Internet veilig

Het internet heeft vele mogelijkheden. Het is bijna echte communicatie, maar dan anders. Wie heeft er geen MSN, Hyves, Twitter of internet bankieren? Super handig dit alles. Je hoeft niemand meer recht in zijn of haar ogen te kijken als je flirt, we got MSN. En je leert je vrienden wel kennen via Hyves. 

Toch?

Helaas, het internetverkeer kan heel bedrieglijk zijn! Leer je mensen wel écht kennen en weet je wel zeker dat degene achter de andere computer een meisje van 15 is? En is wat ze vertelt wel écht waar? Het internet is niet zo veilig als het soms lijkt. Niet iedereen zit met dezelfde goede bedoelingen achter het scherm als jij misschien zit.

Bij Proud2Bme en Hyves hebben we al regelmatig meegemaakt dat mensen iemand claimen te zijn waarvan achteraf blijkt dat dit helemaal niet waar was.

Ik (scarlet) ben inmiddels al met zo’n 4 zogenaamde modellen in contact geweest, heb hen maanden gesteund, interviews afgenomen, blogs ontvangen en nee, ik ben niet naïef, eerder wantrouwend – waarbij achteraf bleek dat achter 4 hyvesprofielen één en dezelfde 65-jarige man zat. Alle 4 de zogenaamde modellen kenden elkaar en liepen samen shows, hierdoor leek het alsof ze allen bestonden. Totdat ik na een lange zoektocht foto’s vond van de modellen met hele andere namen en afkomsten. ###

….en toen plaatste de man onder 4 verschillende profielen op mijn hyves achter elkaar 4 berichten vanuit de vier verschillende profielen:

Yfke: “Geloof je me nu?”
Trace Lower: “ik ben één en dezelfde”
Gt: “sorry dat ik heb gelogen”
F: “ik kan er niets aan doen”

Het leek alsof ik in een slechte thriller meespeelde….. Ik was geschokt, heb een kwartier gehuild, omdat ik me zo bedrogen voelde.

Wat was globaal het verhaal van Trace en Yfke?
Trace Lower was een model met een eetstoornis en kwam uiteindelijk door ondergewicht in een coma. Ze hield een blog bij over haar modellenwerk in Milaan. Haar beste vriendin, collega-model van een zogenaamd Yfke van Straatten. Haar moeder en zus waren verongelukt in een auto-ongeluk…. Etc etc.

Wat wel fun is, is dat de Spits, letterlijk een Quote van een niet bestaande Yfke van Straatten heeft overgenomen in hun krant. Google haar naam maar eens, kan je lachen :S 

Alles is erna direct gedelete, er zijn nog wat bewaarde screenshots. En op 1 pagina van dutchmodels (lekker betrouwbare site) staat nog een profiel van Trace.

Van andere meiden weet ik dat ze ook met Yfke mailden. Ze had immers een Hyves met 1100 vrienden. Een aantal hebben zelfs hun telefoonnummer gegeven om haar te steunen in haar verdriet.

Waren al deze meiden naïef? Nee ….en toch gebeurde het!

Strekking van dit verhaal: Geef nooit zomaar info weg (nooit je adres of telefoonummer!!), spreek nooit zomaar met iemand af zonder die eerst aan de telefoon te hebben gesproken en liefst op een webcam te hebben gezien. En ben je jonger dan 18, laat het dan sowieso aan je ouders weten!

Je weet nooit wie er op het internet rondzwerft en op zoek is naar prooien die verlangen naar troost, naar een arm om hun heen. Heb je dus contact met iemand op een forum, voeg elkaar dan eerst eens toe op Hyves en bel eerst met elkaar alvorens je afspreekt! Voeg nooit zomaar mensen die je niet kent toe op Hyves. Recent nog werd ik door iemand uitgenodigd die zogenaamd bij mij op de Ruyterstee had gezeten. Ik was lid van die Hyve, dus het was een leuke gok… ik heb echter nooit op de Ruyterstee gezeten……

Andere meiden voegden “haar” wel toe, incl. op MSN en begonnen direct te praten over hun eetprobleem….

Ook ken ik drie meiden die voor hun opname zijn benaderd door een zogenaamde vrouw, waarvan ik de foto later terugvond via google (en helemaal niet dezelfde vrouw bleek te zijn). Ze kregen via Hyves PB berichten met daarin hele nare teksten zoals “doe niet alsof je anorexia hebt, daarvoor ben je veel te dik, speklap”. Vreselijk….

Weet ook goed watvoor foto’s je van jezelf plaatst op een openbare site! Later als je gaat solliciteren kunnen die snel teruggevonden worden door je eventuele aanstaande baas….

Onthoud ook altijd dat anderen via jouw ip-adres kunnen zien in welk dorp/ welke stad jij woont. Pas dus op met mailen naar figuren die je niet helemaal vertrouwd en waarvan je niet wil dat ze jouw woonplaats weten!

Als je iets doet met internetbankieren, kijk dan altijd goed of je dit doet op de correcte site, of er geen spelfout zit in het webadres en check of het webadres wel begint met Https://…. (dit is een beveiligde omgeving).

Ook krijg je waarschijnlijk net als ik regelmatig mailtjes in je mailbox/ berichtjes via msn met een te verifiëren rekening, een link naar een groot geldbedrag, een bericht met “ben jij dit op deze foto: link” NOOIT DRUKKEN! Zoiets is veelal phishing:

“Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggegevens te controleren”. (wikipedia)

Om het hele verhaal nog wat vrolijker te maken kwam ik (nu: Lotta) terecht op de website internetsoa.nl. Een geweldig bedachte site, met heerlijke (vieze) illustraties en grappige uitleg in de vorm van raps en rare namen. Ik zal even de termen afgaan en je uitleg geven:

De gluiper
Een gluiper is iemand die zich als iemand anders voordoet op het internet. Denk maar aan iemand die heel aardig en behulpzaam is. Iemand die zegt dezelfde problemen als jou te hebben. Een meisje van 15 jaar dat een eetstoornis heeft. Oeps, bleek toch een man te zijn van 52 jaar en zoveel problemen heeft hij niet met eten.

Gluipers hebben vaak een avatar van een beroemd iemand. Ze hebben heel veel geduld en doen super lief. Oh ja, en als ze zeggen: doe jij je webcam eens aan. Ja, sorry, de mijne doet het niet, die is stuk. Geloof ze dan niet.

Digitale wratten
Iedereen gebruikt wel eens de webcam. Maar soms weet je niet of diegene die jij ziet, de enige is die achter de webcam zit. Soms kijken er stiekem mensen mee. Dit is niet zo’n groot probleem. Tenminste, zolang jij leuk over filosofie praat. Maar wat als je internetseks hebt? Dit wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Doe jij zoiets, weet dan heel erg zeker dat je weet wie er achter de webcam zit! Vertrouw je het niet, doe het dan ook niet. Ga alleen wild voor de webcam doen als jij die persoon ook echt goed kent.

Schaammuis
Soms vragen mensen jou dingen te doen die jij niet wilt doen. Maar ja, je wilt niet overkomen als iemand die niks durft. Dus soms doe je maar gewoon wat je gevraagd wordt. Grote kans dat jij hier achteraf enorme spijt van hebt. Je moet dus goed weten waar jouw grens ligt. En als je niet zeker bent of je het wilt: doe het niet!

Vind je het niet meer leuk? Gaat het je nu echt te ver? Doe het internet dan uit. Schaam je je hiervoor? Zeg dat je moeder binnenkwam. Of dat je computer crashte. Of de kat kwam met zn staart tegen de uit-knop.

Hebdertieten
Wist jij dat wanneer jij webcamt, mensen dit kunnen opnemen? Of foto’s maken? Sommige mensen doen dit zonder dat jij het weet. Het gebeurt af en toe dat dit soort filmpjes of foto’s over het internet worden verspreidt.

Voordat je op de webcam dingen gaat doen die alleen degene achter de webcam mag zien, onthoud dan een paar dingen. Opnemen is altijd mogelijk. Een foto maken met het knopje Printscreen is ook altijd mogelijk. Vraag jezelf dus goed af of jij dit echt wilt.

Weet ook goed wat jij online wilt hebben en wat niet. Eenmaal online betekent dat je het er niet meer af kunt krijgen!

Hoe veilig ben jij op het internet?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

8 reacties op “Internet veilig”

  1. Ik ben, hoe dom dan ook, ooit verliefd geweest op iemand die ik heb leren kennen via internet.
    Maar op een begeven moment liep al zijn onzin door elkaar heen,
    en heeft een vriendin me ervan overtuigd dat hij nep was, ik kon het niet geloven. Dit is nu ongeveer een jaar geleden. Maar verder zijn er niet echt vervelende dingen gebeurt, behalve op van die chatsite’s waar je met mensen uit de hele wereld kunt chatten. Zie je nogal vaak een naakte man voorbij komen. Maar daar heb ik verder geen last van.

    Mooie blog

  2. Jeetje, wat een bizar verhaal van die 4 modellen die 1 man bleken te zijn! Wat een verspilde tijd en energie… die man had echt veel meer met zijn leven kunnen bereiken.

    Maarre, hoe makkelijk is het eigenlijk om een computer te hacken? Ik ben soms bang dat iemand in m’n laptop kan koekeloeren… Doe verder niet aan chatten enzo.

    xR

  3. het is, afhankelijk van je beveiliging, firewall, vriusscanner etc, realtief gemakkelijk om een computer te hacken. Als iemand buiten met zijn laptopje zou gaan zitten en op jouw draadloosinternet zou gaan zou hij heel gemakkelijk je computer kunnen hacken. Maar dat kost wel tijd en niemand zo gek is om naast jouw huis jouw computer te gaan hacken (die tijd steken ze liever in interessantere, moeilijker te hacken computers). Daarbij hacken de meesten alleen om creditcard gegevens ed te krijgen. Virussen krijg je eigenlijk alleen van rare sites of dingen downloaden ofzo, in principe loop je dus geen gevaar.
    Maar dat het gemakkelijk is betekent niet dat het zomaar gebeurd! Zeker als je gewoon een virusscanner en een firewall hebt en alleen betrouwbare sites bezoekt is er niets om je zorgen over te maken!

  4. Ik leerde mijn beste vriendin via internet kennen. 🙂
    Maar inderdaad wel van tevoren ook veel gebeld, videogesprekken enzenz voordat we gingen meeten.
    Maar er zijn ook genoeg mensen die zich anders voordoen dan wie/hoe ze zijn helaas..
    Goed geschreven trouwens!

  5. Bizar zeg, iemand die vier verschillende mensen zegt te zijn! En dan nog zo ver gaan ook. Dan heb je echt een aandachtstekortprobleem lijkt mij.

    Ik heb veel vriendinnen erbij gekregen via lotgenotencontact op internet. Meiden die ik anders in het dagelijks leven nooit ontmoet zou kunnen hebben. Voor de eerst .i.r.l. meeting werd er veel gemaild en gemsnd en we spraken met een groepje op een openbare plaats af. Dus ja, het is een zeker risico maar voor mij de moeite waard. 🙂

    Ik snap dat het een groot risico is en je moet goed opletten en uitkijken! Een valse identiteit is zo aangemaakt op internet. Zelf heb ik geen hyves of facebook, ik heb er ook geen behoefte aan. En mijn webcam heb ik standaard afgeplakt, je weet maar nooit wie er mee zit te loeren. Vind ik toch een veiliger idee.

  6. 2 seconden geleden hoorde ik op het nieuws dat ze in engeland op facebook een noodfunctie hebben ingeschakeld, in het kader van een shit-gebeurteniss onder andere en ook dit veiligheid , dat als je iets niet vertrouwd iemand, of een contact , dat je 24 hours a day met iemand, te vertrouwen off instantie, kan praten en dat er actie ondernomen kan worden om het maar zo veilig mogelijk pogen te houden,hoorde ze spreken van of het handig was om dit / zoiets in nederland ook op facebook in te stellen
    ask me :
    GO!
    ja toch???
    als het te vertrouwen is en allemaal aan onderzoek onderhevig is geweest, ja …
    toch??

  7. lees net de NRCnext van vandaag kort komt het hier opneer:
    facebook lanceert in Engeland de zg. paniekknop.
    In Engeland is dit dus een feit.

  8. Alsof je naar een turd loert!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *