijzing, vernedering, angst, eenzaamheid en woede. Het contact met de therapeut kan hierdoor stroef gaan verlopen of zelf kapot gaan. Het is daarom van belang dat de therapeut en, indien mogelijk jijzelf ook, hier alert op is en over in gesprek gaat.

Tenslotte bestaat er nog zoiets als tegenoverdracht. Hiervan is sprake als de therapeut dingen uit zijn of haar verleden projecteert op jou als cliënt. De therapeut draagt dan eigen oude (kind)gevoelens over op jou. Dit is nog een vrij onderschat verschijnsel in therapie, maar wel een veel voorkomende oorzaak van haperingen in het therapeutisch proces.

Fotografie: Emma Brown

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

52 reacties op “Intens verlangen naar geborgenheid”

  1. Dit is ZO herkenbaar, wat ben ik blij met dit artikel. Ik voel dit precies zo en heel toevallig heb ik het gister tijdens therapie nog gehad over geborgenheid waar ik zo naar verlang. Ook ik heb dit gevoel naar mijn psychologe toe. Frustrerend want ik weet dat zij nooit de rol gaat overnemen van de persoon die dit mij moet bieden.

  2. Slik, té herkenbaar…. 🙁 ik heb zoveel moeite met ouder worden ook (nu 27) zo voel en wil ik me niet voelen:(. Ik mis de geborgenheid en ‘aandacht’ ook van o.a. hulpverleners… kan hier anoniem gezegd worden maar in het echt durf ik dat niet

  3. Erg herkenbaar! Vorige week en gister besproken tijdens therapie… Schaamde me zo. Ik had dit vorig jaar naar mijn pmt therapeut toe en nu naar m’n huidige psych….. Wil er zo graag vanaf.

  4. Ik wist eerst niet eens wat geborgenheid was, maar met dit artikel en naar het erover gehad te hebben valt alles op zijn plaats.

  5. Ik heb dit zo met mijn psychologe. Ontzettend beschamend. Maar aan de andere kant verklaart het een hele boel als ik terugdenk aan mijn jeugd.. Ik verlang dus naar geborgenheid, it is what it is

  6. Ja en het hoeft niet altijd een therapeut te zijn. En helaas kunnen mensen er ook misbruik van maken en je zoveel liefde geven dat ze je kapot verkrachten. Godverdomme jammer.

  7. Echt een eye-opener…

  8. Ik mis de man van gesloten afdeling hij was mijn redder

  9. Ik heb het met een docente gehad.

  10. Deels herkenbaar.. maar blijft een lastig punt.. aangezien je wel je ziel en zaligheid daar blootlegt en je in het normale leven op zon moment toch ook naar die geborgenheid snakt? En die krijg je dan. Tenminste ik heb het vaak genoeg ook gekregen bij vrienden. Ik denk dat die coaching en een knuffel wel goed kunnen zijn. Voor mij dan. Daardoor groeide juist m’n vertrouwen in mezelf..

  11. Goede blog. Heb dit bij meerdere mensen gehad en op dit moment ook….

  12. Zo enorm herkenbaar!! Ben nu 23 maar wilde soms dat k 3 was..dan is het normaal dat je af en toe een knuffel krijgt, herkenning krijgt en de geborgenheid!!

  13. Ik heb dit ook met een docent gehad. Toen liet ze me 1 jaar geleden vallen. Ik ben nog steeds woedend en kan haar niet meer normaal aankijken. Dat is zeker negatieve overdracht…

  14. Ik ben ook zo een bodemloze put. Sorry.

  15. Dit dus..

  16. Ik reageer vrijwel nooit op artikelen maar hier wilde ik het toch even doen..
    Dit, wat hier staat, is namelijk precies de reden waarom het bij mij een tijdje terug helemaal is missgegaan. Mijn pleegvader werd verliefd op mij.. Ik dacht dat ik ook verliefd was op hem, wilde niet en tóch gaf ik hem een ja. Hij was als een vader, alles wat ik in een vader zocht, kon hij vervullen. Uiteindelijk is het uit de handgelopen met hem en na een tijd kwam mijn pleegmoeder erachter en werd ik op straat gezet.
    Toen kwam het besef dat dit gat altijd zal blijven en dat ik het nooit met wat dan ook kan opvullen. Niet met (niet) eten, drank, liefde etc. Het zal er altijd zijn. Uiteindelijk zal ik hiermee moeten leren dealen. Maar het is zwaar- mijn god wat is het zwaar.

    x

  17. Erg herkenbaar, heb dit ook met verschillende mensen (mannen en vrouwen) die meestal veel ouder waren dan ik. Ik zag een vader of moederfiguur in ze.
    O.a een leraar biologie, een toneelregiseur, een psychologe en ziekenhuisassistente,en ga zo maar door.
    Ik probeerde op allerlei manieren aandacht van ze te krijgen. Door gewicht te verliezen. Met een gezond gewicht zagen ze me niet staan, dat dacht ik.

  18. Ik heb het ook al vaak gehad. Met een leraar op school, met een stagebegeleider, met een therapeut en zelfs met een arts. En dat terwijl mijn moeder mij heus wel liefde heeft gegeven. Dus het slaat nergens op..

  19. Zo vreselijk herkenbaar, van begin tot eind.

  20. Precies dit. Elke avond lig ik in bed en droom ik dat ‘zij’ mij vast houdt, een lieve moeder bij wie ik helemaal weg kan kruipen… Hoe moet ik omgaan met dit verlangen? Ik kan de gedachte dat het verlangen nooit meer vervuld gaat worden, moeilijk verdragen.

  21. Wat een mooie blog, heel integer. Het heeft me ontzettend tot nadenken gezet want dit is een punt waar ik ook tegenaan loop. Maar dan de vraag: hoe ga je ermee om? Of beter gezegd: hoe moet je hier verder mee?

    Het is een gemis dat niet opgevuld kan worden en misschien nog wel pijnlijker; wanneer je denkt iemand gevonden te hebben die het wél opvult, is het dus juist iemand die daarin ontoereikend is vanwege de rol die hij/zij vervult.

  22. Dat is ook de bedoeling van de evolutie, dat je intens naar iemand verlangt..

  23. Dat heb ik ook heel erg. Alleen heb ik het nog nooit bij een therapeut gehad. Het wordt meestal getriggerd als een man iets aardigs tegen me zegt. Me echt ziet staan zeg maar. Ik heb het altijd maar bij 1 persoon tegelijk en na een tijdje wordt het dan weer iemand anders. Maar het zit vooral in mijn hoofd, het is niet dat ik er iets van laat merken. Ik houdt dan juist eerder afstand van die persoon.

    Ik weet niet of het gat altijd blijft. Het kan denk ik wel kleiner worden. Door goed voor jezelf te zorgen en door je zelf te laten zien en open te stellen. Het gaat bij denk mij denk ik vooral om het gevoel dat ik gezien wordt. En als ik dan heel stil of ontwijkend ga doen dan helpt dat natuurlijk niet.

    Ik probeer nu kleine dingen. Uit mezelf een onderwerp aandragen tijdens de lunchpauze, vertellen wat mijn gevoel ergens over is, tegen iemand praten in de sportschool, presentaties geven op mijn werk etc. Het is niet makkelijk want het werkt wel allerlei onzekerheden op maar het brengt me wel verder.

    Wat ook helpt is om opmerkzaam te zijn op hoe anderen reageren. Je hebt vaak een bepaalde verwachting van mensen en dan zie je vooral dat ze daar niet aan voldoen. Maar je mist wat ze je wel bieden. Een begripvolle blik, een vriendelijke glimlach etc.

  24. Hele goede blog, veel herkenbare stukjes..

    Vraag me alleen ergens wel af, of dit in alle gevallen hetzelfde is? Ik herken wel veel gedachtes /verlangen naar de geborgenheid, maar ben niet afhankelijk van mijn therapeute geworden. (denk dat ik dit ook niet word) Ik vraag me af of het altijd zo werkt dat als een therapeut in gaat op deze verlangens dat dit dan nooit genoeg is of geen voldoening geeft. Ik heb 1 keer een knuffel gekregen en dit was wel degelijk fijn/voldoende voor dat moment, maar ook wel zoveel extra steun voor dát moment zelf..?

  25. Wat voor therapie kan je het beste nemen om ‘dat lege gevoel’ in te vullen dat je jaren hebt gemist en je nooit thuis hebt gekregen? Zodat je je geborgen gaat voelen?
    Weet iemand dat?

  26. Zo mega herkenbaar,heb het met veel therapeuten gehad en op het moment met mijn coach op school heel erg,net 2 dagen niet naar school gegaan omdat ze er niet was en het niet veilig zonder haar voelde.

  27. Wat triest, en het maakt me ook kwaad, op je ex-pleegvader dan. Je schrijft: “wilde niet en tóch gaf ik hem een ja”. Dat is eigenlijk vooral waarom ik reageer op je bericht: daar heb ik ook mee geworsteld toen ik nog een tiener was. Je hebt hun aanvaarding niet nodig, echt niet. Mij heeft het geholpen om op zo een momenten voor mezelf te zorgen alsof ik mijn eigen ouder was: jezelf eigenlijk die geborgenheid geven die je denkt te vinden in de armen van een oudere man (waar je eigenlijk niet eens mee wilt!). Dan vond ik vanzelf de kracht om neen te zeggen.
    Zorg alsjeblieft goed voor jezelf. Het blijft zwaar maar het wordt echt zo veel makkelijker als je jezelf respect en liefde gunt. Ik wens je echt het alerbeste.

  28. Dit is zo herkenbaar. Ik voel dit nu ook zo met mijn psycholoog. Er gaan geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk. Ik vertrouw haar heel erg. Nu het einde in zicht kom en ik me besef dat ik haar daarna nooit meer ga zien, heb ik het er best moeilijk mee. Ik durf het tegen niemand te zeggen omdat ik mij er zo erg voor schaam. Ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet

  29. Zo herkenbaar. Maar heb het verteld aan mijn therapeut en die wil me vervolgens niet meer behandelen. Wat moet je dan?

  30. Gaat het ooit weg? Dat is vooral mijn vraag. Ik ben er al jaren mee bezig in therapie maar steeds komt het terug. Het doet zo’n pijn en ik zou zo graag die honger vullen.
    Zijn er mensen die het is gelukt? Met rouwen en verwerken en heel veel zelfzorg. Kan het echt? Gaat het weg?

  31. Ik herken het heel erg met mijn gymleraar (klinkt gek, i know) maar ik mis de liefde en de steun die mijn vader me had moeten geven. Maar toen ik onder acrogym ruzie had in het groepje gaf hij ons een 5,5 en jet voelde echt of hij me liet vallen

  32. Heel erg bedankt voor deze blog! Story of my life helaas, ik ben hier zo vatbaar voor bij oudere mensen die mij aandacht of zorg geven.

    Net als Los vraag ik me vooral af: kan dit écht worden verwerkt en overgaan? En hoe? Ik praat erover in therapie maar kan me (nog) niet voorstellen dat ik ooit van de gevoelens afkom.

  33. Hier nog iemand die hier dagelijks last van heeft.

  34. Weet je, ik heb dit nu ook erg fel bij degene waar ik nu in therapie ben. Maar Ik denk dat dit uiteindelijk wel beter wordt. Ik vind dat je het wat kan vergelijken met “liefdesverdriet”.
    Een 2-tal jaar geleden had ik een heel goede band met mijn psychologe (na maandenlang met niemand te praten en iedereen van me af te sluiten) en ik was zo enorm gehecht aan haar, ik dacht constant aan haar, keek uit naar de eerstvolgende afspraak… Toen er sprake was van de therapie afronden, was ik helemaal overstuur, ik kon niet meer functioneren. Ik heb er toen 3 nachten lang van wakker gelegen, heel veel gehuild… en toen ik haar de volgende afspraak terug zag zei ik geen woord tegen haar, omdat ik me verraden voelde. Maar uiteindelijk kon ik praten over m’n gevoelens en het was een pijnlijk afscheid, maar wel goed verlopen. Het voelde echt aan als liefdesverdriet, sommige dagen deed het enorm veel pijn, een onverwachte huilbui en na een tijdje kon ik er meer afstand van nemen. Dat pijnlijke gevoel trok stilaan weg en ik kwam ook in contact met nieuwe mensen (ook hulpverleners). Mensen komen en mensen gaan (wat een cliché) en ik denk dat zoiets nooit gemakkelijk is, maar eens er wat tijd over gaat betert het wel denk ik.

  35. @hierboven, dankjewel voor je reactie!
    Ik herken inderdaad het soort van liefdesverdriet bij het afscheid, daarna kan het bij die bepaalde persoon wel overgaan. Maar vervolgens krijg ik de gevoelens dan bij de volgende zorgzame moederfiguur die langskomt in m’n leven. En ik vraag me vooraf af: houdt dat een keer op? Continu op zoek zijn naar die geborgenheid en weer gevoelens krijgen?

  36. Zo herkenbaar. Ik heb dit m’n hele leven lang al, vooral bij mijn leraren. M’n juf Frans, m’n leraar aardrijkskunde. M’n muziekleraar, op wie ik zo verliefd was omdat hij mij zag staan. Ik ben nu 29, en in gedachten praat ik nog steeds met ze. Ik schaam me er enorm voor, vind het zo kinderachtig, maar kan er niet mee stoppen.

  37. Wat een herkenning! Ik heb dit weliswaar niet bij behandelaars maar bij mensen uit mijn eigen sociale netwerk. En iedere keer herhaalt dit patroon zich weer; telkens klamp ik me vast aan die geborgenheid, warmte en aandacht die ik krijg…. doe ik er alles aan om NOG meer te krijgen en uiteindelijk benauwt dit de ander en verlies ik het contact. Dan volgt een periode van rouw en verdriet, totdat er weer een nieuw moederfiguur in mijn leven komt en het patroon zich weer herhaalt. Ik ben zo opgelucht te lezen dat ik niet de enige ben met dit oneindige verlangen naar geborgen en de bodemloze put in mij wanneer ik die warmte krijg. Soms lijkt het wel alsof ik verslaafd ben aan het gevoel om heel even te voelen wat ik als kind gemist heb.

  38. Super herkenbaar! Ben er even stil van…Maar wel goed om dat moeilijke gevoel van afhankelijkheid te begrijpen. En dat dat komt omdat je als kind veel te weinig steun hebt gehad. Ik denk ook aldoor aan mijn psych. en dat ik bij hem zou willen wonen om voortdurend dat gevoel van geborgenheid te kunnen ervaren.
    ik kijk enorm op tegen het afscheid. Maar ergens hoop ik ook dat als ik hem niet meer zie, het afhankelijke gevoel weg gaat, want het is ook vermoeiend om aldoor ( 3 jaar) met iemand bezig te zijn in je hoofd, vind ik. Vermoeiend omdat na elke gesprek het verlangen weer oplaait en ik weer twee weken moet wachten tot ik hem spreek.

  39. Dit heb ik nog steeds met mijn oude psycholoog, dit is al 5 jaar terug!?
    Hoe kan dit en gaat dit nog weg? Vind het zo raar dat ik na zo lange tijd nog steeds aan haar denk.

  40. Tjee wat herkenbaar! Ik dacht dat ik de enige was. Ik schaamde me zo. Het is zo ontzettend herkenbaar voor me! Heb precies hetzelfde alleen dan met mijn mentor ipv een therapeut. Hij is echt als een soort vader voor me gaan voelen en ik mis hem nu heeeel erg en ik weet niet hoe ik ermee moet omgaan. Zal ik het tegen mijn behandelaar vertellen? Ik ben heel erg bang dat zij het heel gek vindt en dat ik dan gekwetst word.

  41. Ik ben een volwassen man van bijna 60 jaar. Ik werd niet gestild of aangeraakt de eerste 2 maanden van mijn leven. Het lichaam en de ziel schreeuwen en hunkeren naar die geborgenheid en tederheid. Ze is niet te vinden in mensenarmen. Het doet goed maar is als een pleister op een wonde. Een wond moet bloeden om te genezen en het enige wat me verlichting geeft is in de eenzaamheid te huilen en soms te schreeuwen. Zo gaat er veel pijn uit en vind ik weer voor een tijdje vrede. Het is een vermoeiend en uitputtend proces waarvoor ik eerst het liefst wil weglopen.
    Ik ben een christen en heb tegen God gezegd dat ik afstand doe van het recht dat ik meen te hebben op deze vertroosting. Ik had het gevoel dat ik mijn hele levensgeluk opgaf en huilde uren. Daarna ging het steeds gemakkelijker en nu staat deze pijn mij levensgeluk niet meer in de weg. Ofschoon de pijn er regelmatig is. Dan herhaal ik het nog eens en kan weer verder. Ik heb de indruk dat ik zo langzaam genees. Ik heb ook God en de mensen hardop vergeven voor dit gemis. Dat luchtte ook enorm op en ik was er daardoor minder mee bezig.

    1. Best herkenbaar. Ik heb mezelf nooit toegestaan echt iemand helemaal te vertrouwen en op te bouwen. Op één of andere manier zag ik aankomen dat ze me niet konden geven wat ik nodig had. Wel meegemaakt met een therapeut, moeite met afscheid nemen. Ik voelde me in het uur dat ik er was gehoord en durfde mezelf te laten zien, maar ik wist ook: na een uur is het voorbij. Dan krijg ik niks meer.
      Dit wel besproken. Ze gaf toen ook aan: (echt, diep) contact in het volwassen leven is rafelig, onaf. Ze leerde me dat te verdragen….

      Ook het boek herbergen van verlies van Riet Fiedelaers heeft me geholpen. Dat boek helpt ook bij vroegkinderlijk trauma, je kunt er met hulp vanaf komen… En idd je tranen huilen, totdat je wond helemaal schoon is en kan gaan genezen. Mij helpt het dat God de liefdevolle en zachte, begrijpende Vader en troostende, sterke, begripvolle, koesterende en aanvaardende moeder is, ook al konden mijn ouders niet geven wat ik nodig had, ik kan het elke dag bij God krijgen. Die armen om mij heen voel ik ook en de stem die zegt:’ ik hou van je’

  42. Dit is PRECIES hoe dit bij mij gaat. Ik raak totaal geobsedeerd door iemand, altijd een vrouw. Zoek fotos van haar, kijk er heel lang naar en voel me dan veilig. Maar het niet vervullen van die intense behoefte maakt me zo vreselijk verdrietig, dat ik vaak het gevoel heb dat ik het niet meer aan kan. Het is nu zo erg dat ik me ineens afvraag of ik op vtouwen val, terwijl ik altijd helemaal hetero was. Ik ben volledig in de war. Bedenk me dat misschien een vrouw me wel kan geven wat ik vroeger gemist heb, maar realiseer me dat dit geen zelfde relatie is. Heeft iemand dit ook? Hoe weet je of je op vrouwen valt of een moederfiguur zoekt?

    1. Hoi,

      Ik heb dit ook altijd met vrouwen gehad.
      Altijd in de "moeder-leeftijd".
      Van juf tot kennissen.
      Het lijkt soms obsessief en ik ben echt prima opgevoed maar heel gevoelig.
      Zou bijna willen dat ik gewiegd word.
      Heb ooit ook gedacht wat is dit ?
      Maar omdat het steeds moeder dingen waren die ik zocht en vond, werd het duidelijk.

      Sterkte

  43. Ik heb nooit geweten dat wat ik miste in m’n leven geborgenheid was. Als mensen dichtbij wilde komen raakte volledige in paniek, boos, blijf uit m’n buurt. M’n moeder als baby verloren, moeilijke vader, rare stiefmoeder. Ik was volledig afgesloten, vol wantrouwen, op m’n eigen eiland. Tijdens intensieve groepstherapie voor het eerst durven uitspreken naar een groepsgenoot hoeveel ik om haar gaf, hoe graag ik bij haar wilde zijn. Zoveel verdriet, het gemis, m’n onderdrukte verlangen naar geborgenheid dat eindelijk naar buiten kon komen. Inmiddels kan ik de mensen die daar voor openstaan toelaten. Ze zijn er genoeg! Dat is fijn. Ik sta weer open en het voelt heerlijk om samen te zijn.

  44. hoi ik herken dit zo erg ben zelf 20 jaar en heb nooit band gehad met mijn ouders veel overgeplaatst naar pleeggezinnen en nu woon ik 11 jaar in hetzelfde gezin maar toch voelt het niet als mijn moeder, zelf werk ik in de zorg en sinds anderhalf jaar werk er een vrouw, die soms ook doet alsof ze mijn moeder is als het onweert mag ik niet naar huis fietsen dan zegt ze of je word opgehaald of ik breng je naar huis na het werken en dan zegt zij ook met z’n stemmetje ja mama alsof ik dat moeten zeggen ook met eten zegt ze ga je even wat eten en dan weer ja mama ze geeft hele tijd ook soort van hints zo van nou ik zou wel willen dat je mijn dochter zou zijn of je had mijn kind kunnen zijn en dat de hele tijd en daar door word het gevoel alleen maar sterker, ze heeft me uitgenodigd om bij haar langs te gaan en haar kinderen zijn mijn leeftijd 2 jongens heeft zij die zijn iets ouder , ze is ook vaak bezorgd best wel lastig vind ik dat hoe ga je daarmee om . Want zou het zelf niet vervelend vinden hoor als zij me moeder zou zijn ze haalt me ook vaak op met auto voor dat ik moet werken .

  45. Oef, dit komt wel echt eventjes binnen, zet enorm aan tot denken.
    De laatste tijd er veel gedacht aan wat ik mis in mijn leven, was dit liefde of toch geborgenheid.
    Heb het gevoel dat je zo mooi beschrijft nooit bij behandelaren gehad wel bij mensen uit mijn omgeving.
    Al een aantal keer gehad bij vriendinnen, iedere keer weer iemand anders.
    Tot nog toe weinig tot niets laten merken omdat ik niet kon verklaren wat het was.
    Alles wat je schrijft verklaart daarom een hoop, vallen dingen op zijn plek.
    Gezien en gehoord willen worden en aandacht en geborgenheid krijgen is dan toch waarnaar ik opzoek ben.
    Het liefdesverdriet niet meegemaakt, iedereen voor wie ik dit heb gehad spreek en zie ik nog regelmatig.
    Of een of andere manier wordt het na een tijdje toch minder en gaat het gevoel spelen bij een ander persoon.
    Het contact met alle mensen waarmee ik dit heb gehad is nog goed, dus vraag me af wat het is.
    Is er vanaf te komen en wat is er nodig om het vervult te krijgen?

  46. Wat erg. Dit heb ik ook! Ik weet nog als kind dat ik regelmatig fantaseerde over zogenaamde zussen die zich heel erg om mij bekommerden. Dit waren dan meestal figuren die mij opviellen uit een serie ofzo en ook dat er eentje mijn moeder was. Ik dacht eigenlijk vroeger dat ik gek was en ik denk dat dit dus ook een enorme invloed heeft in mijn sociale leven. Ik breel relaties en vriendschappen eigenlijk altijd vroegtijdig af zodat er dus niemand echt dicht bij mij komt. Mijn moeder heeft wel altijd heel erg haar best gedaan hoor. Maar helaas omdat ze zelf slachtoffer is geweest van sexueel misbruik door haar eigen vader is er in de hele familie qua hechting behoorlijk wat mis gegaan. Ik heb altijd een soort afstand of angst bij mijn moeder gevoeld. Ook nu nog kan ze niet zeggen ‘ik hou van je’ zonder daarbij een vreemd lachje te doen. Ik vind dat heel erg voor haar en zit er ook echt mee. Maar dus ook met wat er blijkbaar bij mij en waarschijnlijk ook mijn zus en mijn broer tekort is gekomen. Helaas is onze vader waarschijnlijk een asperger die emotioneel altijd veel afstand houdt van iedereen. En dus niet kan invoelen wat wij nodig hadden. Gek genoeg ben ik dus opzoek naar enkel een moeder figuur (of zus) waarmee ik het gevoel krijg dat deze mij kunnen ondersteunen en sturen. Dat was ook precies wat ik nodig bleek te hebben met therapie. Eigenlijk op zoek naar een familie waarbij iedereen elkaar helpt en ondersteund. Wow ik vind het echt heel gek dat ik hier nu achterkom. Nu ik na een jaar nog zo erg mijn behandelteam mis. Echt bizar dit.

  47. Wauw, wat was dit fijn om te lezen. De blog en alle reacties van anderen. Ik kan mezelf ook helemaal identificeren met dit verhaal, maar ik had het met allemaal vrouwelijke docenten op de middelbare school. Ik zocht ze altijd op na de les om even te kletsen. Het idee dat er iemand was die naar mij wilde luisteren, was zo fijn. Ik voelde me gezien en gehoord. Terwijl andere meiden aan jongens dachten, dacht ik aan die lieve en mooie docente. Zes jaar lang is het zo gegaan, met verschillende docenten. Ik wist helemaal niet wat ik aan het doen was of waarom. Ik wist alleen dat het mij zo’n goed gevoel gaf om even tijd door te brengen met z’n 2en. Alleen wij twee samen. Tijdens deze jaren (en nog steeds) kampt(e) mijn moeder met een depressie. Ik ben nu 20 en ik denk dat ik mij pas sinds een jaar realiseer waarom ik altijd een vrouwelijk docent opzocht. Eentje waarmee ik dan gewoon geobsedeerd raakte voor een tijdje. Het voelde echt bijna aan als een verliefdheid, zo heftig was het soms. Gelukkig is er niks ergs gebeurd en heb ik alleen goede ervaringen gehad met deze docenten. Soms denk ik weer aan zd, en mis ik ze. Maar ik weet dat het beter is zo. Ik wilde ook nog even zeggen dat ik het vind om te lezen dat ik niet de enige ben die dit heeft, voelt toch een beetje minder alleen.

  48. Ik verloor heel jong mijn moeder.
    Was een poosje opgenomen in een kliniek en raakte daar geobsedeerd door een vrouw. Nu thuis, verlang ik zo naar haar, dat gevoel kwelt me de hele dag en voor mijn bloeddruk is het al helemaal niet goed. Het maakt ziek en ik voel me constant opgejaagd. Helaas woont ze niet in Maastricht, maar in mijn buurt. Zij is op de hoogte van mijn gedoe. De afspraak is, dat we elkaar later wel weer erna spreken. Ik zou ook iets voor haar willen betekenen. Zoals ik nu ben, denk ik, dat het verstandiger is, om geen contact meer te hebben. Contact zal mij waarschijnlijk niet beter maken. Wel afhankelijker. En zulke gaten, zijn inderdaad toch niet te dichten. Ik schaam mij nu, dat ik mijn gemis, verlangen op haar heb geprojecteerd. Ik ben al 66. Pfft. Toch maar een kaartje in haar brievenbus stoppen in december voor het nieuwe jaar? Niet doen Selma!!!! Ik laat het bij haar. Ook bang, dat ik geen reactie krijg op mijn kaart. Het is toch wat….

  49. Wat fijn om te lezen dat ik niet alleen ben. Ik heb dit al jaren met mijn lerares. Ik idealiseer haar. Ik denk elke dag aan haar. Ik doe er alles voor om haar aandacht maar te krijgen. Ik probeer me normaal te gedragen maar het lukt niet. Zij zag mij staan, gaf mij complimenten over hoe mooi ik ben, hoeveel ik waard ben. Ik voel me jaloers als ze anderen aandacht geeft. Ik heb ook getwijfeld of ik nu verliefd op haar ben. Maar het voelt nét iets anders, wel bijna hetzelfde.
    Mijn ouders gaven mij ook veel aandacht, dus ik weet niet helemaal waar het vandaan komt.
    Wist ik maar hoe ik hier vanaf kom.
    Al merk ik dat er al wat oplichting is nu ik me bewust ben van wat er speelt, en ik het opschrijf en deel met jullie.

  50. Zo herkenbaar dit. En ook fijn dat er ook andere zijn die dit kennen. Ik heb dit nu ook al 2 jaar met een docent van mijn opleiding, zij is daarnaast ook team deskundige en heeft ook cursusen gehad over psychologie. De eerste keer dat ik met haar sprak voelde ik me zo geborgen en gezien en veilig. Ik had dit lang niet gevoeld. Ik wou hier meer en meer van, dus ik bleef maar redenen bedenken om met haar te praten. Maar na een tijdje werd dit een moeilijke situatie.

    Ik ben christelijk, en geloof dat god het wil dat mensen aleen een relatie heeft met het andere geslacht. Dat is mij vroeger ook verteld. Dus toen ik merkte dat ik wat voelde voor een vrouw werd ik helemaal gek. Ik begreep het niet en ik wou dat het weg ging. En elke keer als er ook maar iets van die vrouw op kwam in mijn hoofd dan voelde ik mij zo schuldig en dacht ik dat id een slecht mens was. Ik heb hier nog veel moeite mee maar deze blog geeft mij nu wel meer begrip voor mezelf. Daarnaast is ze ook niet heel knap ofzo, maar als ik in haar ogen kijk voel ik wel weer die fijne gevoelens. Ondanks het dus net wat anders is als gewoone verliefdheid.

    Ergens wil ik het haar wel vertellen maar eigenlijk ook helemaal niet. Het zou misschien wel helpen minder krampachtig op school te zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *