In september zullen veel mensen starten met een nieuwe studie. Of je nu net eindexamens hebt gedaan, je vorige studie niet leuk bleek te zijn of er om andere redenen even tussenuit bent geweest: starten met een nieuwe studie is altijd spannend. Bij de meeste studies komt ook een introductie kijken en dit wordt overal anders aangepakt, varierend van enkel een bijeenkomst tot een paar dagen wat activiteiten doen tot aan een heel kamp. Iedere opleiding pakt dit weer anders aan en wat dat betreft weet je nooit zo goed wat je kunt verwachten.
Meestal zijn introductiedagen niet verplicht. De les is immers nog niet begonnen dus in principe hoef je er niet bij aanwezig te zijn. Ik weet nog dat er bij mijn introductiekamp werd gezegd dat je er studiepunten mee kon krijgen en dat je er dus verplicht bij aanwezig moest zijn. De perfectionist in mij vond dit ontzettend belangrijk en om die reden was ik dan ook aanwezig. Dit was erg slim van de organisatie, achteraf bleek dit namelijk helemaal niet waar te zijn, het was enkel een middel om te zorgen dat zoveel mogelijk studenten zouden komen. Ieder jaar blijkt namelijk weer hoe eng nieuwe studenten het vinden om naar zo’n introductie te gaan. Je weet immers niet hoe het er aan toe zal gaan, wat je ervan moet verwachten en je komt terecht bij allemaal mensen die je niet kent. Veel erger kan het niet worden, toch?
Voordelen
Misschien niet, maar in de meeste gevallen blijkt het achteraf altijd mee te vallen. Bovenstaand voorbeeld geeft al aan dat vrijwel iedereen het heel erg eng vindt. Zeker als je ook nog eens erg onzeker bent en een eetstoornis hebt, wordt de spanning alleen nog maar groter en de drempel hoger. Toch zijn er een aantal voordelen van wél naar die introductie toe gaan:
♦ je leert je studiegenoten al kennen voordat de lessen gaan beginnen;
♦ je bouwt iets met elkaar op;
♦ je voorkomt dat je er straks buitenvalt doordat jij als een van de weinigen niet bij de introductie was;
♦ je hebt later iets om over te praten met studiegenoten;
♦ in de praktijk blijkt het best wel leuk te zijn;
♦ je overwint iets waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt;
♦ je voorkomt dat jij straks somber thuis zit terwijl je studiegenoten lekker op introductie zijn.
Dit zijn slechts enkele voordelen die onderling natuurlijk ook allemaal met elkaar samenhangen. Door niet naar een introductie te gaan blijf je misschien in je velige comfort zone, maar je kunt je afvragen wat dat je uiteindelijk op gaat leveren. Als dan je eerste schooldag aanbreekt, wordt de spanning immers alleen maar hoger. Je gaat dan mensen zien die elkaar allemaal al kennen en jij komt er als nieuweling bij. Dat is erger dan ergens komen waar niemand elkaar kent. Bovendien voel je je waarschijnlijk alleen maar rot als jij straks alleen thuis zit, wetende dat de anderen hun introductie hebben: daar had jij ook kunnen zijn, maar je durfde niet.
Eten
Wellicht maak je je ook zorgen over hoe het met eten moet. Als je bijvoorbeeld op introductiekamp gaat, heb je dat immers niet allemaal zelf in de hand. De hoofdmaaltijden zullen dan misschien geregeld worden, maar tussendoortjes kun je, als je dat echt graag wil, zelf meenemen. Probeer als er gegeten wordt altijd te kijken naar wat jij zelf wil en laat je niet overhalen om dingen te doen die je later mogelijk problemen opleveren. Als je weet dat je volledig in paniek raakt van een pizza en daarom liever pasta eet, dwing jezelf dan niet om toch die pizza te eten omdat je er heel graag bij wil horen. Je mag prima pasta kiezen als dat voor jou prettiger is.
Grenzen
Eigenlijk geldt dit ook voor andere zaken tijdens een introductiebijeenkomst. Het is belangrijk om bij je eigen grenzen te blijven. De meeste introductiedagen verlopen gewoon harstikke leuke en gezellig. Vaak doe je suffe kennismakingsspellen die achteraf heel lachwekkend zijn en misschien is er op het eind nog wel een bonteavond. Als er echter iets is wat je liever niet wil doen, wees dan ook niet bang om dit aan te geven. Je hoeft niet iets tegen je zin in te doen omdat je anders bang bent om er niet bij te horen of afgewezen te worden.
Tijdens mijn introductiekamp was er bijvoorbeeld een soort stormbaan die helemaal was ingezeept. Hier moest je dan in je zwemkleding zo snel mogelijk overheen terwijl het superglad was. Dit was allemaal wel lachen, maar na een tijdje werd het best slecht weer. Iedereen hoorde je wel een beetje klagen, maar toch gingen we allemaal door. Ik weet nog dat ik bij mezelf ook dacht dat ik het eigenlijk te koud vond, maar op dat moment durfde ik er niets van te zeggen. Eén meisje zei na een tijdje dat ze er mee stopte omdat het gewoon te koud was om in zwemkleding rond te lopen. Dat vond ik hartstikke stoer van haar en daarna volgden er al snel meer. Soms is het dus alleen maar goed om die grens aan te geven, misschien denken anderen er wel net zo over.
Voorbereiden
Als je er tegen je introductie opziet, maar toch besluit te gaan dan kan het je helpen om een paar dingen goed voor te bereiden. Zoals al gezegd kun je qua eten wellicht een aantal dingetjes zelf meenemen, waaronder de tussendoortjes en ander voorverpakte dingen. Verder kun je nagaan waar je gaat slapen. Als je een introductie hebt van een paar losse dagen, is het misschien handig om ergens vlakbij je school te slapen zodat je niet zo ver hoeft te reizen omdat de dagen nogal en vermoeiend zijn. Probeer op tijd een slaapplek te regelen als deze niet voor je geregeld wordt. Mocht je op sociaal gebied bang zijn dat je geen gespreksonderwerpen hebt? Bedenk dan thuis al wat dingetjes die je aan de ander zou kunnen vragen om kennis te maken.
Gewoon doen
Tot slot is de introductie bij een nieuwe opleiding ook een beetje een kwestie van gewoon doen. Dat klinkt natuurlijk makkelijk gezegd en misschien is dat het ook wel. Het ergste dat er kan gebeuren is dat je het stom vindt en een saaie dag of een aantal saaie dagen hebt en daarvan baalt. Dat is jammer en vervelend, maar geen ramp. In de meeste gevallen zal het allemaal meevallen en best oke zijn. Later ga je waarschijnlijk lachen om het feit dat je je hier zo druk om hebt gemaakt en ben je blij dat je bent geweest, ook al voelt dat nu niet zo.
Geef een reactie