Is huilen zwak?

“Huilen is zwak. Huilen hoort niet bij mij. Huilen betekent dat ik mij aanstel. Huilen is schaamte. Mijn omgeving mag mij niet zo zien. Ik wil dat anderen mij zien als sterk persoon, iemand die alles alleen aankan. Huilen is kwetsbaar. Ik wil niet kwetsbaar zijn. Ik ben lelijk als ik huil. Sterke mensen huilen niet. Ik voel mij zo slecht maar ik wil niet huilen. Ik hou het tegen en ik ga gewoon door zoals altijd. Huilen is eng.”

Ook al ben ik opgegroeid in een gezin en huis waar huilen geaccepteerd werd en waar het mocht, toch voelde ik mij zwak als ik moest huilen. Als ik eenmaal huilde, duurde het ook weer heel lang voordat ik kon stoppen. Dit laatste heb ik nog steeds wel. Dat ik huilen als een zwakte zie, is gelukkig wel voorbij. Huilen is een teken van kracht, de kracht om los te laten en jezelf te kunnen zijn.

bron

Maar waarom is het zo moeilijk om dit te geloven?
Huilen is in deze samenleving helaas nog wel een taboe. Sommige mensen krijgen in hun opvoeding mee dat huilen zwak is. Waarom? Geen idee. Misschien omdat ouders bang zijn dat anderen hen veroordelen? Of omdat zij niet weten hoe ze er mee om moeten gaan? Misschien omdat je je kwetsbaar opstelt als je huilt, maar is dat zwak? Ben je zwak als je je ware gevoelens toelaat en onder ogen komt?

Een reden waarom ik huilen als iets zwaks zag, is omdat ik mijzelf er in kon verliezen. Huilen gaat gepaard met het toelaten van emoties en gevoelens. Als ik daar eenmaal aan toe gaf, was het voor mij vaak moeilijk om te stoppen. Mijzelf zwak voelen en eigenlijk een soort zelfmedelijden creëren hielp hier niet bij. Nog steeds heb ik momenten dat ik mijn tranen onderdruk. Gewoon omdat het op bepaalde momenten gewoon niet handig is maar ook omdat ik soms nog steeds bang ben om mijzelf hierin te verliezen. Ik begrijp steeds meer dat dit gepaard gaat met emoties en gevoelens loslaten en dat dit oke is. Soms moet dat en juist dat kan leiden tot nieuwe mogelijkheden. Het is heel eng, maar ik weet ook dat het wel weer over gaat. Het is mij nog nooit gelukt om non stop te huilen en nooit meer te stoppen.

Daarnaast weet ik, dat ik mijzelf soms bij elkaar moet pakken en met mijzelf afspraken moet maken. Ik mag huilen, dat is oke! Maar wat ga ik hier vervolgens mee doen? Dit werkt. Dit moment komt, het moment dat je weer wat realistischer kan nadenken en weet dat het niet eeuwig zo door gaat. Hoe ga je verder? Wat heb je hiervan geleerd en wat ga je er mee doen? En hoe sterk is het, dat je daar over nadenkt?!! Je hoeft het niet direct te weten, geef jezelf tijd. Het komt wel.

Ik besef nu dat ik de gedachte dat huilen zwak was bij mij ook vooral voortkwam uit angst. Ergens kon ik er wel mee leven dat ik huilde om bepaalde redenen, maar ik was vooral bang dat mijn omgeving mij zwak zou vinden. Ik was bang dat ik veroordeeld zou worden en ik schaamde me. Ik wilde niet dat zij mij zielig vonden, medelijden, daar heb ik zo’n hekel aan. Dat wilde ik niet.

Ik wilde dat anderen mij zagen als sterk persoon. Iemand die alles wel aan kan en geen hulp nodig heeft. Maar nu besef ik dat sterk zijn niet afhankelijk is van of je wel of niet huilt. Want ben je sterk als je huilen, wat iets natuurlijks is, tegenhoudt? Als je het onderdrukt omdat je bang bent dat je het niet aan kan, of bang bent voor de reactie van anderen? Ben je sterk als je weg rent voor je gevoelens? Het gaat er om wat je doet met de situatie waarin je zit. Hoe je er mee om gaat en hoe je het overwint.

 
Bron foto

Je mag huilen!

♥ Huilen kan opluchten
Blokkeren van gevoelens kan er voor zorgen dat je je tranen kunt tegen houden. Maar is dit heel goed voor je? Huilen kan in veel gevallen heel erg opluchten. Er kan een last van je schouders vallen, juist omdat je toe laat waar je al de hele tijd tegen vecht. Het kan werken als een soort natuurlijke pijnstiller. Daarnaast is opkroppen en blokkeren niet gezond. Het kan voor heel veel stress zorgen en kan naast psychische ook lichamelijke klachten veroorzaken.

Huilen kan dingen duidelijk maken
Gedachten worden duidelijker, emoties krijgen een plek, het kan zorgen voor een opgeruimd en geordend gevoel. Het kan je inzichten geven en dingen duidelijker maken. Wat is nou de reden dat je huilt? Wat heeft de emmer laten overlopen?

♥ Huilen kan je mogelijkheden laten inzien
Misschien denk je nu; Huh wat? Hoe dan? maar het is echt waar. Huilen kan deuren openen. Huilen gaat in de meeste gevallen samen met het toelaten van echte gevoelens en emoties die je eerder misschien hebt onderdrukt. Je voelt je rot en dat wil je niet. Huilen kan je aanzetten tot nadenken wanneer er nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden.

♥ Huilen kan woorden versterken
Soms zijn woorden niet genoeg om anderen te laten zien dat het niet goed met je gaat. Heel erg, maar het is soms wel zo. Huilen kan jouw verhaal en woorden versterken. Het kan laten zien dat je hulp nodig hebt maar het kan ook laten zien wat nou echt hetgeen is wat jou zoveel pijn doet.

Bron: weheartit.com

♥ Huilen is sterk
Ik ben huilen echt gaan zien als iets sterks. Je laat je gevoelens en emoties toe, terwijl je ze liever niet hebt. Je bent eerlijk naar jezelf en het laat voor mij ook zoveel kracht en persoonlijkheid zien.

♥ Iedereen huilt wel eens
Er is niemand die nog nooit heeft gehuild. De ene huilt natuurlijk sneller dan de ander, maar dat is met alles in het leven zo. Ik heb mijzelf aangeleerd niet te oordelen over de gevoelens van een ander. Als iemand huilt, wanneer of waar dan ook, dan zal dit wel een reden hebben. Je weet nooit alles over het leven van iemand. Je weet niet wat de precieze reden is waarom het iemand even te veel wordt. Door je kwetsbaar op te stellen, laat je zien hoe sterk je bent en inspireer je misschien wel anderen, die het eigenlijk ook wel zouden willen toelaten, maar dit nog niet kunnen.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

31 reacties op “Is huilen zwak?”

  1. Ik ben ook opgevoed met het idee dat huilen zwak is. Het werd niet eens zozeer direct gezegd, eerder de woordkeuze maakte dat ik het zwak vond. Het werd bij und altijd ‘janken’ genoemd…

    Ik vind huilen van mezelf nog wel steeds zwak, het staat me ook gewoon in de weg zeg maar. Maar bij anderen vind ik fijn als ze door middel van een goede huilbui hun dingetjes kwijt zijn.

  2. Het stomme van huilen is dat je moet uitleggen waarom. 1.5 jaar niet gehuild. Stronger than ever♡.

  3. Ik vind het niet zwak, maar wel moeilijk. Wat je ook schrijft, het maakt dat je je kwetsbaar opstelt en dat vind ik lastig.

  4. Niet zwak, wel kwetsbaar

  5. Het is inderdaad niet zwak, je mag huilen maar stelt je dan wel kwetsbaar op..

  6. Ik vind huilen zeker niet zwak. Ik vind het vaak zelfs knap als iemand dat kan in het bijzijn van anderen, want dat kan ik (meestal) niet…

  7. Ik ben het helemaal met Maanmeisje eens!

  8. Huilen is niet altijd zwak, al voelt het voor mij wel zo. Van mezelf moet ik altijd sterk zijn of in ieder geval dat laten zien aan mijn omgeving, ook al zou ik best mogen huilen. Ik vind het trouwens niet zwak als ik anderen zie huilen, best gek eigenlijk. Denk dat het bij mezelf gewoon komt door het onderdrukken van gevoelens in het algemeen..

  9. Ik vind zelf huilen wel vaak een teken van zwakte. Ik voel mezelf altijd tekort schieten als ik huil. Ik huil dan ook bijna nooit, ik heb me zelf denk ik aangeleerd niet te gaan huilen in het openbaar. Ik denk dat het minstens 5 jaar geleden is dat ik in het openbaar heb gehuild ( ik zit nu in de 2e ). Ik voel me zelf zwak als ik huil. Ik heb het mezelf aangeleerd het gevoel te onderdrukken. Ik haat huilen, het voelt als verraad aan mezelf. Ik heb het gevoel zwak/kinderachtig/aanstellerig gevonden te worden. Ook bij pijn lukt het me niet om te huilen. , Als ik huil is het altijd om emotie, verdriet, wanhoop, angst, boosheid enz.

    Ik vind het altijd heel vervelend en ergerlijk als anderen om elk ding huilen. Een meisje uit mijn klas, ik noem haar even x. Ze gaat huilen als ze een waarschuwing krijgt van n leraar, als ze struikelt, iemand ( niet onaardig klinkend ) commentar geeft, ze een onvoldoende heeft enz. Ze huilt echt om alles en daar erger ik me aan. Dat vind ik wel zwak. Het komt vreselijk aanstellerig over.

    In principe is huilen met reden normaal, maar je toont jezelf wel zwak (ker). Mensen beoordelen je daar ook op. Het bepaald o.a. hoe je als persoon word gezien. Zwak? Sterk?
    En het ligt er aan hoe je omgeving erop reageerd. Als ze minachtend,gemeen reageren is het veel erger. En je positie in de klas bepaalt het ook. X is totaal niet populair ( het word haar niet duidelijk laten merken, ik denk dat ze het zelf niet eens wéét ) en iedereen raakt al geiriteerd. Gaat een populair iemand huilen, dan is het minder erg

  10. “Gaat een populair iemand huilen, dan is het minder erg.” Dus als je populair bent mag je huilen, en anders niet. Bah! Wat een nare opmerking van je.

  11. Ik vind het niet zwak, maar wel moeilijk ik onderdruk het altijd

    1. Dat doe ik ook altijd ik vind het altijd vreselijk

  12. Raar eigenlijk….

    Voor mezelf vind ik het wel zwak maar voor anderen totaal niet…

  13. Ik heb precies htzelfde

  14. ik heb al jaren niet meer gehuild
    ook al is er in die jaren veel gebeurd
    ik kan het niet meer…
    en soms mis ik het zo
    kon ik afentoe maar gewoon een potje janken
    het luchte vroeger zo op…

  15. Ik huilde vroeger heel snel, gelukkig ben ik daar grotendeels overheen gekomen maar nu heb ik het af en toe nog. bijvoorbeeld vanmiddag nog. Ik moest voor school 2 stukken op mijn dwarsfluit spelen, ik had 2 best wel makkelijke stukken uitgekozen, maar dat was omdat ik zeker wist dat het goed zou gaan omdat ik altijd zenuwachtig ben. Het derde stuk was wat moeilijker, en beheers ik nog niet helemaal maar ik wilde hem toch laten horen, dat ik meer kan dan die 2 makkelijke stukken. Het ging helemaal fout, ik was de tel kwijt, zette verkeerd in etc. Toen had die man binnen een halve minuut de achtergrond muziek stop gezet en gewoon die 2 eerste stukken beoordeeld. Ik had een 7 gekregen. Toch moest ik huilen, ik was zo teleurgesteld in mezelf, waarom ging het nu fout? Alles ging fout. Maar die leraar was wel lief voor me 🙂

  16. Ik ben een echte binnen vreter. Mijn psycholoog zecht dan ook regel matig je mag wel huilen maar dan nog lukt het me niet het te uiten best vervelend

  17. Als je huilt stel je je kwetsbaar op… Hierdoor zien mensen dat het niet goed met je gaat. Terwijl ik wil dat ze denken dat het goed gaat. Huilen mag bij mij dus niet, en anders alleen als niemand iets ziet.

  18. @ @xlivelove, ik denkt dat ze probeert te zeggen met ‘als een populair iemand huilt, is het minder erg’ dat het gewoon eerder geaccepteerd wordt wanneer populaire mensen huilen.
    Zelf heb ik één keer op school gehuild vanwege de pijn en ik werd uitgelachen en kreeg te horen dat ik een aansteller was etc. Wanneer een popiejopie huilt omdat ze zich niet zo lekker voelt wordt ze door iedereen in de watten gelegd. That’s highschoollife, denk ik.

    Ik heb het mezelf al heel jong, als kleuter al opgelegd dat ik niet mocht huilen omdat dat zwak was. Ik heb nu echt geen idee waarom. Maar deze blog veranderd mijn denken wel. (:

  19. @Anomymousy,
    Inderdaad. Heel kinderachtig en naar natuurlijk, maar dat is wel wat er gebeurd. Was bij ons op de middelbare ook.
    Vind dan ook eerder de opmerking van ‘@’ naar, dan die van xlivelove.
    Kwestie van de reactie van xlivelove goed interpreteren.

  20. huilen lucht op hebben ze mij aangeleerd

  21. huilen vind ik zwak als ik zelf huil. huilen vind ik sterk als een ander huilt..

  22. Anonymousy: ik ben het met je eens, zo gaat het er inderdaad aan toe. Ik vind het gewoon naar om te lezen dat livelofe er óók zo overdenkt. (Dat maakte ik op uit haar hele reactie, niet alleen de laatste zin).
    Hockeymeisje: ”maar dat is wel wat er gebeurd.” Alsof je er zelf niets aan kan doen? Verander de wereld, begin bij jezelf. En sorry als mijn reactie naar is, maar hoe livelofe over ‘x’ praat vind ik nou niet bepaald aardig. Laat toch zien dat ze ook vindt dat het minder erg is als je populair bent.

  23. Lange tijd vond ik huilen inderdaad zwak en blokkeerde ik mijn tranen, ik kon gewoon echt niet meer huilen, zelfs al wilde ik het wel. Huilen zonder verdriet te willen voelen gaat namelijk niet. Ik ben zo blij dat ik weer kan/mag huilen van mijzelf, dat lucht zo op.

  24. @anonymousy, zo bedoelde ik het ook. Ik het iets duidelijker moeten schrijven. Daardoor begrepen sommige het verkeerd. Dus niet zoals jij dacht @ @xlivelove.
    En @’@’. Het spijt me dat je het verkeerd begreep. Ik bedoel juist het tegenoverhestelde te zeggen. Dat huilen van populairen vaak wel geaccepteerd word en van ‘normalen’ niet. Ik bedoel juist niet dat ik huilen van de populaire oke vind. En @’@’. Misschien idd n beetje hard uitgedrukt over x, maar ik heb wel wat problemen met haar gehad, waar zij mij beschuldigde mij en er stonden/staan vaak ongewenste situaties waardoor ik alles moet aanpassen aan haar. Meerdere keren per dag…en dat werkt soms frustrerend

  25. Zelf ben ik opgevoed met;
    Stop met janken of ik geef je een reden om te janken.
    Hierdoor durf ik zelf niet te huilen, al helemaal niet als er anderen bij zijn. Stel je voor dat ze boos op me worden…

  26. Huilen vinden mannen vreselijk
    . Ik huil nooit. Dan maar niet eerijk tegen Mijzelf! Ik haat het als ik moet huilen.

  27. Huilen is niet zwak. Het is ongezond als je het niet doet. Heb jaren lang een masker op gehad. Nergens bij stil staan en maar door gaan. Tot dat ik niet meer kon stoppen met huilen. Altijd en overal. Op de meest stomme momenten. Ook als er geen aanleiding voor was. Ik zeg: LEKKER HUILEN WANNEER JIJ DAT WIL. JE HOEFT JE NIET TE SCHAMEN VOOR IETS WAAR JE NIKS AAN KUNT DOEN. EN WAT ANDEREN ER VAN DENKEN IS HUN PROBLEEM.

  28. Ik krijg pijn in mijn duimmuizen als ik huilen blokkeer.
    Wat kan dit zijn?

  29. Ik heb veel aan dit artikel gehad. Ik huil nooit, alleen als ik iets echt niet meer ziet zitten, als het je teveel wordt. Dan schaam ik me, omdat ik mezelf voor mijn gevoel zwak opstel. Terwijl ik dat helemaal nirt wil. Dit artikel heeft me geleerd. Dat ik dan nietzwak ben. Thanks!

  30. Huilen is gezond het lucht altijd op! Nu dat ik burn-out heb huil ik veel. Over de kleinste dingen. Het doet me goed alles eruit wat je pijn heeft gedaan en wat nog steeds pijn doet. Het laat me zien hoe sterk ik al die tijd ben geweest. Maar ondertussen ook heel kwetstbaar had eerder om hulp moeten vragen. Dus of huilen nu kwetsbaar is, … Nee! Anderen kunnen er moeilijk mee omgaan, want iemand die blij en gelukkig is krijgt men meer energie van. Gelukkig heb ik een man die me begrijpt en heel veel bij huilen mag en kan. Onze zoon beurt mij altijd weer op hij geeft mij weer die glimlach. Dus af toe even lekker potje janken knap je alleen maar van op!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *