Je hersenen gezond houden

Onlangs heb ik de tijd genomen om de BOOS AntiCoronaDepressiePodcasts terug te luisteren. Één aflevering viel mij in het bijzonder op, namelijk de podcast met hersenprofessor Erik Scherder over hoe je je hersenen gezond houdt. Voor mensen zonder psychische aandoening kan het al best pittig zijn in deze tijd van corona. Er wordt verteld waarom en hoe dat werkt. Super interessant! Maar wat als je een depressie hebt, of last van angsten? Ook daar spreken Tim Hofman en Erik Scherder over en dat wilde ik graag met jullie delen. 

De ontwikkelingen rondom het virus gaan snel, dus de podcast voelt al als even geleden, maar daarmee is het niet minder interessant. Sowieso worden er fijne tips gedeeld die misschien op elk moment in je leven wel toepasbaar kunnen zijn. Let wel op dat er ook gesproken wordt over beweging. Voldoende bewegen is gezond voor zowel je hoofd als je lichaam, maar als je last hebt van bewegingsdrang kan het zijn dat je dat doel voorbij gaat. Neem je eigen gezondheid wat dat betreft in acht.

Hoe draag jij bij aan jouw mentale gezondheid?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “Je hersenen gezond houden”

  1. Volgens mij is Erik Scherder iemand met ontzettend veel kennis maar ik word zo nerveus van die man! Hij beweegt zelf ontzettend veel en propagandeert dit ook altijd (hij heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd in de faculteit dat zijn studenten tot de derde egage geen modelijkheid hebben om de lift te nemen). Ook is hij een workaholic, een echte aanhanger van rust roest. Natuurlijk prima als hij zich daar goed bij voelt, en dit soort adviezen zijn natuurlijk ook NIET bedoelt voor mensen die al worstelen met “te veel moeten” en overmatig bewegen… maa toch triggert het me. Ik ga zeker niet luisteren..

    1. Hahaha ja herkenbaar 🙂 Ik heb college van hem gehad en zijn colleges waren voor mij nogal dubbel omdat ik toen ook bewegingsdrang had, maar zijn enthousiasme werkt ook weer aanstekelijk. Hij weet heel erg goed waar hij het over heeft en zijn boodschap is natuurlijk altijd voor de gemiddelde populatie én in het licht van overgewicht en de toenemende zittende levensstijl. Het is uiteraard niet direct te vertalen voor mensen met een psychische ziekte of lichamelijke aandoening. Het advies lekker veel te wandelen is natuurlijk ook niet besteed aan mensen in een rolstoel 😉 Eigenlijk is zijn boodschap dat je goed moet zorgen voor lichaam en geest, hoe je dat invult is voor iedereen anders maar ook voor iedereen relevant (misschien wel juist als je een eetstoornis hebt).

      Dat van die lift heb ik in de VU niet opgemerkt, maar misschien is dat omdat ik toch altijd met de trap ging… 🙂

  2. Hele leuke en interessante podcast! Ik vind Erik altijd een erg sympathieke man. Dankjewel voor het delen 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *