Over suiker wordt veel gezegd en geschreven in de media. Zo zou suiker slecht voor je zijn en kun je dit dus het beste vermijden in je voeding. Ook bij mensen met eetstoornissen is suiker een lastig onderwerp. Suiker wordt vaak gezien als een eng product, net als de voedingsmiddelen die specifiek wat meer suikber bevatten. Wat weten we eigenlijk over suiker en klopt het dat je beter geen of niet te veel suiker kunt eten? In deze blog vertel ik je er meer over.
Suiker valt onder de koolhydraten. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven die je hier kunt vinden. Bij suiker denk je met name aan de witte suiker uit de suikerpot, maar er bestaan natuurlijk veel meer soorten suikers, zoals rietsuiker, melksuiker en vruchtensuikers. Zijn deze qua samenstelling en energie allemaal gelijk?
Soorten suikers
Er zijn dus veel verschillende soorten suikers. De officiele naam van suiker is sacharose. Hieronder valt dus ook de witte suiker uit de suikerpot. Deze suiker wordt ook wel tafelsuiker genoemd.
Witte suiker is met name afkomstig uit suikerbiet en suikerriet. Witte suiker bestaat uit een molecuul glucose en fructose en is een disacharide. Dan hebben we meteen twee andere varianten suiker genoemd: glucose, ook wel druivensuiker genoemd, en fructose, wat hetzelfde is als vruchtensuiker.
Zoals je ziet kun je suikers dus onderverdelen. Je hebt de zogenoemde monosachariden zoals glucose en fructose en ook disachariden zoals kristalsuiker. Er zijn daarnaast ook nog polysachariden.
Veel voorkomende monosachariden
♦ Glucose: ook wel druivensuiker of dextrose genoemd. Met name gewonnen uit granen;
♦ Ribose: komt in het lichaam zelf voor en is een belangrijk onderdeel voor het leveren van energie;
♦ Galactose: komt voor in melk en wei;
♦ Maltose (moutsuiker): wordt meestal gemaakt uit gerst en komt voort uit de productie van bier;
♦ Vruchtensuiker (fructose): komt met name voor in honing.
Veel voorkomende disachariden
♦ Melksuiker (lactose): komt met name voor in melkproducten.
Hieronder de meest bekende polysachariden
♦ Zetmeel: komt met name voor in aardappelen en graanproducten zoals brood.
♦ Glycogeen: komt met name voor in onze spieren als energievoorraad.
Suikers en je gezondheid
Suikers leveren energie voor je lichaam. Deze energie wordt door het lichaam gebruikt als het in de juiste vorm wordt aangeleverd. Disachariden en polysachariden moeten namelijk eerst worden afgebroken tot monosachariden voordat het door het bloed kan worden vervoerd en worden dan gebruikt of opgeslagen door het lichaam.
Zijn suikers dan slecht voor je lichaam? Eigenlijk geldt voor suikers hetzelfde als met alle voedingsmiddelen, overal waar te voor staat is niet goed. Zo zijn te veel appels op een dag ook niet goed voor je net als een te veel aan chocolade bijvoorbeeld. Het lichaam heeft een bepaalde balans nodig van bouwstoffen. Koolhydraten zijn net als eiwitten en vetten bouwstoffen voor het lichaam. Alleen maar vetten zou het lichaam niet prettig vinden en alleen maar eiwitten en koolhydraten ook niet.
De verhouding van koolhydraten op een dag is tussen de 40-70 procent per dag. Dit betekent dat de energie die we binnenkrijgen voor 40-70 procent uit koolhydraten zou mogen bestaan. Dit betekent niet dat we alleen maar suiker uit de suikerpot moeten eten want zoals ik net heb beschreven vallen ook zetmelen onder de koolhydraten. Deze laatste komen met name voor in brood en aardappelen bijvoorbeeld. Ook peulvruchten zijn een goede bron van zetmelen. Behalve energie leveren koolhydraten ook voedingsvezels. Deze zijn bijvoorbeeld nodig voor een goede werking van je stoelgang maar geven ook verzadiging.
Conclusie
Koolhydraten zijn dus ook nodig voor het lichaam. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende variatie hebt in je voeding, dus niet enkel gewone suiker uit de suikerpot maar juist de combinatie van verschillende soorten koolhydraten zorgt voor een goede balans hierin.
Suikers en een eetstoornis
Suikers of koolhydraten worden vaak gezien als ongezond en er zijn veel ideeën over dat dit iemand dik maakt. Deze angst is echter niet terecht. Koolhydraten leveren energie net als vetten. Alleen een overschot aan energie kan zorgen voor vetopslag.
Juist een goede balans aan bouwstoffen is belangrijk voor het lichaam. Daarom is het ook belangrijk om bij de behandeling deze voedingsstoffen juist niet te vermijden maar voedingsmiddelen te eten of drinken die ook koolhydraten leveren. Bij overgewicht of eetbuien kan het wel helpen om te kijken naar het type koolhydraat. Zo kan een lange keten koolhydraat zoals zetmelen meer verzadiging geven en om die reden een hulpmiddel zijn tegen honger of trek.
Feiten en fabels over suikers
1. Alle suikers leveren dezelfde hoeveelheid aan energie
Fabel. Honing bevat bijvoorbeeld meer vocht en levert om die reden iets minder energie dan witte suiker uit de suikerpot.
2. Je kunt het beste alle soorten suikers vermijden in je voeding
Fabel. Je lichaam heeft ook suikers nodig. Glucose is bijvoorbeeld de enige voedingsbron die je hersenen kunnen gebruiken.
3. Vertering van alle suikers begint in je darmen
Fabel. De vertering van complexe koolhydraten zoals zetmeel begint in je mond door het enzym amylase in je speeksel.
4. Zetmeel is een koolhydraat met een zoete smaak
Fabel. Zetmeel is juist minder zoet van smaak dan bijvoorbeeld fructose.
5. De vertering van lactose begint in de dunne darm
Feit. In de dunne darm wordt de lactose door het enzym lactase afgebroken tot glucose.
6. Het lichaam kan alleen monosachariden in het bloed vervoeren
Feit. Alleen glucose, fructose en glactose kan door het bloed worden vervoerd.
7. Als een suikervariant niet zoet smaakt zoals lactose levert het ook geen tot weinig calorieën
Fabel. Lactose smaak niet zoet maar levert wel energie.
8. Dextrose komt met name voor in druiven
Feit. Druiven bevatten in verhouding veel dextrose. Dextrose wordt echter met name gewonnen uit zetmelen.
Geef een reactie