Invloed eetstoornis op uitgaven

Toen ik anderhalf jaar geleden noodgedwongen op mijzelf ging wonen als student, kwam er veel op me af. Vooral het financiële plaatje. Wat komt er binnen en wat gaat er uit? Ik kan gelukkig heel goed met geld omgaan en heb het altijd netjes op orde, maar de laatste tijd, nu ik een flinke terugval heb in mijn eetstoornis, merk ik dat ik meer geld uitgeef in de supermarkt. Dit terwijl ik niet meer eet of eetbui voedsel haal. Hoe kan dat?

Ik let veel op de calorieën, vetten en suikers. De eetstoornis wil van alles het minste. Ook reclame beïnvloedt mijn inkopen. Als voorbeeld de nieuwe ontbijtkoek van Peijnenburg: de zero variant. Geen suiker en iets minder calorieën dan een B-merk met minder suiker, maar wel een euro duurder! Van de eetstoornis mag ik alleen nog maar de Peijnenburg zero, want die is het ‘gezondst’. Zo gaat dat met alles. De eetstoornis bepaalt wat ik koop, ook al is het van een ander merk veel goedkoper.

Toen ik in het begon op mijzelf ging wonen en mijn eetstoornis niet meer zo aanwezig was, had ik hier geen last van. Ik vergeleek de prijzen en keek naar het goedkoopste. Ik ben mij hier nu bewust van en probeer erop te gaan letten, want van die paar calorieën meer kom ik echt niet aan, als ik er realistisch naar kijk.

Zo zie je maar weer hoeveel controle de eetstoornis heeft op mijn uitgaven, omdat het zo bepaalt wat ik koop. Terwijl ik zoveel andere leuke dingen kan doen van het geld wat er over blijft als ik op mijn uitgaven let…

Mijn tip is: realistisch blijven en je gezonde kant gebruiken bij het maken van een boodschappenlijstje. Is het reëel dat ik van die paar calorieën meer ga aankomen? De verschillen zijn vaak niet groot, dus probeer de eetstoornisgedachten opzij te zetten. Meer tips zijn altijd welkom!

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is? Beïnvloedt jouw eetstoornis ook wat je koopt en merk je dit aan je uitgaven? Hoe ga je hier mee om en hoe kan je dit veranderen? Ik ben er nu wel bewust van maar de eetstoornis heeft helaas nog veel invloed.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

25 reacties op “Invloed eetstoornis op uitgaven”

  1. Dit is wel herkenbaar inderdaad… als ergens een zero variant van is, moet ik die kiezen of proberen.

  2. Hey lieve Renske,

    Wat een mooie blog. Zeker heel herkenbaar ik heb precies het zelfde heel vaak net dat een blikje of zakje nemen waar minder kcal in zitten terwijl die duurder is. Laatst had ik muslie brood gehaald bij de ah en er waren twee verpakkingen en in de ene zaten meer kcal en vetten enzo dan in de ander maar wel de zelfde prijs. En ik heb toen gevraagd is dat dezelfde net een andere verpakking, ja is het zelfde zegt de vrouw van de winkel. Maar dan kies ik toch voor die andere met minder kcal want dat was dus niet het zelfde. Herken het zeker.

    Liefs Amanda

  3. Een beetje maar ik ga er nu heel erg tegenin.

  4. Juist het tegenovergestelde.
    Toen ik erg in mijn es zat gaf ik weinig geld uit aan eten. Ik gunde het mezelf niet. At heel veilig dus wijntjes, chips, chocolade etc haalde ik niet in huis. Ik kocht alleen de noodzakelijke dingen, voornamelijk van huismerk

  5. Ik herken het heel erg, ik woon dan nog wel thuis maar doe vaak eigen boodschappen omdat de meeste dingen gewoon best duur zijn omdat ik goedkopere producten ongezonder vind 🤔 En dan inderdaad soms maar 1 kcal verschillen maar dan toch 1 euro meer er voor over heb ! Belachelijk hoe veel invloed een eetstoornis kan hebben 😥

  6. Ik kocht vooral gezonde, natuurlijke dingen; d.w.z. sla, champignons en appels en zo, in plaats van koeken of chips wat bewerkt is. Want als ze het bewerken voegen ze er zo veel aan toe aan suikers en zout.

    Het probleem is uiteraard daarin doorslaan en dan nooit meer wat lekkers kopen…

    Heel goede blog, thanks!!! 🙂

  7. Zeker, ik koop ook twee keer in de week frambozen bijvoorbeeld omdat dat gezond is, maar wel drie euro per (klein) bakje.

    Ook dure producten zijn vaak met minder suiker, mager of koolhydraat arm. Ik moet die ook altijd uitproberen. Uiteindelijk vind ik vaak niet lekker en gooi ik het weg…zonde

  8. @t Anaman : erg herkenbaar. Vers, puur, biologisch etc: heel prijzig.

    Ik herken dat ook goed met vergelijken van calorieën en suikers. Als je een gezond gewicht of ondergewicht hebt, zou je je daar helemaal niet op moeten letten (zegt het gezonde verstand, niet de ES).

  9. Mijn eetbuien kosten mijn gigantisch veel geld…. 🙁

  10. bij mij wisselt het heel erg.
    Periodes dat ik heel goed let op calorieen, maar ook periodes dat
    ik superveel geld uitgeef aan eetbui-voedsel.
    Terwijl ik daar eigenlijk helemaal geen geld voor heb.
    Daar schaam ik me best voor………………..
    Herkent iemand dit?

  11. @question
    ja ik herken dat heel erg! mijn eb’en bestaan echt uit de goedkoopste huismerken die ik kan vinden (en smaak is vaak bagger), maar omdat ik er zoveel van koop kost het toch best heel veel geld.. aan ‘normale’ dingen geef ik dan weer zo min mogelijk geld uit, ook altijd het goedkoopste van het goedkoopste. verlang er ergens best naar gewoon geld uit te geven aan dingen die goed voor me zijn en ik ook gewoon lekker vind. genieten zonder er 100x overna te denken.

    geld uitgeven voelt voor mij trouwens net als ‘kcal innemen’, als een falen, hoe minder hoe beter. ook een vorm van controle? alleen bij eetbuien maak ik hier een uitzondering op en dan ook ppuur door de hoeveelheid, de wat luxere koekjes of choco of wat ook, ik koop het noooit..

  12. Ik herken het wel, maar een beetje anders. Alles wat me te duur is, komt gewoon niet meer in huis. En daardoor mag ik van mezelf steeds minder kopen. Waardoor ik mezelf weer steeds meer ontzeg en mijn eetstoornis meer ruimte heeft. Ik ga niet iets kopen met minder calorieën, want dan kan ik net zo goed niets kopen. En ik eet zo een week lang alleen maar sperziebonen omdat ze in de aanbieding zijn..

  13. Ik merk ook dat het me juist minder kost nu ik erg weinig eet, geen avondeten meer scheelt al veel in de kosten van een hele week. Ipv het daaraan te besteden heb ik dan geld om de veilige dingen met weinig calorieen te kopen. En dan ben ik nog goedkoper uit omdat ik niet veel nodig heb.

  14. Ik merk juist het tegenovergestelde. Door mijn eetstoornis heb ik moeite met eten komen en geld uitgeven aan eten. Ik ben echt op de bererende hand en honger niet meer maar toch blijft eten kopen lastig. Ik ben altijd enorm aan het overwegen of het eten wel het geld waart is… Terwijl non food dingen als thee mij totaal niet uitmaken om te kopen…

  15. inmiddels ben ik hersteld van anorexia al paar jaar geleden maar nu ik sinds kort op mezelf woon vind ik het nog steeds moeilijk om geld uit te geven aan bepaalde spullen en eten. Ben ik het wel waar en mijn lage zelfbeeld heb ik nog steeds ik ben ook altijd bang dat ik arm wordt terwijl dit niet zo is maar toch blijf ik die angsten houden in mijn hoofd. Herkent iemand dit en weet iemand hoe je hier het beste mee kunt omgaan?

  16. Kan dit ook iets met autisme of add/adhd te maken hebben of controle dwang ik wil hier zo graag van af en genieten van het leven zonder druk te maken over dingen wil echt graag een oplossing want wordt gek van mezelf in me hoofd. Het is altijd druk in mijn hoofd en compenseren met sport en voedsel geld uitgeven en vergelijken met anderen.

  17. al die colalight,gelukkig nu huismerk, is ook best duur.

  18. @S Ik herken dat wel. Ik ben ook altijd bang dat ik op straat kom te staan.. terwijl er eigenlijk geen reden toe is. Ik denk dat het voor mij met controle te maken heeft, maar ook te weinig eigenwaarde/zelfvertrouwen dat je het wel red om duurzaam voldoende geld te verdienen. Dus aan die onderliggende dingen moet je dan werken, en een beetje vertrouwen dat het wel goed komt.. vind ik ook lastig.

  19. Goed om over dit onderwerp te lezen, Ik loop voortdurend te tellen hoeveel ik mag uitgeven .en ik probeer met alles het goedkoopste te vinden niet alleen met eten ,maar met alles.Ik ben bang om controle te verliezen over geld net zo goed als met het eten.
    Nu is het ook moeilijk om uit te komen met weinig geld, maar dat is zeker niet de enige reden waarom ik zo leef, als het slechter gaat gun ik mijzelf geen goede dingen, en ik kan er ook niet van genieten als ik het toch probeer.
    Ik denk dat een groot gedeelte van dit soort gedrag een lichamelijke oorzaak heeft en ik probeer dan te relativeren en bedenk dat als ik mij weer sterker voel deze dingen wel minder zullen worden.

  20. Ik denk dat ik al 1500 euro aan eten heb gekocht, gegeten en uitgespuugd sinds ik boulimia heb. Wat ik daar van zou kunnen doen…
    En tegelijkertijd bij de gewone boodschappen de dure producten links laten liggen om geld te besparen (ik koop wel biologisch, maar als de bloemkool duur is, koop ik wortel iig zo).

  21. @ s en aniek. Ik herken ook wat jullie zeggen. Bij mij heeft dit te maken met gegeneraliseerde angststoornis. Vertrouwen opbouwen dat je niet zomaar onder een brug belandt is voor mij belangrijk. Maar oh zo moeilijk

  22. Herken het suuuuper erg..
    zó veel cola light en inderdaad producten die dan ‘net weer even wat minder kcal bevatten als product x’ kopen ook al is het duurder.

    Zelf heb ik – heel beschamend- ook echt een hamsterperiode gehad; ik kocht zó veel eten; allemaal koekjes, chocolade, muesli repen.. Voor als ik weer; mocht eten.. Ik vind dit heel raar en stom van mijzelf: waarom zoveel eten kopen? Ik heb hier echt wel 100 euro aan uitgegeven (vooral omdat ik enkel de duurdere merken kocht; dan had ik een extra reden om het op te eten omdat het zo duur was) maar uiteindelijk licht alles nu te verrotten in een doos op zolder.. Jammer.

  23. ligt* haha sorry

  24. Wat ik op een gegeven moment deed was alles van het huismerk kopen. En als dat er niet was dan standaard het merk waarvan de letter het eerst in het alfabet kwam. Nu niet meer nodig, want nu moet ik helaas meerdere winkels af om het goedkoopste te hebben om financiële redenen.

  25. Heel herkenbaar! Ik vond de die zero-variant van Peijnenburg alleen heel smakeloos!! Ben nu weer op de goede weg dus koop nu altijd peijnenburg appel-rozijn. Veeeeel lekkerder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *