Je eetstoornis geheim houden

Er kunnen dingen in je leven gebeuren die je moeilijk deelt met anderen. Misschien heb je het gevoel dat je iets geheim moet houden omdat je iemand anders er pijn mee doet om het te vertellen of schaam je je ervoor. Er zijn nog veel meer andere redenen waarom mensen geheimen hebben. Ook een eetstoornis is voor veel mensen een geheim. Een geheim waarvan je je misschien wel hebt voorgenomen dat nooit iemand het hoeft te weten. Dat je het zelf aanvecht en gaat oplossen of dat je gewoon je leven leeft met een eetstoornis..

Iedereen heeft geheimen, of ze nou groot of klein zijn. Er is (bijna) niemand, die altijd alles wel verteld aan iemand.. er zijn altijd dingen die je voor jezelf houdt. Dat is ook iets heel menselijks en ook normaal. Niemand kan in jouw hoofd kijken en altijd weten wat er in jou omgaat en dit geeft ons ergens ook wel een fijn gevoel. Toch zitten er hele grote verschillen in de dingen die mensen geheim houden.

Bron: Pexels

Je kan bijvoorbeeld kleine dingen niet delen met anderen, bijvoorbeeld dat je ooit verliefd bent geweest op een leraar of dat je een keertje een snoepje hebt gestolen toen je nog een kind was, maar er zijn ook heel grote dingen die verzwegen worden. Het verschil is denk ik ook in hoeverre je er zelf mee geconfronteerd wordt in het dagelijks leven. Sommige mensen proberen koste wat het kost hun eetstoornis of andere problemen geheim te houden voor de buitenwereld. Dit kan grote gevolgen hebben die problemen nog erger kunnen maken, maar ook de relatie met andere mensen kan aantasten.

Het effect van geheimen
Zoals al gezegd is, hebben we allemaal geheimen en is dat ook iets heel menselijks. Wel is het goed te beseffen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en of je dat het waard vindt. Wanneer je een geheim met je meedraagt, kan je je namelijk heel eenzaam gaan voelen. Zelfs wanneer je genoeg mensen in je omgeving hebt waar je in principe een goede band mee hebt. Je kan het gevoel hebben dat ze je niet begrijpen, terwijl je hen eigenlijk niet eens de kans geeft om dat te doen. Je kunt je anders voelen, een gevoel van leegte ervaren, schaamte voelen, etc. Je herken je het gevoel misschien wel dat je een dubbel leven leidt. Aan de ene kant ben je gewoon die studie genoot, collega, dochter, vriendin, partner en tegelijkertijd heb je allerlei problemen waar je mee kampt en waar zij niks van weten. Het gevolg kan zijn dat je je in allerlei bochten moet wringen en vaak ook moet liegen om te voorkomen dat ze hier toch achter komen. Dit heeft over het algemeen geen goede invloed op relaties en ook niet op jouw gevoel over die relatie. Hoe kun je echt een intense en diepgaande relatie met iemand hebben op het moment dat je dit soort essentiële dingen verbergt?

Wanneer mensen er uiteindelijk wel achterkomen, kunnen zij gaan twijfelen over alles uit het verleden. Je bent niet eerlijk geweest, je hebt misschien wel heel veel gelogen en dingen verzwegen. Het vertrouwen is weg. Misschien wil je op dat moment wel steun en liefde ontvangen maar wordt dit beperkt door een grote muur die jij om jezelf heen hebt gebouwd en het gebrek aan vertrouwen. Dit kan van enorme invloed zijn op de relatie met je ouders, partner, vrienden, etc. Daarnaast is het heel vaak ook gewoon niet fijn om te ‘moeten’ liegen. Je doet anderen daar pijn mee, het is ingewikkeld en je kunt je slecht gaan voelen over jezelf en dit kan je zelfbeeld ook niet ten goede komen.

Niet meer weten wie je bent
Wanneer je iets probeert te verzwijgen wat zo belangrijk is in jouw leven, kan het op den duur voorkomen dat je op gegeven moment zelf niet meer weet wie je eigenlijk bent. Je bent constant aan het switchen en een masker op aan het zetten, waardoor je je anders voordoet en niet jezelf bent in contact met anderen. Je kunt hierdoor jezelf verliezen. Ook laat dit wel zien dat je jezelf misschien niet echt serieus neemt. Jij mag er zijn, ook met je problemen, ook met je geheimen.

Alles alleen willen doen zonder hulp
Bij meisjes en vrouwen die erg perfectionistisch en streng voor zichzelf zijn, komt vaak de behoefte om het alleen te doen voor. Ze willen anderen niet tot last zijn, willen geen ruimte innemen, durven niet goed om hulp te vragen en hebben ook de overtuiging dat zij dit zelf moeten oplossen. Wanneer dit niet lukt, kan er een vloedgolf aan verwijten en zelfhaat ontstaan waardoor je in een soort negatieve spiraal komt. Je hoeft dit soort belangrijke dingen niet geheim te houden. Je mag net als anderen dingen delen en om hulp vragen. Het kan je zoveel meer opleveren dan wanneer je het alleen doet. Samen weet je meer dan alleen. Daarnaast kan een ander op een meer objectieve manier naar jouw situatie en problemen kijken waardoor hij/zij andere inzichten en ideeën kan hebben over hoe je het misschien kunt aanpakken of wat jou kan helpen. Daarnaast is het ook gewoon menselijk om om hulp en steun te vragen. Uiteindelijk moet je het toch zelf gaan doen, alleen hoef je het niet alleen te doen.

Schaamte, oordelen en meningen
Geheimen roepen vaak een gevoel van schaamte op. Misschien begrijp je zelf niet helemaal waarom je moeite hebt met bepaalde dingen en ben je bang dat anderen dat ook niet begrijpen. Misschien ben je bang omdat je bepaalde dingen doet of niet doet waar je zelf een oordeel over hebt en wat je zelf ook raar, vies of ongewoon zou vinden als anderen dat zouden doen of ben je bang dat anderen vinden dat je je aanstelt. Een gevoel van schaamte zorgt er vaak voor dat we deze geheimen wegstoppen en er alleen mee rond blijven lopen. Zonde want misschien zou het delen er voor kunnen zorgen dat die muur van schaamte doorbroken wordt en dat je merkt dat dit niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Dat je niet de enige bent die dat doormaakt en dat er heus wel mensen zijn die je wel begrijpen.

De veilige wereld
Een andere reden waarom je sommige dingen misschien voor je houdt, is dat het op dat moment veilig kan voelen, ondanks dat het destructief en ongezond is. Dit is bijvoorbeeld bij eetstoornissen vaak het geval maar ook bij bijvoorbeeld verslavingen. Wanneer je dit met mensen gaat delen, zullen zij er misschien met je over praten, je in de gaten houden en zich ermee bemoeien. Wanneer je het geheim houdt, hoef je je niet te verantwoorden, er over te praten op momenten dat jij het niet wilt, etc. Dit klinkt allemaal misschien heel fijn, maar ik denk dat het niet helpend is. Het kan er ook voor zorgen dat je nog destructiever gaat zijn, dat je steeds meer het gevoel krijgt dat het ook niet goed komt en dat de weg naar een fijner leven alleen maar langer wordt. Ook wanneer je het wel met iemand deelt, met iemand praat en diegene in vertrouwen neemt, heb je zelf ook nog inspraak en kun je zelf aangeven wanneer je het er wel of niet over wil hebben. Ook dan kun je aangeven wat je fijn vindt en wat je liever niet wil en kun je samen met diegene een manier zoeken waarop hij/zij jou wel kan helpen.

Problemen worden erger…
Ook geheimen kunnen hun eigen leven gaan leiden en jij bent de enige die daar iets aan kan doen. Wanneer je je problemen en worstelingen deelt, kunnen anderen dit ook een beetje in de gaten houden en ingrijpen wanneer dat nodig lijkt te zijn. Problemen kunnen enorm verergeren wanneer je ze alleen voor jezelf houdt en je jezelf er eigenlijk mee isoleert. Dat is zo zonde. Je hebt maar één leven en die wil je toch zo fijn mogelijk invullen? Beperk dan ook voor zover je dat zelf kunt de tijd van worstelingen en ongelukkig zijn. Het delen betekent niet dat je direct afscheid moet nemen van hetgeen dat voor jou veilig voelt, het betekent niet dat mensen je direct afwijzen omdat jij je kwetsbaar opstelt. Het kan je verder helpen, je het gevoel geven dat je niet alleen bent en je weer hoop geven voor de toekomst.

P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.

Hoe denk jij over geheimen?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2016.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “Je eetstoornis geheim houden”

  1. Wat herkenbaar zeg! Het voelt inderdaad alsof je jezelf kwijt bent, als je steeds een masker op moet zetten. De laatste tijd kan ik mijn eetstoornis niet goed meer verbergen en ik merk wel dat het delen met de omgeving het contact dieper en waardevoller maakt.

  2. Wat ik merk als ik vertel dat ik een eetstoornis heb gehad – het gaat nu redelijk – is dat mensen juist gaan zeuren over het eten, waardoor ik weer in de stress schiet. Dan is het van; hoef je geen taart, hoef je echt niet, hoef je echt niet, hoef je echt niet enz. Of bij het vrijwilligerswerk dat iemand eindeloos bleef zeuren over de koekjes, totdat ik er maar ben weggegaan. Een alternatief therapeute, die ik een artikel over mijn boulimia had laten lezen toen ik in een tijdschrift stond. Later snauwde ze dat ik meer moest eten.

  3. Heel herkenbaar! Wil alleen me ouders er geen verdriet mee doen
    Daarom vertel ik het ze niet

  4. mooi, erg erg erg herkenbaar. prachtig geschreven en erg accuraat. ik wil het ook niet met velen delen, uit angst, dat ze me raar, anders, vies, stom vinden. of zielig. vreselijk! dank voor de mooie blog.

  5. Maria – Zaterdag 16 juli 2016 19:06
    Wat ik merk als ik vertel dat ik een eetstoornis heb gehad – het gaat nu redelijk – is dat mensen juist gaan zeuren over het eten, waardoor ik weer in de stress schiet.

    Wauw Maria, dat herken ik ontzettend erg. Heel lastig wanneer je juist goed in je vel zit, men erover begint. Ai!!! 🙁

  6. wat ik ook erg opmerkelijk vind, is dat ik zelf heel makkelijk aan mensen die ver van me af staan over mijn eetstoornis vertel. maar echt de dichtbijstaanden (vriend, vriendinnen) praat ik er nooit inhoudelijk over! herkent iemand dit?

  7. Sinds ik het aan de meeste van mijn collega’s heb verteld (de meeste vriendinnen wisten het al) is het voor mij op mijn werk ook een stuk makkelijker geworden bij bepaalde situaties zoals traktaties met verjaardagen, kerstviering, borrels en etentjes van het werk. Ik ben 57 en heb al 20 jaar een eetstoornis dus het leverde wel wat verbaasde reacties op. Mensen hadden geen idee omdat je het bij mij aan de buitenkant niet ziet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *