Introductieweek: gaan of niet gaan?

In september zullen veel mensen starten met een nieuwe studie. Of je nu net eindexamens hebt gedaan, je vorige studie niet leuk bleek te zijn of er om andere redenen even tussenuit bent geweest: starten met een nieuwe studie is altijd spannend. Bij de meeste studies komt ook een introductie kijken en dit wordt overal anders aangepakt, varierend van enkel een bijeenkomst tot een paar dagen wat activiteiten doen tot aan een heel kamp. Iedere opleiding pakt dit weer anders aan en wat dat betreft weet je nooit zo goed wat je kunt verwachten.

Bron

Meestal zijn introductiedagen niet verplicht. De les is immers nog niet begonnen dus in principe hoef je er niet bij aanwezig te zijn. Ik weet nog dat er bij mijn introductiekamp werd gezegd dat je er studiepunten mee kon krijgen en dat je er dus verplicht bij aanwezig moest zijn. De perfectionist in mij vond dit ontzettend belangrijk en om die reden was ik dan ook aanwezig. Dit was erg slim van de organisatie, achteraf bleek dit namelijk helemaal niet waar te zijn, het was enkel een middel om te zorgen dat zoveel mogelijk studenten zouden komen. Ieder jaar blijkt namelijk weer hoe eng nieuwe studenten het vinden om naar zo’n introductie te gaan. Je weet immers niet hoe het er aan toe zal gaan, wat je ervan moet verwachten en je komt terecht bij allemaal mensen die je niet kent. Veel erger kan het niet worden, toch?

Voordelen
Misschien niet, maar in de meeste gevallen blijkt het achteraf altijd mee te vallen. Bovenstaand voorbeeld geeft al aan dat vrijwel iedereen het heel erg eng vindt. Zeker als je ook nog eens erg onzeker bent en een eetstoornis hebt, wordt de spanning alleen nog maar groter en de drempel hoger. Toch zijn er een aantal voordelen van wél naar die introductie toe gaan:
 je leert je studiegenoten al kennen voordat de lessen gaan beginnen;
 je bouwt iets met elkaar op;
 je voorkomt dat je er straks buitenvalt doordat jij als een van de weinigen niet bij de introductie was;
 je hebt later iets om over te praten met studiegenoten;
 in de praktijk blijkt het best wel leuk te zijn;
 je overwint iets waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt;
♦ je voorkomt dat jij straks somber thuis zit terwijl je studiegenoten lekker op introductie zijn.

Dit zijn slechts enkele voordelen die onderling natuurlijk ook allemaal met elkaar samenhangen. Door niet naar een introductie te gaan blijf je misschien in je velige comfort zone, maar je kunt je afvragen wat dat je uiteindelijk op gaat leveren. Als dan je eerste schooldag aanbreekt, wordt de spanning immers alleen maar hoger. Je gaat dan mensen zien die elkaar allemaal al kennen en jij komt er als nieuweling bij. Dat is erger dan ergens komen waar niemand elkaar kent. Bovendien voel je je waarschijnlijk alleen maar rot als jij straks alleen thuis zit, wetende dat de anderen hun introductie hebben: daar had jij ook kunnen zijn, maar je durfde niet.

Bron

Eten
Wellicht maak je je ook zorgen over hoe het met eten moet. Als je bijvoorbeeld op introductiekamp gaat, heb je dat immers niet allemaal zelf in de hand. De hoofdmaaltijden zullen dan misschien geregeld worden, maar tussendoortjes kun je, als je dat echt graag wil, zelf meenemen. Probeer als er gegeten wordt altijd te kijken naar wat jij zelf wil en laat je niet overhalen om dingen te doen die je later mogelijk problemen opleveren. Als je weet dat je volledig in paniek raakt van een pizza en daarom liever pasta eet, dwing jezelf dan niet om toch die pizza te eten omdat je er heel graag bij wil horen. Je mag prima pasta kiezen als dat voor jou prettiger is.

Grenzen
Eigenlijk geldt dit ook voor andere zaken tijdens een introductiebijeenkomst. Het is belangrijk om bij je eigen grenzen te blijven. De meeste introductiedagen verlopen gewoon harstikke leuke en gezellig. Vaak doe je suffe kennismakingsspellen die achteraf heel lachwekkend zijn en misschien is er op het eind nog wel een bonteavond. Als er echter iets is wat je liever niet wil doen, wees dan ook niet bang om dit aan te geven. Je hoeft niet iets tegen je zin in te doen omdat je anders bang bent om er niet bij te horen of afgewezen te worden.

Tijdens mijn introductiekamp was er bijvoorbeeld een soort stormbaan die helemaal was ingezeept. Hier moest je dan in je zwemkleding zo snel mogelijk overheen terwijl het superglad was. Dit was allemaal wel lachen, maar na een tijdje werd het best slecht weer. Iedereen hoorde je wel een beetje klagen, maar toch gingen we allemaal door. Ik weet nog dat ik bij mezelf ook dacht dat ik het eigenlijk te koud vond, maar op dat moment durfde ik er niets van te zeggen. Eén meisje zei na een tijdje dat ze er mee stopte omdat het gewoon te koud was om in zwemkleding rond te lopen. Dat vond ik hartstikke stoer van haar en daarna volgden er al snel meer. Soms is het dus alleen maar goed om die grens aan te geven, misschien denken anderen er wel net zo over.

Voorbereiden
Als je er tegen je introductie opziet, maar toch besluit te gaan dan kan het je helpen om een paar dingen goed voor te bereiden. Zoals al gezegd kun je qua eten wellicht een aantal dingetjes zelf meenemen, waaronder de tussendoortjes en ander voorverpakte dingen. Verder kun je nagaan waar je gaat slapen. Als je een introductie hebt van een paar losse dagen, is het misschien handig om ergens vlakbij je school te slapen zodat je niet zo ver hoeft te reizen omdat de dagen nogal en vermoeiend zijn. Probeer op tijd een slaapplek te regelen als deze niet voor je geregeld wordt. Mocht je op sociaal gebied bang zijn dat je geen gespreksonderwerpen hebt? Bedenk dan thuis al wat dingetjes die je aan de ander zou kunnen vragen om kennis te maken.

Bron

Gewoon doen
Tot slot is de introductie bij een nieuwe opleiding ook een beetje een kwestie van gewoon doen. Dat klinkt natuurlijk makkelijk gezegd en misschien is dat het ook wel. Het ergste dat er kan gebeuren is dat je het stom vindt en een saaie dag of een aantal saaie dagen hebt en daarvan baalt. Dat is jammer en vervelend, maar geen ramp. In de meeste gevallen zal het allemaal meevallen en best oke zijn. Later ga je waarschijnlijk lachen om het feit dat je je hier zo druk om hebt gemaakt en ben je blij dat je bent geweest, ook al voelt dat nu niet zo.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

22 reacties op “Introductieweek: gaan of niet gaan?”

  1. Vorig jaar toen mijn eetstoornis nog erg aanwezig was ben ik ook naar de introductieweek gegaan ondanks ik er erg tegenop zat. Ik heb er achteraf geen moment spijt van gehad. Je voelt je echt weer onderdeel van een groep en doet zoveel nieuwe indrukken op!

  2. Ik vond/vind dit altijd verschrikkelijk eng en ontzettend moeilijk, zie er elk jaar weer vreselijk tegen op. Bedankt voor deze helpende blog !

  3. Wij hebben geen introductie week, alleen 1 dag om kennis met elkaar te maken en dan gaan we een dagje maar Duitsland (ik ga lerarenopleiding Duits doen) en het is verplicht, maar omdat de opleiding zo klein is, vind ik het minder eng omdat er minder mensen zijn. Wel is er vanuit de stad Utrecht een Week waarin je kennis kan maken met mede studenten uit de stad en kan je de stad leren kennen, maar dat ga ik niet doen, te veel mensen en waarschijnlijk zie ik ze toch nooit meer…

  4. Ik ga op introductie weekend van de opleiding verpleegkunde, en het is bekend dat je bij de introductie van de hogeschool moet vertellen wat je probleem is enz, omdat dat als verpleegkundige belangrijk is om verwerkt te hebben. Ik heb een eetstoornis, en durf het echt niet zomaar te delen met mensen. Hebben jullie please tips?

  5. @Xanajos, moet je dit aan je studiegenoten delen of enkel docenten? Wat mij erg geholpen heeft is je docent even niet als docent te zien, maar als verpleegkundige (dat zijn ze tenslotte ook) dus dat ze gewoon ook over eetstoornissen geleerd hebben ed, en het is moeilijk, dat weet ik ook. Maar ik heb wel gemerkt dat ze een stuk begripvoller zijn, en je goed kunnen aanvoelen en dus ook je eventueel helpen als dat nodig is. Z

  6. Sorry drukte perongeluk op enter 🙁
    Maar ze hebben als zoveel meegemaakt, e vinden je echt niet raar of een aansteller ofzo.
    Veel succes (en ook veel plezier natuurlijk, verpleegkunde is een hele mooie opleiding :))

  7. Mijn introductieweek was vreselijk. Ik was liever niet gegaan. Mijn conditie was niet optimaal waardoor ik niet overal aanwezig kon zijn en werd buitengesloten. Nu ga ik aan mn master maar blijft moeilijk aansluiting tevinden. Studeren vind ik fijn, maar leef verre van een studentenleven..

  8. @emenem
    Superbedankt voor je snelle reactie! Volgens mij is het de bedoeling dat je het in een groep verteld. En mijn grootste angst is, dat er dan onderling over gepraat word, dat ik me aanstel, aangezien er aan mijn uiterlijk niks van te zien is.

    Maar je tip om ze als verpleegkundige te zien is inderdaad een hele goede! Dankjewel 😘

  9. @Xanajos, ja kan me voor stellen dat dat moeilijk is. Maar ook de studenten zijn vaak begripvol etc. Ik weet dat ik niet mensen over een kam moet scheren, maar de studenten die in de zorg gaan zijn wel vaker de mensen die dinge begrijpen en wat minder buiten sluiten enzo. En dan kan je meteen vertellen (als ze het niet weten) dat je niet perse onder of overgewicht moet hebben voor een es, weten ze dat ook alvast voor als ze GGZ krijgen ;P. Maar je kan ook vertellen dat je problemen hebt met je zelfbeeld etc, zonder over de es te beginnen, dan kan je later altijd nog vertellen als je ze beter kent etc. 😉

  10. @Xanajos , je hoeft dat toch niet per se te vertellen als je je daar niet prettig bij voelt? Ze kunnen jou echt niet verplichten om gelijk al je problemen op tafel te gaan leggen bij mensen die je pas net kent hoor. Als jij dat niet met hen wil delen, gewoon niet doen! Als je na verloop van tijd een aantal mensen beter leert kennen en gaat vertrouwen, kun je het altijd nog aan hen vertellen. Succes! xxx

  11. Ik heb twee introducties straks en ik vind het heel erg spannend. We gaan wel hele leuke dingen doen waar ik naar uit kijk, maar ben ook bang om buiten het groepje te vallen of stomme dingen te doen. Door deze angsten heb ik ook heel lang getwijfeld of ik wel zal gaan, maar uiteindelijk heb ik besloten het toch te doen.

    Een extra ding wat voor mij ook meespeelde, was dat je de stad een beetje leert kennen. Ik zit op kamers en dan is het fijn om een beetje de weg te weten enzovoort. Ook leg je zo makkelijker contacten met mensen of leer je de leuke plekjes kennen. Dan is het niet zo lastig om een heel nieuw sociaal netwerk op te bouwen.

  12. Ik durfde niet naar de introweek. Ben nu ook gestopt omdat ik niet meer onder die mensen durfde te komen. Viel er vanaf het begin al buiten. Volgende keer ga ik toch over deze angst komen Door wel te gaan.

  13. Ik ben de reden “anders kent straks iedereen elkaar al” naar een introductie weekend gegaan. Ik ben echter halverwege weer naar huis gegaan, omdat ik het echt niks vond: kinderachtige spelletjes en bier zuipen. Het was echt niks voor mij.

  14. @xanajos, ik zou zeker niet meteen hele persoonlijke dingen op tafel leggen als je je daar niet prettig bij voelt.

  15. @xanajos: Volgens mij is het dikke onzin dat je je probleem moet vertellen. Dat gerucht gaat ook rond over mijn opleiding (ik studeer psychologie) en het is gewoon niet waar. Op andere universiteiten die psychologie hebben doen ze dat ook niet. En je hoeft sowieso niks te vertellen als je je er niet fijn bij voelt, maar ik denk dat de kans erg groot is dat überhaupt zoiets niet van je gevraagd wordt. Ik zou me niet teveel zorgen maken, mocht het toch gevraagd worden, dan kun je je er ook vanaf maken met ‘ik ben te perfectionistisch’ of iets anders doorsnees.
    Ik zou zelf ook sowieso niet snel van mijn eetstoornis verteld hebben omdat mensen dan al snel een eenzijdig beeld van je hebben voordat ze je kennen. Ik wilde mezelf daarin ook niet meteen als uitzondering neerzetten omdat ik vond dat dat ‘normaal’ contact opbouwen in de weg stond. Maar dat is mijn mening, anderen kunnen daar anders over denken:) maar waarschijnlijk vragen ze zulke dingen dus helemaal niet.

  16. Ik heb ff gecheckt bij huisgenootje (verpleegkunde HBO) en zij hoefde het ook niet!

  17. Okej, ik hoop heel hard dat jullie gelijk hebben, en er niks overgevraagd wordt! Superbedant voor jullie reacties, ik voel me hierdoor minder gestresst voor de introductie!♡

  18. Ik heb een eetstoornis, maar ik ga toch. Zo’n leuke introductieweek pakt de ES niet van me af! Succes iedereen die ook gaat👍

  19. Ik ben vorig jaar toen ik begon met mijn studie ook niet naar de introductieweek geweest. Ik heb een hekel aan die studentenactiviteiten en ik had ook niet het gevoel dat ik iets had gemist. Toen ik in mijn nieuwe klas kwam, waren er meerdere mensen die geen introductieweek gedaan hadden. Ik leef niet in het studentenleven en ben misschien de meest saaie studente die je je kunt bedenken, maar ik mis helemaal niets. Ik ben zo’n soort type niet en ben gelukkiger als ik met mijn vriendinnen een filmavondje hou met kopjes thee en koekjes dan dat ik ik ergens in een kroeg lijp sta te doen.

  20. @xanajos, ik denk dat Birdy helemaal gelijk heeft! Je hoeft niet heel hard te hopen dat ze er niks over vragen, want je hebt het antwoord in eigen hand! Bescherm jezelf hierin! Het is echt niet nodig om zoiets persoonlijks meteen in de groep te gooien. Zoiets bespreek je evt. vertrouwelijk met je studieadviseur (bijv. als je studie eronder lijdt, dan kan de studieadviseur helpen dat ze milder zijn met o.a. bindend studieadvies), of misschien over een half jaar met een studiegenoot die inmiddels een goede vriendin is geworden. Houd het lekker luchtig en maak er een leuke tijd van, als je zoiets verteld heb je risico dat je misschien in een hokje word geplaatst, of dat men je er van alles over gaat vragen. Dat moet je niet willen denk ik. Veel plezier!

  21. Ik ben (alweer vijf jaar geleden) na lang twijfelen wel naar de introductieweek gegaan en als ik opnieuw de beslissing zou moeten nemen zou ik niet zijn gegaan. Ik ben inderdaad ook over de streep getrokken doordat je van iedereen hoort dat “iedereen elkaar dan al kent”, maar dat is echt niet zo. Sterker nog, met niemand waar ik toen mee optrok ga ik nu nog om en dat geldt voor de meerderheid van de mensen van mijn studie voor zover ik zie. Uiteindelijk gaat iedereen toch zijn eigen weg.
    Het was daarnaast ook gewoon niks voor mij, spelletjes waarbij het “leuk” was om zo vies mogelijk te worden, je slachtafval over je heen kreeg en veel feesten en zuipen waar ik ook nooit warm voor ben gelopen.
    Kortom, als je van jezelf weet dat je het leuk vind en erg van feestjes en uitgaan bent maar je twijfelt door je es of andere onzekerheden.. zoals Sandra schrijft: gewoon gaan!!! Maar als je twijfelt zoals ik deed omdat je weet dat het eigenlijk niks voor jou is, maar je bang bent dat je wat mist, ga niet en geniet van je laatste vakantieweekje waarin je lekker doet wat jij leuk vindt:) Je hebt nog genoeg tijd om nieuwe vrienden te maken, en dat lukt alleen als je jezelf bent!!

  22. Ik weet niet of iemand dit nog leest, maar ik wilde het toch nog even neerzetten. Misschien heeft iemand er iets aan.
    Ik loop momenteel een introductie van 10 dagen en ik zag er 90 dagen (!) geleden al tegenop. Ik kan je zeggen.. het is super.
    Ik maakte me zorgen om alcohol, een biercactus, stappen, ongezond eten bij verenigingen.

    Wat wij tot nu toe op hebben:

    Zondag: Barbecue (kan je dus zelf gewoon pakken)
    Maandag: Broodje shoarma en als lunch eten in een cafeetje
    Dinsdag Als lunch witte broodjes met beleg en als avondeten barbecue
    Vandaag als lunch een subway broodje en vanavond eten we tapas

    Ja het zijn enge dingen, maar ik ben geen gram aangekomen van deze dagen. Je sport zoveel en je beweegt de hele dag. En qua alcohol.. ik drink gewoon, maar bij ons groepje lust geen enkel meisje bier.. tja, dan niet weet je.

    Dus gewoon lekker gaan! het is super leuk 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *